Kapanen ratkaisi sarja-avauksen

LIIGA / Raportti
JYP ja KalPa tarjosivat loppuunmyydylle Hippokselle sekavan kiekkonäytelmän. Ottelua hienokseltaan hallinnut KalPa ratkaisi lopulta ottelun kolmannen erän salamamaalillaaan ja vei pisteet Kuopioon.

Sami Kapanen ratkaisi Väli-Suomen derbyn aivan kolmannen erän alussa. JYP ylipelasi karvaustilanteen kuopiolaisten alueella ja KalPa pääsi ylivoimahyökkäykseen. Läpi ottelun vahvasti pelannut tutkapari Matti Kuparinen - Sami Kapanen onnistui kaksi vastaan yksi -hyökkäyksessään. Kuparinen passasi ja Kapanen viimeisteli varmasti maalin kulmalta.

– KalPa oli meitä pelillisesti edellä, mutta ottelu oli kuitenkin tasan. Sitten tuli meiltä pelivirhe siihen kolmannen erän alkuun. Minun laskuissa tämä oli yhden maalin peli. Siihen se ratkesi, JYP-luotsi Risto Dufva kommentoi.

– Jännite ja lataus oli meillä hyvällä tasolla, mutta ei saatu näkymään niitä oikella tapaa. KalPa oli pikkuisen meitä edellä kahdessa ensimmäisessä erässä. Vähän näennäisesti päästiin kolmannessa erässä mukaan. Minun mielestä KalPa oli juuri tämän verran parempi. Meidän hyökkäyspelaaminen ei riittänyt tänään ja sen takia hävisimme.

KalPan uusi pääävalmentaja Tuomas Tuokkola aloitti liigauransa välittömästi voitolla. Vieläpä pahimmassa ja parhaassa mahdollisessa paikassa vanhassa kotikaupungissaan Jyväskylässä.

– Totta kai, hyvältä maistuu. Voittotili on nyt avattu. Tiedossa kuitenkin on, että matka on vielä erittäin pitkä.
Saatiin kolmannen erän ekaan vaihtoon tärkeä ensimmäinen maali, minkä myötä pelin asetelma vaihtui. Tyytyväisin kuitenkin olen meidän nelosketjuun, joka painoi sen toisen tärkeän maalin, Tuokkola kommentoi.

Kokonaisuutena KalPan voittoa voi pitää ansaittuna. Vierasjoukkue hallitsi peliä hienokseltaan läpi ottelun ja loi muutaman maalipaikan isäntiään enemmän. Toisaalta ottelussa ei juuri tilanteilla mässäilty.

Molemmat joukkueet olivat vielä kaukana parhaastaan ja ottelu oli paikoin erittäin sekavaa pelaamista. Lisäksi molempien joukkueiden uusittu pelitapa tuntui sekottavan pelaajien ajatukset, kun kaukalossa ei välillä tiedetty mennäänkö nopeasti ylös vai palautetaanko taaksepäin.


Sami Kapanen ratkaisi voiton KalPalle

Maalit tiukassa

KalPa aloitti ottelun räväkästi, kun jo 30 sekunnin pelin jälkeen kuopiolaisten ykkösvitja pelasi kiekon Jussi Timoselle avopaikkaan. Timosen laukaus kuitenkin epäonnistui ja Joni Myllykoski torjui tilanteen vaivatta.

Pari minuuttia myöhemmin nähtiin ottelun ensimmäinen erikoistilanne, kun vierailijoiden Jaakko Rissanen otti turhan hyökkäyspään jäähyn. JYP ei kuitenkaan saanut ylivoimalla mitään vaarallista aikaan.

Avauserässä olikin vahvasti pelailun makua. JYPin ainoaan varteen otettavaan maalipaikkaan pääsi Antti Pihlstörm, mutta laiturin ohjaus kilpistyi varmasti pelanneeseen KalPa-vahti Ari Ahoseen. KalPa hallitsi erää hienokseltaan, mutta hallinta ei konkretisoitunut maalipaikkoina.

Toinen erä jatkui siitä, mihin avauserä jäi. Molemmat joukkueet ottivat turhia jäähyjä hyökkäysalueillaan, mutta ylivoimapelaaminen oli kummallakin vielä kaukana parhaastaan. KalPa pääsi jopa yrittäämään viidellä kolmea vastaan, mutta edes kahden miehen ylivoimalla kilpipaidat eivät luoneet kunnollisia tekopaikkoja.

Toisessa erässä JYP hieman laski karvaustaan, minkä myötä KalPa otti pelistä hieman tukevamman otteen, avauserän tavoin hallinta ei kuitenkaan johtanut maalipaikkoihin, saati osumiin.

JYPin karvausvirhe kostautui

Lehdistöparvella uumoiltiin toisella erätauolla JYPin nostavan karvaustaa. Näin myös kävi, mutta tulos näkyi toisessa päässä. JYP ylipelasi KalPan kiekollisen hyökkäysalueella kolmella miehellä. Nopean kiekonriiston jälkeen kuopiolaiset pääsivät ylivoimahyökkäykseen ja Kapasen onnistuneen viimeistelyn jälkeen avausmaali oli syntynyt.

Maalin jälkeen ote siirtyi hetkellisesti KalPalle, joka tuntui saaneen ylimääräisen latauksen maalistaan. Lopulta erän puolivälin jälkeen JYP alkoi vyöryä kohti Ahosen maalia, mutta maalipaikat olivat edelleen kortilla. JYP puski ja puski ja yritti ja yritti, mutta tilaa tiiviin KalPa-puolustuksen keskeltä ei löytynyt.

Lopulta JYPin sitkeys oli saada palkinnon, kun Turo Asplund pääsi yllättäin nokikkain Ahosen kanssa. Asplundin ratkaisu oli kuitenkin heikko ja laukaus meni ohi KalPa-maalin. Hetkeä myöhemmin peli ratkesi toisessa päässä, kun kulmamyllytyksen päätteksi Joonas Riekkisen poikittaissyöttö tavoitti vapaaksi unohdetun Jyri Junnilan, joka viimeisteli loppulukemat 0-2.

– Takaa-ajoasemassa on luonnollisesti vähän aktiivisempi. Meillä oli siinä lopussa se yksi paikka. Ei yhtään enempää oikein koko ottelussa. Siitä olisi voitu tasoitus tehdä, mutta ei onnistuttu ja KalPa teki toisen maalin. Se siitä, Risto Dufva kommentoi.

Tuomas Tuokkolan debyytti liigavalmentaja päättyi kuopiolaisten kannalta riemastuttavaan voittoon.

– Kaikki erilaisuus on tapahtunut kuluneen viikon aikana, siinä se erilaisuus näkyi. Pelin sisällä oleminen, pelissä reagoiminen ja valmentaminen, ei siinä eroa ole. Kieltämättä perhosia oli vähän vatsassa, aina on se ensimmäinen peli valmentajana ja tänään se oli minulla.

– Tiedettiin, että JYP on liigan kovin kotijoukkue. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten me lähdettiin tätä peliä pelaamaan. Kärsivällisesti parannettiin peliämme kaksi ensimmäistä erää. Pelattiin sillä sitoumuksella ja antaumuksella, millä pitää, että täällä voi voittaa.

– Se täytyy vielä sanoa noista meidän faneista, että se on hienoa painaa menemään vieraskaukalossa, kun fanikatsomo pauhaa meidän puolesta tuolla tavalla, Tuokkola päätti.

Molempien joukkueiden pelit jatkuvat lauantaina. KalPa kohtaa kotonaan Tapparan ja JYP matkustaa Ouluun Kärppien vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle