Ruotsalaisten ylivoimaa nautinto katsoa

LIIGA, CHL / Raportti
Tarkki oli tiistaina mies paikallaan.
Kuva © Jarno Hietanen
Jyväskylässä pelattiin tiistaina isoista pisteistä, kun kaupungin ylpeys JYP sekä ruotsalainen HV71 ottivat yhteen CHL:n lohkovaiheen toiseksi viimeisessä pelissä. JYP ratkaisi voiton lopulta voittomaalikilpailussa värikkään ottelun päättyessä lukemiin 4-3.

Heti ottelun avausminuuteista huomasi, että tänään kaukaloon luistelee motivoitunut kotijoukkue. JYPille liiankin tutuksi tulleista ongelmista, kuten avauspelaamisen vaikeudesta sekä ongelmista keskialueen ylittämisessä ei ollut avauserässä tietoakaan.

Jyväskyläläiset vyöryttivät vaihto vaihdon perään vaarallisia hyökkäyksiä jokaisella ketjullaan kohti vierasjoukkueen maalia. Keskialueen yli päästiin muutamalla nopealla siirrolla helposti, ja kotijoukkueen peli rullasikin niin hyvin, että vastaavaa ei ole Jyväskylässä nähty pitkiin aikoihin. Tämän myönsi myös päävalmentaja Marko Virtanen.

− Ensimmäinen erä oli erittäin hyvää jääkiekkoa. Pidimme viikon alussa palaverin joukkueen kesken että saisimme yhteistä, harmonista tekemistä jäälle. Avauserä oli juuri sellaista kuin JYP-jääkiekon pitääkin olla.

JYP johti ensimmäiselle erätauolle lähdettäessä ottelua jo 2-0. Avauserän alkuminuuteilla Anssi Löfman vei kuin varkain isännät johtoon, ja ennen erän puoliväliä Jani Tuppurainen karkasi läpiajoon ja iski kiekon varmasti Gustaf Wesslaun selän taakse. Tämä pakotti HV71:n päävalmentajan ottamaan aikalisän. Ruotsalaisten avauserän valopilkku oli Erik Christensenin johtama ykkösketju, joka oli vaarallinen läpi ottelun.

HV71:n ylivoima silkkaa taidetta

Erätauon jälkeen ottelu jatkui samoissa merkeissä kuin oli alkanutkin. JYP painoi kovaa päälle, ja ruotsalaisvierailla oli suuria vaikeuksia päästä kiekon kanssa keskialueen yli. Kunnes ajassa 28:48 HV71 pääsi ottelussa ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Jäähyä ehti vierähtää vain neljätoista sekuntia, kunnes vierailijoiden Mattias Karlsson pamautti kiekon loistavan ottelun pelanneen Mattias Tedenbyn syötöstä Tuomas Tarkin selän taakse.

− Toinen erä oli heiltä hyvä jakso. HV71 onnistui tuottamaan meille rangaistuksia, ja he käyttivät ne kovalla prosentilla tänään. Se kertoo paljon heidän yksilötaidostaan mitä heillä oli jäälle laittaa, mutta en ole tyytyväinen meidän alivoimapeliin tänään, kertoi Virtanen.

Vierailijat saivat pelistä kiinni maalin jälkeen, ja kova painostus pakottikin Virtasen ottamaan aikalisän toisen erän lopussa. Tästä kerkesi kulua minuutti, kun HV71:n ylivoima toimitti kiekon toista kertaa Tarkin selän taakse.

Ruotsalaisten ylivoiman tehokkuudesta kertoo paljon se, että heidän kaikki kolme maaliaan tulivat ylivoimalla. HV71:n ykkösketju Tedenby - Christensen - Ted Brithén oli paikoittain aivan pitelemätön, ja vastasikin vieraiden kaikista kolmesta maalista.

"Siinä oli minun mielestä kaikkea mitä hyvään jääkiekkopeliin tarvitsee"

Viimeisessä erässä jyväskyläläisetkin pääsivät ylivoimamaalin makuun, kun Valtteri Kemiläinen räväytti sydämensä kyllyydestä kiekon Wesslaun selän taakse kahden miehen ylivoiman aikana.

Moni jo varmasti kuvitteli, että peli alkoi olla tämän jälkeen taputeltu. Draaman kaari huipentui, kun maalin jälkeen Miika Lahti sai hyökkäyspäässä maalinedustaväännöstä rangaistuksen. Ruotsalaisten ykkösketju tarvitsi tällä kertaa vain minuutin niitatakseen kiekon Tuomas Tarkin vartioimaan maaliin, ja tuomaan pelin tasoihin.

Maalin jälkeen ottelu säilyi samoissa lukemissa aina voittomaalikilpailuun saakka, vaikka molemmilla joukkueilla oli erinomaisia paikkoja ratkaista ottelu. Voittomaalikisassa Tarkki piti maalinsa puhtaana, ja jyväskyläläiset korjasivat voiton kotiin Eric Perrinin ja Petr Hubacekin maaleilla.

− Viimeinen erä oli tasaista vääntöä, ja olisi voinut kääntyä kummalle vaan. Hyvä jääkiekko-ottelu. Siinä oli minun mielestä kaikkea mitä hyvään jääkiekkopeliin tarvitsee. Yleisö sai varmasti viihdettä koko rahan edestä, päätti Virtanen.