JYP uudistuneella ilmeellä niukkaan voittoon

Jyväskylän illassa huokui ajoittain todellinen tosipelien tunnelma.
JYP punnersi pitkään HV71:n niskan päällä, mutta raapi siitä huolimatta vain niukan voiton. Hurrikaanit näyttivät silti vahvoja viitteitä uudesta peli-ilmeestään. Viihdyttävän European Trophyn avaustaiston ykkösmiehenä hääri isäntien nuori Joonas Sammalmaa.

Ensimmäistä kauttaan JYPin päävalmentajana aloittava Marko Virtanen linjasi ennen European Trophy -avausta, että hurrikaanien tavoite on päästä alkulohkosta jatkoon. Tosipelien tunnetta ja latausta ottelussa ruotsalaista HV71:tä vastaan riittikin.

Kaasujalan JYP piti pohjassa ensimmäiset kaksi erää. Vierailijat länsinaapurista olivatkin pahasti mustapaitojen jaloissa pitkin ottelua. Hurrikaanien voittolukemiksi kirjattiin tästä huolimatta vain nihkeä 2-1 (1-1, 1-0, 0-0).

Valkopaitaisen vierailijan riveissä yhteensä viisi kautta kiekkoillut puolustaja Mikko Luoma löysi syyt entisen seuransa ajoittaisiin vaikeuksiin.

- Niillä puuttui kymmenkunta pelaajaa kokeneemmasta päästä. Kyllä sieltä syvyyttä uupui, tuore paluumuuttaja valaisi.

JYP pääsi kamppailuun omista loukkaantumisista huolimatta huomattavasti paremmista lähtökohdista. Tämä näkyi myös kaukalossa. Hurrikaaniryhmän pelissä oli jo kauden toisessa taistossa nähtävillä selviä viitteitä Virtasen haluamasta reagointipelistä.

- Tietyt raamit ovat, mutta peliä pelataan ja siihen reagoidaan. Sitä on hyvin korostettu. Tämä on sellaista peliä mitä olen aina tottunut pelaamaan ja siitä tykkään, Luoma sanaili tyytyväisenä.

Sammalmaa hurrikaanien valopilkku

Ottelun voittomaali nähtiin toisen erän alkupuolella. Kolmosketjuun kamppailun alla istutettu nuori Joonas Sammalmaa luuti toisen nuorukaisen, puolustaja Aleksi Salosen kudista pompanneen irtokiekon rysään.

Muutoinkin Sammalmaa esiintyi tiistai-illassa hienosti edukseen. JYP-Akatemiassa viimeisen kahden kauden aikana 23 maalia tykittänyt taituri väläytteli kentälle päästessään liki jatkuvasti. Välillä into ajoi järjen ohi, mutta isossa kuvassa hyökkääjä oli ehdottomasti koko hurrikaanilauman suurin valopilkku.

- Yritin vain tuoda niitä omia juttuja esiin. Jätkät kannustivat hyvin, niin oli hienoa pelata. Vikkelät kaverit oli siinä rinnalla, jotka paikkasivat tarvittaessa niitä omia virheitä, hyökkääjä kiitteli ketjukavereihinsa Petr Hubacekiin ja Anssi Löfmaniin viitaten.

- "Sammal" oli hyvä ja energinen tänään. Toi meille juuri sitä mitä haimmekin. Kaveri on näyttänyt positiivisia merkkejä jo aiemmin, hurrikaanikäskijä Virtanen kehaisi.

Paineistusta ilman suurta tulosta

Taiston alku sujui hillitysti HV7:n painostaessa. Ryhmitys vyöryttikin muutamia näyttäviä hyökkäyksiä Tuomas Tarkin maalille. Ruotsalaiset vispasivat erän puolivälin korvilla avausmaalin. Johan Lindström sai lyödä vapaasti kiekon tyhjään pussiin, kun kanukkisentteri Riley Holzaphelin jakama näyttävä rystysyöttö löysi hyökkääjän lavan.

Vierailijoiden alkurynnistys laantui jäähyilyyn. JYP kaappasi kuin varkain otteen itselleen. Erän loppupuolella Yohann Auvitu toi kiekon sisään, siirsi sen Miika Lahdelle, joka laukoi kohti Jonas Gunnarssonia. Haparoinut vahti pudotti laatan eteensä ja Max Wärn kirjautti tasoituksen nimiinsä.

Toisessa erässä JYPin paineistus jatkui entistä raivokkaampana. Yhtä epävarmana säilyivät myös Gunnarssonin elkeet. Irtokiekoille eivät jyväskyläläiset kuitenkaan päässeet Sammalmaan maalia lukuunottamatta.

- Enemmän olisi pitänyt saada kuin kaksi maalia. Välillä tuntui, että ei mistään mennyt sisään. Vastassa oli erittäin kurinalainen ryhmä, joka sumputti tiiviisti maalinedustan, mutta lähti hyökkäyksiin kuin hauki rannasta. Todella vaarallinen ryhmä, JYP-luotsi Virtanen kuvaili.

- Viimeisessä erässä yritimmekin pakeille saada viivaan ratkaisupaikkoja. Turha sinne sumppuun oli yrittää syöttää, päävalmentaja jatkoi.

Kolmannen erän avauspuolikkaalla ruotsalaiset tulivat jälleen paremmin, mutta JYP kontrolloi tapahtumia. Yleisölle tarjottiin päätöserän huipennukseksi vauhtikiekkoa, kun tilanteita siunaantui päästä päähän. Tolppia lähemmäksi eivät joukkueet kuitenkaan päässeet.

Luoma povaa lämmintä vastaanottoa

JYPin osalta European Trophy -taival alkoi lupauksia herättäneesti, vaikka viimeistely tiistaina ontuikin. Seuraavaksi joukkue suuntaa länsinaapuriin Linköpingin vieraaksi. Vakuuttavia otteita JYPin peräpäässä esittäneelle Luomalle vierailusta tulee erityisen mielenkiintoinen.

- Voi olla aikamoinen vastaanotto. Aikanaan kun sieltä siirryin, niin monenmoista kieltä sai kuunnella. Tosin eihän ne niille huutele, josta eivät tykkää, puolustaja naurahti.

Mukaansa Ruotsiin JYP ei saa apuja sairaslistalta. Sopimussopan keskiössä kuumotteleva Jonne Virtanen on poissa olkapäävamman vuoksi Liigan alkuun saakka. Hyökkääjä Antti Jaatinen ja puolustaja Mikko Kalteva palaavat taas vahvuuteen parin viikon sisällä. Ikitaistelija Jari Jääskeläisen paluun suhteen ei tarkkaa aikaa hurrikaanileiristä vielä annettu.