Siipirikkoinen Kärpät jäi JYPin jyrän alle

LIIGA / Raportti
Suoraa pudotuspelipaikkaa jahdannut Kärpät sai sysätä toiveensa romukoppaan torstain ottelun toisessa erässä, kun Jyväskylässä kotijoukkue JYP takoi taululle kolme maalia ja karkasi tavoittamattomalle karkumatkalle. Kolmannen erän pelailun jälkeen lukemat merkattiin muotoon 4-1 (1-0, 3-1, 0-0).

Tiistain Ässät-jatkoaikavoiton myötä mahdollisuudet kuuden joukkoon nousuun säilyttänyt Kärpät lähti kamppailemaan kolmannesta sijoituksesta HIFK:n kanssa taistellutta JYPiä vastaan. Avauserän hallinta ei oululaisjoukkuetta auttanut, vaan kotijoukkueen maalin johto kasvoi toisessa erässä peräti neljän maalin eroksi, ennen Kärppien Joonas Komulaisen kavennusta. Lopulta runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen JYPin päävalmentaja Jyrki Aho olikin tyytyväinen joukkueensa nousujohteisista esityksistä ottelun sisällä.

– Vähän käynnistymisvaikeuksia oli. Paransimme toiseen erään, menimme siinä johtoon ja saimme omaa rytmiämme paremmaksi. Kolmas erä sitten oli täysin meidän erä. Tietysti vastustajalle vaikea tilanne tuossa neljästä-yhdestä lähteä vielä tavoittelemaan, ei se mukava tilanne ole, kommentoi Aho televisiokameroille ottelun jälkeen.

Kärpille JYP-ottelu oli kaikkea muuta kuin onnistunut valmistautuminen tulevia pudotuspelikamppailuja varten. Ottelun aikana jo valmiiksi haavoittuneesta puolustuskastista tippui sekä joukkueen kapteeni Ilkka Mikkola, että tšekkipuolustaja Jan Snopek. Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta oli varsin lyhytsanainen televisiohaastattelussa puolustajien tilanteeseen liittyen.

– Tippuivat pois, totesi Aravirta.


JYP-puolustaja Sami Vatanen iski alkutahdit illan ottelulle.
Eriikka Hienola

Vatasen maalilla JYP etumatkalle

Avauserän ensimmäistä kymmenminuuttista hallitsi vierasjoukkue Kärpät, mutta johtoaseman nappasi lopulta JYP, kun puolustaja Sami Vatanen ohitti rangaistuslaukauksella ruotsalaismaalivahti Johan Backlundin oululaisryhmän maalilla. Rangaistuslaukaus syntyi, kun puolustajalupaus karkasi yllättäen puolittaiseen läpiajoon ja Kärppien tšekkipuolustaja Jan Snopek joutui rikkomaan Vatasta.

– Yksi onneton virhe omalla siniviivalla. Meillä on viime aikoina tullut muutamia tuollaisia sählyvirheitä, mutta niistä pitäisi päästä eroon, viestitti Kärppien käskyttäjä Aravirta ensimmäisellä erätauolla viitaten JYPin avausmaaliin johtaneisiin tapahtumiin.

Kotijoukkueen kahden maalin johtoasema ei ollut kaukana erän aikana, kun Jani Tuppuraisen rakentelun jälkeen tšekkihyökkääjä Petr Hubacekille avautui huippupaikka, jota tšekki ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään.

Oululaisryhmälle avautui lukuisia tasoituspaikkoja ylivoimien kautta, mutta pyörittämisen lisäksi vaarallisia paikkoja ei joukkue pystynyt luomaan. Pelillinen ilme oli kuitenkin ensimmäisessä erässä hyvä molemmilta joukkueilta.

– Hyvää kiekkoa molemmilta ja pystyimme hyvin vastaamaan JYPin pelityyliin heidän kotikaukalossa. Onnistuimme siinä pitkälti hyvän valmistautumisen myötä, tuumasi Kärppien puolustaja Ville Mäntymaa erätauon yhteydessä.

Kättelyt toiseen erään

JYP käytti tehokkaasti omat maalintekopaikkansa toisessa erässä. Ensimmäisen tikin iski jyväskyläläisten kolmosketjun laitahyökkääjä Filip Riska, joka heitti kiekon vasemmasta laidasta maalille ja Kärppien ruotsalaismaalivahti Backlund imaisi kiekon sisään.

– Ei ole ollut tuuria tällä kaudella, mutta nyt Backlund vähän imaisi. Hyvin pojat rakentelivat (Tuomas) Pihlmanin kautta ja pääsin iskemään sisään, totesi Riska omasta maalistaan erätauolla.

Jyväskylässä ratkaisun makua oli ilmassa jo toisen erän puolessa välissä, kun puolustaja Arto Laatikainen tykitti pitkän tähtäilyn jälkeen kiekon Kärppien verkkoon. Avausmaalissa säheltäneen tšekkipuolustaja Snopekin menettänyt Kärppien miehistö joutuikin täten kolmen maalin takaa-ajoon.

Lisää tuskaa Kärppä-ryhmän selkärankoihin toi JYPin kapteeni Juha-Pekka Hytönen, joka pääsi siirtämään alivoimalla kiekon sisään Ossi Louhivaaran syötöstä.

– Toiseen erään pystyimme petraamaan, olimme tehokkaita ja sitä kautta pääsimme johtoon, kommentoi JYPin päävalmentaja Aho toista erää.

Lohtua erän jälkimmäisellä puoliskolla oululaisryhmälle toi hajavaihtoja myös puolustajan paikalla pelannut Joonas Komulainen, joka iski kiekon ylivoimalla sisään ohi JYPin veräjänvartijan Myllykosken.


Myllykoski joutui antautumaan vain kerran JYPin maalilla.

Lisää loukkaantumismurheita Kärpille

Kolmannessa erässä Kärpät sai lisää jobinpostia, kun kapteeni Mikkola joutui jättämään kentän ja Kärppien puolustusrivit kapenivat entisestään.

Siipirikkoinen Kärpät olikin altavastaaja kolmannen erän kenttätapahtumissa. Neljännen maalin jälkeen maalille komennettu Ville Hostikka oli kuitenkin hyvässä vireessä, eikä kotijoukkue onnistunut lisämaalien teossa. Kärppien oma hyökkäyspelaaminen oli täysin jäässä, eikä maalivahti Joni Myllykoski joutunut rehkimään lähes lainkaan lukuun ottamatta Kärppien kultakypärän Ivan Humlin läpiajoa, jonka eteen 28-vuotias veräjänvartija kuitenkin taipui.

"Villi kortti" –kierrosta ajatellen Kärpät sai lisää murheita, kun myös Joonas Donskoi sai kolhuja ja hyökkääjän ottelu katkesi kolmannen erän puolessa välissä.

Kärppien puolustuskaarti oli jo valmiiksi siipirikkoinen Oscar Eklundin, Mikko Lehtosen, Atte Ohtamaan ja Juho Jokisen poissaolojen myötä. Päävalmentaja Aravirta ei osannut sanoa ottelun jälkeen mitään puolustajien paluuseen liittyen.

– Aika näyttää, että ei tässä kannata alkaa mitään sanomaan, kun ei lääkäri ole. Sanotaan, että pikku hiljaa sieltä on jotain tulossa, mutta kerkeääkö viikonvaihteeseen vielä ketään, niin sitä ei varmasti tiedä kukaan vielä tässä maailmassa.

JYPin osalta pudotuspelit alkavat puolivälieräsarjalla Ässiä vastaan, josta päävalmentaja Aho odottaa tasaista vääntöä.

– Kova sarja tulee olemaan. Pudotuspelikevät on hienoa aikaa. Meidän kannattaa lähteä tekemään sinne tosissaan ja nauttimaan samalla ja antaa mennä vaan, kommentoi Aho tulevaa viestittäen samalla seuraavien päivien ohjelman.

– Varmaan pikkainen fyysinen harjoitus otetaan huomenna ja sitten huilaamme muutaman päivän. Sitten rupeamme kerimään lankakerää kasaan.

Kärpillä haasteet alkavat nopeasti, kun "Villi kortti" –kierroksen sarja alkaa lauantaina TPS-kotiottelulla. Katseet siirtyvät perjantaina kohti tulevaa sarjaa.

– Nyt sulattelemme tämän pelin ja runkosarja ja rupeamme sen jälkeen suunnittelemaan sitä sarjaa. Katsotaan, että mitä siitä tulee. Elossa olemme vielä, pikkuisen ehkä haavoitettuna, Aravirta linjasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle