Kärpät finaaliin

Oulun Kärpät haki Helsingistä 0-2 -vierasvoiton ja paikan SM-liigan finaaleihin. Viides ottelu Jokereiden ja Kärppien välillä eteni oululaisten komennossa.

Ottelu alkoi Jokereiden vahvalla painostuksella. Ensimmäiset kymmenen minuuttia kotijoukkueen ykkösketju vyörytti hyökkäyksiä kohti Niklas Bäckströmin tänään vartioimaa kärppämaalia. Erän puolenvälin kohdalla Markus Kankaanperä sai kahden minuutin jäähyn koukkimisesta, ja tämän jälkeen Jokerit kadotti parhaan teränsä hyökkäyspelistä.

Jo alussa oli nähtävissä jokerijoukkueen pienoinen väsymys ja kumma flegmaattisuus. Ainoat turbojalat löytyivät tähän otteluun nostetulta Sean Bergenheimilta. Kärpät otti alun viileästi ja vaikutti hieman vakaammalta kokonaisuudelta. Toisen erän aikana Jokereiden ongelmat hyökkäyksiinlähdöissä kasvoivat: Kärpät alkoi tilkitä boksiaan erittäin tarkasti.

Tenkrat ratkaisi finaalipaikan

Petr Tenkrat teki ottelun voittomaalin ajassa 30.40. Tshekkitaituri jäi Jokereiden puolustuksen sekoillessa aivan vapaaksi maalin eteen, eikä armoitettu maalintekijä erehtynyt vaan nosti kiekon kylmän rauhallisesti ohi Lehtosen. Syötöt maaliin merkattiin Jari Viuhkolalle ja Andrei Potaichukille.

Jokerit aloitti takaa-ajonsa, ja narripakan pelin taso nousi heti pykälällä. Jälkeenpäin ajateltuna Jokerit ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa edes kauhean lähellä pelin kääntämistä. Kello eteni vääjäämättömästi kohti 60.00:a.

Kotijoukkue oli tehnyt otteluun lukuisia ketjumuutoksia. Tällä kertaa mikään ei kuitenkaan toiminut, ainoastaan Bergenheimin vauhdikas draivi oli onnistunut veto. David Nemirovsky ja Antti Aalto eivät kyenneet tuomaan ykkösketjun taakse minkäänlaista tulivoimaa. Jokereiden ahdinkoa pahensi kovasti se, että Petri Pakaslahti loukkaantui ottelun toisessa erässä ja palasi kolmannessa vain hoitelemaan muutaman aloituskiekon.

Kärpät puolusti kuin Jokerit

Tenkratin maalin jälkeen sai Areenan yleisö ja varsinkin Kärppien suurilukuinen fanijoukko ihastella Kärppien erehtymätöntä puolustuspeliä. Liigan keski-iältään nuorimman joukkueen kantti ei pettänyt missään vaiheessa, ja alimpana lukkona hääri tänään vuorenvarmasti pelannut Bäckström. Kärppien puolustus oli käytännössä samanlaista, kuin Jokereiden tehokas viisikkopuolustus, johon Kärpät törmäsi aiemmissa Areenan peleissä. Tällä kertaa osat olivat vaihtuneet. Jokereiden ja Kärppien ottelusarjassa olivat avausmaalit lopulta ratkaisutekijöitä.

- Ottelusarjoissa oli hirveä ero. JYP-sarjassa mentiin päästä päähän, se oli erittäin aggressiivista pelaamista, pelattiin kovaa, pelattiin rumaa. Sitten kun Jokerisarja alkoi niin elämä ikäänkuin pysähtyi siihen. Ensin Jyväskylän ja Oulun halleissa hirveä meininki päällä ja molemmat joukkueet pelaa kovaa. Sitten tulikin sellainen tilanne että alettiin katsomaan ja kyttäilemään mikäs peli täällä on menossa. Muuttui ihan totaalisesti. Nyt opittiin tämä pelaaminen, mietti Kärppävalmentaja Kari Heikkilä

Illan sankari Petr Tenkrat päästi yleisön piinasta ajassa 57.54. Martti Järventie piti alimpana jokeripelaajana kiekkoa oman siniviivan alapuolella. Tenkrat viiletti paikalle, kaatoi kevyellä koukulla Järventien, nappasi kiekon ja porhalsi läpiajoon. Jälleen oli Lehtonen aseeton, ja oululaisyleisön juhlat saattoivat alkaa.

- Meillä on mahtavat fanit, ne jaksaa heilua vaikka on pitkä matka. Kova on buumi päällä. Onhan ne vaativia, jos vaikka yksi ylivoima onnistuu niin heti on vihellyskonsertti päällä mutta sekin on hyvää koulua meidän pelaajille, analysoi Kari Heikkilä

Viiden ottelun pudotuspelisarjassa jatkoon meni lopulta joukkue, joka sitä enemmän halusi. Jokereiden ja Kärppien keskinäisiin kohtaamisiin Kärppien voitto tuo jälleen yhden säpinän aiheen lisää. Siitä on vain kaksi vuotta, kun Kärpät viimeksi juhli Areenalla, silloin puolivälierien voittoa. Jokerivalmentaja Raimo Summanen oli ymmärrettävästi niukkasanainen.

- Yleensä tälläiselle hetkellä on lähinnä tekopyhyyttä tehdä isoja analyysejä. Hävittiin, sillä siisti ja se on siinä.

SM-liiga saa tänä vuonna siis uuden voittajan Turun ja Helsingin valta-akselin kaatumisen myötä. Ensi kaudella Areenalla puhaltavat uudet tuulet, kun Raimo Summanen jättää Jokerit ja Hannu Jortikka hyppää penkin taakse.

Allekirjoittanut kiittää kuluvasta kaudesta ja toivottaa Jatkoajan lukijoille hyvää loppukautta ja sen jälkeistä jäätelökesää.