Viisas JYP voittoon Nenosen nepeillä

LIIGA / Raportti
Markus Nenosen pudotuspeliuran avausosumat ratkaisivat JYPille ensimmäisen kiinnityksen.
Kuva © Hannu Rainamo www.hannuphoto.com
Pudotuspelien ensikertalainen Markus Nenonen jatkoi kylmäpäisesti siitä mihin runkosarjassa jäi. Kaksi maalia HPK:n verkkoon ratkaisivat ensimmäisen puolivälierän JYPille. Koko kotijoukkue oli myös kylmäpäinen ja viisaasti jäädytti vierailijoiden avauspelaamisen.

Uransa ensimmäisen pudotuspeliottelun voisi pelata kärvistellen ja varovaisesti jännittäen. Markus Nenonen päätti kuitenkin pelata avausottelunsa aivan toisella tavalla. Nuori laituri neppasi kaksi osumaa ja avitti siten JYPille avauskiinnityksen puolivälierissä.

Peluri ihmetteli jo runkosarjassa huimaa virettään, pudotuspelionnistuminen kirvoitti samanlaiset tunteet.

- No kyllä sitä vähän ihmettelee tätäkin, hyökkääjä naurahti.

Itse kaukalossa ihmettelemisen aihetta ei keskiviikkona juuri aiheutettu. Peli oli juuri niin tasaväkinen kuin oli ennakoitu. Ja kotijoukkue juuri niin vahva mitä siltä odotettiin.

Jos oli Nenonen ja hurrikaanien nelosketju tehokas, oli koko JYP-ryhmitys viisas. Isännät pelasivat vierailija HPK:n tylysti aseettomaksi ratkaisevilla hetkillä.

Darryl Boycen kolmannessa erässä iskemän 2-1 –maalin jälkeen mustapaidat siirtyivät vastustajan kannalta ikävään, mutta tulostaulun mukaan tehokkaaseen tapaansa pelata johtoasemassa.

Päävalmentaja Jyrki Aho oli luonnollisesti tähän tyytyväinen, mutta muistutti kuitenkin siitä missä vaiheessa sarja on vasta menossa.

- Hyvää johtoasemapeliä pelattiin lopussa. Kyllä meilläkin on ilmeessä parannettavaa. Tämä oli nyt ensimmäinen. Tästä se taas lähtee, Aho lasketteli.

Yksinkertaisten miesten yksinkertainen ratkaisu

Tämän ensimmäisen voiton ratkaisi illan ykköspeluri. JYPin koko illan vauhkona esiintynyt nelosketju sai pelin pyörimään vierailijoiden päätyyn päätöserän jälkimmäisen puolikkaan alkuminuuteilla. Mikko Kalteva tykitti viivasta ja maalin edessä Nenonen ohjasi kiekon rysään.

Ketjun pelaamisesta ei kahden maalin mies suostunut vieläkään muodostamaan mitään muuta analyysia kuin yksinkertaisuuden.

- No eipä siinä juuri muuta ole. Kiekkoa vain maalille ja sinne perään, hymyilevä Nenonen lohkaisi.

Yksinkertainen oli myös pelin lopullinen niitti. HPK:n kirivaihe nimittäin lamaantui saman tien, kun Marko Luomala välittömästi maalin jälkeen kiinnipitämisestä istunnolle.

- Jäähyt sotkivat meidän takaa-ajoa lopussa. JYP ansaitsi voittonsa. Kärsiväisempänä joukkueena iski pari maalia enemmän, HPK-luotsi Ari-Pekka Selin luonnehti.

Kokonaiskuvassa ottelu kulki kuin sovittua kaavaa. Molemmat joukkueet pursusivat alusta alkaen tunnetta ja tahtoa. HPK viljeli joukkueesta enemmän taklauksia. JYP sen sijaan oli karvauspelaamisessaan heti kartalla.

Neloskentällisen oiva karvaaminen tuotti myös avausmaalin, kun Olli Sipiläinen ja Jonne Virtanen raatoivat maalin takana, riistivät limpun ja Virtanen heitti Nenoselle avopaikkaan oivan tarjoilun.

Avausosuma maistui nuorelle hyökkääjälle makoisalta.

- Kyllä se tuntui tosi hyvältä. Jonnelta tuli hyvä syöttö, avopaikka oli siitä laittaa, Nenonen sanaili.

Avauspelaamisen tuskaa

Hämeenlinnalaisten puolustajat olivat muutoinkin jatkuvasti vaikeuksissa avaussyöttöjensä kanssa. Tämän tiedosti myös Selin.

- Noin se JYP pelaa kaikkia muitakin vastaan. Kaikkien on sieltä vaikea tulla pois. Jos ei ykkösellä päästä liikkeelle niin sitten möyritään omissa, Selin sadatteli.

- Rentoutta on saatava peliin. Hyviä elementtejä oli, mutta syötöt olivat huonoja, kun turhaan puristettiin mailaa. Nyt tämäkin on nähty, ei tämä sen kummoisempaa ole. Pitää ottaa hyviä lähtöjä ja saada koko viisikko mukaan, valmentaja jatkoi luoden uskoa torstain kamppailuun.

Vierailijoillakin oli pelissään lukuisia hyviä jaksoja. Niistä parhaimmat avautuivat toisessa erässä JYPin jäähyilessä. Ykköstykki Ville Viitaluoman veto kimposi Tuomas Tarkin maskin kautta suoraan etunimikaima Tuomas Vänttisen lapaan, joka siivosi laatan verkkoon.

Tasoitusmaalia suurempaan ei Kerho kuitenkaan ottelussa kyennyt. Selin toivoikin, että turha jännittäminen olisi nyt jännitetty pois torstaita ajatellen.

- Ensimmäiset pelit oli muutamalla jätkälle. Nyt se on ohi. Kirkkain mielin seuraavaa koitosta kohti.

JYPin pudotuspelikokemus puhui kentällä omaa kieltään. Siitä huolimatta, että myös JYP-laumassa nähtiin ensikertalaisia. Jännitystä ei kaukalossa ollut kuitenkaan nuorien pelureiden osalta havaittavissa. Aho tiivisti ryhmän kokemuksen avut selväsanaisesti.

- Kokemushan on se asia, että pitää tietää mitä tehdään ja milloin tehdään. Kokemuksen myötä on ymmärrettävä, että sieltä tulee se taistelu. Ja kokeneemmat auttavat nuorempia suhtautumaan asioihin oikein, Aho selvitti tyytyväisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle