Takaa-ajettu Ilves joutui nöyrtymään

Jyväskylässä raastettiin ja raadettiin yhdeksän maalin arvoisesti.
Kuva © Eriikka Hienola
Jos perjantainen vääntö Hakametsässä oli väritön, niin Hippoksen lauantai-illasta ei väriä ja tapahtumia puuttunut. Pelin tunnetaso oli lähinnä kaverillinen, mutta maaleja yleisölle tarjottiin aimo tukku. Loppulukemiksi kirjattiin jatkoajan jälkeen 5-4 (1-2, 1-1, 2-1, 1-0).

JYPin ja Ilveksen toinen kohtaaminen osoitti sen, miten vaikeaa voi ottelun voittaminen pahimmillaan olla. Ilves johti ottelua kolme kertaa, vaikka JYP hallitsikin kenttätapahtumia. Ilveksen puolustustaistelu ei sinnikkyydestä huolimatta riittänyt, vaikka hurrikaaneilla oli omat ongelmansa tahdon kanssa.

- Näköjään tänään piti olla pari maalia takana, että alkoi se taistelu. Tultiin kuitenkin kolme kertaa takaa ohi. Täytyy olla tyytyväinen tuohon nousuun, kauden ensimmäisen maalinsa ottelussa iskenyt JYP-puolustaja Jyrki Välivaara muotoili.

Maalirikkaan ottelun ratkaisu nähtiin lopulta jatkoajalla. JYPin raskas osasto Rich Peverleyn, Eric Perrinin ja Kristian Näkyvän johdolla petasi paikan Ramzi Abidille, joka tälläsi hurrikaaneille helpottavan kotivoiton. Pisteistä huolimatta JYPin kotiesiintyminen ei vieläkään ollut täysin ehjä.

- Kaikki psykologiset virheet onnistuttiin tekemään pelin aikana. Vastustaja sai niistä sitten nauttia. Pitää olla pelin hetkissä paremmin mukana, päävalmentaja Jyrki Aho myönsi.

- Pitää olla kuitenkin todella tyytyväinen siihen, että onnistuttiin nousemaan monta kertaa takaa tasoihin. Kertoo tästä joukkueesta paljon, tyytyväinen Aho lisäsi.

Ilveksen puolelta peli oli kaksijakoinen. Joukkue oli ottelussa johtoasemassa koko ottelun läpi, mutta siitä huolimatta peliesityksissä jatkuvasti potkun perässä. Ilveksen sinnikkyydestä ja iskukyvystä kertovat kuitenkin rivakat vastaukset JYPin tasoitusten jälkeen. Tehot 1+1 kerännyt Ilves-hyökkääjä Matias Sointu oli johtomaaleista mielissään.

- Pakko kyllä kiitellä jätkien sinnikkyytä niissä tilanteissa. Haluttiin tehdä ne maalit. Tämä on paha paikka pelata, on oltava tyytyväinen pisteeseen, hiljainen Sointu sanaili.

Molemmille joukkueille tarjottiin ratkaisumahdollisuuksia kolmannen erän tasatilanteessa. JYP sai tasoitusmaalinsa jälkeen rajun rynnistyksen päälle, vain tulos jäi uupumaan. Jari Jääskeläisen ruma taklaus aivan kolmannen erän viimeisillä minuuteilla tarjosi kuitenkin Ilvekselle mahdollisuuden ylivoimalla, mutta vierailijoiden yritykset jäivät vaisuiksi. Pelin jatkoajalle venyminen oli ansaittua.

- Tänään olisi ollut mahdollisuus voittaa. Eilisen jälkeen hyvä peli. Hetkittäin pelattiin jo silloin hyvin ja tänään oltiin sitten vielä lähempänä. Neljä maalia vieraskentällä, siihen täytyy olla todella tyytyväinen. Aika paljon pelaajia puuttuu, mutta silti pystytään taistelemaan sarjakärkeä vastaan noin hienosti, Ilves-käskijä Raimo Helminen painotti vakaasti.

JYP hallitsi, Ilves onnistui

Ottelu alkoi JYPin vauhdikkaassa otteessa. Erityisesti jyväskyläläisten kolmosketju Jonne VirtanenOlli Sipiläinen ja Miika Lahti olivat ytimessä. Kolmikko vyörytti heti pari pitkää hyökkäystä Ilves-alueella pelin pyöriessä lähinnä kulmissa.

Ensimmäisen maalin teki kuitenkin vierasjoukkue Tampereelta. Ilves-hahmo Sointu heitti vaarattoman näköisesti kiekon viivasta maalille. Kiekko kuitenkin kimposi onnekkaasti verkkoon JYP-puolustuksen luistinten kautta. Videotarkistuskaan ei tuonut muutosta, vaan maali merkittiin Soinnun nimiin.

Joukkeiden tasoero näkyi erän edetessä entistä selvemmin. Ilveksellä oli suuria vaikeuksia päästä JYP-päätyyn kiekkoa roiskimatta. Hurrikaaninuttujen liike puri, mutta muutamista sekavista hässäköistä huolimatta ykkösluokan tilanteita ei syntynyt. Kiekonhallinta oli jyväskyläläisten, tosin laukaukset jäivät elämään vain pelkkinä ajatuksina.

- Erittäin hyvää jääkiekkoa pelattiin ensimmäinen erä, unohdettiin vain ampua, Aho kuittasi.

JYP sai kuitenkin tilaisuutensa muutama minuutti ennen päätöstä. Ossi Louhivaara haki siniviivan ylityksen jälkeen syöttöä Max Wärnille, jota Jesse Niinimäki joutui sitomaan rangaistuksen arvoisesti.

Pakkopeliään hakenut JYP pääsi lopulta terävään hyökkäykseen. Rich Peverleyn taidokas takajättö löysi Välivaaran lavan, ja puolustajan terävä ranne levähti vastustamattomasti Ville Kolppasen ohi.

Ilman laadukkaita maalintekopaikkoja koko erän ollut Ilves iski kuitenkin vielä kertaalleen. Joukkue käytti tehokkaasti hyväkseen Kalle Koskisen viimeisellä minuutilla ottaman rangaistuksen. Jyrki Jokipakan lähettämä raju laukaus livahti helpohkosti Tuomas Tarkin kainalosta, ja Michael Keränen oli ensimmäisenä paikalla luutimassa kiekon maaliviivalta sisään.

JYP rynnisti rinnalle

Toisen erän aluksi Peverley osoitti karulla tavalla, mikä on ero NHL-jyrällä ja nuorella liigapakilla. Rajusti vauhtia polkenut hyökkääjä luki tilanteen täydellisesti, kun kiekko poltteli puolustaja Aleksi Oreniuksen lapaa. Riiston jälkeen Peverley pääsi vielä yrittämään maalia, mutta Oreniuksen koukku esti tämän.

Ylivoimansa kanssa tuskailleella JYPillä oli suuria vaikeuksia saada suoria ratkaisua myös tasaviisikoin. Joukkue tyytyi ainoastaan hakemaan kulmista röyhkeitä nousuja maalille.

Tätä röyhkeyttä toteutti myös Miika Lahti, jonka nousun jälkeen kiekko ajautui Kristian Näkyvälle. Puolustajan viivalaukaus ruuhkaan tuotti tulosta ja kiekko pompahti ilmojen teille, kunnes laskeutui Ilves-rysään. Maali merkittiin mailansa väliin saaneelle Lahdelle.

Ilves kuitenkin osoitti taisteluilmeensä nousemalla välittömästi johtoon. Sointu rymisteli maalin takaa esille ja ensimmäisessä maalissakin rajua työtä tehnyt Lassi Kokkala nosti vierailijat jälleen johtoon.

Kotiotteluissaan viime aikoina rämpineelle JYPille lävähti saavillinen rapaa niskaan heti päätöserän alkuun. Toista liigapeliään tällä kaudella pelannut Erkki Rajamäki täräytti vaarattoman hyökkäyksen päätteksi rannelaukauksen, joka livahti läpi illan epävarmasti torjuneen Tarkin ihmetykseksi maaliin.

Sen jälkeen alkoi kuitenkin neloskentän tehopakkauksen Matias Myttysen tulitus. Entinen Ilves-hyökkääjä päätti kurittaa entistä seuraansa urakalla. Kavennusosuman Myttynen vippasi pienestä kulmasta rystypuolelta ja yllätti etukulman tilkitsemisessä epäonnistuneen Kolppasen.

Maalistaan hurjasti lisää virtaa ammentanut vauhtikone toimi myös JYPin tasoituksen urakoitsijana erän puolivälissä. Maalia seurasi tavaramerkkimäinen röyhkeä nousu, jonka jälkeen kiekko kimpoili viivaan nuorelle Henri Auviselle. Puolustajan postituksen Myttynen ohjasi ilmasta sisään.

- Kyllä vähän sellainen fiilis tuli, että oli pakko rokottaa vanhaa seuraa, iloinen maalintekijä naureskeli.

- Omaa työtä koitetaan tehdä, pyöriä ja härvätä. Tänään onnistuttiin pari maalia saada, vakavoitunut hyökkääjä jatkoi.

Melkein hieno systeemi

Tuplapelit herättivät jo perjantaina keskustelua. Molemmat valmentajista löysivät jälkikäteen kokeilusta paljon hyvääkin.

- On tässä sellaisia hyviä puolia, että ei tarvinnut keskiviikon jälkeen miettiä kuin yhtä vastustajaa. Tässä oppi kyllä hyvin vastustajasta kahden pelin aikana, hurrikaaniluotsi Aho analysoi.

Raimo Helminen katsoi tuloksen taakse kommenteissaan.

- Voitto olisi tehnyt meille upeaa, silloin tämä olisi ollut helkutin hieno systeemi. Ei voi nyt hihkua kyllä. Meille sattui sarjakärki vastaan ja kovaan paikkaan jouduttiin. Kaikki pelit on pelattava, joten ei tämä mikään katastrofi ole. Kolmeen pisteeseen oltaisiin oltu tosi tyytyväisiä, suuremmat murehtimiset muille jättänyt Helminen pyöritteli.

Myös pelaajille intensiteetti oli mieleen, vaikka mahdottoman kuumaa ottelua ei Jyväskylässä nähtykään.

- Ei mitään, ihan hyvä homma tämä oli. Sellaista pleijarimeininkiä vähän, konkari Välivaara tiivisti mietteet.

Joukkueet jatkavat taisteluaan seuraavan kerran tiistaina. Tuolloin JYP matkaa Espooseen mittaamaan Bluesin kotivireen, kun taas Ilves kohtaa kotonaan Rauman Lukon.