Jokerit taisteli Kärpät kumoon

Oulun Kärpät lähti Areenan illan otteluun ennakkosuosikkina ja näytti ensimmäisen erän perusteella hakevan pisteet Jokereilta. Kotijoukkue sai kuitenkin pelinsä käyntiin ottelun edetessä ja taisteli makoisan 2-1 -voiton maalivahti Pasi Häkkisen ja ykkösketjunsa turvin.

- Olen pyytänyt joukkueelta vain taistelua, ja tänään sitä nähtiin, totesi Helsingin Jokereiden päävalmentaja Hannu Jortikka ottelun jälkeen.

- Tällä tappiolla saadaan sitä kokemusta, joka meiltä puuttuu. 0-1 –tilanteessa tuli liian hyvä olo. Alettiin miettiä, että paljonkohan me tänään voitetaan, kuvaili Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä illan ottelun kääntymistä hyvästä alusta kitkerään tappioon.

Kärppien voi sanoa olleen torstaikierroksella vastustajaansa parempi hyökkäyksenrakentelussa ja maalitilanteiden luomisessa. Vaikka laukaisutilastot välittävätkin kuvaa tasaisesta ottelusta, oli maalipaikkojen suhde vahvasti Kärppien puolella. Jokereiden illan sankari oli kiistatta maalivahti Pasi Häkkinen, joka kuittasi hyvällä pelillä kotiyleisön edessä tyhjäksi huhut Jokereiden akuutista maalivahtiongelmasta.

Kärpät hallitsi alkua

- Oltiin ensimmäiset 3-4 –vaihtoa vielä ihan Toronto-pelissä, luonnehti Jortikka ottelun alkua.

Oululaisvieraat luistelivat ensi hetkestä lähtien kirkkaasti Jokereita liukkaammin. Jo ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä puolustaja Oskari Korpikari pommitti siniviivalta kohti jokerimaalia. Jälkitilanteesta sitten kotijoukkueen Samuli Jalkanen lähti kahden minuutin istunnolle estämisestä.

Kärpät ei kuitenkaan ensimmäisen ylivoimansa saatika muutenkaan ottelun alun aikana saanut iskettyä sitä tärkeintä, eli avausmaalia ohi heti alusta hereillä olleen Häkkisen. Toiseen ylivoimaan, jota Kärpät pääsi pelaamaan ajassa 11.39, mennessä näätien paras terä oli jo laantumaan päin. Turhautuiko Kärpät? Ehkä.

- 10 minuuttiin asti pelattiin todella hyvin. Mutta ehkä sitten olisi kaivattu sitä kokemusta. Pelaajat alkoivat ehkä tuskailemaan sitä, kun maalia ei kuitenkaan tullut. Ei jaksettu rauhassa vain odottaa, että tuloksia tulee, tuumi Heikkilä.

Toisessa erässä alkoi tapahtua

Ottelun avausmaali kirjattiin vierasjoukkueelle, joka rynni kaikkien kolmen erän alut tänään varsin hyvin. Kello ehti käydä vain hieman yli minuutin toisessa erässä, kun Kärpät iski. Jokerit kärsi joukkuerangaistusta vaihtosekoilusta, joita joukkueella tänään riitti, ja Kärpät pyöritti ylivoimaa kakkoskentällisellään. Vasen laituri Juha-Pekka Haataja pääsi lopulta tuikkaamaan kiekon reppuun ruuhkan keskeltä.

Yritystä Jokereilla kuitenkin riitti, vaikka Kärpät alussa selvästi hallitsevampi osapuoli olikin. Ykkösketju, joka tänään Glen Metropolitin poissaollessa esiintyi Petri Pakaslahden johdolla koostumuksessa Tomek Valtonen – Pakaslahti – Marko Jantunen, alkoi painaa peliä yhä useammin väkisin kohti Niklas Bäckströmin vakuuttavasti tänään vartioimaa kärppämaalia. Tomi Mäen kaltaiset vauhtikoneet säestivät nousua.

Tasoituksen 1-1:en Jokerit sai hieman halvalla ajassa 24.38, kun Kärppien kakkosketju pakkiparinaan Korpikari-Mikko Lehtonen sekoili yhdessä alueelta poistumisen kanssa ja Marko Jantunen pääsi haistamaan oivan maalipaikan. Kaikista jokeripelaajista syötönkatko sattui Jokereiden onneksi juuri Jantuselle, joka ei nokikkain Bäckströmin kanssa päästessään juuri hermoillut vaan ohitti kärppävahdin varsin tyylipuhtaasti.

Kärpät olisi voinut edelleen jatkaa pelin hallintaa, mutta viimeistään kolme vierailijoiden jäähyä toisessa erässä alkoi kääntää momentumia Jokereiden eduksi. Kolmannen erän alku osoittautui Kärppien kohdalta ratkaisevaksi. Joukkue tuli ensimmäiselle minuutille jälkeen pyörremyrskyn lailla. Jokereiden Jantunen otti kakkosen koukkaamisesta, mutta Kärpät jäi jälleen maaleitta. Pasi Häkkinen loisti kolmannen erän alussa ottaen useita tärkeitä koppeja.

Miksi Kärpät ei sitten maalannut enempää? Joukkueen vauhti oli hyvää ja peli sinänsä nättiä. Aivan Häkkisen nenän eteen ei joukkue kuitenkaan mennyt irtokiekkoja lätkimään. Toisaalta Jokereiden puolustuspeli oli varsin kohtuullista, maalin edessä ei juuri päässyt huseeraamaankaan. On myös rehellisyyden nimissä todettava, että hyvällä maalivahdilla on aina kosolti tuuria matkassa. Kovin moni kiekko viuhui varsin likeltä ohi jokerimaalin. Varsinaisena tuhlaajapoikana kunnostautui Kärpiltä muun muassa Mikko Myllykoski, joka sai toisen ja kolmannen erän aikana kaksi tuhannen taalan paikkaa niissä kuitenkaan onnistumatta.

Kello kävi kotivoittoon

Ajassa 45.42 Jokerit sitten käänsi ottelun edukseen. Ykkösketju riisti jälleen kiekon ja komeahkon sommitelman jälkeen Petri Pakaslahti viimeisteli kauden ensimmäisen tehopisteensä ja maalinsa Jantusen ja Valtosen syötöistä. Bäckström oli voimaton.

Kärppien kiriä seuraavien 14 minuutin aikana ei voi kuvata raivoisaksi, mutta maalipaikkoja joukkueella edelleen riitti. Jokeritkin oli lähellä kömmähdellä, muun muassa Sami Lepistö makseli oppirahoja pyyhkien lumet kiekon päältä puolustuksen alimpana miehenä. Pekka Saarenheimo oli kiitää karkuun, mutta Lepistö kahvasi mieheltä kylmän rauhallisesti vauhdin pois ottaen päivänselvän jäähyn. Seuraavan kaksiminuuttisen aikana oli jälleen Häkkisen vuoro ottaa mainioita torjuntoja Kärppien ihmetellessä kehnoa viimeistelyään. Oululaiset ajoivat Jokereita takaa loppusekunneille asti, mutta tasoitusmaalia ei syntynyt.

Jokereille tärkeät pisteet

- Sikäli tärkeää, että saatiin pisteet, jotta tää paskanpuhuminen pysyy taka-alalla. Saadaan työrauha, tuumaili jokerikoutsi Jortikka pelin jälkeen.

- Ei voitolla tai tappiolla niin ole merkitystä. Tärkeää on, että saadaan peli kehittymään.

Jokereiden peli onkin pikku hiljaa kehittymässä. Tietyin varauksin voi näin muutaman pelin jälkeen sanoa, että Jokerit on onnistunut nappiin kalleimmissa värväyksissään. Marko Jantunen on joukkueen todellinen tähtipelaaja ja tärkein syömähammas. Ykkösketju toimii tällä hetkellä mainiosti, josta suuri kunnia kuuluu Tomek Valtoselle. Valtonen pelasi tänään miehen tyyliin harvinaisen huonosti istuva kultakypärä päässään. Kiekko liikkuu miehen lavassa kuitenkin siihen malliin, että tehopisteitä voi odottaa reilusti lisääkin. Maalinteossa Valtonen on sen sijaan umpijäässä. Syöttöpisteitä hyökkääjällä on kasassa neljä, mutta maaleja ei yhtään. Tänäänkin Valtosen paikoista Jantunen olisi ladannut luultavasti hattutempun.

Kotijoukkue oli joutunut illan otteluun hieman sekoittamaan pakkaansa Glen Metropolitin pelikiellon johdosta. Petri Pakaslahti osoitti kuitenkin heräilemisen merkkejä, mikä on tärkeää tulevaa varten. Myös Timo Vertala oli aktiivisella pelipäällä, vaikka pisteittä jäikin. Sen sijaan Tommi Turunen ei ole vielä saanut pelivirettään roudattua Areenan jäälle.

Kärpillä ei syytä murheeseen

Vaikka Oulun ylpeydellä ei kotikaupunkiinsa pisteitä olekaan illan pelistä vietäväksi, ei Kärppien kannata päätään piilottaa pensaaseen. Tappiosta huolimatta joukkue esiintyi todella paljon lupauksia herättävästi. Valmentaja Heikkiläkin oli ottelun jälkeen varsin positiivisin mielin.

- Tappio oli ihan positiivinen. Meiltä puuttuu kokemusta ja tästä me voimme sitä oppia, pohti Heikkilä valoisasti.

Mikään suuri yllätys ei ollut, että Kärppien liike oli välillä varsin vinhaa. Selkeästi paras ryhmitys illan vierailijoilta oli kolmosketjun vauhtimasiina Jussi Jokinen-Brett Lievers-Janne Pesonen. Varsinkin Pesonen säväytti liikkeellään kouluttaen muun muassa tänään varsin varmaotteisesti puolustanutta Sami Heleniusta yhdellä yhtä vastaan –tilanteessa.

Rutkasi ruusuja matkasi illan ottelusta myös Niklas Bäckströmille, jonka varmaotteista torjuntatyöskentelyä on pikkujunnujen ja muidenkin syytä ihailla. Miehen rauhallisuus herättää joukkueensa puolustuksessa varmasti luottamusta.

Pettymys oululaisille lieni kuitenkin kakkosketjun veltohko peli Jari Viuhkolan johdolla. Myös Ari Vallinin paluu Areenalle ei herättänyt juuri huomiota. Kärpätkin oli joutunut hieman sotkemaan ryhmitystään, kun Martin Stepanek oli aamusta asti tuntenut olonsa varsin kehnoksi ja joutui vetäytymään pelistä jo alkuverryttelyn jälkeen.

Torkel Saarnio vihelsi uransa 300. liigapelin.