Helsingissä todellista draamaa laadukkaassa kärkikamppailussa

LIIGA / Raportti
Tapparan hyvä viisikkopeli sai ajoittain Jokerit erittäin ahtaalle.
Kuva © Matti Korpi
Torstai-iltana Helsingissä nähtiin viihdyttävä kiekkokamppailu, jossa toisistaan ottivat mittaa kaksi erittäin laadukasta joukkuetta omilla vahvuuksillaan. Vauhdikas kamppailu huipentui kunnon draaman tavoin loppua kohden. Ottelun tapahtumia hieman himmensi paljon jälkipuhetta aiheuttanut tuomaritoiminta.

Vierailija Tappara tuli otteluun hieman tunnustellen, johon vaikutti keskiviikkona pelattu kova ottelua Kärppiä vastaan. Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi ei ollut ottelun alkuun tyytyväinen, mutta näki oman joukkueensa pelin parantuneen ottelun edetessä.

- Huonosti tultiin otteluun, ensimmäinen kymmenen minuuttia pelattiin huonoa jääkiekkoa. Eilen oli kova ottelu ja valmiustila ei ollut sitä, mitä sen pitäisi olla. Muutamalla hyvällä siirrolla saatiin peliä kasaan ja pelattiin mielestäni laadukas loppupeli.

Tappara laittoi isäntien kiekollisen pelin ajoittain varsin ahtaalle, johon Tappara-luotsilla oli selkeä resepti, jota joukkue toteutti.

- Saatin keskialue hyvin tukkoon, eikä juostu itseämme ulos pelistä. Jokerit tuli tuoreella jalalla peliin, joka asetti ison haasteen.

Oman joukkueen positiivisesta esityksestä huolimatta Rautakorpi antoi vankkaa palautetta illan tuomaritoiminnasta.

- Harmi että tämänkin pelin jälkeen puhutaan enemmän tuomaritoiminnasta kuin itse pelistä. SM-liiga on erittäin laadukas sarja ja täällä on paljon hyviä pelaajia, mutta jostain syystä tuomaritoiminta ei ole samalla tasolla.

- Kyllähän me jätettiin tänne kaksi sarjapistettä, se on ihan selvä. Mielestäni päätuomaripari voi kuitenkin miettiä, että kenen puolelle tulkinnat tänään kääntyivät.

Jokerivalmentaja Tomi Lämsä ei halunnut lähteä kommentoimaan tuomaritoimintaa, mutta antoi tunnustusta omille ja vastustajalle.

- Tiedettiin kyllä Tapparan vaarallisuus ja oli kyllä sen mukainen vastus. Kaveri puolusti äärimmäisen kovaa ja oli kyllä pitkästä aikaa todella kova ottelu, joka mittasi jokaisessa vaihdossa pelaajien toimintaa. Loistava ottelu kaiken kaikkiaan.

Ensimmäinen erä vauhdikasta tunnustelua

Ottelu alkoi varsin tasaisissa, mutta vauhdikkaissa merkeissä. Molemmat joukkueet pystyivät rakentamaan muutamia varsin hyviä maalipaikkoja, mutta viimeisteleminen jätti toivomisen varaa.

Vieraiden aktiivisin ketju oli odotetusti Aleksander Barkovin johtama hyökkäyskolmikko, laidoillaan Ville Nieminen ja Jannik Hansen. Nuori Barkov joutui jättämään keskiviikon Kärpät-pelin väliin kuumeen takia, mutta torstaina ei kuumeilu enää näyttänyt vaikuttavan.

Jokerit loi ottelun alun parhaan paikkansa Teuvo Teräväisen syötönkatkon jälkeen, kun jokerihyökkääjä jakoi kiekon nopealla syötöllä Steve Moseksen lapaan. Moses sai harhautettua Tapparan maalivahti Juha Metsolan osittain ulos tilanteesta ja syötettyä kiekon Ilari Filppulalle. Huonoksi onnekseen Filppula oli ehtinyt liukumaan jo osittain ohi maalin, ja osuma jäi syntymättä avopaikasta huolimatta.

Erän ainoa osuma syntyi Tapparan Teemu Aallon huitomisjäähyn aikana. Kotijoukkueen ylivoima pyöri varsin mallikkaasti, mutta varsinaiset ratkaisut olivat harvassa. Aivan jäähyn lopulla ylivoima tuotti kuitenkin tulosta.

Moses pelasi vahvasti kulmassa ja sai syötettyä maalin edessä töitä tehneelle Teräväiselle. Hyökkääjä ei kuitenkaan osunut kiekkoon, joka jatkoi matkaansa Filppulalle. Pistepörssin johtaja pääsi laukomaan vastakiekosta lämärillä kotijoukkueen johtoon.

Erän lopussa Tapparalla oli vielä oiva paikka tasoitukseen, kun hyökkääjä Jukka Peltola pääsi laukomaan varsin avoimesta paikasta, mutta laukaus suuntautui ohi maalin.

Vierailijat rinnalle ja ohi

Toisen erän alku mentiin voimakkaasti vieraiden komennossa. Tappara sai ajettua Jokerit varsin ahtaalle, ja varsinkin kotijoukkueen nelosketjulla oli vaikeuksia vieraiden paineen alla.

Tapparan vahva työ sai palkintonsa, kun Jokereiden tähtipakki Erik Karlsson pelasi hyökkäysalueella hieman pehmeästi menettäen kiekon Markus Kankaanperälle. Tappara-pakki jatkoi kiekon Olli Palolalle, joka punnersi puolustuksen estelyistä huolimatta vahvasti Jokerien maalille. Hän sai lopulta pyöräytettyä kiekon Peltolalle, joka siirsi kiekon tyhjään maaliin.

Vieraiden vahva peli jatkui myös tasoituksen jälkeen. Joukkue siirtyi johtoon Ilari Filppulan huitomisjäähyn aikana, kun jenkkihyökkääjä Chris Connolly iski paluukiekosta pelivälineen ohi Eero Kilpeläisen.

Erän lopussa Filppula pääsi yrittämään nokikkain tasoitusta erinomaisen ottelun pelanneen Metsolan kanssa, mutta epäonnistui selkeässä maalintekopaikassa.

Kolmas erä laadukasta jääkiekkoa

Kolmanteen erään Jokerit tuli kovalla yrityksellä, mutta Tapparan erittäin vahva viisikkopeli pakotti isännät hakemaan vauhtia omalta alueelta yhä uudestaan ja uudestaan.

Kotijoukkueen paras paikka tasoitukselle oli Karlssonin siniviivalta laukoma lämäri, joka osui tolppaan.

Jokerit ei päässyt koko erän aikana antamaan kunnolla painetta vierailijoille kunnes aivan ottelun lopussa, kun Tapparan Jarkko Maliselle vihellettiin koukkaamisesta jäähy. Isännät lähtivät hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia, ja saivatkin luotua tamperelaisten päähän melkoisen karusellin.

Pyöritys palkittiin tasoituksella, kun Karlsson sai heitettyä kiekon päädystä siniviivalla odottaneelle Teräväiselle. Nuoren lupauksen rannelaukaus painui vastustamattomasti ohi Metsolan, jolle Hahl ja Semir Ben-Amor tekivät vahvan maskin.

Jatkoajalla koettiin jännittävän ottelun huipennus, jossa valitettavalla tavalla ottivat roolia myös ottelun erotuomarit. Ensin vahvan ottelun pelannut konkari Ville Nieminen pääsi karkuun isäntien puolustukselta. Erik Karlsson sai vain vaivoin luisteltua Niemisen kiinni ja estettyä maalin syntymisen.

Kiekollinen Nieminen ajoi tilanteessa kuitenkin voimalla Eero Kilpeläistä päin, josta tuomittiin tamperelaiselle ryntäyksestä hieman kyseenalainen jäähy. Jäähyn aikana Jokerit pääsi yrittämään voittomaalia useasta hyvästä tekopaikasta, mutta tulos jäi puuttumaan.

Heti jäähyn jälkeen Jokerit sortui selvään vaihtovirheeseen, jota tuomarit eivät kuitenkaan huomanneet ja selvä jäähy jäi viheltämättä. Tilanne kuumensi vierailijoiden leirin todella lämpimäksi, joka edesauttoi ottelun lopullista ratkaisua.

Jatkoajan lopussa Tappara lähti nousemaan omista hieman huolimattomasti. Moses riisti huitaisulla Barkovilta kiekon ja Jokerit pääsi kahdella nollaa vastaan, josta Teemu Eronen iski ratkaisun ainoastaan kolme sekuntia ennen jatkoajan loppua. Samassa ajassa Niemiselle tuomittiin tilanteesta vielä kymmenen minuutin käytösrangaistus.

Erinomaisen ottelun pelanneet joukkueet jatkavat urakkaansa lauantaina, jolloin Tappara isännöi Rauman Lukkoa ja Jokerit matkustaa Ässien vieraaksi Isomäen iltaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle