Oikein kalibroitu mittari

LIIGA / Raportti
Teuvo Teräväinen oli perjantain kamppailun näkyvin pelaaja.
Kuva © Miro Pesonen
Helsingin Jokerit otti tammikuun tasaukseen rohkeasti vastustajakseen sarjan piikkipaikalta Oulun Kärpät. Perusteluna valintaan seura esitti halun mitata tasoa kovimmalla mahdollisella tavalla. Ensimmäisessä kohtaamisessa mittari osoittautui sopivaksi, kun ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta.

Sarjasijoitukset eivät perjantain kamppailussa näkyneet, sillä kotijoukkue oli selvästi hallitsevampi osapuoli. Jokerit pystyi luomaan suorilla hyökkäyksillä enemmän tilanteita. Kärppien paikat sekä osumat tulivat sen sijaan päätykarvausten kautta.

Kamppailu eteni kuitenkin tasaisissa merkeissä ja ratkaisu venyi lopulta jatkoajalle saakka. Jo avauserässä ylivoimalla kertaalleen iskeneellä Jere Karalahdella oli jyvä kohdallaan ja illan toisen osuman myötä Jokerit nappasi voiton. Illan sankari ja näkyvin pelaaja oli kuitenkin Teuvo Teräväinen, joka oli mukana Jokereiden kaikissa kolmessa osumassa. Nuorukaiselle ei tällä hetkellä vaikuta olevan pysäyttäjää ja riittävän kovaa tason mittaria.

Paine Kärppien päädyssä

Jokerit oli heti alussa ärhäkkäänä liikkeellä ja loi kovalla karvauksella painetta oululaisten päähän. Avausosumaa piti odotella kuitenkin avauserän lopulle. Jarkko Ruutu hankki oululaisille pari jäähyä ja Karalahden tykki jytisi ensimmäisen kerran ylivoimapelissä.

Pukukoppimaali sai jatkoa heti toisessa erässä, kun alle 20-vuotiaiden maajoukkueen tähdet ottivat roolia. Puolustaja Esa Lindell antoi loistavan syötön Teräväiselle, joka latoi suoraan syötöstä maalin kattoon.

Sentterin maajoukkueketjukaveri, Kärppien Saku Mäenalanen, ei kuitenkaan halunnut jäädä varjoon, vaan kuittasi heti seuraavassa vaihdossa. Nuorukainen antoi päätykarvauksen jälkeen oivan syötön maalin edessä odottaneelle Joonas Kemppaiselle, joka avasi Kärppien maalihanat. Pikakuittaus oli vieraille tärkeä, sillä ilman sitä joukkue olisi todennäköisestä pudonnut kyydistä.

Kotijoukkueen hallinnasta ja vieraiden vaisuudesta kertoo myös se, että sarjajohtaja joutui sotkemaan hyökkäysketjujaan kesken pelin. Aivan ilman mahdollisuuksia eivät oululaiset kuitenkaan olleet, sillä esimerkiksi 2000-luvulla usein Jokereita kurittaneella Jari Viuhkolalla oli ottelun alkupuolella kolme mainiota maalipaikkaa, mutta tulos oli laiha.

Oululaiset onnistuivat kuitenkin kapuamaan tasoihin liki toisinnolla avausmaalista, kun Juho Keränen sai latoa luukulta sisään.

Kolmas erä eteni tasaisissa merkeissä. Lähimpänä maali oli varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla, kun Jokerit pääsi ylivoimalle. Videoltakin tarkistettu Teräväisen kuti osui kuitenkin vain rautoihin. Lopulta ratkaisu tuli saman ylivoiman aikana jatkoajalla, kun Teräväinen syötti Karalahdelle, jonka illan toinen päätti kamppailun.

Kamppailussa nähtiin paljon pieniä kähinöitä ja pelaajat kävivät dialogeja keskenään. Jokereissa valmentajan vaihtumisen jälkeen on korostettu asennepuolta ja Kärpissäkin työnteon sekä taistelun tärkeyttä on korostettu, kun otteet ovat syksyn lentokelistä laantuneet. Nämä elementit lupaavatkin lauantaille varsin tunteikasta uusintaottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle