Mestarit palasivat kesälomalta voitokkaasti

Viime kauden mestarijoukkue Jokerit palasi kesälomaltaan kuten mestareiden kuuluukin eli voittoisana. Jokerit voitti Pelicansin Marskicupin loppuottelussa 3-1 ja vei näin turnauksen nimiinsä kolmannen kerran peräkkäin.

Marskicupin loppuottelu alkoi aivan erilaisella vauhdilla kuin mitä nähtiin HPK:n ja KooKoon välisessä pronssiottelussa. Kiekko liikkui päästä päähän ensimmäisen minuutin aikana jo kolmasti. Ensimmäinen maalipaikka siunaantui Pelicansin Jani Keinäselle Jokeri-puolustuksen unohdettua hänet aivan vapaaksi maalin edustalla. Puolentoista minuutin pelin jälkeen Jaako Niskavaara sai jäähyn korkeasta mailasta ja Jokerit pääsivät yrittämään ylivoimaosumaa. Lähimpänä maalia oli kuitenkin Pelicans, kun Toni Saarinen ensin nousi laidasta maalille, ja Markus Helasen torjumasta reboundista Keinänen pääsi jo toistamiseen minuutin sisään yrittämään maalia, ampuen tällä kertaa ohi.

Vajaan seitsemän minuutin pelin jälkeen ottelun hahmoihin kuulunut Tomek Valtonen otti kahden minuutin jäähyn, jonka aikana nähtiin ottelun ensimmäinen maali. Pelicans-puolustaja heitti siniviivalta korkean rannevedon, jota Toni Saarinen pääsi ohjaamaan ilmasta. Helanen torjui ohjauksen, mutta kärkkäästi paikalle rientänyt, parhaana Pelicans-pelaajana palkittu, Oliver Setzinger lakaisi reboundin vastustamattomasti verkon perille. Heti keskialoituksen jälkeen Pelicans-fanit saivat lisää tuulettamisen aihetta, kun Olli Julkunen taklasi Jussi Pesosen puhtaasti suoraan Jokerit-vaihtoaitioon.

Ensimmäisen erän jälkimmäinen puolisko oli vauhdikasta kiekkoa, jossa mentiin suurin osa ajasta kaukalon päästä päähän ilman suurempaa pelillistä ajatusta. Kumpikin joukkue pääsi kerran ylivoimalle, mutta kummankin erikoistilannepelaaminen oli vielä kesäterässä. Vaikka erä oli melko tasainen (maalivahtien torjunnat Kuivalainen 9 ja Helanen 10, jäähyjä kummallekin 4 min) loi Pelicans hieman paremmat maalipaikat ja joukkue pelasi fyysisemmin kuin Jokerit.

Vain Jokerit tilastoissa

Toisen erän alkuminuutit jatkettiin pelillisesti siitä, mihin ensimmäisen erä lopetettiin, eli suht varovaiseen pelailuun. Neljän minuutin kohdalla joku ilmeisimmin löi uudet paristot pelaajien sisuksiin, sillä minuutin sisään luotiin maalipaikat kummassakin päässä kaukaloa. Ensin Setzinger pelasi T. Saariselle tyhjän maalin nätillä ristikulmasyötöllä B-kaarelle, mutta Saarinen aikaili vedossaan ja Helanen ehti liukua kiekon eteen. Vastahyökkäyksestä Pesonen-Valtonen-Banham –kolmikko loi valtavan myllytyksen Kuivalaisen maalille, ja loppujen lopuksi Pesonen nosti kiekon maaliin rystyvedolla ketjukavereiden toimiessa syöttäjinä.

Vain reilu minuutti ehti kulua, kun Jokereiden ykkösketjun sentteri Petri Pakaslahti purjehti komein harhautuksin läpi Pelicans-puolustuksen, mutta kunnollinen viimeistely jäi tekemättä. Seuraavaa maalia saatiin odotella erän puoliväliin, jolloin Tommi Turunen vapautti Valtosen läpiajoon, eikä tämä erehtynyt vaan sijoitti kiekon hallitusti tolpan kautta Kuivalaisen selän taa.

Pelicansien parhaat paikat tasoittaa peli tulivat erän loppupuolella, kun Jokerit saivat joukkuerangaistuksen liian monen pelaajan oltua jäällä yhtä aikaa. Pelicans ei saanut ylivoimapeliään kuntoon, mutta siitä huolimatta näkyvästi pelanneelle Toni Saariselle ilmaantui kaksi maalintekopaikkaa. Ensin hän nousi röyhkeästi vasemmalta laidalta kohti maalia, mutta laukauskulma meni liian pieneksi ja Helanen torjui laukauksen varmasti. Hetkeä myöhemmin Saarinen ajoi jälleen maalille, tällä kertaa oikelta puolelta, ja ohjasi kovan jääsyötön Helasen mollon vierestä takatolppaan. Jokeritkin saivat vielä viimeisellä puoliminuuttisella maalipaikan, mutta Kuivalainen torjui tolpalta tolpalle liukuen loistavasti Teemu Laineen avopaikan.

Aalto ratkaisee ottelun

Lahtelaiset tulivat viimeisen erän alkuun vahvasti, mutta koeajalla olevan slovakkipuolustaja Robert Failin korkeasta mailasta saatu jäähy katkaisi hyvän painostuskauden ja lopulta ratkaisi ottelun. Jokerit teki kolmannen maalinsa juuri jäähyn loputtua epäonnisen Olli Julkusen avustuksella. Ari Vallin ampui hitaan jäänuoliaisen kohti vasenta kulmaa ja Kuivalainen liukui torjumaan tätä. Julkunen laittoi mailansa vedon väliin ja törkkäsi kiekon suoraan maalin oikealle kulmalle, jossa Aallolla oli helppo työ ratkaista ottelu.

Pelicans pääsi vielä loppupelin aikana yrittämään kolmesti kavennusta ylivoimalla, tuloksetta. Parhaimmat paikat siunaantuivat Jari Kauppilalle ja Teemu Sainomaalle. Kauppila ei saanut nostettua Latvalan vedon reboundia sisään erän 15 minuutin kohdalla, ja aikaisemmin Teemu Sainomaa pääsi kasvotusten Helasen kanssa, mutta harhautuksen jälkeinen rystynosto nousi karkeasti yli. Aivan pelin viime hetkillä Frank Banham kärkkyi siniviivalla syöttöä ja saikin sen lapaansa, mutta läpiajon päätteeksi Kuivalainen veti pitemmän korren räpylätorjunnallaan. Niinpä loppunumeroiksi päätyi 3-1 Jokereille ja kolmas perättäinen Marskicupin voitto oli selviö.

Havaintoja pelistä

Pelicans yllätti reportterin melko fyysisellä ja ajankohtaan nähden valmiilla pelillään. Luistin kulki mukavasti ja mahdollisuuksien mukaan pyrittiin ajamaan miestä laidalle. Neljästä ketjusta kolme toimi hyvin, ainoastaan Jari Kauppilan johtama ykkösketju ei oikein tuntunut löytävän yhteistä säveltä. Kauppila piti kyllä kiekkoa ja kontrolloi peliä, mutta vapauttavat syötöt Jämsenille ja Väänäselle jäivät näkemättä. Kakkosketju Saarinen-Keinänen-Setzinger oli selkeästi toimivin koostumus ja se sai aina aikaiseksi hässäkkää Jokeripuolustuksessa kentälle saapuessaan. Etenkin ketjun energiset laiturit aiheuttivat ongelmia nopeudellaan ja röyhkeydellään. Kolmosketjussa Hirvonen, Sainomaa ja Julkunen puursivat myös kiitettävästi ja pyrkivät ajamaan aina vastustajan iholle. Nelosketjussa parhaiten erottui laiturin paikalla pelannut puolustaja Ossi-Petteri Grönholm, joka tarjosi ensimmäisessä erässä ehkä ottelun kovimman taklauksen kohteenaan Jussi Pesonen. Puolustuksesta ei erottunut puolin tai toisin oikeastaan kukaan. Jussi-Matti Reimari esitti tasaisia otteita suuremmin loistamatta, ja Kaj Lindström pelasi kokonaisuutena hyvän pelin, vaikka saakin Valtosen voittomaalista ottaa osasyyn niskoilleen. Maalissa Pasi Kuivalainen torjui sen mikä oli torjuttavissa ja esitti pari loistotorjuntaakin.

Jokeripakka oli ehkä vielä tasaisempi kuin vastustajansa. Hyökkääjistä Tomek Valtonen ja Tommi Turunen olivat näkyvimmät narrit niin kentällä kuin tilastoissakin. Valtonen keskittyi pääasiassa kiekolliseen peliin tehden voittomaalin ja pohjustaen Jokereiden ensimmäisen maalin. Turunen pelasi aktiivisesti vanhoja seuratovereitaan vastaan hankkien kaksi syöttöpistettä. Jussi Pesonen teki töitä hyvällä asenteella ja otti vastaan Pelicans-taklauksia kuumentumatta. Mikään Jokeri-ketjuista ei loistanut, muttei myöskään pettänyt, vaan esitykset olivat tasaisen varmoja. Parhaiten yhteispeli toimi ehkä Aallon ketjussa, jossa laidoilla viipottivat taitava Turunen ja kovaa vauhtia pitänyt Timo Vertala. Puolustuksessa uusin vahvistus Terran Sandwith pelasi Ari Vallinin parina ja ajoi itsensä etenkin pelin alussa pari kertaa ulos tilanteista hakiessaan taklauksia. Sandwith antoi myös jokusen vaarallisen avauksen omalla puolustusalueella, mutta paransi otteitaan pelin edetessä. Paikoitellen miehen liike tuntui tosin hieman verkkaiselta Kouvolan suuressa kaukalossa. Jokerimaalissa Helanen pelasi varman ottelun ilman todellisia huippupelastuksia.

Pelicans pääsi pelaamaan ylivoimaa 14 minuuttia ja Jokerit kuusi. Pelicans rankaisi ensimmäisessä ylivoimassaan maalilla, mutta muuten joukkueen ylivoimapeli ei kulkenut. Jokerit jäivät maaleitta ylivoimalla, mutta Aallon tekemä maali syntyi juuri, kun Pelicans tuli täysilukuiseksi kolmannen jäähynsä jälkeen. Kummallakin joukkueella oli vaikeuksia saada organisoitua ylivoimapeliä aikaiseksi, tosin tässä vaiheessa kautta se ei liene yllätys.

Kaiken kaikkiaan Marskicupin finaaliottelu oli viihdyttävää kiekkoa ajankohtaan nähden. Kummankin joukkueen kannattajia oli saapunut paikan päälle mukavasti ja erityisesti ensimmäisessä erässä nähtiin fanien välisiä kannustushuuto-otteluita tasaisin väliajoin, pelin edetessä kannustus hiljeni jonkin verran. Jokerifanien suurin puhti taisi jäädä Kouvolan hallin juoksuradalle, jossa suurikokoinen Jokeri-lippu matkasi hallia ympäri lähes koko kolmannen erän ajan Jokerifanien vaihtaessa viestinviejää aina kierroksen jälkeen.

Pelicans jatkaa harjoitusotteluitaan tiistaina kohtaamalla Rapperswillin Lahdessa, ja Jokerit puolestaan pelaa hyväntekeväisyysottelun Suomen maajoukkuetta vastaan keskiviikkona Hartwall-areenalla.