Kärpät pelasi viisaasti – Jokerit sortui ylipelaamiseen

Kärpät kävi perjantai-iltana ryöstöretkellä Helsingissä, kun se haki täydet kolme sarjapistettä Jokereilta lukemin 2-4 (1-1, 0-1, 1-2). Kärpät pelasi viisaasti läpi ottelun, kun taas Jokerit hätäili ja ylipelasi.

Jokerit hallitsi ottelua näennäisesti kolme erää, mutta Kärpät kaappasi viisaalla pelillä kolme sarjapistettä mukaansa. Jokerien peli hajosi, kun joukkue alkoi ylipelata. Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta oli tyytyväinen joukkueensa työmäärään ja etenkin pelin ensimmäiseen erään.

– Vahva kotijoukkue kun pidetään Helsingissä kolmessa laukauksessa kohti maalia, niin se kertoo, että ollaan onnistuttu laajalla rintamalla. Peli oli hyvää, ja konsepti oli koko ajan kasassa. Silloin kun lähdettiin nopeasti, niin lähdettiin nopeasti ja ne lähdöt oli selkeitä. Sitten kun piti vähän ajoittaa, niin osattiin ajoittaa. Karvattiin, kun piti karvata, ja pidettiin trap päällä silloin kun piti. Ensimmäinen erä oli jääkiekkoa miun maun mukkaan, Aravirta lohkaisi ottelun jälkeen.

Paljon vauhtia vähän järkeä

Molemmat joukkueet tulivat ensimmäiseen erään vauhdilla, ja pelissä oli enemmän vauhtia kuin järkeä. Etenkin Jokereilla oli koko ajan kiire hyökkäysalueelle, joka näkyi muutamina turhina paitsioina.

– Meidän tunnetaso, millä me aloitettiin peli, se ei vaan riitä. Meidän pitäisi pystyä liikkumaan ja kamppailemaan paremmin. Siinä me jäätiin jälkeen ensimmäisessä erässä. Sitten kun siinä tuli vähän helppoja maaleja meille, niin se ei yhtään helpottanut sitä tilannetta. Se meni vähän väkisin yrittämiseksi. Peli kyllä parani ottelun edetessä, mutta ei me saatu sitä missään vaiheessa haltuun, analysoi Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund.

Alkuminuuttien parhaat maalintekopaikat siunaantuivat Kärppien Joonas Donskoille ja Jokerien Nicholas Hardtille. Kumpikaan ei kuitenkaan onnistunut iskemään kiekkoa sisään maalin edestä. Hardtin tilanteesta tuomittiin kuitenkin Kärpille jäähy.

Jokerien ykkösylivoima sai luotua näennäisiä tekopaikkoja, mutta paras terä puuttui. Oululaisten puolustuksella oli helppo työ ottaa pois Ilari Filppulan ja Janne Lahden näpertelyt. Kärppien alivoimanelikko tunsikin olonsa ehkä hieman liian mukavaksi, sillä Juho Keränen menetti hyökkäyssiniviivalla kiekon Hardtille, joka tarjoili pelivälineen suoraan Jani Ridan lapaan. Rita ei hyvästä paikasta epäonnistunut, vaan iski kiekon suoraan syötöstä ylävillaan.

Kärpät ei kuitenkaan jäänyt nurkkaan häpeämään, vaan iski ottelun tasoihin lähes välittömästi. Kimmo Koskenkorva laukoi kiekon Tuohimaan patjoihin, ja Junttilalla oli helppo työ iskeä peli tasoihin maalin edestä, sillä Filppula oli tilanteessa pahasti jäljessä.

Jokerit oli perjantaina askeleen jäljessä.
Matti Korpi

Virheiden sävyttämä toinen erä

Toinen erä jatkui samoilla teemoilla kuin ensimmäinen – paljon vauhtia, vähän järkeä. Kärpät siirtyi heti erän alussa johtoon, kun Tuohimaa sähläsi rännikiekon kanssa. Maalivahti avasi kiekon suoraan päädyssä odottaneen Keräsen lapaan, joka tarjoili kiekon maalin eteen Pekka Saarenheimolle. Saarenheimo laukoi kauden ensimmäisen maalinsa tyhjään maaliin, sillä Tuohimaa oli vasta palaamassa tontilleen.

– Tuohimaa lähti vähän siinä, ei ehkä niin terävästi, pysäyttämään kiekkoa, ja se kostautui. Se on hänelle ihan sama asia kuin meidän muille pelaajille – siellä pitää olla valmiimpi, huolellisempi ja terävämpi ettei tollaisia tapahdu. Hän on kyllä sen tyylin kaveri, että hän ottaa opikseen, ja mä olen ihan varma että hän kasvaa näistä paikoista, summasi Westerlund nuoren maalivahdin otteita.

Heti maalin jälkeen Kärpille siunaantui toinen, lähes identtinen, paikka. Tuohimaa oli jälleen hukassa rännikiekon kanssa, ja Juha-Pekka Haataja pääsi laukomaan hyvältä paikalta. Tällä kertaa Tuohimaa ehti kuitenkin kiekon eteen ja paikkasi virheensä.

Toisessa päädyssä ei erän aikana useasti vierailtu. Muutaman kerran Jokerit sai painetta Ville Hostikan maalille, ja Hostikka otti jopa jäähyn koukkaamisesta. Jokerien ylivoima oli kuitenkin jälleen aiemmalla tasollaan, ja ylivoiman paras paikka olikin Kärpillä, kun Koskenkorva karkasi John Klingbergiltä puolittaiseen läpiajoon.

Jokerit sekoitti erän puolivälissä kenttiä, ja vanha kolmikko Lahti-Kerälä-Pulkkinen pelasi erän lopun hiukan paremmalla ilmeellä. Ykkösen laitaan siirretyt Jarkko Ruutu ja Tomi Mäki eivät sen sijaan loistaneet, ja Ruutu otti yhden tyhmän hyökkäyspään jäähyn kyynärpäätaklauksesta. Kolmanteen erään päävalmentaja Westerlund kuitenkin palautti ensimmäisen erän kentälliset.

– Vähän me tällä hetkellä haetaan näitä meidän viisikkoja. En oikeastaan ole tällä hetkellä tyytyväinen kuin Hahlin johtamaan kentälliseen. Tarvii miettiä huomiseksi jotakin uutta, Westerlund kommentoi ketjumuutoksia.

Kolmas erä pääosin pelailua

Kotijoukkueen selkäranka katkesi lopullisesti kolmannen erän alussa. Joukkue hallitsi erän alkua ja loi useita maalipaikkoja Kärppien päätyyn. Tilanteen päätteeksi Julius Junttila kuitenkin karkasi Markus Nordlundilta, ja puolustaja rikkoi Junttilaa rangaistuslaukauksen arvoisesti. Junttilan käsi ei tärissyt, vaan hyökkääjä iski rystyltä kiekon vastustamattomasti ohi Frans Tuohimaan.

Nichlas Hardtin 4–2-kavennus oli laiha lohtu, sillä Kimmo Koskenkorvan maali erän puolessa välissä sammutti valot lopullisesti.

Joukkueet kohtaavat toisensa jo seuraavana päivänä, kun Jokerit matkaa Kärppien vieraaksi Oulun Raksilaan.