Tyyny mukaan

LIIGA / Raportti
Helsingin Jokerit nousi huipputasaisen, mutta vaihteeksi jälleen tasaisen tylsän Sm-liigan kärkeen nappaamalla helpon 4-0 kotivoiton Saimaan Pallosta. Illan valopilkku oli kahden maalin Tomek Valtonen. Odotettua kohtaamista kahden merkityn pelaajan välillä ei nähty.

SaiPa sai otteluun kohtalaisen hyvän alun, mutta uuvahti ottelun edetessä pahasti. Jokerit ei pelillisesti tehnyt paljoa välttämätöntä enempää, mutta otti jälleen kerran todellisen ykkösketjunsa siivittämänä vakuuttavan voiton.

Ensimmäisen kerran herrat Marko Jantunen ja Tomek Valtonen loistivat hieman ennen ensimmäisen erän päätöstä. Jantunen käytti taikojaan, veivasi vauhdilla sisään SaiPan alueelle ja syötti Valtoselle, joka tälläsi laatan yläpesään.

SaiPalla oli tänään maalia vartioimassa nuori Juha Kuokkanen. Areenan yleisö olisi varmasti odottanut Jokereita kaatamaan konkari Jarmo Myllystä, mutta SaiPan päävalmentaja Petri Skriko valitsi Kuokkasen tämän hyvien edellisten Jokeri-pelien vuoksi. Eikä SaiPa missään nimessä tänään Kuokkaseen kaatunutkaan.

Jokerit seuloo markkinoita



Lue lisää

Ottelu ratkesi toisen erän puolenvälin jälkeen. SaiPalla oli paikkansa erän alussa, mutta se ei kyennyt käyttämään niitä hyödykseen. Ajassa 30.53 nuorempaa jokerikaartia edustava kolmosketju juoni Valtteri Filppulan hienolla esityöllä hieman ensimmäisen maalin kaltaisen osuman, jonka päätti tuhannen taalan paikasta Jussi Pesonen. Maali oli Pesosen kauden toinen.

- Toinen maali oli erinomainen, juuri sellaista, mitä haluan joukkueelta enemmänkin nähdä, koulumaali, iloitsi Jokereiden päävalmentaja Hannu Jortikka pelin jälkeen.

Jokereiden kolmannestakin maalista voi suurimman kunnian antaa alustuksen tekijälle. Pari minuuttia edellisen osuman jälkeen Petri Pakaslahti voitti noin tuhat-nolla aloituksen lappeenrantalaisten Petr Sachlilta. Pakaslahti voitti kiekon suoraan sivulle taakse Arto Tukion lapaan, jonka rannekuti painui Kuokkasen taakse.

Neljäs ja viimeiseksi jäänyt maali syntyi toisen erän päätteeksi. Jokeriykkönen mylläsi SaiPan pyörryksiin ja parin reboundin jälkeen Valtonen iski illan toisen maalinsa. Yksi koko Sm-liigan kaudenalun positiivisimmista yllättäjistä on nyt koonnut 10 pelissä tehot 5+5=10. Ei pöllömmin mieheltä, jonka monet olivat valmiita toivottamaan hiuksista h… koko liigasta joitakin vuosia sitten.

Puuh

Peli oli siis ohi varsin yllätyksettömien vaiheiden jälkeen kahden erän jälkeen. Mitä tästä nyt oikeastaan sitten voi päätellä? SaiPa oli tänään todella hengetön. Voitontahto jäi ottamatta mukaan Kisapuistosta, jossa joukkue on tällä kaudella kaatanut taidolla ja tahdolla jo neljä kovaa joukkuetta.

Jokerit ei tarvinnut turbotehoja SaiPan kaatamiseen. Yritystä riitti kiitettävän paljon kuitenkin, eikä peli loppujen lopuksi järin virkamiesmäistäkään ollut. Kaukalossa ei vain oikeastaan neljän komean maalin lisäksi tapahtunut yhtään mitään.

SaiPan ykköstykit Vladimir Machuldan johdolla pysyivät pimennossa läpi ottelun aivan alkua lukuunottamatta. Jokereiden maalia vartioinut Markus Helanen saikin varsin helposti torjuttua tilastoissa kauniilta näyttävän nollapelin. Toivottavasti nollan pysyminen lisää Helasen itseluottamusta. Tänään miehen otteet olivat kiistatta kohdallaan.

Jokereiden päästrategi Hannu Jortikka teki pitkään odotetun liikkeen kolmannessa erässä viltittämällä Tommi Turusen, joka nähdyn 10 ottelun perusteella on päivänselvästi aloittanut kautensa pahasti penkin alle. Paperilla ykkösketjun roolissa pelaavaan Pakaslahden kenttään nousi Timo Vertalan rinnalle toiseksi laituriksi Thomas Sjögren, joka ei ymmärrettävästi kuitenkaan vielä saanut aivan juonenpäästä kiinni.

Jokerit tarvitsee tälläisiä pelejä

Peli ei siis ollut kummoinen, yksi 56 ottelua pitkän runkosarjan keskiviikkoisista kahnauksista. Jokerikoutsi Jortikka löysi kuitenkin tämänkaltaisista peleistä joukkueelle erittäin tärkeitä puolia.

- Työtä tulevaisuutta varten.

Jortikan mukaan on jatkoa ajatellen erinomaisen tärkeää, että Jokerit pääsee peluuttamaan tasaisesti kaikkia pelaajiaan. Tänäänkin niin Tommi Oksa, Arto Koivisto kuin Kevin Kanteekin kokoonpanon viimeisistä kavereista saivat peliaikaa.

- Nyt meillä ei ole kuin pari loukkaantumista, mutta niitä tulee vielä varmasti ja tulee vielä flunssat ym. On tärkeää saada äijiä eteen, jos peli rupeaa yskimään, tuumi Jortikka.

SaiPan pääkäskyttäjä Petri Skriko ei turhia selitellyt pelin jälkeen. Skrikon antoi vastustajalle kehut ja totesi omiensa tehneen liikaa maaleihin johtaneita henkilökohtaisia virheitä. Myös hyökkääjien työnteon riittämättömyydestä lensi risupuska keltapaidoille.

Kotijoukkueen suunta on nousujohteinen. Vaikka peliesitykset eivät vielä häikäisekään on joukkueen kehittymisessä sitä kuuluisaa tekemisen meininkiä. Eikä sarjataulukon piikkipaikan antamaa viestiäkään ole mitenkään syytä vähätellä, vaikka liiga huipputasainen onkin. 1,3 pisteen tahti on varsin muikea. Jokerit on klaarannut alkukauden odotuksiin ja ennustuksissa pyörineisiin mörökölleihin nähden erittäin hyvin. Suurempia arvioita ei kuitenkaan aivan vielä voi tehdä.

Helge ja Nivalan Pasi

Luultavasti jokainen jääkiekkoa seuraava katsoja odotti illalta eräässä tietyssä suhteessa jotain tavallista runkosarjapeliä suurempaa. Jo ennen peliä oli useimpien huulilla nimet Nielikäinen ja Helenius. Sm-liigan raskassarjalaisten välistä kohtaamista odotettiin hallilla kiinnostuneina – toiveikkaana tai ei. Tällä kertaa lajinvaihto paljaskätiseen toimintaan jäi kuitenkin näkemättä katsojien pettymykseksi. Miksi ei tie käynyt paritanssiin?

- Ei ollut oikein paikkaa. Kertaalleen taklasin Jantusen Markoa kovaa. Tilanteesta tuli jäähy ja Jantunen kumartui kun taklasin häntä, pyyteli itsekin anteeksi tilannetta. Pelityyliäni en kyllä muuta, se on varma, kommentoi SaiPan Pasi Nielikäinen Jatkoajan goon-toimituksen Jukka Suutarille ottelun jälkeen.

Nielikäinen viittasi ensimmäisen erän alun tilanteeseen, jossa mies ajoi Marko Jantusta Jokereiden maalin takaa. Jantunen todella kumartui tilanteessa, kuten itsekin siis totesi, varsin omituisesti, eikä jäähy tuntunut kovin aiheelliselta. Mutta kansa olisi varmasti silti halunnut nähdä sen kuuluisan kuittivihon ensiesiintymisen parrasvaloissa. Jokereiden kuiteista huolta pitävä Sami Helenius piti vihon kuitenkin taskussa.

- Vähän koputtelin tossa lopussa mutta en nyt liikaa. En nähnyt tuota tilannetta jossa Pasi taklasi Jantusen. Pasi on reilu kaveri ja hyvä jätkä, en voi uskoa kaikkia niitä paskapuheita joita kaupungilla liikkuu siitä mitä hän on mukama sanonut, tilitti Sami Helenius pukukopissa.

Molemmat miehet tietävät, jos "lähtö tulee", se on reilunlainen.

- Kunnioitan Samia. Jos tappelu tulee, pidän huolta että alla ei ole pitkää vaihtoa. Kumpikaan ei varmasti tee mitään halpamaista. Jos voitto tulee ok, jos tulee tappio, sekin on ok, kertoo Nivalan suurmies Nielikäinen.

- Pelitilanteessa jos jotain tapahtuu ja pelin hengen mukaan mennään ja tapellaan, se on ok. Pasi on reilu kaveri ja kunnoitan häntä, lopettaa Helenius.

» Lähetä palautetta toimitukselle