TAP - LUK
TOR - WSH 2.30
MTL - ARI 2.30
COL - MIN 4.30
VGK - NSH 5.00
ANA - STL 5.00
VAN - CAR 5.30

JYP painoi loppumetreillä ohi HIFK:n

LIIGA / Raportti
Hippoksella nähtiin tänään erikoinen jääkiekkopeli. Kahden erän sekavan pelailun jälkeen JYP oli täysin jyrän alla kolmannen erän alkupuoliskon, mutta teki sitten yllättäen kaksi maalia ja korjasi voiton. HIFK oli kadottanut tiistaisen taisteluilmeensä matkalla Keski-Suomeen.

Tasainen avauserä

Ottelun ensimmäinen pelikatko tuli jo viiden sekunnin pelin jälkeen, kun HIFK teki suoraan keskialoituksen jälkeen pitkän kiekon. Ensimmäinen torjunta taas nähtiin 12 sekunnin kohdalla helsinkiläisten lähtiessä vaaralliseen hyökkäykseen oman pään aloituksen jälkeen. Tero Leinosen hanska oli kuitenkin Kimmo Kuhdan lämärin tiellä.

Ottelun seuraavat maalipaikat olivat niin ikään vieraiden heiniä. Kahdeksan minuutin kohdalla Ville Viitaluoma sai kulmasta syötön maalin eteen, ja Tero Leinonen pystyi vain vaivoin torjumaan. Heti maalipaikkansa jälkeen Viitaluoma otti kulmassa jäähyn, joten IFK:n rynnistys katkesi hetkeksi.
Kahdentoista minuutin paikkeilla Kim Hirschovits purjehti keskialueelta vapaasti hyökkäysalueelle ja antoi nätin syötön maalin takakulmalle, mutta siellä vapaana olleet kaksi (!) IFK-pelaajaa sutivat molemmat ohi kiekosta.

Maalinteon aloitti lievästi alakynnessä ollut kotijoukkue ajassa 12.40. Tilanteen sai aikaan Jarkko Immosen ketju. Tuomas Pihlman kaivoi kulmaväännöstä kiekon ja syötti sen laidan kautta toiselle puolelle b-pisteen yläkaarelle, josta Miika Huczkowski ampui jäänuoliaisen. Laukaus oli menossa niukasti ohi takakulman, mutta maalin edessä seissyt Antti Virtanen ohjasi kiekon kauniisti verkkoon ohi Timo Laaksoharjun.

JYP:n Immosen ketju oli jäällä myös HIFK:n tasoituksen aikana. Jari Korhonen yritti purkaa vierasjoukkueen painostusta, mutta purkukiekko tuli suoraan siniviivalla olleelle Hannu Pikkaraiselle. Pikkarainen ampui hyvän laukauksen, joka muutti Tuomas Pihlmanista suuntaa ja kohosi yli polvillaan olleen Tero Leinosen. Maali oli hyvää tulokaskautta pelaavan Pikkaraisen liigauran ensimmäinen.

JYP sai aikaan useita maalipaikkoja ensimmäisessä erässä, mutta lähinnä huonon onnen takia viimeistelyssä onnistuttiin vain kerran. IFK sai useimmat tilanteensa JYP:n huonojen purkujen takia niin ylivoimalla kuin tasakentällisinkin.

Sama kaava toisessa erässä

Toisen erän alussa HIFK:n Roman Vopatilla ja JYP:n Eric Perrinillä oli hyvät maalipaikat, mutta maalivahdit olivat parempia. Erän ensimmäinen maali nähtiin kahdeksan minuutin kohdalla, kun Tomi Mustonen ja Tomas Chlubna taistelivat keskialueella laidan vieressä kiekosta. Chlubnan saatua kiekon lähti kaksikko nousemaan lähekkäin yhtä HIFK:n puolustajaa vastaan. Chlubna syötti Mustoselle laitaan ja lähti itse etenemään kohti maalia. Mustonen antoi maalin edessä hienon syötön suoraan lapaan ja Chlubna laittoi kiekon ohi Timo Laaksoharjun. Hyökkäys lähti vaarattoman näköisestä tilanteesta ja tilaa oli vähän, mutta niin vain kiekko löysi tiensä verkkoon. HIFK:n kentällä alla ollut pitkä vaihto vaikutti osaltaan tilanteen syntyyn.

Kauaa ei kuitenkaan kotijoukkue saanut johtoasemaa tuulettaa, sillä puolentoista minuutin päästä Immosen ketju oli jälleen JYP:n ottavana osapuolena ja HIFK tasoittanut pelin. Jari Korhosen epäonnistunut katkoyritys hyökkäyspään siniviivalla johti Roman Simicekin ja Timo Pärssisen 2-1-hyökkäykseen JYP:n Petri Virolaista vastaan. Kiekkoa laidassa tuonut Simicek antoi kauniin syötön ohi heittäytyneen Virolaisen ja Pärssinen nosti kiekon maalin kulmalta tyhjiin.

Erän lopussa nähtiin vielä mielenkiintoinen tilanne, kun JYP:n Tuomo Kortelainen pääsi suoraan jäähyaitiosta läpiajoon. Kortelaisen ratkaisuyritys jäi kuitenkin vaisuksi – juniori-ikäinen puolustava puolustaja ei varmaankaan ole juuri läpiajoja harjoitellut.

HIFK tuhlaa etsikkoaikansa

JYP:n luottopakki Angel Nikolov loukkaantui ensimmäisessä erässä ja joutui jättämään kentän. Kun toinen tähtipuolustaja Jani-Matti Loikala oli sivussa jo ennestään, oli JYP:llä laittaa puolustukseen vain kokemattomia tai muuten ei-tähtiluokkaa olevia miehiä. Kolmannen erän alussa JYP:n puolustuksen taso näkyi selvimmin, sillä erän ensimmäinen kymmenminuuttinen oli HIFK:n lähes tauotonta pyöritystä.

Erän ensimmäinen maali nähtiin Pekka Poikolaisen istuessa kaksiminuuttista korkeasta mailasta. Poikolainen joutui ottamaan jäähyn, kun IFK-hyökkääjä oli päästä maalintekoon pakkipari Jyri Marttisen kauhean harhasyötön jälkeen. Maali oli perinteinen ylivoimamaali – Marek Zidlicky ampui ohjattavan vedon viivalta ja maalin edessä yksin ollut Ilkka Pikkarainen sai rauhassa ottaa kiekon haltuun ja pistää sen verkkoon. JYP-puolustusta ei paikalla näkynyt.

IFK jatkoi maalin jälkeen hallintaansa ja kotijoukkueen kannalta näytti todella vaikealta. Tasoitus seurasi kuitenkin aivan yllättäen. Tällä kertaa hasardin tekijänä oli Roman Simicek, joka avasi omalla alueella kiekon suoraan Eric Perrinin lapaan. Perrin otti siniviivalta muutaman potkun ja tälläsi kovan lämärin, joka pomppi päätylaudoituksesta maalin kulmalle. Ensimmäisenä irtokiekkoon kiiruhtaneet JYP-hyökkääjä ja IFK-pakki veivät myös maalivahti Laaksoharjun pois maalinsa suulta, jolloin seuraavana paikalle tullut Harri Sillgren pystyi toimittamaan kiekon tyhjään verkkoon toisen helsinkiläispuolustajan estelyistä huolimatta. JYP-kapteenin edellisestä osumasta ehti kulua jo yli kuukausi, joten nyt oli korkea aika onnistua ja näyttää jälleen esimerkkiä joukkueelle.

Tasoituksen jälkeen jatkui edelleen vierasjoukkueen pyöritys. Tuomo Ruutu ajoi vapaaseen maalipaikkaan, mutta Tero Leinonen pelasti. Leinonen torjui myös Toni Söderholmin läpiajon, joka aukesi suoraan jäähyaitiosta tulleelle pelaajalle aivan kuten Tuomo Kortelaisen paikka toisessa erässä.

53 minuutin kohdalla Kim Hirschovits joutui jäähylle estettyään ylivoimahyökkäystä yrittänyttä JYP-pelaajaa. Immosen ketju sai pakkopelin pyörimään ja jälleen henkilökohtaista taitoaan väläytellyt Antti Virtanen sai kiekon kulmassa. Virtanen esitti tutut harhautuksensa ja syötti hienon poikkisyötön viivalta nousseelle Jari Korhoselle. Korhonen ampui komean lämärin tolpan kautta yläpesään ja paikkaili näin ensimmäisiin takaiskumaaleihin johtaneita virheitään.

IFK jatkoi johtomaalin jälkeen maalin metsästystään ja JYP purki edelleen vain kiekkoa pois omalta alueelta. Se onnistui toistamiseen myös maalinteossa, kun Tuomas Pihlman riisti väkisin kiekon kahdelta IFK-pelaajalta keskialueella. Parin pompun jälkeen Pihlman sai kiekon mukaansa ja kykeni Toni Häppölän koukusta huolimatta harhauttamaan Laaksoharjun. Maalissa voi vain ihmetellä IFK:n puolustuksen seikkailuja, sillä Häppölästä seuraavaksi lähin mies tilanteessa oli Roman Vopat. Molemmat miehet ovat hyökkääjiä.

IFK ajoi takaa JYP:n johtoa loppuun asti, mutta sen mahdollisuudet pilasivat suurimmaksi osaksi omat turhat jäähyt. Pasi Saarisen ja Roman Vopatin jäähyt pelin loppuhetkillä eivät olleet törkeitä, mutta täysin turhia ja ennen kaikkea typeriä oman joukkueen kannalta. Vopat huitoi kaksi minuuttia ennen loppua täysin vaarattomassa tilanteessa Petri Virolaista keskialueella – tuloksena se, ettei oma joukkue saanut kuudetta kenttäpelaajaa jäälle, vaan maalivahti pois ottamalla saatiin vain alivoima tasoitettua. JYP:n työ johtoaseman pitämiseksi oli helppo, kiitos vierasjoukkueen hölmöilyjen.

JYP:n taistelu riitti, kerrankin

Kotijoukkueen peli ei tänään ollut kunnossa eikä se ollut myöskään kovin hienoa. Mutta tiukimmilla hetkillä monista pelaajista nousi ratkaisijoita. Kolme ketjua pystyi maalintekoon, mikä on ehdottoman positiivinen asia.

Yksilöistä Antti Virtanen on pakko nostaa jälleen kerran esiin. Virheetöntä peliä tai hampaat irvessä taistelua on tältä mieheltä turha odottaa, mutta Virtasen henkilökohtainen taitotaso on jotain sellaista, jota muilla JYP-pelaajilla ei ole. Virtanen saattaa surffailla pelistä 50 minuuttia aivan yössä, mutta kymmenen minuutin aikana pedata viisi selvää maalintekopaikkaa ketjukavereilleen ja jos joukkuetoverit tekevät maalin paristakin tällaisesta paikasta, puolustaa Pikku-Antti paikkaansa joukkueessa. Taistelevia ja liikkuvia pelaajia JYP:n materiaalissa riittää, mutta ei todella taitavia ja hyvän pelisilmän omistavia kuten Virtanen.

Jari Korhonen oli tänään puolustuspäässä lähinnä pelote omalle joukkueelle, mutta hieno voittomaali nosti miehen saldon pois miinukselta. Tunnustus taistelusta on pakko antaa koko JYP:n puolustajakaartille Korhonen, Pekka Poikolainen, Jyri Marttinen, Miika Huczkowski, Petri Virolainen ja Tuomo Kortelainen. Parhaiden pakkien poissaollessa peräpää oli välillä aivan tuuliajolla, mutta taistelemalla ja yksinkertaisella pelillä IFK:n hyökkääjät pystyttiin pitämään tarpeeksi hyvin poissa maalipaikoilta. Myös Tero Leinonen ansaitsee tunnustuksen jälleen kerran varmasta pelistään.

Angel Nikolov jäi lonkkavamman takia pois ensimmäisessä erässä. Pelin jälkeen ei vamman laadusta tai vakavuudesta ollut vielä tarkempaa tietoa.

Vaisu HIFK

HIFK oli tänään omituisen aneeminen. Vaikka joukkue oli vielä voitossa kiinni kolmannen erän alussa, oli se silti ollut vaisu siihen asti. Maaleja tehtiin ammattimiesten varmuudella, mutta IFK:n jokainen maali sai alkunsa JYP:n puolustusvirheistä, eli pelkällä omalla hyvyydellään eivät helsinkiläiset pystyneet maaleja tekemään. Joukkueen hienosta, taistelevasta pelistä Jokereita vastaan ei ollut jäljellä kuin muisto.

Joukkueen nuorisokaarti jaksoi painaa ja taistella, mutta tänään heidänkään pelistään ei löytynyt sitä viimeistä silausta. Nimimiehet taas kunnostautuivat lähinnä ei-toivotuissa yhteyksissä. Tomas Chlubna onnistui ilmeisesti tshekinkielisellä höpötyksellään kuumentamaan maanmiehensä, koska IFK:n tshekit kävivät omituisen kuumana koko ottelun ajan. He esittivät tänään riidanhaastoa (Robert Kantor), rumaa jälkipeliä ja maaliin johtaneen harhasyötön (Roman Simicek), kansainvälisiä sormimerkkejä (Marek Zidlicky) ja oman joukkueen tappion ratkaisseen typerän jäähyn (Roman Vopat). Tämä ei varmasti ole ollenkaan sitä, mitä näiltä miehiltä odotetaan ja mistä heille maksetaan.

Timo Laaksoharju ei tänään ollut pääsyyllinen yhteenkään maaliin, mutta mitään haamupelastuksia häneltä ei nähty. IFK:n puolustajilla ja eräillä muilla pelaajilla on kuitenkin Laaksoharjua suurempi syy katsoa peiliin.

Suhonen kirosi alokasmaisia virheitä

HIFK:n Alpo Suhosta sai pelin jälkeen odotella hyvän tovin. Ilmeisesti valmentajalla oli asiaa pelaajilleen, ja aivan syystäkin. Lopulta Suhonen kuitenkin saapui lausumaan mielipiteensä ottelusta.

- Annoimme tänään pisteet vastustajalle. JYP:llä oli kolmannessa erässä vain pari kolme vetoa maalia kohti, mutta ne menivät sisään, Suhonen manasi.

- Teimme anteeksiantamattomia virheitä. En tiedä onko se ylimielisyyttä, välinpitämättömyyttä vai mitä. On surullista nähdä junioritason virheitä tällä tasolla, mutta muutamalla meidän pelaajallamme ei pysy pää kasassa, Suhonen sanoi.

Hyvän pelin Jokereita vastaan pelanneen Dave Stathosin lepovuoroa Suhonen piti luonnollisena.

- Oli ihan selvää, että Laaksoharju pelaa kun Stathosin sopimus saadaan tehtyä. Timo oli meidän ykkösmaalivahtimme ennen Stathosin tuloakin. Hyvin hän pelasi, Suhonen sanoi.

JYP:n Matti Alatalo oli huojentunut voitosta.

- Tämä oli tavallaan taisteluvoitto. Alku oli nihkeä, mutta pystyttiin hyvin petraamaan ja jaksettiin uskoa. Taistelemalla ja nöyrästi pelaamalla käänsimme pelin, Alatalo totesi.

Alatalo kiitteli puolustajien ja nelosketjun lisäksi myös vastustajaa.

- HIFK kuumeni itse omaa tyhmyyttään.

» Lähetä palautetta toimitukselle