JYP tuhlaili, mutta kaatoi silti AIK:n

LIIGA / Raportti
Jyväskylän kansainvälisen kiekkoviikonlopun päättäneessä ottelussa järjestäjäjoukkue JYP kaatoi Tukholman AIK:n. Isännät hallitsivat ottelua melkoisen selvästi, mutta tehottomuus vaivasi.

AIK:n reissu Jyväskylään ei jättänyt paljoa käteen. Tukholmalaisjoukkue oli loppujen lopuksi selkeästi heikoin viikonlopun otteluihin osallistuneista kolmesta joukkueesta. Jo lauantain peli Ak Bars Kazania osoitti hetkittäin Elitserienin nousijapoppoon ongelmat.

Samoja vivahteita oli myös sunnuntain esityksessä. AIK pysyi JYPin kyydissä tasan niin kauan, kun kotijoukkue hiimaili hieman vajaalla vauhdilla. Pelin tempon kasvaessa hidas, kankea ja kädetön ruotsalaisryhmä jäi auttamatta jalkoihin ja ainoastaan hurrikaaniryhmän tehottomuus ja maalivahti Viktor Fasthin hyvät torjunnat pitivät lukemat tasaisina.

Kaikesta huolimatta ottelun avausmaali meni AIK:n nimiin. Tobias Ericsson sai tilaa ylivoimalla ja ampui kovan kudin siniviivan läheisyydestä ohi maskissa olleen Joni Myllykosken.

JYPin tasoitus tuli niin ikään ylivoimatilanteesta. Osuma oli jo senkin puoleen poikkeuksellinen, että tukholmalaisten jäähyä ehti kulua tasan sekunti kun kiekko löysi tiensä verkkoon. Maalin syntytapa teki tilanteesta vielä nolomman. Fasth koki aloituksessa juomapullon kutsun huomattavasti suuremmaksi kuin pelin seuraamisen, ja kiekko päätyi suoraan aloituksesta selin tilanteeseen olleen maalivahdin taakse, tai tässä tapauksessa oikeammin eteen. Osuman isäksi merkittiin JYP-pelaajista aloituksessa ollut Jonne Virtanen.

Jos oli ensimmäinen erä melko lailla kotijoukkueen hallintaa, vielä selvemmin sitä oli toinen. JYP loi 20 minuuttiin hirvittävän määrän tekopaikkoja, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt sitten millään. Vielä suurempi tilastokummajainen oli, että yksipuolisuudesta huolimatta erään ei mahtunut edes yhtään jäähymerkintää.

Päätöserässä jyväskyläläiset alkoivat viimein saada onnistumisia. Pari avopaikkaa jo aiemmin hukannut Jasse Ikonen ampui suoran hyökkäyksen päätteeksi sektorista komean kudin takayläpesään. Muutamaa minuuttia myöhemmin nopea isku puri jälleen. Olli Sipiläisen tarjoilu vapautti maalintekoon Harri Pesosen, joka veivasi kauniin rystyn ohi Fasthin.

AIK:n ainoat laukaukset koko erässä tuottivat kuitenkin kavennuksen. Lepsusti pelannut JYP-puolustus laski Filip Olssonin laukauksen irtokiekkoon Johannes Salmonssonin, joka iski karat verkkoon. Jos vierailijan pelaajista joku ansaitsi osuman, niin juuri Salmonsson, joka teki hyvää työtä alivoimissa ja oli muutoinkin joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa.

AIK:n näennäinen loppukiri sai tylyn päätöksen vajaat pari minuuttia ennen loppua. Joukkue ehti hakea tasoitusta ilman maalivahtia ainoastaan yhdeksän sekuntia, kun Vili Sopanen kävi vippaamassa loppulukemat tyhjiin.

Kokonaisuutena parin ottelun perusteella AIK:n menestykselle ei kannata kovin suuria vetoja lyödä. Ryhmä jää auttamatta Elitserienin kärkijoukkueiden jalkoihin hitaan pelinopeutensa vuoksi. Kiekollisesti taitavat pelaajat voi laskea käytännössä yhden käden sormin, eikä pelkkiin irtokiekkomaaleihin voi pohjata kovinkaan paljoa. Lisäksi puolustus vaikuttaa erittäin virhealttiilta. Positiivista sen sijaan on maalivahtien taso. Sekä Fasth että Christoffer Heino-Lindberg antoivat hyviä näyttöjä osaamisestaan.

JYPillä sen sijaan pullat ovat paremmin uunissa. Selkeät parantamisen osa-alueet ovat ylivoimassa sekä maalintekotehokkuudessa. Paikkoja hurrikaanilauma pystyy luomaan riittävästi ja pelaajistosta löytyy osaamista monenlaisiin rooleihin. Näillä eväin jyväskyläläiset alkavat olla hiljalleen valmiita puolen toista viikon päästä alkavaan SM-liigaan.

Tätä ennen JYP pelaa kuitenkin vielä kenraaliharjoituksen tulevana tiistaina Raumalla Lukkoa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle