Henkilökohtainen taito vei Jokerit Marskin finaaliin

Jokerit ja SaiPa jäivät maaleitta varsinaisella peliajalla Marski Cupin perjantai-illan jälkimmäisessä ottelussa. Finaalipaikka ratkesi vasta rangaistuslaukauskilpailussa, jossa Marko Jantunen vei kahdella maalillaan Jokerit lauantain loppuotteluun.

Ottelu lähti käyntiin vauhdikkaasta SaiPan luodessa erän parhaimmat maalipaikat ensimmäisen viiden minuutin aikana. Petr Sachl oli avata maalihanansa Sputnikien paidassa jo puolentoista minuutin pelin jälkeen, mutta häirittynä hänen rystysutaisunsa meni niukasti ohi tyhjän maalin. Paria minuuttia myöhemmin Sachlin ketjutoveri Joni Yli-Torkko pääsi laukomaan vapaasti kaarien välistä Jokerit-pakin harhasyötöstä. Päätylaudoitus kesti kudin voiman. Kolmannen kerran Markus Helasen maalia ahdisteli pirteästi pelannut Timo Hirvonen, joka onnistui ohjaamaan Sami Kaartisen oivan syötön ohi maalin. Jokereiden paras maalipaikka avautui hetkeä myöhemmin Valtteri Filppulalle, joka pääsi puolittain läpi, mutta ampui Yli-Torkon tapaan kiekon päätylaudoitukseen. Erän toista puoliskoa sävyttivät jäähyt, joita kumpikin joukkue sai kahdet. Joukkueiden ylivoimapelaaminen oli vielä kesäterässä, joten tauolle siirryttiin maalittomassa tilanteessa.

Toisessa erässä vaarallisimmat maalipaikat olivat Jokereilla. Lähimpänä maalia oli Thomas Sjögren, jonka kaukalon kulmasta heittämä rannari kilahti yllättyneen Juha Kuokkasen selän takana maalirautoihin. Seuraavaksi maalia tavoitteli yksin läpi päässyt Timo Vertala, jolta kiekko karkasi juuri harhautuksen ratkaisevalla hetkellä kulmaan. Saipan kannalta parhaimman hässäkän rakensi ykkösketju Kerman-Uusikartano-Machulda, joka pyöritti erän puolivälissä pitkän aikaa näyttävästi, mutta samalla tehottomasti. Jotta kolmanteen erään päästiin ilman maalin maalia täytyi Kuokkasen venyä viimeisellä minuutilla kahteen loistavaan peräkkäiseen torjuntaan.

Ennen kolmannen erän alkua jäällä pyörähtivät paikoitellen kovastikin Hansonin veljeksiä muistuttaneet Osmos Cosmos- bändin velikullat. Tuo viisikko laittoi kiekkoa siinä määrin paljon verkkoon, että yleisön joukossa moni epäili ottelun maalikiintiön tulleen täyteen. Ja oikeassapa olivatkin nuo kanssakatsojat. Myös kolmas erä mentiin nimittäin ilman maalin maalia. Vaikka erä oli laukausten valossa Jokereiden (12-5), ei kumpikaan joukkue pystynyt rakentamaan todella selkeitä ja vaarallisia maalipaikkoja. Kohtalaisen hyvin näkymättömissä kolmanteen erään asti ollut ja täten ottelun siihen asti hyvin tuominnut päätuomari Salminen alkoi jakaa jäähyjä väärille miehille ja väärästä tilanteesta, joukkueiden onneksi tasapuolisesti kuitenkin.

Henkilökohtainen taito ratkaisijana

Kun jatkoajan viidellä minuutillakaan ei saatu kiekko verkon perille, oli edessä rangaistuslaukauskilpailu, jossa ensin valittiin kolme laukojaa per joukkue. Seuraavassa lyhyet kuvaukset laukauksista:

Jokerit, Sjögren: vauhdikas kuljetus ja tuopin korkuinen veto Kuokkasen längeistä: 1-0

SaiPa, Machulda: verkkaisella vauhdilla verkkainen harhautusyritys, jonka Helanen peitti

Jokerit, Jantunen: tarkka veto Kuokkasen kilven alta: 2-0

SaiPa, Kerman: Dale McTavish-mainen raudanluja ranneveto oikeaan ylänurkkaan: 2-1

Jokerit, Metropolit: Valelaukaus, jonka jälkeen harhautusyritys vasemmalta, Kuokkanen torjuu kilvellä

SaiPa: Sachl: Ammattimiehen ottein kiekko laukauksella Helasen selän taa: 2-2

Ensimmäisten kolmen laukojan jälkeen tilanne oli tasan 2-2, joten jatkettiin äkkikuolemaperiaatteella pari kerrallaan. Marko Jantunen toimitti kiekon jälleen Kuokkasen selän taakse, tällä kertaa hienolla harhautuksella ja rystynostolla oikeaan ylänurkkaan. Nyt kaikki oli kiinni Kalle Kermanin hermoista. Kerman valitsi tällä kertaa harhautuksen laukauksen sijaan. Helasen tullessa ulos reilusta loppui Kermanilta aika ja kiekko karkasi lavasta. Näin niukkamaalisen ottelun voitto ja finaalipaikka Jokereille.

Hyvä peli harjoitusotteluksi

Alkusyksyn peliksi , ja vielä maalittomaksi sellaiseksi, oli Jokereiden ja SaiPan kohtaaminen harvinaisen vauhdikas ja viihdyttävä ottelu. Taklauksia vaihdettiin suht tiuhaan puolin ja toisin niiden ollessa pääasiallisesti puhtaita. Kummankin joukkueen peruspelipaketti pystyi hyvin kasassa, ja kun sen lisäksi hyökkäyskuviot ja ketjukoostumukset ovat vielä hakusessa tässä vaiheessa kautta, niin maaliton ottelu ei ollut sinällään yllätys. Mikkelin hallissa oli hyvä meininki myös katsomon puolella, siitä pitivät huolen sekä pääkaupunkiseudulta että Lappeenrannasta saapuneet perjantai-illan huumassa olleet katsojat.

Jokerit tasaisen varma ryhmä

Jokerit lähtivät peliin ilman Olli Malmivaaraa, Mikko Ruutua ja Sean Bergenheimia. Muuten joukkueen kokoonpano oli se, jolla lähdettäneen myös sarjakauteen. Jortikka peluutti neljää ketjua tasaisesti läpi ottelun eikä yksikään ketjuista suoranaisesti loistanut. Glenn Metropolitin ketju, joissa laidoilla viilettivät Jantunen sekä Vertala, paransi otteitaan erä erältä. Siitä huolimatta ketjun sentteriltä ei vielä nähty varmastikaan sitä tasoa, jota häneltä odotetaan.Ykkösketjun näkyvin oli Jussi Pesonen, joka jaksoi painaa ja vääntää vaihdosta toiseen. Thomas Sjögren oli melko näkymätön muutamaa hyvää laukausta lukuun ottamatta. Rangaistuslaukauksen ruotsalainen toimitti verkon perille ammattilaisen ottein. Puolustuksessa Sami Helenius oli näkymätön, joka tässä kohdin tulee lukea perusvarmana pelaamisena. Maalissa Helanen torjui sen mitä tarvitsi, tosin kiekot hieman pomppivat silloin tällöin.

Sachl alkaa heräillä, Lehtonen vakuuttava

SaiPalta sivussa olivat Jussi Pekkala, Kimmo Nevalainen, Ville Immonen, Pasi Nielikäinen sekä Mika Kauppinen. Joukkueen vahvinta peliä esitti kolmikko Sachl-Qvist-Yli-Torkko, joista etenkin laiturit olivat hyvällä pelipäällä. Sachl pelasi selkeästi paremman pelin kuin keskiviikkona sveitsiläisiä vastaan. Etenkin kulma- ja maalinedusväännöissä tsekkiläinen oli parhaimmillaan. Kiekollinen pelaaminen ja luistelu hakevat vielä uomiaan pitkän tauon jälkeen, mutta suunta näyttäisi olevan oikea. Ykkösketju pelasi kuten maestronsa Machulda; välillä vain väläytellen. Trion muut osakkaat, Uusikartano ja Kerman, näyttävät olevan vielä suht kaukan viime kauden meiningistä. Kolmosketjussa Hirvonen jatkaa pirteitä esityksiään ja tänään nähtiin myös keskiviikkona kaipailtuja taklauksia. Hirvonen on karvaajana yksi SaiPan parhaimpia. Sami Kaartinen ei ollut aivan yhtä näkyvä kuin keskiviikon pelissä, mutta huono ei ollut laiturin esityskään. Maininnan arvoisia olivat myös nelosketjun juniorit Teemu Paakkarinen ja Petri Lohjala, jotka pysyivät hyvin vauhdissa mukana. Samaan kategoriaan voidaan laskea myös puolustaja Juha Jokiraita, joka hoiti tonttinsa hyvin jäälle päästessään.

Puolustuksessa selkeimmin mieleen jäi try-outilla ollut Riku-Petteri Lehtonen, joka vaikuttaa juuri siltä, mitä Idän Ihme kaipaa takalinjoilleen: kokoa, kokemusta ja halua fyysiseen peliin. Lehtonen laittoi tänään enemmän miehiä makuupaikoille ja pleksiä vastan kuin kukaan muu kaukalossa. Jos nähty esitys on sitä, mitä Lehtonen pystyy tarjoamaan SaiPalle illasta toiseen, luulisi miehen nimen olevan jo viimeistään huomisiltana sopimuspaperissa.