Jokerit nappasi voiton

Helsingin Jokerit ja Oulun Kärpät kamppailivat hyvällä sykkeellä kolmannessa välieräottelussa. Kotijoukkue nollasi Kärpät toisen kerran peräjälkeen Areenalla ja otti pisteet 3-0 –lukemin. Jokerit siirtyi sarjassa 2-1 –johtoon.

Taisto alkoi kiivaasti. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana hyökkäykset viuhuivat päästä toiseen, joskin Jokerit otti pelin hienoisesti haltuunsa. Erän toiselle puoliskolle vauhti hieman laantui, mutta jatkui edelleen varsin kovana. Kärppien parhaat hetket osuivat erän loppupuolelle, kun Jokerit sortuivat pienoisiin virheisiin puolustusalueellaan. Molemmat maalivahdit, Kari Lehtonen ja Niklas Bäckström, saivat kuitenkin pidettyä lukemat nollissa.

Toisessa erässä päästiin jo maalin makuun. Ajassa 26.56 Jokereiden ykkösketju pääsi Kärppien siniviivalla aloituskiekon jälkeen syöttelemään Jukka Hentusen räväkästi laidasta suoraan sektorille. Hentunen ei erehtynyt, vaan pisti kiekon Bäckströmin puikoista verkon perille. Pahiten tilanteessa oli hukassa Kärppien puolustaja Oskari Korpikari.

Ottelun luonne muuttui pikaisesti Jokereiden avausmaalin jälkeen. Kotijoukkue laski hieman turbovaihdetta hyökkäyspelistään ja vetäytyi hienokseltaan enemmän puolustamaan. Jokerit ei enää taistellut kiekoista viimeiseen asti syvällä Kärppien alueella, vaan kiekonmenetyksen sattuessa vetäytyi rivakammin kohti omaa päätyä.

Avausmaali merkittävä

Jokereita on erityisen vaikea ohittaa, jos se pääsee johtoasemaan, se tuli taas todistettua tänään. Kärpät nuiji hyökkäyksensä kerta toisensa jälkeen Jokereiden erehtymättömään viisikkomuuriin, joka pysäytti vastustajat kerta toisensa jälkeen joko keskialueelle, tai viimeistään parhaan maalintekosektorin reunoille. B-pisteiden välistä ei Kärpille kerta kaikkiaan tilaa jäänyt. Avausmaalin merkitystä ei tässä sarjassa voi aliarvioida.

- Kyllä se avausmaali tietysti vapauttaisi oman joukkueen. Muuten se hyökkäyspeli voi mennä sellaiseksi puskemiseksi, ja tänään se meni meillä nimenomaan puskemiseksi. Jokainen haluaa yrittää itse sitä ratkaisua, mietti pelin jälkeen Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä.

Kärppien loistopaikat olivat siis harvassa. Paras momentum oli Andrei Potaichukilla pian kolmannen erän alussa. Kärppien kakkosketju syötteli punakoneen malliin kiekon pystyyn Potaichukille, joka kiisi läpiajoon. Jokeripakit pääsivät kuitenkin sen verran ronkkimaan, että kärppähyökkääjä ei saanut kiekkoa ohi Lehtosen, vaan lätkä ajautui maalin ohi.

Voi Hannua

Pääkaupunkiseudulla on kulunut viikko kohistu Hannuista. Yksi Hannu lisää nousi jalustalle, kun illan ottelun päätuomari Hannu Henriksson vihelteli pilliinsä verrattain erikoisesti. Henrikssonilta oli ensin pilli visusti piilotettuna kahden ensimmäisen erän ajan, eikä mies puhaltanut jäähyn jäähyä, vaikka kyseenalaisia tilanteita vauhdikkaassa, mutta rehdissä kamppailussa riitti.

Kolmannen erän alussa Henriksson kuitenkin löysi hukkuneen puhaltimensa, ja vislasi samantien sitten kaksi jäähyä minuutin sisään, molemmat Kärpille. Pelin voi nähdä ratkenneen noihin vihellyksiin, sillä Ville Peltonen piti huolen lopusta kahden oululaisen istuessa jäähyaitiossa. Jokerit viimeisteli voiton taanneet kaksi maalia ylivoimilla.

- Pelin henki oli kaksi erää todella hyvä, joten nuo jäähyt olivat sitten aika kummajainen, kommentoi Kari Heikkilä ottelun jälkeen.

- Jos kaksi jäähyä tulee minuutin sisään tälläisessä pelissä, niin on se vähän kuin lotossa voittaisi. Pitkään mentiin rehellisellä meiningillä, jatkoi Heikkilä.

Jokereiden ylivoiman miehitti siis aluksi ykkösviisikko, joka oli heti lähellä maalintekoa. Bäckström torjui vielä ensimmäiset tilanteet, jopa selällään maaten. Jari Viuhkolan lähdettyä jäähylle ja Jokereiden päästessä pelaamaan 5-3 –ylivoimaa ei ratkaisua enää tarvinnut odottaa kauan. Ville Peltonen hääräili siniviivalla ylivoimaa pyörittämässä. Ykköspuolustaja Martti Järventie passasi viivaa pitkin Peltoselle, joka ampui hyvällä laukauksellaan vihaisen kudin kohti Bäckströmiä. Jukka Voutilainen pääsi iskemään reboundista 2-0 –maalin.

Ensimmäisen Jokerimaalin jälkeen Jokerit pääsivät vielä lähes puolitoista minuuttia pelaamaan viidellä neljää vastaan. Jokereiden ykkösketju pyöritti jälleen, ja Kärppien puolustusnelikko luhistui lähes täysin: Jokereilla oli kosolti vapaata jäätä. Jukka Hentunen vispasi kiekon lopulta maalille, ja tällä kertaa Petri Pakaslahti pääsi paluukiekkoon. Ottelu oli ratkennut.

- Kyllä Kärpillä voi olla pienen protestin paikka tuossa. Toinen jäähyistä oli vähän… Siihen olisi voinut suhtautua kriittisemmin, kommentoi Henrikssonin tuomioita ottelun jälkeen erotuomaritarkkailija Pertti Juhola.

Ottelun viimeisellä minuutilla jäähyteltiin vielä. Antti Aalto sai Pasi Nielikäisen päähän kohdistuneesta taklauksesta 2+10 -minuuttia. Kärppien ylivoimalla Lasse Kukkonen sai kakkosen huideltuaan Kari Lehtosta sormille. Lopuksi ja kaikkein turhimmin vielä Drew Bannister sai kymmenminuuttisen käytöksestä ajassa 60.00. Kari Heikkilä arveli Henrikssonilla saattavan olla jotain henkilökohtaista Bannisteria vastaan. Heikkilän mukaan Henriksson on viheltänyt 70% Bannisterin jäähyistä. Joka tapauksessa kanadalaispuolustaja huilaa sunnuntain pelin kymppitilin täyttymisen vuoksi. Miehen puuttuminen on paha menetys Kärpille.

Tunnelmia

Ottelu olisi voinut mennä eri tavallakin, jos Kärpät olisi toisessa erässä kyennyt maalintekoon. Tänään se ei kuitenkaan kyennyt läpäisemään Jokereiden ja Kari Lehtosen muuria, kuten eilen Oulussa.

- Pikkuisen terävyyttä ja liikettä tarvitaan lisää. Enemmän syöttöjä, koska kiekko se kuitenkin liikkuu nopeiten. Kuten Tarasov aikanaan sanoi, kova liike ja nopeat syötöt, se ratkaisee, analysoi Kari Heikkilä Kärppiä ottelun jälkeen.

Raimo Summanen Jokereiden pukukopissa oli erittäin tyytyväinen otteluun ja sen tasoon.

- Vauhti oli älyttömän kova. Jos Kärpät olisi päässyt 1-0 –johtoon, olisi peli voinut olla heidän. Tämä oli erittäin kova peli, ja täytyy ihmetellä Kärppiä, kun ajattelee, että joukkue on pelannut 10 peliä 17 päivässä, kehui Summanen vastustajaa.

- Kauhea perusvauhti, kiekon hyvä hallussapito ja paljon pelattuja tilanteita, kehui Summanen myös ottelua.

Jos Jokerit saa pidettyä saman paketin kasassa, voi joukkue lähteä luottavaisin mielin myös Ouluun sunnuntaina. Raksilan paine tulee olemaan varmasti äärimmillään, mutta Jokereiden on pyrittävä pitämään päänsä kylmänä ja vältettävä virheitä, jotka kostautuivat torstain pelissä Oulussa.

- Peruspeli ei riitä Kärppiä vastaan, jos sellaisia lapsuksia tulee. Kärpillä on 4-5 kovan tason pelaajaa, jotka ratkaisevat armotta virheistä, analysoi Summanen sunnuntain peliä.

”Joukkueelle riittää fanilauma”

Yleisömäärien vähyys on suuren ihmetyksen aihe kevään liigassa. Tänäänkin paikalla oli vain 8511 katsojaa, joka on alhainen luku, kun ottaa huomioon pelien kovuuden. TV tosin luonnollisesti verotti yleisömäärää.

- Ei me mietitä tuollaista, joukkueelle riittää hieno fanilauma päädyssä. Meillä on hienot fanit, jotka pitävät tunnelmaa yllä, kommentoi Summanen yleisömääriä lisäten, että on muiden asia murehtia niistä.

Välierät jatkuvat siis sunnuntaina Oulussa, jossa Jokereilla on mahdollisuus pistää sarja poikki.