JYPin haalariosasto ratkaisi voiton Jyväskylässä

JYP otti tiukan taistelun jälkeen ansaitun voiton Hippoksen tapahtumarikkaassa väännössä lauantai-iltana lähes täyden kotikatsomon edessä. Arvokas taisteluvoitto saattoi JYPin kolmen ottelun voittoputkeen ja ainakin puolustuspeliin alkukauden harhaillut hurrikaaniryhmä oli saanut ryhtiä, vaikkakin karmaisevia virheitä nähtiin edelleen.

JYP vei kauttaaltaan sekavan pelin sarjapisteet väkisin, mutta joutui tekemään täyden iltapuhteen niiden eteen.

– Tärkeä voitto meidän itseluottamuksen kannalta. Hyvä puolustuspeli tänään, totesi JYP-koutsi Jyrki Aho tyytyväisenä taistelun tauottua.

Kärpien kokoonpanosta puuttui moni avainpelaaja, mutta nuoret paikkaajat ottivat vastuuta hienosti ja sinnikkäät petopaidat pitivät ottelun tiukkana loppuminuuteille saakka.

Sekava alku

Ensimmäinen erä oli pelillisesti hyvin sekavaa vääntöä. Erittäin tiukka tuomarilinja tuotti molemmille joukkueille runsaasti jäähyjä, jotka omalta osaltaan sekoittivat joukkueiden pelirytmiin pääsemistä. Molempien joukkueiden ylivoimapelaaminen oli kehnoa. Alivoimapeli sujui paremmin kummaltakin joukkueelta.

– Siinä oli paljon vauhtia ja kiihkeää peliä, kommentoi Kärppien valmentaja Hannu Aravirta nopeasti ensimmäistä erää.

JYPin huolimattomuus ja hermostuneisuus yv-pelissä kostautui takaiskumaalina, kun Jani Tuppurainen syötti huolimattomasti alas Sami Vataselle, jonka haltuunotto epäonnistui ja kiekon ilmaiseksi saanut Kimmo Koskenkorva ei tilanteessa erehtynyt. Niin Kärpät siirtyi alivoimalla 0-1 johtoon.

Upeita yksilösuorituksia ja ryminää

Vatanen näkyi kentällä tänään taas hyvässä ja pahassa JYPin vinkkelistä - enemmän kuitenkin hyvässä. Erän puolessa välissä tasavajaalla pelatessa Vatanen ja Louhivaara spurttasivat 2-1-hyökkäykseen. Vatanen päätyi omaan ratkaisuun, joka oli tarkka ja terävä rannelaukaus kelpo pelin pelanneen Ville Hostikan kilpikäden yli pömpeliin. Vatanen paikkasi edellisen virheensä ja toi ottelun tasoihin henkilökohtaisella yksilösuorituksellaan ja avasi samalla vihdoin myös maalitilinsä.

Loppuerässä nähtiin vielä hurmiossa viimeisissä otteluissa pelanneelta Harri Pesoselta komea yksilösuoritus, joka ei tällä kertaa aivan tuottanut maalia. Ovela kikka, rystyltä jalkojen väliin kämmenelle ja napakka ranne kohti yläkulmaa – tällä kertaa vain hieman Hostikan vartioiman maalin yli. Koko JYPin joukkue sekä hallin yleisö tuntui syttyvän Pesosen sirkustempusta ja hurrikaaninutut loivatkin hyvän paineen erän loppuun vielä Kärppien puolustusalueelle.

Toinen erä alkoi tasaisissa ja taas melko sekavissa merkeissä. Joukkueilla oli vaikeaa päästä pelirytmiin kiinni ja ottelun viihdearvo laski huomattavasti. Peli oli eritoten jyväskyläläisten puolelta kuitenkin erittäin fyysistä ja kovia pommeja jaeltiin ympäri kenttää.

Miika Lahti raatoi apinan raivolla esimerkillisesti läpi illan ja iski voittomaalin.

Erän alkupuolella nähtiin pahannäköinen tilanne, jossa Michal Vondrka ja Olli Malmivaara törmäsivät toisiinsa keskialuuella. Hurjan näköisen kolahduksen ja Malmivaaran puolivoltin jälkeen pelaajat vetivät happea jään pinnassa hetken, mutta onneksi mitään vakavaa ei sattunut kummallekaan. Molemmat jatkoivat peliä kolarin jälkeen.

Jyväskyläläisten aggressiivinen peli kuitenkin siirsi otteen pikkuhiljaa taas JYPille ja Pesosen huima yritys ja akrobatia sytytti toistamiseen Hippoksen yleisön erän loppupuolella. Tuollakaan kertaa Pesosen jalkoväliveto maalin edestä ei löytänyt Hostikan ohi maaliin. Seuraavassa tilanteessa joka paikassa höyrynnyt Pesonen taklasi yli-innokkaasti itsensä jäähylle.

JYP kuitenkin tappoi helpohkosti Pesosen kaksiminuuttisen ja sai taas paineen Hostikan maalille kaikkien neljän ketjunsa voimin. Toisessa erässä tuomarilinja oli selvästi sallivampi ja jäähyjä nähtiinkin vain tuo yksi, vaikka aihetta useampiinkin ensimmäisen erän linjalla olisi ollut.

– Nyt on pidettävä tämä äärimmäisen tiukka puolustuspeli. Nyt pokerin täytyy pitää, Aho paalutti ennen viimeisen erän alkua.

Kolmannen erä alussa Vondrka sai helpon estämisjäähyn, mutta JYPin ylivoimapeli ei ottanut toimiakseen. Jäähyn selvitettyään Kärpät saivat hienoisen otteen pelistä. Oululaisten pirteimmät hyökkääjät Kimmo Koskenkorva ja Joonas Kemppainen, pyörittivät peliä vaarallisesti JYPin päässä, kunnes vastahyökkäykseen kirmannut JYPin haalariketju viimeisteli tyylikkään syöttelyn päätteeksi hienon maalin. Kauden parhaan ottelunsa pelannut Miika Lahti oli ottelun voittomaaliksi jääneen osuman (2-1) viimeistelijä.

Oululaiset aloittivat raivokkaan takaa-ajon, kunnes Jan Snopekille tuomittiin 2+2 minuuttia korkeasta mailasta, mikä oli tuomarivirhe. Tilanne sai kuitenkin nopean kompensaation, kun Kristian Näkyvä tuomittiin kohta kaksiminuuttiselle. Edessä oli taas erikoistilannepelaamista tasavajaalla.

JYP piti johtonsa väkisin

Lopussa Kärpät tuli vielä kovaa, mutta JYP puolusti maaliaan sinnikkäästi. Vatanen esimerkiksi pelasti housunpuntilla avoimen maalipaikan, joka avautui pirteästi pelanneelle Julius Junttilalle. Riku Helenius torjui Ilkka Mikkolan vaarallisen lämärin lopun helteessä.

Kärpät yritti aivan lopussa vielä ilman maalivahtia lisäkenttäpelaajan turvin tasoitusta, mutta yritys jäi ponnettomaksi JYPin ärhäkkään karvauksen ansiosta. Erityisesti JYPin nelosketjun työmiesten Filip Riskan, Miika Lahden ja Jari Jääskeläisen panos oli tärkeä Kärppien kaadossa.

Helenius otti JYP-maalilla ensimmäisen voittonsa SM-liigassa ja nuori mies oli varmasti tyytyväinen ja helpottunut.

– Asenteellisesti erittäin hyvä vastustaja, meiltä erittäin hyvä toinen erä ja kärsivällisesti hoidettiin tuo kolmas. Edellinen peli opetti meitä pelien lopun pelaamisesta ja se auttoi tänään, Aho tiivisti.

– Olen pettynyt tulokseen ja esitykseen. JYPin terävät käännöt olisi pitänyt pystyä lukemaan. Meidän ylivoima oli luokatonta. JYP ansaitsi pisteet tänään, pettynyt Aravirta kertasi ottelun jälkeen.

– JYP vei lentävällä jalalla ja hyvällä liikkeellä meiltä liikettä pois. Ei me pahasti kuitenkaan jyrän alle jääty, näki Aravirta.

JYP jatkaa pelejään seuraavan kerran tiistaina, kun se matkustaa Bluesin vieraaksi Espooseen. Vasta ensimmäisen kolmen pisteen menetyksensä vieraissa tänään kokenut kärppälauma kohtaa kotonaan tiistaina TPS:n.