JYP jälleen liian vahva Jokereille

Toiseen jatkoerään saakka venyneen jännitysnäytelmän ratkaisumaalin iski lopulta JYPille Ossi Louhivaara ajassa 82.16. Ottelu tarjosi ääriään myöten täyden Jyväskylän Hippoksen jäähallin yleisölle erinomaista jääkiekkoviihdettä alusta loppuun.

– Tänään pelattiin joukkueena äärimmäisen sitoutunutta peliä, jyväskyläläiskoutsi Jyrki Aho tiivisti taiston tauottua.

Jyväskylän Hippoksella oli lauantai-iltana hieno playoff-tunnelma. Paikalle saapunut Jokerien runsas kannattajajoukko haastoi alusta saakka elämöinnillään JYP-fanien äänijänteet.

Kolmannen erän päätyttyä jokerikatsomossa eivät tunteet aivan kaikilla faneilla enää pysyneet kurissa, ja hallin järjestysmiehillä riitti töitä. Jäälle lensi melkoisesti tavaraa, kun Jarkko Ruudun ulosajosta suivaantuneet helsinkiläiskannattajat protestoivat tuomiota.

Raskaan ottelun jälkimainingeissa joukkueiden valmentajilta ei erityisiä analyyseja herunut.

– Olimme sitkeitä ja kärsivällisiä tänään. Tyytyväinen voi olla joukkueen esitykseen ja lataustasoon. Pelit kuitenkin jatkuvat. Nautitaan tästä hetki ja aletaan sen jälkeen suuntaamaan ajatusta seuraavaan koitokseen, sanoi Aho.

– Meillä on joukkueessa hyvä henki. Se tulee siitä, että on ollut paljon yhteisiä juttuja. Se tulee myös siitä, että jätkät ovat valmiita pistämään itsensä likoon toistensa puolesta, Aho kertoi joukkueensa henkisestä tilasta.

Erittäin vähäsanainen Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund tyytyi lehdistötilaisuudessa ainoastaan onnittelemaan JYPiä ottelun voitosta.

JYP-leirissä hauskaa piisasi, kun puolustajakolossi Malmivaara taituroi maalin hienon nousunsa päätteeksi.
Eriikka Hienola

Jokerit lähti otteluun odotetusti ilman kanadalaispuolustaja Ross Lupaschukia, jonka otteet olivat hapuilevia kahdessa aiemmassa kohtaamisessa. Lupaschukin tilalle kokoonpanoon nostettiin Nico Manelius. Myös nuori tähtihyökkääjä Teemu Pulkkinen oli otettu mukaan jokeripakkaan. Pulkkisella riitti näyttöhaluja ja yritystä, mutta hänenkään panoksensa ei lopulta auttanut helsinkiläisjoukkuetta tarpeeksi lauantaina.

JYPin ratkaisijat taas yllätysnimiä

Sitkeä JYP nousi kahdesti tasoihin maratonottelussa harvinaisten maalintekijöiden osumilla, kun Olli Malmivaara ja Olli Sipiläinen pääsivät tuulettamaan huipputärkeitä maalejaan. Lopulta ottelun voittomaalin laukoi haalarimies Ossi Louhivaara.

Ottelu alkoi molempien joukkueiden tarkalla pelillä. Siitä huolimatta kamppailussa oli nopea tempo ja hurja intensiteetti. Kovia taklauksia sateli puolin ja toisin ympäri kenttää. Hyvällä asenteella ensimmäistä kiinnitystään finaaleihin hakemaan tullut jokeripakka iski ensimmäisen maalinsa, kun JYP-puolustus ei saanut putsattua maalinsa edustalta Riku Heleniuksen torjumaa irtokiekkoa. Illan jokerihahmo Teuvo Teräväinen löi Jani Ritan laukauksesta maalin eteen jääneen lätkän vastustamattomasti rysään.

Kun ensimmäistä erää oli jäljellä enää 15 sekuntia, parimetrinen JYP-pakki Malmivaara tasoitti ottelun komealla nousullaan.

– Päätin nousta kulmasta maalille, kun näin siellä olevan ruuhkaa. Ajattelin sinne sekaan tunkea, ja jostain kiekko meni sisään, Malmivaara kommentoi maaliaan.

Toisen erän alkuun hurrikaaninutut saivat useita maalipaikkoja jokeripelaajien huolimattomista syötöistä, mutta maalivahti Eero Kilpeläinen kesti JYPin lähentelyt.
Erän puolivälin tiimoilla Teemu Eronen pääsi tälläämään Teräväisen upeasta syötöstä Jokerit johtoon. Tilanne oli JYPin hallinnasta huolimatta muuttunut yllättäen 1–2:een.

JYP sai tilaisuuden yrittää tasoitusta ylivoimalla Jokerien jäähyillessä, mutta edes ylivoima viidellä kolmea vastaan ei tuottanut tulosta. Lopulta JYPin Petr Hubacek sai iskettyä kiekon jokeriverkkoon, mutta tuomaristo hylkäsi osuman. He näkivät laukauksen lähtöhetkellä JYP-pelaajan maalivahdin alueella. Rankka tuomio nostatti kotiyleisön pauhuun.

Jokerit puolusti hyvin johtoaan vielä kolmannen erän alussa, mutta ajassa 47.18 koko ottelun vahvasti pelannut JYPin nelosketju iski tasoituksen, kun duunariketjun laituri Sipiläinen pääsi sivaltamaan pelin 2–2:een Kalle Koskisen ja Jonne Virtasen esityöstä.

Ruutu suihkuun

Kolmas erä jatkui erittäin fyysisenä. JYPin romuluinen kolmosketju pommitti surutta jokeripelaajia. Pääosaan astui kuitenkin taas Jokereista muuan Jarkko Ruutu, jonka aggressiivisuus löi yli. Mies taklasi erän loppuhetkillä kovalla vauhdilla JYPin Koskista päähän. Ruutu ajettiin tilanteen seurauksena kentältä, ja JYP pääsi hakemaan voittomaalia ylivoimalla. Pelikellosta valui kuitenkin aika loppuun kesken hurrikaanimyllytyksen.

Ensimmäisen jatkoerän alkuun jäi JYPille vielä vajaat kolme minuuttia ylivoimaa, mutta Jokerit ja Kilpeläinen kestivät alivoimansa. Aivan erän lopussa ratkaisun avaimet tarjoutuivat jokerihyökkääjä Henri Heinolle, kun hän pääsi täysin yksin nokikkain Heleniuksen kanssa. JYP-veskari veti kuitenkin pidemmän korren, ja ottelu siirtyi viidenteen erään.

Toinen jatkoerä ei ehtinyt kauaa vanheta, kun JYP ratkaisi ottelun. Hurrikaanipaitojen ykkösketju pyöritti peliä jokeripäädyssä, ja Ossi Louhivaaralle avautui laukaisupaikka, jonka JYP-laituri hyödynsi voiton arvoisesti.

– Saatiin hyvä hyökkäys. Voitin oman äijän kulmassa ja pääsin laukomaan. Sain pistettyä sitten Kilpeläisen torjunnasta kimmonneen irtokiekon sisään, kertasi voittomaalin tekijä Louhivaara ratkaisuosumaansa.

Hurrikaanijoukkue johtaa välieräsarjaa 3–0. Seuraavaksi jatketaan Ilmalassa maanantaina, kun Jokerit isännöi JYPiä. Jyväskyläläisillä on mahdollisuus katkaista sarja voittamalla silloin.