Jokerit ratkaisi jo avauserässä

Jokerit maksoi kuukauden takaiset kalavelkansa Pelicansille, kun se kukisti lahtelaiset kotihallissaan lukemin 5–2. Ottelu ratkesi jo avauserässä, joskin vasta ensimmäisen erätauon jälkeen.

Helsingin Jokerit katkaisi kahden ottelun mittaisen tappioputkensa tyylillä, kun se kukisti lauantain liigakierroksen kärkiottelussa Pelicansin. Kotijoukkue päästi vieraansa alussa johtoon, mutta takoi jo avauserän aikana neljä maalia Niko Hovisen taakse ja pakotti lahtelaiset vaihtamaan maalivahtia.

Ottelu alkoi kotijoukkueen kannalta ikävästi. Heti ensimmäisessä vaihdossa Jarkko Ruutu taklasi Joonas Järvisen laitaa vasten, ja ansaitsi tempustaan kaksiminuuttisen ryntäyksestä.

Ruutu ehti jäähyaitiosta parahiksi jäälle, kun Pelicans iski ottelun avausosuman. Justin Hodgman heitti kiekon maalille, ja jokerivahti Frans Tuohimaa kadotti pelivälineen taakseen. Vili Sopanen ehti ensimmäisenä paikalle ja siivosi kiekon maaliviivan yli.

Kotijoukkueen tasoitusmaali oli samalla Alexander Ruutun ensimmäinen liigamaali. Jeremy Dehner pelasi tulokashyökkääjän vauhtiin, tämä karkasi Jan Latvalalta ja löysi Niko Hovisen torjunta-asennosta kiekonmentävän aukon yläkulman kohdalta.

Vain minuuttia myöhemmin Ilari Filppula karkasi läpiajoon Joonas Järvisen edestä, pakotti Hovisen poikittaisliikkeeseen ja lirutti tämän längistä johto-osuman. Syöttöpisteet maaliin merkkauttivat Ben Eaves ja Nico Manelius, jolle piste oli ensimmäinen liigatasolla.

– Emme lamaantuneet millään tapaa, vaan pystyimme pitämään oman suorituksen kasassa, kehui Jokerien kakkosvalmentaja Tomi Lämsä.

"Päästettiin hiton helppoja maaleja"

Jokerit joutui maaliensa jälkeen tappamaan minuutin verran Pelicansin 5–3-ylivoimaa. Ajassa 15.31 oli kuitenkin kotijoukkueen kolmosketjun vuoro onnistua maalinteossa. Jani Rita pääsi ampumaan kahdesti, ja toisella kerralla kiekko painui Hovisen taakse.

Ensimmäinen erätauko aloitettiin jo ajassa 17.17, kun linjatuomari Tuukka Holma loukkasi jalkansa. Tuuraaja Joonas Saha ehti paikalle vasta toisen erän puolivälissä.

Tauon jälkeen Jokerit onnistui vielä kerran ennen avauserän loppua, kun Ossi Väänäsen siniviivalämäri lipsahti Hovisen ohi. Tämä riitti Pelicans-valmennukselle, joka vaihtoi maalille Joonas Kuuselan.

– Päästettiin hiton helppoja maaleja, enkä tarkoita vain maalivahdin kannalta, vaan koko viisikon, harmitteli Pelicans-luotsi Kai Suikkanen.

Neljällä pakilla on paha kiriä

Kuusela selvisi hankalassa paikassa hyvin. Hän nollasi Jokerien pitkän ylivoimarupeaman toisessa erässä ja piti maalinsa puhtaana aina päätöserän lopulle asti. Maalivahdin pelaamista vaikeutti Pelicans-puolustuksen harveneminen. Jyri Marttinen joutui jättämään ottelun kesken loukkaantumisen, Joonas Järvinen pelirangaistuksen vuoksi.

– Kun peli on 4–1 ensimmäisen erän jälkeen, on aika vaikea kiriä lähteä ottamaan, etenkin kun pelattiin neljällä pakilla melkein neljäkymmentä minuuttia, Suikkanen myönsi.

– Marttinen sai lämärin suoraan leukaan. Se on todennäköisesti murtunut.

Tuohimaa sen sijaan joutui antautumaan toisen kerran ajassa 33.17, kun Ryan Lasch pääsi veivaamaan vapaasti maalin edestä kavennusosuman. Jokerikapteeni Väänänen sai juuri ennen maalitilannetta kiekon arkaan paikkaan, eikä pystynyt osallistumaan peliin.

Jokerit lähti päätöserään kahden maalin johtoasemassa. Se tyytyi pitämään Pelicansin poissa maalintekopaikoilta, eikä intoutunut enää hyökkäämään täydellä teholla.

– Kova puristus tuli kolmannen erän alkuun. Ensimmäiset viisi–kuusi minuuttia Pelicans tuli todella kovaa. Täytyy hattua nostaa vastustajalle siitä työmäärästä ja intensiteetistä, joka joukkueessa säilyi, oli taululla mitä tahansa, Lämsä kehaisi.

Antti Kerälä sai kesken ottelun komennuksen tutulta paikaltaan Janne Lahden ja Teemu Pulkkisen välistä nelosketjuun. Hyökkääjä ei jäänyt surkuttelemaan kohtaloaan, vaan iski 5–2-maalin ajassa 55.33. Mainion syötön maaliin antoi Henri Heino.

Antti Kerälä lopetti pelikaanien pyristelyt 5-2-maalillaan.

Erilaisia kokoonpanomuutoksia

Lämsän mukaan Kerälän komentaminen kakkosketjun keskeltä nelosketjun laitaan oli keino tasapainottaa kokoonpanoa, ei niinkään rangaista pelaajaa.

– Meillä on pyrkimys luoda neljän kentän rotaatio peluutuksessa ja haetaan neljää aktiivista kenttää. Tänään aistittiin pelin alkuvaiheessa, että tarvitaan lisää aktiivisuutta ja haettiin sitä Tyrväisen Juhanin avulla, Lämsä kertasi.

– Neljännessä ketjussa taas Henri Heino siirtyi keskelle. Hän on vahva puolustamaan ja erittäin hyvä aloittamaan. Peilattiin sitä Pelicansin vahvuuteen, hyvään päätypelaamiseen. Kerälä pystyy tekemään peliä, kun laidassa on enemmän tilaa.

Vaikka Pelicans kärsikin lauantain kärkiottelussa tappion, se keräsi viikon aikana kuusi pistettä. Suikkasta tulos tyydytti.

– Kaksi pistettä per peli, on taas helvetin hyvä viikko takana. Näitä joskus häviää, ei sille voi mitään.

Jatkossa lahtelaiset joutunevat tulemaan toimeen ilman Marttista. Hänen tilalleen ovat tyrkyllä Joonas Hurri ja Juha-Pekka Pietilä, jotka ovat pelanneet alkukauden farmijoukkue Peliitoissa.

– Aika tasaisena rintamana he ovat siellä painineet, katsotaan kokonaisuudenkin kannalta, kumpi sieltä nousee, Suikkainen mietiskeli.

Miettimisaikaa lahtelaisilla on tiistaihin asti. Silloin he isännöivät SaiPaa. Jokerit puolestaan matkustaa samana päivänä Jyväskylään JYPin vieraaksi.