Kärppälauma kylvi tuhoa Hippoksella

JYPin viime aikojen alavire syveni, kun Oulun Kärpät järjesti Hippoksella oppitunnin maalinteosta. Taiston tauottua tulostaululla loistaneet 2-10-lukemat kertoivat korutonta kieltään JYP:n kaikkien aikojen suurimmasta kotitappiosta.

Petolauma hioo kynsiään

Kärpät sai otteluun salama-alun, kun Brett Lievers vapautti JYP-puolustajien löysäillessä Andrei Potaitshukin puolittaiseen läpiajoon. Pota ei tarjottua tilaisuutta hukannut, vaan nosti kiekon ohi JYP-vahti Tero Leinosen, kun ottelua oli pelattu vasta 2.02. Pian avausmaalin jälkeen kotijoukkue pääsi yrittämään tasoitusosumaa siinä onnistumatta. Tasoitus nähtiin kuitenkin heti jäähyn jälkeen viime kauden maalitykki Tomas Chlubnan ohjattua Jani-Matti Loikalan laukauksen kärppämaaliin. Tasoituksen jälkeen edettiin lievässä vierasjoukkueen hallinnassa; peli oli kuitenkin molempien kontrollissa.

Ajassa 14.14 JYP-puolustus nukahti jälleen ja yhtä varmasti rankaisi myös Kärpät. Petr Tenkrat syötti komeasti maalin eteen Loikala – Jari Korhonen-parilta vapaaksi unohtuneelle Lasse Kukkoselle, joka siirsi vierailijat johtoon. Tästä johtoasemasta Kärpät ei enää luopunut. Vain reilu minuutti edellisestä nähtiin lähes täydellinen toisinto, kun tällä kertaa unohdettiin vapaaksi Brett Lievers. Syötön – samasta kulmasta kuin 1-2-maalissa – antoi Jussi Jokinen. Erän loppu hiirenhiljaisessa hallissa mentiin Kärppien komennossa, mutta lisämaaleja ei ensimmäisessä erässä nähty.

Hurrikaani tyyntyy lopullisesti

Toisen erän alussa JYP-toiveet heräsivät, kun sekä hyvässä että pahassa kunnostautunut Jari Viuhkola otti jäähyn poikittaisesta mailasta. Vostrak-Chlubna-kaksikko pyöritti ylivoimalla kiekon kärppämaaliin; melko hyvin läpi ottelun tuominnut päätuomari Jari Levonen tarkisti tilanteen videolta – no goal, maali tehtiin potkimalla. Tämän jälkeen jäällä nähtiinkin enää vain yksi jääkiekkojoukkue.

Ottelun ehkä mustimmat hetket kokenut puolustuskaksikko Loikala - Korhonen katseli jälleen aitiopaikalta nuoren Topi Jaakolan loistosyöttöä maalin edessä odotelleelle Mika Pyörälälle, joka ohjasi kiekon hallitusti yläkulmaan ajassa 24.37. Kärppämyllytys jatkui niin intensiivisenä, etteivät kaikki miehet muistaneet edes hypätä luukusta; vierailijat saivatkin kahden minuutin joukkuerangaistuksen kesken painostuksensa, mutta JYP ei onnistunut viemään kiekkoa edes hyökkäysalueelle. Harvoin Hippoksella kuullaan kotiyleisön sentään buuaavan omilleen..

Lopullisen niitin kotijoukkueen arkkuun löi erän puolenvälin tienoilla Pekka Saarenheimo, joka harhautti 2-1-hyökkäyksen päätteeksi sekä Jyri Marttisen että maalivahti Leinosen, muuttaen luvut jo lohduttoman tuntuiseen 1-5:een. Suurelle osalle yleisöstä riitti, ja väki alkoi virrata hallista ennätyksellisen aikaisin.

Illan kaunein osuma nähtiin JYP-puolustaja Korhosen otettua typerän jäähyn poikittaisesta mailasta; ottelun alkuosan selkeästi ’kotiinpaluutaan’ jännittänyt tsekkitaituri Petr Ton antoi huikean syötön maalin nurkalla odottaneelle Jari Viuhkolalle, joka siirsi Kärpät jo viiden maalin johtoon, tällä kertaa Jyri Marttisen seuratessa aitiopaikalta. Ton teki esityön myös petolauman seitsemänteen maaliin, jonka ajassa 39.08 viimeisteli ketjun kolmas lenkki Petr Tenkrat. Kotijoukkueen hengettömään peliin pettynyt katsoja huusi erän lopulla osuvasti: ”Olisko kellään myydä yhtä taklausta?”

Kolmas erä kosmetiikkaa

Kärppien ote pelistä löystyi kolmannen erän alussa ja JYP pääsi jo ratkenneeseen otteluun vielä mukaan. Koko ottelun ajan hyvällä asenteella painanut Tomas Chlubna pääsi useamman kerran kokeilemaan Markus Korhosen kestävyyttä kärppämaalissa. Kuten aiemmissakin erissä, erän avausmaalin teki kuitenkin Kärpät.

Illan ehdoton tähtipelaaja Mika Pyörälä löi toisen maalinsa – kuinkas muutenkaan – reboundista ajassa 52.51 ja jo ottelun kuuluttajakin pyyteli kotiyleisöltä anteeksi. Myös 1-9-luvut syntyivät reboundista, kun Pekka Saarenheimo pääsi nokikkain Tero Leinosen kanssa, ampui patjoihin ja siirsi paluukiekon verkkoon.

JYP-valmentaja Matti Alatalon mukaan ainoa positiivinen asia ottelussa oli ajassa 57.16 syntynyt kavennusmaali. Ei siksi, että se olisi mitään ratkaissut, vaan siksi, että kyseinen maali oli Eric Perrinin ensimmäinen maali hurrikaanipaidassa. Perrinin asenne riittikin murskajaisten keskellä kohtuullisen hyvään peliesitykseen; miehestä on varmasti paljon iloa JYP:lle tulevissa koitoksissa.

Kärppien käskijä Kari Heikkilä löysi ottelusta positiivisia asioita paljon kollegaansa enemmän. Yksi näistä oli Henrik Juntusen ensimmäinen liigamaali, joka samalla sinetöi päätösluvut 2-10. Tappio oli JYP:n liigahistorian suurin kotitappio; kymmenen vierasmaalia on ollut Hippoksella myös todellinen harvinaisuus.