Espoolainen tuhkimotarina

Tomi Sallinen niittasi alivoimalla lukemiksi 1-3 ja samalla JYPin selkärangan poikki.
Kuva © Eriikka Hienola
Blues eteni vakuuttavasti finaaleihin kukistamalla selkeän ennakkosuosikin JYPin toistamiseen Jyväskylässä numeroin 3-1 (1-1, 2-0, 0-0). Sankarin viitan espoolaisista puki päälleen kaksi maalia nakuttanut Tomi Sallinen.

Tuhkimotarinan kolmas osa pelattiin päätökseen Jyväskylän Hippoksella, kun espoolaisten järjestämät yllätykset jatkuivat pudotuspeleissä. Tällä kertaa sininuttujen hurmoksen sai kokea JYP.

Odotettavissa oli keskiviikkoisen Espoon taistelun jälkeen tasaista kamppailua joukkueiden välillä, mutta kotijoukkue ei kyennyt perjantaina parhaimpaansa.

Ottelu alkoi hurrikaanipaitojen kannalta lähes pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Bluesin painostuksen aikana Antti Pihlström joutui kuluttamaan jäähypenkkiä kahden minuutin ajan. Tämän kuitenkin JYP sai selvitettyä, mutta vain hetki Antti Virtasen rangaistuksen jälkeen Bluesin Jani Lajunen pääsi rankaisemaan kotijoukkuetta Pekka Tuokkolan seikkaillessa maalin takana. Tuokkolan harhailu kuvasti hyvin myös hurrikaanien koko iltapuhdetta.

– Blues rokotti virheistä kauttaaltaan koko sarjassa, myönsi JYPin Jani Tuppurainen.

Seuraavan maalin sai kontolleen ottaa vastapään Iiro Tarkki, kun Kalle Kaijomaa pääsi kuin varkain laukaussektorille ja laukaus sujahti muuten varmasti pelanneen Tarkin vartioiman maalin perukoille. Erätauolle lähdettiin vielä odottavassa tasatilanteessa.

Hurrikaani hiipuu

Jos ensimmäisessä erässä ei nähty samaa JYPiä, mitä runkosarjassa oli totuttu näkemään, niin vielä vähemmän se oli sitä toiseen erään lähdettäessä.

Ensin Tomi Sallisen pääsi vapaasti ohjaamaan pikkumustan JYP-verkkoon. Tämän jälkeen sama mies pääsi erän puolessa välissä alivoimalla nokikkain Tuokkolaa vastaan, eikä erehtynyt. Erän lopulla hurrikaanipaidat pääsivät jauhamaan vielä kahden miehen ylivoimaa, mutta jyväskyläläisten harmiksi sekä onnetar että Tarkki olivat Bluesin puolella.

– Kun ite et tee paikoista ja kaveri puolustaa hyvin, niin monesti käy näin, tilitti JYP-kapteeni Juha-Pekka Hytönen.

Mahdollinen uusi tuleminen

Tuomarit eivät ottaneet perjantaiseen peliin ainakaan liian sallivaa linjaa, sillä molemmat joukkueet keräsivät tililleen neljätoista jäähyminuuttia. Peräti neljä kaksiminuuttista saalistanut Jere Karalahti aloitti kolmannen erän estämisjäähyllä, mutta JYPin ylivoima ei ollut taaskaan terävimmillään. Eipä onnistunut vierasjoukkuekaan, vaikka erässä tarjottiinkin kahdesti kahden miehen ylivoimaa. Hurrikaanien todellinen kiri hiipuikin viimeistään Hytösen ja Pihlströmin peräkkäisiin rangaistuksiin.

Lopussa ilman maalivahtia taistellut kotijoukkue ei saanut kunnon hurmosta päälle Bluesin pelatessa järkevästi kiekkoa pois omalta alueelta. Loppusummeri lähetti jyväskyläläiset toista kautta peräkkäin pronssiotteluun. Tällä kertaa vastustajana Rauman Lukko.

JYP-valmentaja Risto Dufva jakoi ottelun jälkeen kunnioitusta espoolaisille.

– Meiltä puuttui pelillisesti keihäänkärki. Blues ansaitsi kiistämättä paikan finaaliin. Siitä voi moni urheilija ottaa mallia.

Bluesin käskyttäjä Petri Matikainen oli tuttuun tapaansa viilipyttynä kysyttäessä hänen roolistaan.

– Me laitettiin oma ego sivuun. Me laitettiin aivot narikkaan. Siitä olen iloinen, että valmentajat eivät lähteneet mediaan tappelemaan keskenään kissojen ja koirien kanssa. Tää ei ole valmentajien juttu, tää on pelaajien juttu.

– Täytyy nostaa hattua Bluesille, helvetin hyvin pelattu, tunnusti JYP-hyökkääjä Tuppurainen.

Ottelun tulos tarkoittaa sitä, että Blues etenee runkosarjan yhdeksänneltä sijalta finaaleihin isoveljeään HIFK:ta vastaan, joka sijoittui runkosarjassa kolmanneksi. Ensimmäinen finaali pelataan seuraavana keskiviikkona Helsingissä.

Pronssiottelu on puolestaan luvassa ensi viikon perjantaina Jyväskylässä, kun JYP kohtaa Lukon.