Jokerit parempi Ilmalan illassa

Helsingin Jokerit ja Turun Palloseura iskivät yhteen lauantai-illan pelissä Areenalla. Ensimmäinen erä tunnusteltiin tarkasti, mutta varsinkin toinen erä tarjosi katsojille maittavaa kiekkoa. Jokereiden uudistunut, hyvä tahti takasi pisteet isännille vierasjoukkueen tuskaillessa tehottomuuttaan.

Kuluvan kauden toiseksi suurin rimanalittaja TPS tuli otteluun varsin huonoista lähtökohdista. Isännät ovat sen sijaan saaneet pelinsä kulkemaan varsin mallikkaasti. Peli on muuttunut myös katsojaystävällisemmäksi, kun kontaktipeli tarkoittaa ajoittain myös taklauksiakin.

Ensimmäinen erä ei vielä eritysiä lupaillut, sillä molemmat joukkueet pelasivat verrattaen tarkasti. Kyttäily olisi myös oiva sana, sillä suurta intoa maalille ajamiseen ei vielä esiintynyt. Erän ainoat ja samalla myös parhaat maalitilanteet syntyivät hieman ennen erän puoliväliä, kun molemmat joukkueet pääsivät hyökkäämään vuorotellen kahdella yhtä vastaan. Kotijoukkueen hyökkäyksessä Ville Peltonen jatkoi kuivaa kauttaan, kun joukkueensa kapteeni ei tälläkään kertaa saanut hyvästä paikasta sisään, vaan turkulaisten maalivahti Jason Elliot torjui rannelaukauksen. Peltonen on viimeksi maalannut kuusi ottelua sitten, vaikka paikkoja on ollut yllin kyllin.

Intensiteetti nousi toisessa erässä

Joukkueet kävivät pelaamaan ensimmäisen erän kyttäilyn jälkeen. Kohonneesta sykkeestä kertoo varmasti myös 25 minuutin pelin jälkeen tapahtunut tilanne, jossa Tomek Valtonen ja Tuomas Grönman kävivät pientä miehistä pystypainia Valtosen ajettua kovalla vauhdilla Elliotin maalille irtokiekon perään. Suurempia nujakoimishaluja ei kuitenkaan kummalakaan pelaajalla ollut, vaan vääntö pysyi halailuna hanskojen loputtua lennettyäkin.

Illan päätuomari Jari Levonen osoitti erinomaista pelisilmää antamalla Valtoselle ja Grönmanille vain 2+10 -minuuttiset ulosajon sijaan, joka sekin olisi nykylinjan mukaan ollut painiottelusta yleinen rangaistus hanskojen lennettyä. Ottelurangaistus ja pelikielto olisi ollut varsin epäreilu jälkilasku tilanteesta.

Valtoselle lisättiin vielä aloittajana kaksiminuuttinen edellämainittujen rangaistusten päälle, joten TPS pääsi pelaamaan ylivoimapeliä. Sanottiin tappeluista mitä tahansa, ainakin illan pelissä kunnon kiekkoilu lähti tunnelmaltaan ja vauhdiltaan käyntiin tuon tilanteen myötä. TPS pyöritti ylivoimaansa, mutta ei saanut ratkaisua aikaan. Myös Jokereiden maalivahti Markus Helanen alkoi päästä valokeilaan torjuntojensa myötä.

TPS:n ylivoiman jälkeen oli Jokereiden vuoro koittaa, kun turkulaisten Pasi Petriläinen koukkasi kumoon juuri Valtosen rangaistusta kärsimässä olleen Tommi Hannuksen. Palloseuran alivoimapeli oli kuitenkin tänään varsin hyvää. Aggressiivinen neliö antoi paljon prässiä Jokereiden kiekollisille pelaajille, ja isännät eivät saaneet kunnon pakkopeliä missään vaiheessa aikaan.

Illan avausmaali nähtiin ajassa 30.47. Erittäin pirteiden esitystensä ansiosta ja Jukka Hentusen loukkaantumisen vuoksi ykkösketjuun noussut Teemu Laine pääsi iskemään Ville Peltosen reboundista maalin Elliotin selän taakse. Jokerit pääsi tilanteeseen kuin varkain, kun TPS:n puolustaja Markus Seikola puolusti hieman heikosti. Maali oli vankkumatonta kansansuosiota Areenalla nauttivalle Laineelle kolmas viiden pelin sisään ja kauden viides.

Isännät olivat siirtyä jo kahden maalin johtoon hetkeä myöhemmin, kun Antti Aalto ja Ville Peltonen pääsivät hyökkäämään kaksin yhtä vastaan. Elliot piti kuitenkin joukkueensa pelissä mukana torjumalla oivasti Aallon yrityksen. Turkulaiset sekoilivat heti perään myös vaihtojensa kanssa, ja kentällä olikin pitkän aikaa kuusi valkopaitaista kenttäpelaajaa, kunnes tuomari vihelsi jäähyn väärästä vaihdosta. Jokereiden ylivoima jäi kuitenkin vaisuksi.

Jokerit otti pelin haltuunsa toisessa erässä. TPS:n puolustajat olivat välillä varsin hukassa, ja maalitilanteita syntyi ajoittain helpohkosti. Lisämaalit jäivät kuitenkin odottamaan. TPS pääsi lähtemään erätauolle hyvässä asemassa, kun Jokereiden Ilkka Mikkola huitoi ajassa 39.39 mailallaan ilkeästi Jani Kiviharjua kasvoihin 2+2 minuutin jäähyn arvoisesti.

TPS tehoton, Jokerit ratkaisi

Neljän minuutin rupeama kolmanen erän alussa tuotti turkulaisille kohtuullista pyöritystä ja muutamia laukauksia, mutta Jokereiden maalivahti Markus Helanen ehti aina kiekon tielle. Turkulaiset olivat ajoittain taistelemassa täysillä tasoituksesta, mutta lopulta toivo hiipui Markus Seikolan kaksiminuuttiseen ajassa 52.45. Jokerit käytti lähes koko ylivoiman, ennen kuin Tommi Turunen ratkaisi pelin 2-0 -osumallaan. Turunen hiipi b-pisteen tienoille ja kiskaisi vihaisen rannekudin ylänurkkaan, ja pienessä maskissa ollut Elliot oli voimaton.

TPS oli tänään tehoton maalipaikoissaan, mutta ei Jokeritkaan periaatteessa mikään tehokas ollut, sillä paikat kirjattiin kotijoukkueen tilastoinnin mukaan 19-7 kotijoukkueen eduksi. Jokerit oli siis tänään kentällä hallitsevampi osapuoli, ja narripaidat kruunasivat iltansa ajassa 56.00 Timo Vertalan iskiessä viimeisen niitin mustavalkoiseen arkkuun. David Nemirovsky antoi, jälleen kahdella yhtä vastaan -tilanteessa, erinomaisen syötön heittäytyvän pakin ohi, ja Vertala laukoi kiekon tiukasti verkon perälle.

Narripaidat hyvässä vireessä

Jokereiden hyvä, uudistunut ilme kestää. Joukkue voi lähteä Tappara-ottelun jälkeen luottavaisin mielin Continental Cupiin, sillä takana on nyt seitsemän pelin tappioton putki. Peliesitykset ovat olleet viimeisessä neljässä pelissä varsin hyviä, ja astetta paremmalla maalivainulla Jokerit olisi takonut vakuuttavia lukemia taululle. Maalipaikkoja joukkue nimittäin rakentaa tällä hetkellä ainakin tilastojen valossa kovalla teholla. Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen onkin puhunut joukkueen tarpeesta saada vielä yksi puhdas sniper kermaksi kakun päälle. Maalinsylkijä jumalan armosta onkin tällä hetkellä joukkueenjohdon kiikarissa.

Puolustuspeli on kuitenkin Jokereissa mallillaan, varsinkin kun ottaa huomioon, että maalilla on viime peleissä pelannut liigatasolla kokematon, tänään ensimmäisen nollapelinsä pelannut Markus Helanen. Oman pään pelin erinomainen tiiviys on sinänsä erikoisen tuntuista, koska yksilötasolla monet vakiopuolustajista ovat pelanneet varsin harmaata kautta. Tähän kuitenkin peliä katsoessa vaikuttaa varmasti se seikka, että puolustajien harmaus on korostunut hyökkäyspäässä, jossa pakit eivät juuri kykene tällä hetkellä avittaa joukkuetta. Eniten tämä näkyy Jokereiden ylivoimapelissä, jonka siniviivalla kukaan ei ole astunut Tom Koiviston jättämiin saappaisiin.

TPS:nkin kokoonpanossa olisi syytä tapahtua jotain, sillä pudotuspeliviiva alkaa karkaamaan turkulaisilta. Joukkueen päävalmentaja Kari Jalonen myönsikin, että kakkossentteri olisi tervetullut lisä rosteriin. Spengler Cupin tienoilla joukkueen kiikarissa ollut Jarrod Skalde ei kuitenkaan ole mies tuohon aukkoon, sillä miehen perhesyyt estivät pelaamisen Turussa. Mikko Koivun tervehtyminen jossain vaiheessa auttaa joukkuetta onneksi hieman. Tänään TPS:n pelissä ei periaatteessa ollut millään erityisellä osa-alueella kovasti vikaa, mutta kaikki maalivahtipeliä lukuunottamatta kuitenkin mättivät hieman. Joukkueen taistelumoraali kuitenkin vaikutti hyvältä, ja vauhtiakin riitti kohtuullisesti. Jokerit vain oli kaikessa hieman parempi.

Ottelu oli tasoltaan kohtuullinen, mutta Areenan tyhjiä tuoleja katsellessa ei voinut välttyä ajattelemasta Jokereiden ja TPS:n välisten kohtaamisten kulta-aikoja 90-luvulla, jolloin jokainen ottelu oli suuri taistelu pitkässä kampanjassa. Klassikko-ottelujen katoaminen on tosin vain yksi viimeisen parin vuoden ajan tapahtuneen SM-liigan väljähtymisen seurauksista.