Pesonen ratkaisi voiton jatkoerässä JYPille

LIIGA / Raportti
Ottelusarjan avausottelun voitto jäi Jyväskylään Harri Pesosen maalinedusosumalla. Maali oli nuoren jyväskyläläisen neljäs tämän kevään playoffseissa.

Ottelu oli odotetun tasainen kamppailu kahden tasavahvan joukkueen välillä. Joukkueiden kuntokäyrät matkasivat ottelun aikana eri suuntiin: JYP hallitsi ottelun ensimmäistä erää Kärppien vahvimman hallintajakson osuessa kolmanteen erään.

- Peli oli meiltä nousujohteinen. Loppua kohti parannettiin, mutta voittoon asti se ei riittänyt, niukasti kommentteja pelin jälkeen antanut Kärppien päävalmentaja Matti Alatalo totesi.

Risto Dufva kiitteli ottelun jälkeen onnetarta siitä, että jatkoerän osuma osui tällä kertaa kotijoukkueelle.

- Jatkoajalla tarvitaan onnea, ja meille sitä tällä kertaa siunaantui. Ottelu oli molemmin puolin hermostunutta ja suorittaminen ei ollut rentoa kummaltakaan joukkueelta. Tyypillinen ottelusarjan avauspeli - siihen [hermostuneisuuteen] vaikutti meillä myös pieni pelitauko, Dufva summasi ottelua kokonaisuutena.

Avauserä isäntien hallintaa

JYPin vähäinen playoffs-kokemus ei näkynyt avauserässä millään tavalla. Erityisesti tuttu Jarkko Immosen, Tuomas Pihlmanin ja Antti Virtasen muodostama VIP-kolmikko sai paineen hyökkäysalueelle lähes jokaisessa pelaamassaan vaihdossa.

Palkinto vahvalle hyökkäyspelille tuli ajassa 12.07 Pihlmanin sivaltaessa ottelun avausmaalin rystykäännöllään. Maalin alustamiseen osallistui koko hyökkäystrio: Immonen syötti kiekon Virtaselle, joka löysi tarkalla syötöllä tapansa mukaan maalin eteen ajavan Pihlmanin.

Kärppien avauserä oli vaisuhko - JYPin maalilla hyvän ottelun pelannut Sinuhe Wallinheimo joutui torjuntatöihin vain kolme kertaa ja selkeät maalipaikat puuttuivat oululaisilta täysin. Toiseen erään Kärpät terävöitti hyökkäysotettaan selkeästi. JYP laski karvaustaan alemmas, mikä jätti oululaisille tilaa ja aikaa rakentaa hyökkäyksiä.

Daniel Corso jatkoi vahvoja playoffs-otteitaan ja tasoitus syntyi tarkalla rannelaukauksella ajassa 37.53. Vasemmalta sisään hyökkäysalueelle ajaneen Corson laukaus oli kova ja tarkka, mutta maali syntyi helpon oloisesti. Maalia edelsi Immosen kentän pitkäksi venähtänyt vaihto, jonka Kärpät hyödynsi nopean vastahyökkäyksen muodossa.

Kärppien etsikkoaika kolmannen erän lopussa

Jyväskyläläiset saivat toisen erän loppuhetkille 5-3-ylivoiman, mutta edes viiden hyökkääjän muodostama erikoisketju ei saanut maalia aikaiseksi. Kärppien vastaava momentum syntyi, kun sairastuvalta kokoonpanoon palannut Tuomas Vänttinen kuljetti kiekon alivoimalla rohkeasti hyökkäysalueelle.

Vänttinen ja alivoimalla Vänttistä puolustanut Corso törmäsivät toisiinsa, jolloin Vänttisen maila osui Corsoa kasvoihin. Tapaus oli tahaton, mutta Vänttisen ottelu päättyi pelirangaistukseen ja Kärpät sai ratkaisevalta vaikuttaneen ylivoiman. Päivän muiden ylivoimien tapaan myös tämä erikoistilanne kuihtui maalittomana, kiitos uhrautuvasti pelanneen JYP-alivoiman.

Ratkaisu jouduttiin hakemaan jatkoerästä. Erää ehdittiin pelaamaan vain reilu minuutti, kun Jani Tuppurainen karvasi kiekon hyökkäysalueella. Tuppurainen kiersi maalin ja siirsi kiekon viivaan Kalle Kaijomaalle, joka heitti kiekon viivasta kohti maskissa olevaa Tuomas Tarkkia.

Tarkin torjunnasta kiekko tippui Pesoselle, joka luuti kiekon maaliin Ossi-Petteri Grönholmin unohdettua miehen selkänsä taakse. Maali päätti luonnollisesti ottelun 2-1-lukemiin täpötäyden Hippoksen riemuksi.

Tuomarilinjalle kehut

Harvinaista kyllä, tällä kertaa ottelun jälkeisissä kommenteissa annettiin tunnustusta tuomarilinjalle ja -kaksikolle Antti Boman - Jari Levonen. Pienet torikokoukset ja nahinat eivät olleet pelin tuoksinassa harvinaisia, mutta niin sanotut salomonintuomiot puuttuivat ottelusta täysin.

- Tänään tuomarointi oli playoffs-sarjan parasta, oli hienoa pelata, Pihlman kehaisi raitapaitojen otteita.

Ottelusarjan toinen peli pelataan Oulussa ylihuomenna perjantaina. Alatalon resepti Kärppien pelin parantamiseksi oli jo valmiina.

- Pitää parantaa kiekollista peliä, huolellisuutta ja tehdä viisaampia valintoja hyökkäyspelissä.

Dufva puolestaan kommentoi humoristiseen tapaansa analyyseja, joissa JYPin menestymisen esteeksi on arvioitu vähäinen kokemus ratkaisupeleistä.

- Tämän pelin jälkeen on paljon helpompaa, kun on 22 pelaajaa, joilla on kokemusta finaaleista.

» Lähetä palautetta toimitukselle