JYP piti Jokereita tiukoilla

LIIGA / Raportti
Jokerit ja JYP väänsivät tasaisesti.
Kuva © Matti Korpi
Jokerit jäi edelleen ilman vuoden 2013 ensimmäistä kolmen pisteen voittoa kotihallissaan, kun JYP nipisti tiistaina helsinkiläisiltä pisteen. SM-liigan kärkijoukkue loi etenkin ottelun alussa huiman määrän maalipaikkoja, mutta kun vieraat tekivät ottelun avausmaalin, jokeripakka hajosi. Ottelun lopussa kotijoukkue puristi kuitenkin tasoihin, ja voittomaalikilpailussa Teemu Pulkkinen kuittasi Jokereille lisäpisteen.

Helsingin Jokerien tuskailu maalinteon kanssa jatkui jälleen tiistaina, kun JYP piti sarjan kärkijoukkueen yhdessä pelitilannemaalissa. Kun keskisuomalaisvieraat eivät itsekään onnistuneet maalinteossa kuin kerran, ottelu ratkaistiin voittomaalikilpailulla.

Lisäpisteen kohtalon ratkaisi Teemu Pulkkinen, joka hassutti Tuomas Tarkin kahdesti. Mikko Kalteva onnistui JYPin kolmantena ampujana, mutta puolustajan toisen yrityksen Frans Tuohimaa torjui.

Joukkueiden valmentajien kommenteista olisi voinut päätellä ottelun päättyneen toisin. JYPin päävalmentaja Jyrki Aho vaikutti joukkueensa otteisiin suhteellisen tyytyväiseltä, kun taas jokerikäskijä Tomi Lämsä löysi suojattiensa otteista ensimmäisen erän jälkeen lähinnä moitittavaa.

– Siihen olin tyytyväinen, että olimme yhtä tänään. Olimme taisteleva joukkue ja sarjakärkeä vastaan pystyimme melko ehjään suoritukseen, Aho kiitteli.

Lämsä oli tyytyväinen kahteen sarjapisteeseen. Hän näki kuitenkin oman joukkueensa esityksen väkinäisenä.

– 40 minuuttia oli vähän sellaista pelin pakottamista, ei tullut niin luontaisesti kuin ensimmäinen kaksikymppinen, Lämsä harmitteli.

– Taas tietää, että on kovasti töitä ennen huomista harjoitusta valmennuksella. Se on arkea tässä vaiheessa kautta.

Avauserä jokerihallintaa, erätauolle JYP-johdossa

Kotijoukkue hallitsi ottelun mielin määrin alkua, mutta oli tekopaikoissaan tehoton. Lähimpänä maalintekoa oli puolustaja Jeremy Dehner, joka laukoi kiekon JYP-maalin tolppaan. Tarkki oli avauserässä kiekon tiellä peräti 17 kertaa, kun Tuohimaan tilille kirjattiin vain kaksi torjuntaa.

– Erinomainen ensimmäinen erä. Todella vahva peliintulo ja isännän elkeet kotihallissa, Lämsä kertasi.

– Aloitteellisuus paistoi meidän pelaamisestamme ja sitä kautta loimme hyvän määrän maalipaikkoja.

Erän ainoan täysosuman iski kuitenkin JYP. Kristian Näkyvä pääsi laukomaan ylivoimalla keskeltä, ja kun jokeripelaajat peittivät Tuohimaan näkökentän, painui kiekko jokerimaaliin.

– Ei tässä sarjassa kukaan ehjiä 60 minuuttisia pelaa. Momentumit kääntyvät, Aho vähätteli avauserän altavastaajuutta.

– Kuitenkin me johdimme ensimmäisen erän jälkeen, JYP-käskijä muistutti.

"Viisikon rakenne petti"

Toisessa erässä vierasjoukkue pääsi paremmin peliin mukaan.

– Kaverin ylivoimamaali vähän loi tuskaa meille. Vielä ei joukkueen suoritus ole niin vahva, että se sitä kestäisi, Lämsä myönsi.

– Rupesimme hakemaan maalia silmittömästi, viisikon rakenne petti. Sitä kautta JYP sai oljenkortta. Pelin virtaus katosi.

Myös Tarkki piti maalinsa koskemattomana toisessa päässä, joten päätöserään lähdettiin JYPin 1–0-johtoasemassa. Se kesti myös Jokerien lähes kahden minuutin mittaisen 5–3-ylivoiman.

– Jätkät kyllä hoiti sen kolmevitosen tosi loistavalla tavalla, Aho kiitteli.

Reilut viisi minuuttia ennen loppua kotijoukkue onnistui vihdoin ohittamaan Tarkin, kun Dehnerin rannelaukaus yllätti JYP-vahdin. Jatkoajalla kummallakin joukkueella oli mahdollisuutensa ottelun ratkaisemiseen, mutta paikat jäivät käyttämättä.

"Tällaisia joukkueita vastaan ensimmäisen maalin merkitys korostuu"

Pulkkinen vertasi ottelun jälkeen JYPiä vastustajana Tapparaan, joka vei Jokereilta viikonvaihteen tuplakohtaamisessa pisteet 5–1. Lämsäkin näki joukkueissa yhtäläisyyksiä.

– Molempien pakkikalustossa seisoo sellaista 190–195-senttistä jääkaappipakastinta edessä. Ei ole millekään joukkueelle helppoa lähteä sitä murtamaan, valmentaja arveli.

– Tällaisia joukkueita vastaan ensimmäisen maalin merkitys korostuu. Kun pääsee johtoasemaan, kaveri joutuu vähän avaamaan peliään, ja pelin luonne muuttuu. Mutta jos näin vahvasti puolustusorientoituneet joukkueet ovat johtoasemassa, niiden identiteetti vain kasvaa.

Lämsän mukaan Jokerit on kaikissa kolmessa edellisessä ottelussaan hallinnut kiekollista peliä niin selvästi, että se on saattanut kääntyä jopa vastustajan eduksi.

– Ei ole tullut sellaista luontaista pelaamista päästä päähän. Ei saada riistoja, että pääsisi viisikon sisältä hyökkäämään ja luomaan ylivoimahyökkäyksiä. Lähes poikkeuksetta hyökätään viittä pelaajaa vastaan, Lämsä analysoi.

– Sitten kun tuska kasvaa, meidän hyökkäykset jäävät vielä alivoimaisiksi, yksittäisiksi puristamisiksi. Ei tuon tason puolustusta vastaan yksin pysty ratkomaan. Kärsivällisyyden säilyttäminen ei ihan vielä kanna, mutta sitä suoritusta on hyvä lähteä parantamaan.

Seuraavan kerran Jokerien kärsivällisyyttä koetellaan torstaina, kun helsinkiläiset matkaavat Kuopioon KalPan vieraiksi. JYP puolestaan isännöi samana päivänä Porin Ässiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle