Vatasen kanuunalla voittoon

LIIGA / Raportti
Jokerit ja JYP kävivät tiistai-iltana tasaisen taiston, jonka jyväskyläläiset lopulta käänsivät edukseen jatkoajalla. Järkevästi pelanneen vierasjoukkueen sankari oli ratkaisumaalin pommittanut Sami Vatanen.

SM-liigan tasaisessa keskikastissa käytiin tiistaina useampi verinen kamppailu. Yksi näistä käytiin Ilmalassa, jossa JYP onnistui ryöstämään Jokereilta tiukan ottelun jälkeen kaksi pistettä. Tasainen ja vaiherikas kamppailu ratkesi lopulta Sami Vatasen hienoon suoritukseen, kun JYP-puolustaja sai jokerinelikolta aivan liikaa tilaa heti jatkoajan alkuhetkillä.

– Loistava maali jatkoajalla. Hyvä kiekonpito ja pieni odotus. Ukkoo sattu olee sen verran eessä, ettei varmaan maalivahtikaan kaikkea nähny, kommentoi JYPin päävalmentaja Jyrki Ahon suojattinsa osumaa.

Jokerien kakkosvalmentaja Tomi Lämsä oli kollegansa kanssa samoilla linjoilla, mutta antoi myös kritiikkiä omalle joukkueelleen.

– Harmittava maali jatkoajalla. Meiltä selkeä merkkausvirhe oman alueen täytössä ja ihan ilmaista tilaa. Vatanen käytti hienosti tilan hyväkseen ja teki hienon maalin.

Ottelun kova panos näkyi selvästi molempien joukkueiden otteissa ja intensiteetti oli alusta alkaen kova. Kotijoukkue hallitsi ottelua kaksi erää, mutta JYP puolusti viisaasti ja iski kolmannessa erässä.

– Ei ihan paras mahdollinen alku pelille, mutta kuitenkin roikuttiin hyvin pelissä mukana. Peli paransi juoksuaan koko pelin ajan. Toiseen erään Jokerit anto meille pikkusen taistelutahtoa ja toisen erän alku oli meiltä jo paljon parempi.

– Sitten pystyttiin esittämään viimeiseen erään se kaikista tylyin ja paras erä tänään, kertasi Aho pelin kulkua.

Jokereiden suorituskäyrä sen sijaan oli päinvastainen.

– Eka erä meiltä tänään vahva, mutta meidän pitää pystyä tunnetilaa playoffien lähetessä nostamaan. Maalinedustapelaaminen ja kaksinkamppailupelaaminen pitää nousta seuraavalle tasolle, mikäli mielitään voittoja ottaa. Tää ei riitä ja JYP oli tänään tän verran parempi, totesi Lämsä.

Avauserässä ei taklauksia säästellä

Heti ottelun alussa kävi selväksi, että tärkeään kamppailuun ei oltu tultu peruuttelemaan. Taklauksia jaettiin puolin ja toisin ja karvauspeli oli todella aktiivista molemmissa päissä.

Harvemmin painavia niittejä jakeleva Markus Nordlund niittasi erän puolivälissä Vatasen voimalla laitaan, jonka jälkeen JYPin ykköspuolustaja hoiperteli vaihtoaitioon hetkeksi huilaamaan. Taklaus ei Vatasta kauaa puhalluttanut, sillä jo hetkeä myöhemmin hän iski omassa päässä vastataklauksella Jarkko Ruudun kumoon.

Jokerien neljästä kentästä kolme pystyi koko erän hyvään ja tasapainoiseen peliin, mutta Ilari Filppulan johtamalla kentällä oli ongelmia omassa päässä. Hyökkäykset eivät käynnistyneet toivotulla tavalla ja peli pyöri koko ajan omassa päädyssä.

Erän loppupuolella Filppula oli lähellä lahjoittaa vierailijoille johtomaalin, kun keskushyökkääjä tarjoili kiekon sokkona puolustaja Kristian Näkyvälle viivaan.


Sami Vatanen tulitti JYPin voittoon.

Jokerit kuitenkin poistui erätauolle 1-0-johdossa, kun Ben Eaves iski ylivoimalla kiekon neliön keskeltä reppuun. Tilannetta edelsi Teuvo Teräväisen pieni harhautusliike, jolla nuorukainen sai kaksi JYPin pelaajaa täysin vipuun.

Jokerit hallitsee – JYP tasoittaa

Toisen erän alku noudatteli pitkälti ensimmäisen erän kaavaa. Jokerit hallitsi ja JYP puolusti. Erän puolivälissä Juhani Tyrväinen pääsi puolivahingossa nokikkain Riku Heleniuksen kanssa, mutta Eric Perrin ehti törkätä jokerihyökkääjän kumoon ennen maalia.

Jokerit pääsi yrittämään hetken päästä jopa kahden miehen ylivoimalla, kun Arto Laatikainen rikkoi jäähyn arvoisesti. Tilannetta edelsi Josef Boumediennen komea kieputus ja täydellinen syöttö Janne Lahdelle. Hyökkääjällä oli tyhjä maali edessään ja aikaa sihdata, mutta viime hetkellä Helenius hyppäsi ja ryösti Lahdelta maalin.

Kun Jokerit ei hyödyntänyt ylivoimaansa, niin JYP iski. Jyväskyläläisten ykköskenttä pyöritti peliä Jokereiden päädyssä ja kotijoukkueen neloskenttä joutui olemaan omassa päässä yhtäjaksoisesti yli kaksi minuuttia. Nordlund ja Jeremy Dehner olivat tilanteessa aivan hapoilla, ja Juha-Pekka Hytöselle avautui maalin edessä paikka ohjata peli tasoihin Kalle Koskisen upeasta tarjoilusta.

Vauhdikas kolmas erä

Vierasjoukkueella oli heti kolmannen erän alussa mahdollisuus siirtyä johtoon, kun Perrin polki karkuun puolustukselta ja pääsi yrittämään kahdesti. Kilpeläinen kuitenkin kesti maalillaan. JYP tuli erän alkuun huomattavasti kotijoukkuetta paremmalla jalalla ja sillä oli useita tekopaikkoja.

Jyväskyläläiset pääsivät myös yrittämään ylivoimalla, kun Jarkko Ruudun hämmennys osui omaan nilkkaan ja hyökkääjä joutui jäähylle. Ylivoima ei sujunut mallikkaasti, mutta tasakentällisin tapahtui taas.

Jokerien kolmoskenttä puolusti hyökkäyksen jälkeen laiskasti ja JYP pääsi iskemään. Hytönen pääsi vapaasti purjehtimaan hyökkäysalueelle, kun perässä roikkunut Teemu Pulkkinen ei pysynyt millään JYP-kapteenin vauhdissa. Pieni siirto sivulle ja Petr Hubacek iski vierasjoukkueen johtoon.

Heti maalin jälkeen JYP näytti menevän menojaan. Jokerit kuitenkin kesti rynnistyksen ja käynnisti takaa-ajonsa. Yrittäminen oli pään hakkaamista seinään, kunnes onni osui kohdalle. Nichlas Hardt toimitti vanhan prinsiipin mukaan kiekkoa maalille, ja illan epäonnen soturi Hubacek työnsi propellikiekkoon mailansa väliin. Hyvin torjunut Helenius oli oman pelaajan ohjauskiekon edessä voimaton ja peli oli tasan.

Tasoitusmaalin jälkeen oli Jokerien vuoro rynnistää. Kotijoukkue loi paikkoja liukuhihnalta, kun muun muassa Teräväinen pääsi yrittämään tyhjään maaliin. Kotijoukkueella oli lopussa monta paikkaa tappaa ottelu, mutta lopulta helsinkiläiset joutuivat jälleen kerran jatkoajalle. Jatkoaika oli narripakan kauden kahdeskymmenes.

Jokerit kohtaa runkosarjan viimeisellä kierroksella vieraissa Bluesin. JYP puolestaan isännöi Jyväskylässä Kärppiä.

– Meidän osalta taistelu jatkuu torstaina ja kaikki on omissa käsissä kuuden sakkiin pääsyn suhteen, totesi Lämsä lehdistötilaisuuden päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle