Kun hyvä yrityskään ei riitä

Hippoksen tiistai-illan vääntöön lähti kaksi viime aikoina kovin eri suuntiin mennyttä joukkuetta: Kärpillä oli alla kolme voittoa, JYPillä seitsemän tappiota. Lähtökohdista huolimatta Jyväskylässä nähtiin melko tasainen otatus, jossa voittaja ratkesi vasta viime minuuteilla. Tahtipuikkoa ei tällä kertaa heiluttanut kymmenen vuoden takainen Hippoksen jumala Michael Nylander; silti pisteet lähtivät kohden Oulua Kärppien 2-4-voittolukemin.

Kotijoukkue JYP lähti otteluun pahasti varamiehisenä. Peräti kuusi perusmiehistön pelaajaa puuttui illan kokoonpanosta – tämä ei kuitenkaan menoa haitannut, päinvastoin. Varsinkin ensimmäisessä erässä JYPin teinivitja Filip Riska-Arsi Piispanen-Juha Jääskeläinen esitti rohkeaa, hyökkäävää peliä, josta ei vauhtia puuttunut. Pietarsaarelaislähtöinen Riska ja JYPin oma kasvatti Jääskeläinen pelasivat molemmat ensimmäisen liigaottelunsa, joten suoritus oli sitäkin arvostettavampi.

kuvakooste

Vääntö värikuvissa [lue lisää]

Ottelun ensimmäinen erä oli tilastojen valossa tapahtumaköyhä, mutta monien mielestä parasta peliä kotijoukkueelta seitsemään otteluun. Hippoksella ilman sen suurempia tunnekuohuja vastaanotettu Nylander oli ensimmäinen jäähyilijä, kun tarkkaa linjaa soveltanut Timo Favorin passitti miehen estämisestä istunnolle jo ajassa 2.26. JYPin ei hyvästä yrittämisestä huolimatta kuitenkaan onnistunut avata maalitiliään.

Kärppien vuoro yrittää oli vajaan 12 minuutin jälkeen, kun alkukauden tehokkain JYP-puolustaja Tommi Kovanen joutui ’boksiin’ samaisesta syystä kuin Micke aiemmin. Vierailijoiden ylivoimasta tuli torso kärppäkapteeni Lasse Kukkosen jäähyn myötä; JYP sai Kukkosen ja Ilkka Mikkolan jäähyjen aikana yrittää avausmaalia yli kolme minuuttia, kuitenkin tuloksetta.

Nuori ketju Riska-Piispanen-Jääskeläinen oli miellyttänyt päävalmentaja Alatalon ensi erän alun vahvoilla otteillaan siinä määrin, että kolmikko sai pelata myös ylivoimapeliä. Tällä kertaa maalihanat eivät kuitenkaan auenneet, vaan ensimmäiselle erätauolle lähdettiin pyöreistä 0-0-luvuista.

Maalihanat auki toisessa erässä

Toinen erä alkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi: tasaisesta, tarkasta pelistä, jossa pilli soi melko harvoin. Ensimmäinen rangaistus näki päivänvalon ajassa 23.37, kun pirteän pelin pelannut Jari Viuhkola nappasi kiekon kultakuuppa Jarkko Immoselta ja JYP-puolustaja Petri Virolainen torppasi miehen jään pintaan. Seuranneen vierailijoiden ylivoiman aikana lähinnä maalia oli kuitenkin JYPin Steve Martins. Martinsille tarjoutui Ilkka Mikkolan virheestä avopaikka, mutta kanadalaisapu teki ns. shefkit täräyttäen pelivälineen korkealle yli maalin. Samassa tilanteessa JYPin alivoima syveni Janne Hauhtosen otettua helpohkon jäähyn kiinnipitämisestä.

Kärppien 5-3-ylivoimapeli oli melkoista pyörittämistä, vapaita maalipaikkoja oli niin Tenkratilla kuin Viuhkolallakin, mutta tuloksetta. Maali kuitenkin syntyi, kun JYPillä oli jo neljä kenttäpelaajaa. Järkälemäinen puolustaja Kimmo Lotvonen leipoi siniviivalta laukaisupaikan, laukoi kiekon jäätä myöten maskiin ja Kärppien alkukauden kultakypärä Jussi Jokinen oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jokinen ohjasi kiekon lähes maaliviivalta ohi voimattoman Tommi Nikkilän, kun ottelua oli pelattu 26.05.

JYP ei jäänyt suremaan avausmaalia, vaan yritti vimmatusti. Alle kahden minuutin kuluttua tilanne olikin lähes edellisen peilikuva – kaksi kärppämiestä jäähyllä ja JYPin vuoro yrittää. Tilanne näytti kuivuvan kokoon hyvästä yrittämisestä huolimatta, kunnes hurrikaanipaitojen illan hahmo, hurjat minuutit pelannut Jarkko Immonen astui parrasvaloihin. Immonen odotti B-pisteen kaarella, kunnes Vantaan lahja JYPille ja sen nuorille tyttökannattajille, Ilari Filppula hakeutui maalin takakulmalle. Kultakypärä heitti komean lättysyötön Filppulalle, joka ei erehtynyt, vaan siirsi kiekon ohi Bäckströmin ajassa 29.43.

Tasoitusmaalin jälkeen Kärpät terävöitti otettaan. Muutamasta mm. Viuhkolan ja Pyörälän hyvästä tilanteesta huolimatta luvut säilyivät 1-1:ssä, tarkimpana takuumiehenään JYP-vahti Tommi Nikkilä, joka pelasi ehkäpä kauden parhaan ottelunsa. JYPille tarjoutui tilaisuus vielä johtomaaliinkin, kun Kärpät otti turhan joukkuerangaistuksen väärästä vaihdosta erän lopulla. Etenkin Janne Niinimaan varma purkupeli piti kuitenkin tilanteen muuttumattomana, ja kolmas erä oli alkava 1-1-tasalukemista.

Kärpät tehokkaampi kolmannessa erässä

Kärpät oli päättänyt voittaa ottelun päätöserässä, siksi hyvin se erän alussa tilannetta rakensi. Johtomaalin teki kuitenkin JYP, kuten niin usein, vastaiskusta. Ari Vallinilla oli paikka siirtää Kärpät johtoon, mutta mies tavoitteli laukauksen sijaan Jussi Jokista, joka ei koskaan kiekkoa saanut, vaan syötön katkaisi JYPin lockout-mies Duvie Westcott. Westcott heitti pitkän syötön Jarkko Immoselle, joka polki hyökkäykseen oikeasta laidasta ja laukoi B-pisteen ulkokaaren tuntumasta. Kiekko lipui todella heikon laukauksen päätteeksi vastustamattomasti Kärppien maalin takanurkkaan; lehdistöparvelle Immosen veto näytti täysin epäonnistuneelta, minkä mies myönsi itsekin, mutta kaikki maalit lasketaan. JYP oli siirtynyt ottelussa ensi kertaa johtoon ajassa 43.51.

Kauan ei kotijoukkue kuitenkaan saanut johdostaan nauttia. Kärpät iski ottelun tasoihin jo ajassa 44.58, kun Jari Viuhkola syötti Gretzkyn mielipaikalta maalin eteen pysäköineelle Mika Pyörälälle, joka täräytti kiekon Tommi Nikkilän kautta JYP-maaliin.

Puolen minuutin kuluttua edellisestä Duvie Westcott passitettiin istunnolle kyynärpäätaklauksesta, eikä Kärpät jättänyt tätä tilaisuutta käyttämättä. Petr Tenkrat kokeili kerran ylärimaan laukomista, mutta riittävän tarkka oli Mikko Lehtonen. Lehtonen täräytti ensin pariinkin otteeseen ohi maalin, mutta ajassa 47.01 laukaus osui kerrankin maalia kohti. Tommi Nikkilä ei ehtinyt sanoa edes sitä kuuluisaa kissaa, kun verkko heilahti viivamiehen tulisen laukauksen myötä ja Kärpät oli jälleen johdossa.

JYPin selkäranka ei kuitenkaan katkennut tähänkään, vaan mm. Antti Virtasen liukas yrittäminen poiki hurrikaanipaidoille vielä ylivoimapelin. Ajassa 48.27 alkanut yv-yritys toi laihan tuloksen; Kärpät pelasi rauhallista, kontrolloitua alivoimaa ilman turhia riskejä ja mm. JYPin NHL-apu Westcott hautoi kiekkoa kuin kanaemo muniaan eikä laukausta vain kuulunut. Westcott pelasi ehkä parhaan liigaottelunsa tähän mennessä – paljon on pelin vieläkin parannuttava, että herraa voitaisiin pitää vahvistuksena täytemiehen sijaan.

Kotijoukkueen viimeinen ylivoimayritys tuli vielä Mika Pyörälän laitataklausjäähyn myötä, mutta tulos oli yhtä heikko. Loppunumerot 2-4 viimeisteli juuri jäähyltä päässyt Pyörälä Viuhkolan – kuinkas muuten – syötöstä vajaa minuutti ennen loppua.

Lehdistötilaisuuden anti

Kärppien käskijä Kari Jalonen oli tyytyväinen tulokseen, mutta myönsi pelin olleen nihkeän.

- Kyllä meidän täytyy olla tyytyväisiä kolmeen pisteeseen, niitähän tässä aina haetaan. Tapa millä pisteet tulivat ei kyllä tyydytä minua, eikä varmasti joukkuettakaan.

- Viuhkola, Tenkrat ja Pyörälä olivat ne ratkaisevat pelaajat, jotka nostivat meidät peliin; myös maalivahtiosasto oli kunnossa. Hyökkäyskalustossa oli selkeitä puutteita.

Huolimatta JYPin kahdeksannesta peräkkäisestä tappiosta Jalonen jaksoi uskoa myös kotijoukkueen tuloksen parantumiseen.

- Ei JYP ole missään suossa, tuollaisella taistelevalla, yrittävällä esityksellä, loppuun asti taklaten tulee varmasti pisteitä. JYPin työmoraali näyttää olevan korkea; ehkä meillä kävi hiukan onni kolmannessa erässä, että saatiin tasoitusmaali nopeasti.
Kysyttäessä NHL-pelaajien roolista vakuutti Jalonen molempien olevan kiinteän osan joukkuetta.

- NHL-miehet ovat sopeutuneet hyvin. Molemmat ovat kokeneita pelaajia, tietävät mistä täällä on kysymys ja ovat tuoneet oman ammattimaisuutensa tähän joukkueeseen. Nylander on selvästi perässä jääajassa vielä, Janne on meille toki tutumpi, koska harjoitteli jo ennen World Cupia meidän kanssamme ja pääsi hyvin mukaan.

Jalosen kollega, JYPin päävalmentaja Matti Alatalo oli harmistunut niukasta tappiosta.

- Meidän tekemisemme ei riittänyt tänään, vieläkin annettiin vähän turhaa tasoitusta. Taisteluilme oli hyvä kuitenkin.

- Peli ratkesi kolmannen erän alun nukahduksiin; harmittava jäähytuomio meille, vastustaja rankaisi nopeasti ja siinä katkesi meidän niskamme.

Alatalollekin riitti ilonaiheita nuorisoketjun onnistumisesta ja Jarkko Immosen pelistä. Ketjukoostumukset olivat kovasti uusiutuneet otteluun lukuisien poissaolojen vuoksi.

- Nuoret pelaajamme olivat todellisessa liigatestissä ja selviytyivät loistavasti auttaen joukkuetta paljon.

- Immosta kokeiltiin tähän peliin viivassa, kun Korhonen oli poissa ja hienosti mies pelasi, sama mille paikalle laitetaan niin homma näyttää käyvän.

- Torstain SaiPa-peliä suunnitellaan huomenna, meillä on niin hirveät poissaolomäärät. Toivottavasti saadaan enemmän pelaajia jalkeille Lappeenrantaan.