Jokerit liigan Ferrari?

Oulun Kärpillä oli Narri jo haarukassaan, mutta pohjoisen pojat eivät saaneet haarukkaa vietyä suuhun asti. Jokerit osoitti, miksi se on liigan paras joukkue ja piti sitkeästi pisteet kotona. Jälleen kerran vahva kolmas erä toi Jokereille 4-3 -voiton vauhdikkaassa ja hyvässä ottelussa.

Ottelu pyörähti käyntiin vauhdikkaasti. Jo puolentoista minuutin pelin jälkeen Jokerit pääsi pelaamaan ylivoimaa Joni Pitkäsen huidellessa korkealla mailalla kahden minuutin arvoisesti. Jokerit pääsi rakentamaan kuvion valmiiksi, ja kahden nopean syötön jälkeen Antti-Jussi Niemi vetäisi sinisen edestä inhottavan, hieman yli patjan korkuisen rannelaukauksen, jonka edessä illan kärppämaalivahti Nicklas Bäckström oli voimaton. Syöttöpisteet Arto Tukiolle ja Tommi Turuselle, irtopiste oikea-aikaisen maskin tehneelle Petri Pakaslahdelle.

Kauaa ei Kärpät avausmaalia surrut, vaan jatkoi omaa vauhdikasta peliään. Ottelu aaltoili ensimmäisen kymmenen minuutin aikana varsin katsojaystävällisesti päästä päähän. Kahdeksannella peliminuutilla Kärpät pääsi kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen kiekonriistosta, ja nuori Topi Jaakola iski uransa avausmaalin tälläämällä b-pisteen kaarelta rannelaukauksen ohi Kari Lehtosen, joka voi maalista ottaa osan omalle kontolleen. Pian tasoitusmaalin jälkeen tänään pirteästi pelannut Jukka Hentunen pääsi läpiajoon, mutta Bäckström vei pidemmän korren.

Hentunen oli roolissa myös seuraavassa tilanteessa, mutta tällä kertaa jäähyboksin puolella. Kauaa ei "Joroisten Härkä" kuitenkaan joutunut huitomisesta saamaansa kaksiminuuttista kärsimään , sillä Kärpät rankaisi pikaisesti. Vain neljä sekuntia ehti ylivoimaa vierähtää, kun Brett Lievers voitti hyökkäyspäädyn aloituksen, ja kiekon poiminut Andrei Potaichuk siirsi sen viivaa pitkin Joni Pitkäselle, joka latasi vihaisen jäänuoliaisen. Kiekko eteni flipperinomaisesti ensin Lehtosen patjan alta tolppaan, josta se ponnahti suoraan takaisinpäin, suoraan Lehtosen luistimeen, josta vielä kerran takaisinpäin, tällä kertaa maaliin.

Kärppien johtomaali sai Raimo Summasen tekemään varsin yllättävän liikkeen: eilen voiton Jokereille taannut Kari Lehtonen sai lähteä miettimään kahta laskettua maalia vaihtopenkin puolelle, ja tolppien väliin komennettiin Markus Helanen, joka ennen illan kärkikamppailua oli pelannut SM-liigassa vain yhden pelin.

- Eihän se koskaan ole siistiä ihan kylmiltään tulla kesken kaiken peliin, mutta onhan se kiva päästä pelaamaan. Ei se helppo paikka ollut, valotti Markus Helanen tuntemuksiaan pelin jälkeen.

- Jengi heräs siihen, ja tuli lisää potkua. Se oli sytyke ja jengi sai lisää potkua, jatkoi Helanen. Kieltämättä, Jokerit taisivat puolustuspeliinsä saada hieman lisää potkua, mutta silti Summasen ratkaisua voi pitää vähintäänkin radikaalina. Aikalisäkin olisi saattanut riittää. Mutta niin tai näin, Helanen kuitenkin onnistui.

Ensimmäisen erän lopussa nähtiin vielä pari tilannetta molemmissa päädyissä. Ensin Jokereiden tänään varsin kuutamolla ollut puolustaja Ilkka Mikkola aiheutti vaarallisen tilanteen vetämällä hyökkäyssiniviivalla silmät kiinni suoraan päin vastaantulevaa kärppähyökkääjää, joka pääsi luikahtamaan puolittaiseen läpiajoon. Helanen kesti, ja seuraavalla minuutilla oli Jokereiden ykkösketjun vuoro pyörittää peliä toisessa päädyssä.

- Kärpät tuli helvetin kovaa siihen alkuun. Vaikeaa oli. HPK-pelissä oli vauhtia, mutta tässä oli vielä enemmän, kertasi päävalmentaja Summanen ottelun alkua.

Kärpät lähellä ratkaisua toisessa erässä

Toisen erän alussa Jokerit oli jo tasoittaa pelin, kun Antti-Jussi Niemi laukaisi kiekon toistamiseen Bäckströmin selän taakse Mika Pyörälän istuessa jäähyllä. Illan päätuomari Petri Kaislehto oli kuitenkin tilanteen tasalla, ja hylkäsi osuman asianmukaisin perustein Tommi Turusen majailtua laukaisuhetkellä maalivahdinalueella.

Kärpät oli jo ensimmäisen erän puolivälin jälkeen ottanut peliä yhä enemmän tassuihinsa, ja toisen erän puolivälin kohdalla vauhti vain kiihtyi. Juuri ennen ottelun puoliväliä Kärpillä oli parikin hyvää saumaa maalintekoon, mutta vielä ei Helanen antautunut. Jari Viuhkola pyyhkäisi jo lähes tyhjästä maalista ohi. Ajassa 33.01 Kärpät sai kuitenkin kiekon jokerimaaliin. Brett Lievers veivaili keskialueella, ylitti sinisen ja pani ranteen laulamaan. Itseään ja peliään hakeva jokerpakki Olli Malmivaara peruutteli alaspäin, ja Lievers pääsi vetäilemään b-pisteiden kaarelta nopean, joskaan ei järin lujan rannelaukauksen, joka viuhahti tarkalleen yläkulmaan maaliputken alle.

Oululaiset olivat saaneet Areenan vierailijoille harvinaisen 1-3 -niskalenkin Jokereista. Kärpät ei kuitenkaan osannut pitää päätään kylmänä, vaan joukkue alkoi käydä jo hieman ylikierroksilla innokkuudessa. Kärpät hukkasi aloitteen kotijoukkueelle, kun Mikko Lehtonen ja Petr Tenkrat ottivat kaksiminuuttiset mieheen peräjälkeen. Liki neljän minuutin ylivoima ei meinannut tuoda ratkaisua, sillä Bäckström piti hyvin maalinsa puhtaana torjumalla mm. David Nemirovskyn avopaikasta lähteneen vedon.

Jokerit kuitenkin iski aivan Tenkratin jäähyn lopussa. Ykkösketju Nemirovsky - Petri Pakaslahti - Ville Peltonen pyöritti, ja Nemirovsky uurasti kiekon maalinedusruuhkasta Peltoselle, joka pääsi tälläämään kiekon varmasti tyhjiin.

Kolmas erä kaiken kääntää voi

Viimeinen erä oli hädin tuskin ehtinyt alkaakaan, kun Ville Peltonen jatkoi siitä mihin toisessa erässä jäi. Joukkueen kapteeni pääsi heti erän ensimmäisessä vaihdossa syöksymään upeasti läpiajoon kärppäpakkien välistä, kun Petri Pakaslahti tarjoili Peltoselle mainion pystysyötön. Komeat kynäilyt, kiekko varmasti reppuun, ja ottelu oli tasoittunut ajassa 40.19.

Kärpät päästi vahvan otteensa lipeämään kahteen peräkkäiseen jäähyyn ja Jokereiden kavennukseen. Kolmannessa erässä nähtiinkin sitten jälleen kerran tuttu kaava, kun Jokerit juotti vierailijoille karvainta mahdollista kalkkia, ja vei erän nimiinsä 2-0.

- Sanotaan näin että pala oli jo haarukassa mutta ei laitettu sitä suulle. Ruvettiin vähän ahnehtimaan 1-3 tilanteessa. Jos oltaisiin vaan maltettu pelata loppuun asti kunnolla. Lähdettiin alivoimallakin hyökkäämään, ja se kostautui sitten 2-3 maalina. Maltti ei ihan säily loppuun asti tälläisessa tilanteessa. Ollaan ennenkin kahden maalin johtotilanteessa yritetty helppoja ratkaisuja, ja se ei tällaista vastustajaa vastaan käy, pohdiskeli Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä menetettyä johtoa ottelun jälkeen.

Kärpät sai tasoituksen jälkeen vielä mahdollisuutensa, kun päätuomari Kaislehto vihelsi kevyehkön koukkausjäähyn kotijoukkueen Teemu Laineelle ajassa 45.28. Oululaiset eivät saaneet kuitenkaan ylivoimaansa juuri lainkaan pyörimään, ja Jokereiden aktiivinen alivoimapeli piti pelin kaksi minuuttia lähinnä kulmissa. Kärpät sai vain yhden laukauksen kohti maalia.

Ottelu jatkui vauhdikkaana, mutta illan edetessä alkoi näkyä yhä enemmän merkkejä siitä, kuinka lopussa tulee vääjäämättömästi käymään: Jokerit ei ole tällä kaudella hävinnyt kertaakaan Areenalla, ja yleensä se on vienyt pisteet kolmannen erän maalien turvin. Tuttu kaava toteutui myös tänään. Vain nelisen minuuttia ennen loppua kakkosketju Jukka Hentunen - Jukka Voutilainen - Tomek Valtonen pelasi pitkän ja vahvan vaihdon Kärppien päädyssä. Paine ja pyöritys toi pitkän väännön jälkeen tulosta, kun Jukka Hentunen pääsi lukuisien jokerilaukauksien jälkeen iskemään kiekon reboundista ohi Bäckströmin. Loppu oli selviö.

Peltonen illan kirkkain tähti

Jokereiden ykkösketju urakoi kentällä mielettömät minuuttimäärät. Puolustajista suurimmassa profiilissa oli Antti-Jussi Niemi, joka oli tänään Jokereiden ykköspakki niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Tuuliajolla olivat pienemmät puolustajat Mikkola, Arto Tukio ja Ari Vallin.

Illan supertähti oli Jokereiden ykkösketjun pelillinen johtaja Ville Peltonen. Ilman kapteeninsa henkilökohtaista panosta ei Jokerit olisi ottelua itselleen kääntänyt. Peltonen oli kentällä lähes jatkuvasti, päävalmentaja Raimo Summasen arvion mukaan narrilauman ykkösketju pelasi ottelussa 24-25 minuuttia.

-Hyvin jaksaa, ja kiva pelata kun oon kunnossa, kommentoi Peltonen huimia minuuttejaan.
- Nemo on ihan loistava pelimies. Se on kiva, hyvä rightin jätkä, maalintekijä ja iso kaveri, vaikka ei olekaan ihan siinä parhaassa liikkeessä mitä vois olla. Yks-kaks potkua ottaa hyvin kulmista, pääsee vastustajista eroon, jakoi Peltonen tunnustusta myös uudelle tutkaparilleen.

Totuuden nimissä sanottakoon, että oululaisilla kävi hieman heikkoa onneakin maalipaikoissaan. Useammin kuin kerran kiekot lipuivat ohi Helasen maalin kutkuttavan läheltä. Vierailijoiden pelaajista säväytti eniten kultakypärä Petr Tenkrat, joka oli tänään, kuten Raimo Summanen asian ilmaisi, "perkeleen nopea".

Ottelun ratkaisi kuitenkin jälleen kerran Jokereiden rautainen rutiini, kokemus ja usko omaan tekemiseen. Jokerit ei oikeastaan hätääntynyt missään vaiheessa vaan jauhoi omaa kuviotaan, joka piti Areenan tälläkin kertaa lyömättömänä.

-Kolmas erä oli tätä joukkuetta parhaimmillaan, ja siinä oli sitä henkistä vahvuutta mitä meiltä löytyy. Hyvin me ollaan treenattu, ja edelleenkin treenataan juuri sitä varten että pystytään aina vääntämään vähän lisää. Mun mielestä Kärpät putosi just tässä vaiheessa, kertasi kapteeni Ville Peltonen voiton saloja pelin jälkeen.

Ferrari

Jokereiden ylivoima syyskauden SM-liigassa ollut musertavaa. Alkuviikon kahden kärkiottelun jälkeen ero seuraavana tuleviin Kärppiin ja HPK:hon on jo yhdeksän pistettä. Tappioita on tullut vain kolme, ja yksikään joukkue ei ole vielä Areenalta täyttä pistepottia vienyt, vaikka kaikki joukkueet ovat jo käyneet yrittämässä.

- Ehkä Jokerit on tän sarjan Ferrari, ja me muut ollaan niitä muita talleja sitten, laukaisi Kari Heikkilä ottelun jälkeen. Kärppävalmentaja nosti Jokereista esille eritoten kokemuksen ja sen, miten jokeripelaajat ovat tottuneita menestymään ja voittamaan.

Kärppien peli oli kuitenkin varsin positiivista katseltavaa. Ottelu oli ehkä paras tällä kaudella Areenalla nähty, ja Kärpät kaatui totisesti saappaat jalassa, toisin kuin useat muut jo valmiiksi hävinneenä kauden aikana Areenalle saapuneet joukkueet. Nuoret taiturit, kuten Kukkonen, Jokinen, Pitkänen ja Jaakola pistivät silmään vauhdillaan.

- Mehän ollaan vasta kolmatta vuotta SM-liigassa. Se on ihan sama vaikka meillä olisi NHL-pelaajia, me ollaan silti kolmatta vuotta liigassa. Tavallaan se kulttuurin luominen ei ole laakista kunnossa. Ekana ollaan noustu, nyt me ollaan kärkikahinoissa ja pelataan muualla paitsi täällä ennakkosuosikkina. Meidän pitää hallita sekin tilanne. Nyt kun me oltiin altavastaajana pitkästä aikaa, ja me johdetaan peliä niin sekin oli taas semmonen tilanne että "hetkinen mitäs nyt tapahtuu". Tehdäänkin tähän 1-4 maali niin sitten tämä rupee näyttämään helpolta. Ei se mennyt näin. Nämä ovat niitä kokemuksia mitä meidän pitää hankkia, tarinoi Heikkilä joukkueensa kokemattomuudesta.

Missä mättää, Torkel Saarnio?

Torkel Saarnio on yksi liigan kokeneimmista linjatuomareista. Hän on kuitenkin samalla yksi omituisimmista, mitä tulee hänen toimintaansa aloituksissa. Jostain kumman syystä Saarniota on jo pitkään vaivannut varsin erikoinen tapa vaihtaa aina ja iänkaikkisesti kotijoukkueen sentteri aloituksesta pois. Pelaajat ja yleisö ihmettelevät kilpaa, kun vierasjoukkueen pelaaja saa vaikka seistä päällään aloituksessa, mutta kotijoukkueen hyökkääjiä vaihdetaan ilmeisesti esimerkiksi vääränväristen luistimennauhojen vuoksi aloituksista pois. Viimeksi Saarnio on nyt vetänyt show:taan kahden ottelun verran Areenalla.