Tappara haki pisteet Areenalta

LIIGA / Raportti
Tampereen Tappara otti kauden ensimmäisen voittonsa Helsingin Jokereista. Vierasjoukkue vei pisteet mukanaan tasapainoisen ja tarkan suorituksen jälkeen luvuin 1-3. Jokerit ei ollut parhaimmillaan ja Tappara hallitsi kahta ensimmäistä erää.

Vaikka Jokerit pääsikin jo ottelun alkuminuuteilla pelaamaan ylivoimaa Alexander Barkovin otettua jäähyn, meni jo pelin alku vierasjoukkueen pienoisesti hallitessa. Ensimmäisessä erässä ei kumpikaan joukkue päässyt mainittaville tekopaikoille asti, mutta kirvesrinnat rakentelivat joka tapauksessa kontrolloidumpia hyökkäyksiä.

Jokereiden Teemu Laine kävi alkuminuuteilla hieman kierroksilla ja ensimmäisen kerran Tappara pääsi koittamaan ylivoimaa, kun päätuomari Markku Kruus näytti Laineelle jäähyaition ovea väkivaltaisuuden vuoksi. Tapparakaan ei juuri mainittavia tilanteita saanut ylivoimansa aikana aikaan.

Jokerit ei ensimmäisessä erässä juurikaan saanut kunnon laukauksia kohti Pasi Kuivalaisen tänään vartioimaa Tappara-maalia, kun taas Kari Lehtosella pysyi lämpö päällä heti alusta lähtien. Tappara vei erän maalia kohti menneet laukaukset luvuin 11-5. Aivan erän loppusekunneilla Kruus jätti viheltämättä selvän kaksiminuuttisen, kun Barkov nykäistiin nurin jokerialueen b-pisteen tuntumassa.

Jokerit johtoon kuin varkain

Jokerit pääsi kahdellakin tapaa helponlaisesti ottelussa johtoon toisen erän alussa. Ensin Kruus vihelsi kevyehkösti kaksi perättäistä kampitusjäähyä, ensin Barkoville ja sitten vielä Tapparan toiselle sentterille Janne Ojaselle. Jokerit pääsi näin pyörittämään puolitoistaminuuttia viidellä kolmea vastaan ylivoimalla.

Kotijoukkueen ylivoimapelin herra ja hidalgo oli jälleen kerran kippari Ville Peltonen. Tällä kertaa kuitenkin Peltosen ratkaisu tuli hieman yllättäen. Peltonen lähti lataamaan kiekkoa maalille pienestä kulmasta lähes laidan tuntumasta, mutta kiekko osui matkalla Tappara-puolustaja Janne Grönvalliin ja kimposi siitä suoraan ylös ohi Kuivalaisen.

Ajassa 22.07 syntynyt johtomaali ei kuitenkaan tuonut Jokereita juuri paremmin mukaan peliin. Päinvastoin, Tappara polkaisi vielä astetta kovemman vaihteen sisään ja hallitsi peliä yhä selvemmin.

- Jokereiden onnenkantamoinen sytytti enemmän meidät kuin vastustajan. Se oli hyvä tunnetekijä meille siinä vaiheessa, totesi Tapparan pääkäskyttäjä Jukka Rautakorpi pelin jälkeen.

Tappara sai lopulta ansaitusti maalitilinsä auki ajassa 29.20. Sentteri Esa Pirnes pääsi lataamaan kiekon reppuun, kun laituri Tom Bissett antoi miehelle oivan syötön maalin takaa. Jokeripuolustus oli tilanteesta kuutamolla ja Kari Lehtonen vailla mahdollisuuksia. Kun Tappara oli kerran päässyt vauhtiin, siirtyi se pikaisesti jo ottelun johtoonkin.

Tapparan puolustaja Pasi Puistola toi kiekon sisään keskeltä, laukaisi, ja kirvesrintojen kultakypärä Janne Ojanen pääsi kiertämään ruuhkan takaa reboundin saatuaan hyvälle paikalle ja sivalsi lätkän takakulmaan.

Seuraavien muutaman minuutin ajan Jokereiden peli oli varsin hukassa ja Tappara vyörytti hyökkäyksiään. 36. minuutilla linjatuomari sai kuitenkin hieman siipeensä ja tästä seurasi pienehkö katko peliin. Jokerit alkoi saada jo hieman juonesta kiinni. Tässä vaiheessa kuitenkin Jokereiden hyökkäykset tukkeutuivat kulmiin ja narripaidat eivät saaneet kiekkoa pelattua hyville laukaisuasemille ykkössektorin sisään. Tapparan hyökkäykset olivat selkeästi vauhdikkaampia ja määrätietoisempia, vaikka vierasjoukkuekaan ei juuri hyvillä maalipaikoilla toisessa erässäkään mässäillyt.

Jokerit yritti rinnalle, Mäntylä ratkaisi

Jokerit aloitti vahvasti kolmannen erän, jonka ensi minuutteja se hallitsi selkeästi. Kiekko ei kuitenkaan löytänyt tietään reppuun. Tehottomuutensa kanssa yhä tuskaileva Jukka Hentunen ei saanut kiekkoa sudittua edes tyhjään maaliin, kun mies sai kuin tyhjästä pomppineen kiekon avopaikkaan 45 minuutin kohdalla. Heti perään Janne Ojanen syöksyi väkevästi läpi, mutta Lehtonen pysäytti miehen laukauksen.

Kotijoukkueen hyökkäyspelin näkyvin järjestelijä oli jälleen Ville Peltonen, mutta kultakypäräkään ei hyvistä liikkeistään huolimatta saanut peliä tasoitettua. Jokereiden kakkosketju Jukka Voutilaisen ja David Nemirovskyn johdolla sukelsi pahemman kerran. Varsinkaan Nemirovsky ei ottelussa saanut juuri mitään aikaan.

Kuten usein takaa-ajo -tilanteissa käy, Tappara ratkaisi lopulta ajassa 50.06 voiton itselleen 1-3 -maalilla. Barkovin ketju pyöritti pelin jokeripäätyyn ja kierrätti kiekon siniviivalle Tuukka Mäntylälle, joka pyssytti sydämensä kyllyydestä kiekon Lehtosen jalkojen välistä maaliin. Tilanteessa oivallisen maskin rakensi laituri Jaakko Uhlbäck.

Ratkaisija Mäntylä oli tänään muutenkin hyvällä pelipäällä. Miehen panos molemmissa päädyissä oli varsin vahva.

- Mäntylä oli tänään kentän pienimpänä pelaajana yksi kentän vahvimpia. Mielenkiintoinen oli muuten Kruusinkin kommentointi, kun Mäntylä ajoi maalille, Kruus heitti: "anna olla viimeinen kerta". Aika outo kommentti, ylisti Rautakorpikin Mäntylää pelin jälkeen.

Jokerit ei päässyt edes lähelle kavennusta saatika tasoitusta viimeisen kymmenen minuutin aikana. Tappara pelasi lopun erittäin järkevästi ja piti keskialueen varsin tiukassa kontrollissa eikä lähtenyt turhia höntyilemään hyökkäyspäätyyn. Jokereiden tehtävä murtaa keskialueen sumppu oli ylivoimainen.

- Niin no, tottakai, eihän niitä maaleja tarvitse enempää tehdä. Jos sä johdat peliä, niin sun pitää luottaa siihen, että kaveri tekee sen virheen, josta päästään tekemään se yksi maali siihen lisää, ei sitä hyökkäyspelin kautta haeta. Se on meidän tapa pelata niinkuin se on tän päivän vastustajankin tapa pelata, kommentoi Rautarkorpi Tapparan puolustustaktiikkaa kolmannessa erässä.

Summanen ei järin murheinen

Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen ei ollut maataan myymässä kärsityn tappion jälkeen. Jokereiden esitys oli heikko, mutta jotain positiivistakin löytyi. Vierasjoukkue Tappara sai kehuja Summaselta.

- Kolmas erä hyvä, pari erää heikkoa. Tappara ansaitsi voittonsa. Ei ollu näköjään pelaajille tarpeeksi tärkeä tämä peli, kommentoi Summanen pelin jälkeen.

- Meillä vähän asenteesta pois, niin se on semmoista. Selvästi Tappara nälkäisempi ja halukkaampi ottelun alussa. Tulos on se, että huomasi, että kolmannessa erässä tultiin sitten väkisin siihen mukaan ja päästiin sille tasolle, mikä pitäisi olla heti alussa. Mutta Tappara ansaitsi voittonsa ja päästiin peliin vasta kolmannessa erässä, analysoi Summanen ottelun kulkua.

Kotijoukkue esiintyi kehnosti paitsi joukkueena, myös yksilötasolla. Jotkut pelaajat olivat varsin vaisuja. Martti Järventie parantaa kuitenkin peliään jatkuvasti, ja mies saikin ansaitut kehut Summaselta. Myös Tomek Valtonen nousi Summasen silmissä korkealle illan ottelussa.

- Tomek Valtonen pelaa hyvin ja Järventie pelaa hyvin. Huippuesitys. Ylivoimaisesti meidän paras pakki. Jos maajoukkueeseen valitaan pakkeja, niin Järventie kuuluu siihen ehdottomasti. Minun mielestä Järventie on tällä hetkellä Euroopan paras pakki. Olen todella tyytyväinen miehen panokseen, ylisti Summanen Järventietä.

- Tomek pelasi varmaan elämänsä parhaan pelin. Ei saanut apuja ketjukavereilta, mutta h-vetin hyvin urakoi. Piti laiturina kenttää pystyssä, jatkoi Summanen samaan hengenvetoon.

Tappara puolestaan onnistui niin joukkueena kuin yksilöinäkin. Mäntylän lisäksi muitakin onnistujia riitti. Janne Ojanen esiintyi vahvasti, kuten myös muut sentterit Barkov ja Pirnes. Nuoret laiturit Sami Venäläinen ja Jaakko Uhlbäck väläyttelivät välillä. Petrattavaakin toki jäi.

- No joo, joukkuepelinä on pelattu pitkän aikaa hyvin ja tasapainoisia pelejä. Meitä vastaan ei vastustajalla ole tilanteita ollut hirveän montaa. Voiton toi tänään yksilöitten tuomat ekstrat. Moni pelaaja toi itsestään enemmän esiin, varsinkin toisesta erästä eteenpäin, analysoi Jukka Rautakorpi.

- Jokerit pelasi paljon kontrolloivampaa peliä kuin aikaisemmin, ehkä he kokeilivat jotain uusia juttuja tulevaisuutta varten. Jokerit ei ollut parhaimmillaan tänään. Joskaan ei mekään ihan kaikkea saatu irti tuolla. Mutta meillä oli puolustaminen hyvää, se oli iso ase meille tänään, mietti Rautakorpi.

- Ei tämä pelin taso vielä kuitenkaan lähelläkään ole todellisen tuloksen tekemistä. Eteenpäin pyritään kokoajan menemään. Joukkue on pelannut pitkään yhdessä hyvin, mutta enemmän tarvitaan yksilötasolla ekstroja, päätti Rautakorpi.

Kuuluttaja yössä

Hartwall Areena on kuuluisa AV-puolen toteutuksen heikkoudestaan. Muiden tavanomaisten latteuksien lisäksi myös illan kuuluttaja sekoili useaan otteeseen pahemman kerran. Senat olivat sakaisin ja lopuksi vielä tähdetkin meinasivat mennä Tuukka Mäntylän sijasta väärälle yksilölle. Parantamisen paikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle