Otteluvalvojalla riitti seliteltävää − Virtanen oppi-isäänsä etevämpi

LIIGA / Raportti
Hännikäinen iski ottelun voittomaalin päätöserässä.
Kuva © Vesa Pöppönen https://www.facebook.com/VesaPhoto
JYP ja Blues tarjoilivat yleisölle viihdyttävän ottelun pudotuspelien hengessä. JYP esitti kolmannessa erässä komean nousun Bluesin rinnalle ja ohi. Ennen maaleja nähtiin useita tilanteita, jotka herättivät tunteita molempiin suuntiin. Lopulta JYP oli parempi 4−2-lukemin.

JYP lähti tiistaiseen vääntöön kolmen ottelun tappioputkessa. Jyväskyläläiset kaipasivat kipeästi lisäpisteitä, jotta paikka vähintään kuuden paikan joukossa varmistuisi. Hurrikaaniryhmä oli muokannut kokoonpanoaan, sillä Anssi Löfman oli jälleen pelikuntoinen. Lisäksi Aleksi Salonen korvasi Henri Auvisen puolustajakuusikossa.

Blues nappasi viime viikon ainoat pisteensä lauantaina, kun espoolaiset rökittivät KalPan. Jyrki Ahon suojatit saapuivat Jyväskylään puolustamaan neljättä sijaansa, sillä illan vastustaja vaani vain yhden pisteen päässä. Vierailijat lähtivät otteluun lähes täysin samalla kokoonpanolla kuin lauantaiseen kotiotteluun. Ainoa muutos oli Eetu Laurikaisen paluu maalin suulle.

Pistepörssin kahden kärjellä oli mahdollisuus päästä ottelussa historian kirjoihin. Kim Hirschovitsilla oli mahdollisuus sivuta Raimo Helmisen peräkkäisten pisteellisten otteluiden ennätystä, kun taas Eric Perrinillä oli mahdollisuus siirtyä JYPin kaikkien aikojen syöttöpörssin yksinäiseksi kärjeksi. Kumpaakaan ennätystä ei rikottu.

Tuttu kaava JYPin kiusana

JYP sai Perrinin juhlaotteluun lähes räjähtävän alun, kun kiekko oli maalissa jo ensimmäisellä minuutilla. Maali kuitenkin hylättiin, koska kiekko potkaistiin maaliin. Kuten niin monta kertaa aiemminkin, lähelle jäänyt maali notkautti hurrikaaniryhmän selkärankaa.

Blues otti ottelun selvästi hallintaansa, mutta Tuomas Tarkki otti muutaman ison kopin, jotka venyttivät ottelun avausmaalin syntymistä. Maali nähtiin kuitenkin vielä avauserässä, kun Stefano Giliati vei Tarkin kahville ja laukoi kiekon maaliin.

JYPiltä hylättiin vielä toinenkin maali ensimmäisessä erässä. Juuso Pulli esitti komean nousun maalille, mutta Jari Levonen hylkäsi maalin.

− Minusta Pulli kaadettiin maalivahdin päälle, joten kontakti maalivahtiin ei ollut meidän syy, Marko Virtanen tuumi.

Otteluvalvoja Jarkko Kosonen sanoi, että tilanteessa ei ollut riittävää kontaktia Pulliin, jotta maalivahdin häirintä katsottaisiin Bluesin syyksi.

JYP tuli toiseen erään äkäisellä ilmeellä, eikä tasoitusmaaliin mennyt kuin minuutti. JYP näytti suorahyökkäyspelaamisensa potentiaalia, kun Juuso Ikonen pääsi tuikkaamaan kiekon puolityhjään maaliin.

Maali siirsi hallinnan selvästi JYPin käsiin. Vaikka Blues oli löysä maalinedustalla, Eetu Laurikaisen torjunnat pitivät espoolaiset tasalukemissa. Toisaalta myös JYPin hyökkäyspelaamisesta erityisesti ylivoimalla puuttui viimeinen terävyys, vaikka se loikin lukuisia paikkoja.

Tämän jälkeen nähtiin ottelussa hetki, joka herätti myös suuresti tunteita. Jari Sailion laukomassa maalissa ei sinällään ollut mitään väärää, mutta sitä edelsi väärä vaihto, jonka myös otteluvalvoja myönsi.

− Tuomaritoiminnassa ylipäätään riitti mietittävää, ei tällaista voi vain sallia. Terveisiä vaan liigalle, jyrähti Jyrki Aho.

Maali kuitenkin jäi tuolloin voimaan, joten viimeiseen erään lähdettiin Bluesin 1−2-johtoasemassa.

Blues jäi täysin jalkoihin

Päätöserässä JYP haki vimmatusti tasoitusosumaa. Yritykset jäivät alkuun vaillinaisiksi, mutta Mikko Luoma toi isännät tasoihin viiden minuutin pelin jälkeen. Tasoitusmaali näytti lamaannuttavan Bluesin täysin. JYPin kova paine ja aktiivinen liike olivat niin kovaa myrkkyä, ettei Blues pystynyt sitä sietämään.

JYPille ei lopulta jäänyt jossiteltavaa kyseenalaisista maalitilanteista. Ensin Markus Hännikäinen vei JYPin ensi kertaa johtoasemaan ja hetkeä myöhemmin Jani Tuppurainen karkasi läpiajoon viimeistellen taululle 4−2-loppulukemat.

Blues pääsi vielä hakemaan tasoitusta, mutta ylivoima oli aiempien ottelun yrityksien tapaan varsin ponnetonta.

− Kopissa aisti, että tämän ottelun voittamiseksi tullaan kääntämään joka ikinen kivi, Virtanen iloitsi.

− Menetimme johtoaseman kahdesti, siinäpä se pelin juoksu käytännössä olikin. Syyt siihen analysoidaan jossain muualla, harmistunut Aho tokaisi.

Joukkueet jatkavat vääntöä pudotuspelipaikoista. JYP nousi illan voitollaan Bluesin ohi sarjataulukon neljännelle sijalle. Neljännen sijan kohtalo ratkeaa torstaina, kun Blues matkustaa SaiPan vieraaksi ja Kärpät isännöi JYPiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle