Puolustuspään fiasko

LIIGA / Raportti
JYP hallitsi kenttätapahtumia ottelun kulminaatiopisteeseen saakka, mutta HIFK teki maalit. Yhteiskunnallisesti ottelun merkittävin asia olikin maajoukkuemies Timo Pärssisen loukkaantuminen, kun JYPin Janne Hauhtonen taklasi hänet puhtaasti laitaan.

Ottelun puolivälin jälkeen Hauhtonen taklasi Pärssistä normaalissa pelitilanteessa sillä seurauksella, että Pärssinen ohjattiin muiden pelaajien toimesta kohti pukukoppia. Lääkärin alustavien tutkimusten mukaan Pärssisen polven sivuside saattaa olla jopa poikki. Edessä on arvioiden mukaan huili ainakin joulutaukoon saakka. Pärssinen itse otti tapahtuneen tyynesti:

- Helvetin puhdas taklaus se oli, siitä on turha spekuloida. Luistin jäi siinä jotenkin vähän jäähän kiinni ja polvi taipui sitten siinä taklauksen yhteydessä. Nyt täytyy laittaa vaan kädet ristiin ja toivoa, ettei käynyt pahemmin.

Olihan siellä pelikin

Ottelun alku lupasi kotijoukkueelle hyvää, sillä se sai alle puolen minuutin jälkeen ylivoiman, kun Pasi Saarisen maila osui Steve Martinsia leukaperiin. Ylivoima jäi kuitenkin tuloksettomaksi.

Erän mukavan JYP-painostuksen päätteeksi kotijoukkueelle sattui omassa päässä karmea virhe, kun vastuunottajia ei vain löytynyt kiekon siivoamiseen omalta alueelta. Niinpä Pärssinen sai namutella helposti vierailijoiden johto-osuman. Tämä ilta ei ollut todellakaan JYPin puolustaja Petri Virolaiselle niitä parhaimpia. Jo avausmaalista hän saa ottaa syytä reippaasti itselleen.

JYP sai takaiskusta huolimatta ajoittain valtavaakin mylläkkää aikaiseksi vastustajan kenttäpäädyssä, mutta työ ei vain kantanut hedelmää. Kotijoukkueen kippari Janne Hauhtonen kuvaili tuskaantuneena maalinteon vaikeutta:

- Me joudutaan tekemään ihan jumalaton työ yhden maalin eteen. Sitten tulee kaveri ja rankaisee heti ensimmäisestä paikasta. Se on henkisesti tosi rassaavaa. Me neppaillaan ehkä liikaa ja tehdään ihan liian paljon virheitä. Pystytään kyllä hallitsemaan muuten peliä ihan hyvin. Kyllähän tää tilanne pitää saada nyt nopeesti poikki.

Aivan erän lopussa HIFK sitten rankaisikin jälleen. Yllätys, yllätys, mustapaitojen oman karmean virheen seurauksena. Tällä kertaa Duvie Westcott heitti sokkona purkukiekon suoraan Jarkko Ruudulle, joka vippasi kiekon suoraan yläpesään ohi Wallinheimon.

JYP uudisti ketjunsa toiseen erään

Erätauolla valmennusjohto oli tehnyt isoja muutoksia kenttäkoostumuksiin, mutta se ei vaikuttanut peliin näkyvällä tavalla. JYP painosti edelleen hyvällä sykkeellä, mutta teki virheitä vanhaan malliin.

Vierailijoiden kolmas maali meneekin kotijoukkueen puolustajien velttouden lisäksi myös maalivahti Wallinheimon piikkiin. Kuhta teki puhtaan vanhanaikaisen, joka olisi kyllä pitänyt huonommankin maalivahdin torjua. HIFK tosin pelasi ylivoimalla, mutta se ei poista maalin helppoutta.

HIFK:n 0-3 osuman jälkeen JYP menetti pelihalunsa täysin. Joitakin minuutteja maalin jälkeen ottelun turhimmasta ja typerimmästä jäähystä vastasi Wallinheimo, kun hän HIFK:lle tuomitun siirretyn rangaistuksen aikana luistellessan vaihtoaitioon kamppasi Marek Zidlickyn nurin.

Mutta vielä kerran JYP nousi. Ajassa 30.42 kotiyleisö sai lohtua, kun illan harvoihin JYPin valopilkkuihin lukeutunut Jarkko Immonen veivasi kiekon maalin edestä rystyltä sisään. Vapauttavan syötön Immoselle tarjoili Antti Virtanen. Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä kuusi minuuttia myöhemmin IFK niittasi jälleen. Tarvitseeko edes mainita, että JYPin puolustuspään järkyttävän virheen seurauksena? Tällä kertaa tekijänä kolmosketjun nuori Arttu Luttinen.

Loppuisipa jo tämäkin näytelmä..

Kolmas erä oli enää kosmetiikkaa. IFK halusi kuitenkin nautiskella vielä vähän, eikä jättänyt Helsingistä saapunutta runsaslukuista ja hienosti kannustanutta fanilaumaansa kylmäksi. Vierailijoiden viidennestä ja samalla viimeisestä maalista vastasi Joonas Vihko, kun hänet oli jätetty ensin keskisektorille aivan yksin. Vetoa edelsi todella hieno esityö laidan tuntumassa hyökkäystrion muilta jäseniltä eli Luttiselta ja Hirschovitsilta.

Kommentteja

Hannu Aravirta myönsi Hannu Hanhen tai paremminkin JYPin Aku Ankan suosineen joukkuettaan illan pelissä, mutta löysi omistaan paljon positiivista energiaakin:

- Meillä oli tosi hyvä ilme tänään. Jyppi tuli äärettömän vahvasti päälle, mutta saatiin sitten helppoja maaleja. Jännä juttu, kun eilen ei meinannut mennä Pelicanseja vastaan yhtään mikään.

- Joukkueesta löytyy nyt enemmän leveyttä viime kauteen verrattuna. Voisi sanoa, ettei olla enää niin riitteisellä jäällä pelkän ykköskentän varassa vaan nyt ratkaisijoita löytyy muistakin kentällisistä ja pari loukkaantunutta on tulossa pikapuoliin vielä takaisin. Pärssisen loukkaantuminen muuttaa meidän koostumuksia tietenkin hieman. Yksi vaihtoehto on, että Ruutu tulee siihen ketjuun korvaajaksi, kuten tänäänkin.

JYPillä on kriisi, siitä ei pääse enää mihinkään. Laiva ui nyt todella syvällä. Pohjakosketuksesta huolimatta Matti Alatalolta riitti ammattimiehen tavoin aikaa myös medialle:

- Tylyt on lukemat. Kovilla ollaan. Tuolla virhemäärällä on ihan sama kuinka me pelataan tai mitä me yritetään. Pelaamisessa ei sinänsä ole vikaa, mutta ammattilainen ei tee tuommoisia määriä virheitä. Puolustuspään virheet ovat olleet nyt samantyylisiä jo useammassa pelissä.

- Mutta tappioputki täytyy kohdata ja se vaatii toimenpiteitä. Tämä on nyt kova haaste niin valmennukselle, mutta myös pelaajille. Eivät hekään voi väistää vastuuta. Nyt on kysymys tulevaisuudesta, menneisyyttä on turha murehtia. Kaikki vaan eivät nyt ehkä sitä ole oivaltaneet. Virolaisen miinukset eivät näytä hyvältä. Westcott, ei ammattimies tuollaisia virheitä tee..

Matti Alatalo on siitä analyyttinen mies, että onnettomassakin tilanteessa hän näkee aina jotain positiivista. Tänäänkin peli sinänsä kulki, mutta löytyi paketista muutakin hyvää:

- Immosen kentällä oli sykettä. Siinä oli ajoittain sitä vanhaa immosmaista yrittämistä. Korhosen Jari kantoi hyvin vastuuta takana. Samoin meidän nuoret pakit Hyvärinen ja Leppänen. Heiltä todella esimerkillistä pelaamista tänäänkin. Forsbergin Henrikin nostamista A-junioreista harkitaan nyt vakavasti.

Tänään ottelun kesken jättäneen Jari Jääskeläisen pelaamisen kielsi lääkäri, kun Jääskeläinen sai toistamiseen viikon sisällä voimakkaan iskun rintakehäänsä. Pelaajan terveydellistä tilaa ei haluttu vaarantaa. Mikko Mäenpään poissaolon ja Lauri Kinoksen vilttikomennuksen syyt ovat pelillisiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle