Piste per joukkue

Helsingin Jokerit ja Lappeenrannan SaiPa tasasivat pisteet hyvätunnelmaisessa pelissä Areenalla. Numeroihin 3-3 päättynyt ottelu parani loppua kohden ja oli kokonaisuutena hyvää kiekkoviihdettä.

Viidesti peräkkäin hävinnyt Jokerit tuli otteluun uudella ilmeellä. Isäntäjoukkue saikin peliin vahvan alun ja hätyytteli jo ensimmäisillä minuuteilla vierailija SaiPan maalinsuulla tänään upeasti esiintynyttä Juha Kuokkasta. Peli kuitenkin tasaantui ja rauhoittui alkuminuuttien jälkeen.

Hieman ennen ensimmäisen erän puoliväliä nähtiin pieni erikoisuus, kun jokeripakki Olli Malmivaara tunkeutui väkevästi läpiajoon. Ratkaisua ei jykevä pakki saanut kuitenkaan tehtyä, sillä SaiPan Aki Tuominen koukki Malmivaaraa jo erän toisen kaksiminuuttisen arvoisesti. Jokereiden ylivoima oli hyvin liikkuvaa, mutta Kuokkanen oli muurina maalillaan.

Erän yhteensä neljä ylivoimapeliä, joista Jokereilla kolme, eivät tuoneet ratkaisuja, mutta ottelun avausmaali nähtiin silti hieman ennen erätaukoa. Jokereiden ykkösketju oli illan otteluun koottu formaattiin Ville Peltonen - Petri Pakaslahti - Jukka Hentunen, ja viimeksimainittu kiittikin asemansa nostosta maalilla. Veteraanipuolustaja Mika Strömberg toi kiekon hyvin sisään, kiersi pitkän lenkin maalin takaa ja heilautti kiekon maalin eteen. Peltonen nappasi irtokiekon ja siirsi sen Hentuselle, joka napautti one-timerin reppuun.

Toinen erä SaiPan

Lappeenrannasta oli Areenan perjantaipeliin matkustanut satoja keltaiseen pukeutuneita faneja. Hyvän ja äänekkään faniryhmän iloksi vierailija SaiPa pelasikin varsin vahvan toisen erän. SaiPa hallitsi ensimmäisiä minuutteja, mutta parhaan paikan rakensi kolmen minuutin jälkeen Jokereiden ykkösketju. Maalivahti Kuokkanen nappasi kuitenkin ehkä ottelun tärkeimmän haamupelastuksensa ryöväten Peltosen hyvän vedon keskeltä ykkössektoria.

Kohti ottelun puoliväliä jatkettiinkin sitten ensimmäisen erän tapaan jäähysuman merkeissä. Illan päätuomari Petri Kaislehto vihelteli helpohkoja jäähyjä puolin ja toisin. Ensin Jokereiden Teemu Laine lähti istunnolle Frantisec Bombicin oivan tekopaikan jälkeen. SaiPan ylivoima jäi kuitenkin torsoksi, kun Jukka Hentunen oli päästä läpi sputnik-pakki Antti Hulkkosen lauottua siniviivalta suoraan vastaantulevan Hentusen säärisuojiin. Hulkkonen kevyesti koukkasi kiekon perään lähtenyttä Hentusta ja Kaislehto vihelsi löysähkön kaksiminuuttisen.

Kun edellisistä jäähyistä oli päästy tasaviisikoille, lähti Antti-Jussi Niemi istunnolle kiinnipitämisestä, jälleen melko kevyen vihellyksen jälkeen. Tällä kertaa SaiPan ylivoima toi myös tulosta ajassa 30.08. Jokereiden alivoimaneliö joutui pelaamaan pitkän vaihdon SaiPan prässätessä hyökkäystään kakkoskentän voimin. Jokerit ei saanut sputnikkien pitkää pyöritystä poikki, ja Aigars Cipruss laukaisi kiekon maalia kohti. Jokereiden hajonnut neliö oli unohtanut nuoren Joni Yli-Torkon yksin maalin eteen, ja Yli-Torkko siirsi reboundin varmasti ohi Kari Lehtosen.

SaiPa jatkoi maalin merkeissä kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin, kun Jokerit kömmähti jälleen puolustuspelissään. SaiPa voitti hyökkäyspään b-pistealoituksen ja puolustaja Matti Hana laukaisi suoraan kohti maalia. Liukas tshekkilaituri Lubomir Vaic säntäsi heti aloituskiekosta suoraan maalin eteen, ja siirsi Hanan laukauksen reboundin ohi Lehtosen. Jokeripuolustus Strömbergin johdolla ihmetteli vierestä.

Toisessa erässä nähtiin SaiPan maaleja, Kuokkasen upeita torjuntoja ja myös pari hyvää taklausta. SaiPan puolustaja Petri Kokko lähetti 36. minuutilla jokerisentteri Petri Pakaslahden keräilemään varusteitaan kovalla ja puhtaalla keskialueen töötillään.

Jokerit iski takaisin

Jos toinen erä oli vierailijoiden, niin yhtä selvästi viimeinen erä oli Jokereiden. Viisi ensimmäistä minuuttia pelattiin varsin yhtä maalia. Erän alussa vaikutti siltä, että tuomarilinja olisi muuttunut kahteen ensimmäiseen erään nähden: ykkösmaalintekosektorit olivat melkoista mailaviidakkoa. Jäähy kuitenkin vihellettiin, ajassa 47.38 SaiPalle. Toisen maalin syöttäjä Hana lähti kaksiminuuttiselle kampituksesta.

Jokereiden ylivoima pyöri kohtuullisesti, mutta maalipaikoille oli vaikea päästä. Lopulta tänään 200. liigaottelunsa pelannut Ville Peltonen ratkaisi henkilökohtaisella panoksellaan, kuten niin usein ennenkin. Peltonen kuskasi kiekon yksin keskialueelta SaiPan puolustuksen läpi, väänsi itsensä maalille ja kiskaisi kiekon rystyltä verkkoon. 2-2-tasoituksen syöttöpisteet David Nemirovskylle ja Kari Lehtoselle.

Kauaa ei peli tasatilanteessa pysynyt. Jo 47 sekuntia myöhemmin pääsi SaiPan erinomaisesti tänään pelannut puolustaja Frantisek Bombic nousemaan läpi Jokereiden jälleen sekoillessa puolustuspelissään. Jussi Pesonen oli kotijoukkueen alimpana miehenä, kun Bombic nousi keskialueelta aivan maalin eteen ja livautti kiekon Lehtosen haaroista maalin perukoille. Upea nousu Bombicilta, joka oli tänään SaiPan kermaa monilla vahvoilla nousuillaan ja hyvällä puolustuspään luutimisella.

Kolmas erä oli vauhdikasta hyökkäyspeliä, ja sykkeen ollessa kova heiluvat myös verkot. Hieman yli minuutin sisään syntyi jo kolmas maali, kun vain 27 sekuntia SaiPan johtomaalista Antti-Jussi Niemi tasoitti pelin siniviivalta tuimalla jäänuoliaisella, joka livahti ohi Kuokkasen ja tolpan kautta sisään.

3-3-tasoituksen jälkeen peli jatkui vauhdikkaana aina jatkoajan viimeiselle minuutille asti. Maalit olivat molemmilla lähellä. Saipan paras paikka tuli 55. minuutilla, kun Vladimir Machulda väläytti parasta osaamistaan nappaamalla korkean roikkuavauksen alas ja puikahtamalla pakkien välistä läpiajoon. Kiekko ei kuitenkaan päätynyt maaliin, vaan Lehtosen torjunnasta ilmeisesti tolpan kautta ohi.

SaiPan Uusikartano sai ajassa 56.47 harvinaisen jäähyn rikkoutuneella mailalla pelaamisesta. Jokerit ei onnistunut ylivoimassaan, varsinkin kun Kuokkanen venyi jälleen pariin otteeseen oivasti. Kotikatsomoa kutkuteltiin viimeiseen asti: jokeripakki purki kiekon pitkäksi ajassa 59.38 ja SaiPa lähti aikalisälle juonimaan ratkaisua.

Hurlumhej-jatkoaika ja illan yhteenveto

Jatkoaikaa ei lähdetty pelaamaan vain alta pois. Molemmat hakivat lisäpistettä aktiivisesti panostaen nopeisiin hyökkäyksiin. Molemmat saivat yhden läpiajotilanteen, ensimmäisellä minuutilla Peltonen pääsi nokikkain Kuokkasen kanssa, mutta ajautui liian pieneen kulmaan, eikä saanut nostettua ohi Kuokkasen. Viimeisellä minuutilla Lubomir Vaic pääsi läpi Nemirovskyn höntyiltyä hyökkäyssinisellä. Vaicin ratkaisuyritys päättyi kuitenkin Kari Lehtosen kypärään.

Ottelu oli pitkästä aikaa Areenalla varsin värikäs. Yleisölle ilta oli varmasti mainio tapa aloittaa perjantai-ilta. Peli oli melko vauhdikasta, tapahtumia ja jännitystä riitti. Myös kontaktipeliä ja miehistä vääntöä nähtiin ilahduttavan paljon.

Jokerit tuli peliin vahvasti, SaiPa hallitsi toista erää ja Jokerit kolmatta. Kolmannen erän torjuntatilastot olivat musertavat: Kuokkanen 23 kertaa, Lehtonen 3. SaiPan vastaiskut olivat kuitenkin väkeviä myös kolmannessa erässä.

SaiPan parhaat olivat luonnollisesti loisto-ottelun torjunut Juha Kuokkanen, mutta myös Lubomir Vaic ja Frantisek Bombic. Vaic hakeutui hanakasti hyviin paikkoihin ja liikkui lujaa. Molempien leirien kannattajia aina kiinnostava Vladimir Machulda oli sen sijaan varsin näkymättömissä, iskien tosin pariin otteeseen kuin puskista.

- Hyvä ottelu, taisteltiin hyvin, kommentoi SaiPan päävalmentaja Petri Skriko tuoreeltaan pelin jälkeen.

- Toinen erä oli meiltä pitkästä aikaa parasta peliä, oli sellaista uskallusta pelata. Näin voi pienemmätkin seurat ottaa pisteitä täältä, jatkoi Skriko.

"Pantteri" halusi nostaa esiin myös SaiPan nelosketjun, jossa Teemu Virkkunen pelasi ensimmäisen liigapelinsä.

- Nelosketju pelasi loistavan pelin. Virkkunen on hyvin liikkuva pelaaja, kehui Skriko.

- Taklaukset kuuluvat peliin. Niillä saa tilaa, ja muutaman kaverin pitääkin taklata, kommentoi Skriko SaiPan varsin rempseää taklauspeliä.

Toisessa leirissä oli myös melko tyytyväinen päävalmentaja. Jokerit pelasi tänään jo selväsi paremmin, kuin aikaisemmissa viidessä pelissään. Liikettä löytyi jo paljon enemmän, kuin tiistain pelissä HPK:ta vastaan, jossa Jokerit jäi täydellisen jyrän alle. Paljon on vielä palauttelemista, ja puolustuksessa sattuu paljon selviä virheitä.

- Tulihan se sieltä, kun vähän potki. Kyllä tää peli rupeaa tästä aukeamaan, totesi Jokereiden kapteeni Ville Peltonen tarkoittaen pistetilin karttumista.

- Ei enempää olisi voitu hallita peliä. Meinattiin maalivahtiin hävitä isossa juoksussa, mutta hyvä näin, kommentoi Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen ottelua.

Suuren kunniamaininnan illan pelissä ansaitsee myös Areenan hyvä tunnelma. Liekö perjantai-ilta kirvoittanut oikealle taajuudelle. Suurimman kiitoksen ansaitsee toki SaiPan lukuisa fanijoukko, joka huusi Areenan miltei kumoon.