JYP vastaan Sulander

Hippoksella koettiin väliin kauhunhetkiäkin, kun vierailulle saapunut Zürich Lions testasi kotijoukkueen nykykuntoa. Maalivahti Tero Leinonen kannettiin paareilla ulos. Pelin jälkeen mies näytti onneksi jo paremmalta.

JYP:n vakiokokoonpanosta puuttuivat pitkäaikaistoipilas Loikalan lisäksi tällä kertaa puolustaja Kimmo Pikkarainen sekä hyökkääjät Janne Hauhtonen, Jaakko Uhlbäck ja Antti Virtanen. Näin nuoret pelaajat pääsivät toden teolla näyttämään osaamistaan.

Jo ensimmäinen erä näytti suuntaa, mitä tuleman piti. Lions otti tukuttain jäähyjä pelattuaan pikkusikaa. Jo erän seitsemännellä minuutilla JYP pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa, mutta todellakin vierailijoiden luottopelaajaksi osoittautunut Ari Sulander piti sveitsiläisiä pystyssä käytännöllisesti katsoen yksinään.

Erän jälkipuoliskolla kotijoukkueen Tuomo Kortelainen otti ottelurangaistuksen selkään kohdistuneen taklauksen seurauksena. Tämä koitui JYP:n kohtaloksi, sillä ensin Zürichin Michel Zeiter teki todella helpon maalin Leinosen seikkailtua maalinsa takana. Vain parikymmentä sekuntia myöhemmin vierailijoiden parhaimmistoon kuulunut Jan Alston rankaisi hurrikaanilaumaa toistamiseen. Samainen mies pääsi vielä toisenkin kerran maalin makuun ennen avauserän päättymistä. Näin Zürich pääsi erätauolle peräti 0-3 johdossa, mikä ei anna ollenkaan oikeaa kuvaa kenttätapahtumista.

Pitkä ja piinaava toinen erä

Toisessa erässä tehtiin maaleja, mutta otettiin myös rutkasti jäähyjä. Erityisesti vierailija kunnostautui viimeksimainitussa. JYP pääsi kaventamaan heti erän alussa, kun Jari Jääskeläinen latoi kiekon ohi Sulanderin. Ajassa 25.34 tapahtui kuitenkin ottelun kannalta dramaattisin hetki, kun Lionsin Christian Matte ajoi vauhdilla päin Leinosta. Leinonen jäi jäälle makaamaan, eikä kyennyt omin avuin kaukalon ulkopuolelle. Matte sai oikeutetun ottelurangaistuksen ryntäyksestä. JYP:n maaliin luisteli Nikkilä.

Leinonen kommmentoi tälliään ottelun jälkeen:

- Vähän huimaa, pieni aivotärähdys taitaa olla. Eiköhän tässä olla taas kunnossa seuraavaan peliin. Tossa kuulin kavereilta, että ois se voinu ainakin hidastaa vauhtiaan.

JYP teki erän lopulla vielä kaksi maalia, Lions yhden. Ensin Tuomas Mikkonen sai kiekon maaliin tuskastuttavan pitkän tehottoman ylivoiman päätteeksi. Muutamia minuutteja myöhemmin Sven Helfenstein kasvatti vierailijoiden johdon jälleen kahteen osumaan reboundin seurauksena. Reilut minuutti edellisestä todella hienon pelin pelannut Ilari Filppula sai mailansa väliin Miika Huzckowskin lyöntilaukaukseen, niinpä erätauolle lähdettiin lukemissa 3-4.

Kolmannessa erässä pelattiinkin

Tasollisesti etenkin kolmannen erän loppupuolisko oli ottelun parasta antia, sillä joukkueet keskittyivät nahistelun sijaan pelaamiseen, eikä vauhtiakaan puuttunut. Erän alkupuolella vierailijoiden Reto Stirmimann pääsi kaunistelemaan joukkueensa johtolukemia helpohkon vedon upottua Tommi Nikkilän selän taakse. Kun maskiakaan ei ollut, saa Nikkilä ottaa maalin harteilleen. Noin kolme minuuttia ennen päätössummeria JYP pääsi vielä kaventamaan nuoren Valtteri Tenkasen päästyä maalin makuun.

Maalit ratkaisevat jääkiekko-ottelut, mutta kenttätapahtumia kuvastanee se, että Zürichin Ari Sulander joutui torjumaan peräti 50 kertaa, kun Leinonen ja Nikkilä torjuivat yhteensä vain 18 kertaa. JYP saa harjoitella vielä kovasti ylivoimapelaamistaan, sillä vaikka Sulander olikin iskussa, täytyy onnistumisprosentin olla korkeampi. Ehkä totutut ylivoimassa hakattavana viihtyvät miehet eivät vielä oikein viitsi maskiin mennä tai ehkä ampumasektoreille sijoittumisessa on hiomista. Kiekko kyllä liikkuu nätisti, mutta vetoja lähtee aivan liian vähän.

JYP:n nuorten esiinmarssi

JYP:n tulevaisuus näyttää valoisalta, mikäli nuoriin on luottaminen. Jo Marski Cupissa erinomaisia otteita esittäneet Ilari Filppula, Ari Kovanen ja Valtteri Tenkanen ovat vaikeasti tiputettavissa JYP:n vakiokokoonpanosta. Harvoin näkee untuvikoilta noin rohkeaa ja viileää kiekollista peliä. Isokokoisena Ari Kovasesta on JYP:lle vielä paljon iloa fyysisessä pelissä Marttisen ohella. Myös paluun hurrikaanipaitaan tehneiden Jari Jääskeläisen ja Juha-Pekka Hytösen peli kulki tänään. Kanadalaisvahvistukset eivät vieläkään vakuuttaneet sikäli, että heidän vastuulleen on kaavailtu todella paljon. Mutta aikaa on vielä, totuttelu uusiin ympyröihin kestää luonnollisesti jonkin aikaa. Potentiaalia on.

JYP:n aloitusviisikot