Kärpät menossa mestaruuteen

LIIGA / Raportti
Janne Pesonen on nostamassa itsensä kuluvan kiekkokauden arvokkaimmaksi ratkaisupelaajaksi. Kultakypärää kantava hyökkääjä ratkaisi toistamiseen finaaliottelun Kärpille ja pakotti Jokerit lähtemään veitsi kurkulla torstaina Ouluun.
lisää

Kärpät kaikessa edellä
[lue lisää]



Kulmasta napsittua
[katso kuvat]

Tiistain toisessa finaalissa jatkettiin siitä mihin lauantaina jäätiin - Kärpät vei ja Jokerit yritti kaikin keinoin roikkua perässä. Tälläkin kertaa se melkein riitti narripaidoille, kunnes Pesonen täräytti vastustamattomat ratkaisuosumat kolmannessa erässä.

Kärppien kiistämätön paremmuus kulminoitui ylivoimapelaamisessa, jossa oululaiset pystyivät osoittamaan sen huomattavan taito- ja nopeuseron, joka finaalijoukkueiden välillä on. Kärppätaiturit 0+3-tehot tänään saalistaneen Michal Brosin, Pesosen ja Viktor Ujcikin johdolla painoivat pelin armotta jokeripäätyyn ja huolellisen suunnitelmallisin ottein alkoivat takoa maalipaikkoja ylivoimalle päästyään.

- Kun joukkue pärjää, niin yksilöt nousevat esiin. Pojat ovat pelanneet hyvällä itseluottamuksella, iloitsi Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen ottelun jälkeen.

Jokerit sai ensimmäisessä erässä lupaavan alun otteluun, kun Jani Rita sai Marko Tuulolalta laitaan juuri sellaisen syötön, joita maaliahne vauhtikone tarvitsee: oikea-aikaisen ja täyteen vauhtiin pelatun pystysyötön. Rita riemastutti kotiyleisöä tuimalla rannelaukauksella, joka painui putken kilahduksen säestämänä yläkulmaan.

Jokerit pelasi tilanteessa viiden minuutin ylivoimaa, joka syntyi Teemu Normion törttöilyn seurauksena. Normio tööttäsi Sami Lepistöä laidan lähellä selkään ja illan päätuomari Jari Levoselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viskata Normio suihkuun Lepistön nenänvarren auettua. Ridan väläystä lukuun ottamatta Jokereiden ylivoima ei alusta alkaenkaan pystynyt luomaan tarvittavaa painetta maalin eteen, saatikka toimittamaan kiekkoa laadukkaasti maalille asti viivasta.

Kärppien tasoitus syntyi ensimmäisen erän loppupuolella. Jokereiden Ossi Saarinen ehätti juuri vapautua rangaistuksestaan, kun Kärppien ylivoima iski. Oululaiset rakensivat näppärästi 3-2-ylivoiman maalin eteen ja Viktor Ujcik pääsi siirtämään Ross Lupaschukin nakkaaman ruuhkakiekon verkon perälle. Jokereiden maalineduspeli vaikeutui ensimmäisen erän jälkeen entisestään, kun Robert Schnabel joutui jättämään kentän tutun vamman estäessä pelaamisen.

Kärppien taito ja vauhti luokkaa parempaa

Vierailijoiden taidollinen etumatka realisoitui toisen erän alussa, kun Jokerit joutui epäonnisesti kahden miehen alivoimalle. Ensin Markus Kankaanperä sai kevyesti estämisjäähyn ja heti perään Marko Tuulola liidätti kiekon omasta päädystä aina Tuomas Tarkin vartioiman kärppämaalin yli päätyverkkoon asti.

Seuranneessa 5-3-ylivoimassa oli alusta lähtien kärppäpelaajilla armoton meininki, ja ajassa 22.44 syntynyt maali oli selviö. Lopulta Josef Boumediennen laukaus siniviivalta painui kuitenkin helpohkosti jokerimaalilla torjuneen Juuso Riksmanin ohi verkkoon. Syöttöpisteen sai jälleen puolustajakaveri Lupaschuk ja Bros.

Toinen erä oli ottelun suvantovaihetta, jossa Jokerit yritti keksiä keinoja Kärppien keskialueen tehokkaasti organisoidun puolustuksen rikkomiseen. Näädät ottivat Jokereiden hyökkäykset läpi ottelun vastaan huolellisen varmasti, ja räjähtävät suunnanmuutokset iskivät välittömästi takaisin jokeripakkien ollessa pakotettuja vaarallisiin nousuihin. Erä päättyi Jokereiden tahmeaan ylivoimapeliin.

- Meillä on pari päivää aikaa ja harjoittelemme ylivoimaa kuten normaalistikin teemme. Kaiken kaikkiaan haluaisin vain nähdä meidän laukovan enemmän ylivoimassa. Yritämme näperrellä jotain täydellistä peliä ylivoimassa, joka on ainakin minun näkemykseni mukaan aivan liikaa. Haluaisin nähdä paljon laukauksia ja taistelua reboundeista. Huomenna jatketaan harjoittelua, analysoi jokerivalmentaja Doug Shedden omiensa ylivoimaa.

Nelonen paras jokeriketju finaaleissa

Ensimmäisen finaalipelin tapaan narripaidat tasoittivat, kun sitä vähiten saattoi odottaa. Kärpät suorastaan dominoi kolmannen erän alkua Clarke Wilmin otettua hölmön jäähyn kärppävahti Tarkin läpsimisestä ajassa 41.33. Wilmin jäähyn jälkeen Jokereilla oli vaikeuksia päästä edes punaviivan yli, niin vahvasti Kärpät hallitsi keskialuetta.

Arto Kuki aloitti ottelun kolmosketjussa Petri Pakaslahden ja Tomek Valtosen kanssa. Doug Shedden kokosi kuitenkin ensimmäisessä finaalissa loistaneen nelosketjunsa Samuli Jalkanen - Kuki - Arto Koivisto jälleen yhteen Jokereiden menetettyä hetkellisesti kokonaan otteensa. Palomieskejtu on yleensä heitetty jäälle kun muut ovat alkaneet sekoilla pahasti. Taklauksilla ja kovalla liikkeellä peliä tasoittava ketju yllätti kuitenkin jälleen tuomalla Jokerit lauantain tapaan 2-2:een.

Markus Kankaanperä taklasi keskialueella kiekon irti Kärpiltä, ja Kuki käänsi nopeasti pelin takaisin hyökkäysalueelle. Arto Koivisto tälläsi suoraan syötöstä elämänsä lämärin tolpan juureen ja toi Jokerit kokonaan uudestaan henkiin. Jo synkkyyteen vaipunut kotiyleisö heräsi niinikään uudestaan kannustamaan omiaan.

Todellisia tähtiä

Jokereiden perustaessa hyökkäyspelinsä duunariosaston jatkuvaan raatamiseen ja hetkellisiin väläyksiin Kärpät osoitti jälleen, mitä todelliset taitavat yksilöt ja tähtipelaajat ovat. Jokereiden Kim Hirschovits vaeltelee kenties puolirampana pelaten varjojen mailla eikä kykene johtamaan joukkuettaan tempon koventuessa. Kärpiltä sen sijaan löytyi toisessakin finaalissa puolentusinaa pelaajaa, jotka omilla oivalluksillaan ja vastustamattoman liukkaalla liikkeellä pystyivät luomaan todellisia maalipaikkoja Riksmanin eteen.

Kärppien nopeus siirtää kiekkoa eteenpäin lyhyillä syötöillä on jotain sellaista, johon Jokerit ei koko kaudella ole kyennyt. Kärppien suunnanmuutokset ovat totaalista myrkkyä Jokereille. Kärpät jätti toisessa finaaliottelussa loppujen lopuksi lukuisia ylivoimahyökkäyksiä ja läpiajoja hyödyntämättä. Maalipaikkojen määrä oli selvästi Ouluun kallellaan.

Jos finaalisarja ratkeaa torstaina Oulussa, on loppuotteluiden juhlituin sankari kultakypärä Janne Pesonen. Joka puolella kenttää aktiivisesti häärinyt Pesonen murskasi Jokereiden heränneen toivon vain reilu neljä minuuttia Koiviston maalin jälkeen.

2-3-voittomaali oli pudotuspeliosuma parhaimmillaan - se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta kovan työn jälkeen. Michal Bros voitti kaksinkamppailun kulmassa ja silmät selässä heitetty napakka kääntö maalille päätyi Pesosen lapaan, joka vuorostaan oli taistellut itsensä tarvittavan sekunnin kymmenyksen ajaksi irti Markus Kankaanperästä. Räikeä merkkausvirhe oli kokeneelle jokeripakille kohtalokas.

- Joukkueessa on iso sydän. Tänäänkin tasoitusmaalin jälkeen pystyimme vielä parantamaan omaa peliämme. Se on hyvä merkki ja se tulee tuolta kopista, kiitteli kärppävalmentaja Jalonen pelin jälkeen.

Pitelemätön Pesonen suoritti lopulta myös lopullisen ratkaisun, kun jokeripuolustuksen ajatukset olivat jo mahdollisen tasoituksen rakentelussa. Loppuun asti pelannut Pesonen seurasi maalin kulmalta reboundin verkkoon koko jokeriviisikon ihmetellessä vierestä. Molemmat maalit olivat pahoja nukahduksia Jokereilta.

- Kärpät on loistava joukkue, joka rokottaa armotta jokaisesta virheestä, myönsi myös Shedden.

Kärppien neljättä maalia edelsi Jokereiden hukattu 5-3-ylivoima. Kuten jo sanottua, kahden miehen ylivoima kulminoi tasoeron - Jokerit ei kyennyt lähellekään Kärppien määrätietoisuutta, ja minuutit valuivat hukkaan.

- Ei tämä ole vielä ohi. Nyt täytyy lepuuttaa aivoja ja valmistautua reissuun. Meillä on iso vuori kiivettävänä, mutta nyt on otettava peli kerrallaan. Olemme voittaneet kolme peliä putkeen monta kertaa tänä vuonna, muistutti vielä taistelutahtoa vannova Doug Shedden.

- Olemme pystyneet nopeasti nollaamaan kaikki asiat, jatkamaan eteenpäin ja ennen kaikkea keskittymään olennaisiin asioihin. Sitä se vaatii tästä eteenpäinkin, näki puolestaan Kari Jalonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle