Daavidin linko ei purrut Ilmalan goljatteihin

Ilmalassa ei varsinaisesti ollut suuren urheilujuhlan tuntua, kun taloudellisin resurssein mitattuna SM-liigan suurin ja pienin kohtasivat Areenassa. JYP Jyväskylästä tuli Jokereita vastaan pelaten viisasta ja tarkkaa vieraspeliä.

Isännät kuitenkin veivät pistepotin odotetusti ja pelitapahtumiin nähden oikeutetusti 3-2. Lopputulosta saatiin jokatapauksessa jännittää ottelun viimeiselle kymmenminuuttiselle saakka.

Jokerit käynnistivät uuden vaiheen voitokkaasti

Neljän kotiottelun viikkoa kahlaava Jokerit esitteli tämänhetkisen kakkosmaalivahtinsa Markus Helasen ensimmäistä kertaa kaukalon puolella SM-liigassa. Kauden debyyttinsä tekivät niinikään Ruudun veljessarjan keskimmäinen, keskushyökkääjänä pelannut Mikko, sekä nelinkertainen Suomen mestari, pieni mutta tekninen, puolustaja Ilkka Mikkola.

Helasen liigadebyytistä oli alkuinnostuksen myötä vähällä tulla pannukakku. Lähes ensimmäisenä tilanteenaan ykkösvahtina mies purki kiekon löysästi ja huolimattomasti suoraan JYP-hyökkääjän lapaan, ehtien kuitenkin vielä tässä vaiheessa viime hetkellä takaisin maalin suulle peittämään laukausta.

Ajassa 10:56 vahinkoa ei sitten pystynyt estämään enää mikään. Helanen syöksyi maaliltaan katkaisemaan hävittyä oman pään aloitusta seurannutta sutaisua, kiekko kimposi Jukka Hentusen takapuolesta verkon perukoille. JYP siirtyi kaikkien yllätykseksi 1-0 johtoon. Lisämerkinnän maalisarakkeeseensa korjasi tilanteesta hurrikaanipaitojen numero kahdeksan, Angel Nikolov.

JYP:n maalilla riitti säpinää
© Matti Liljaniemi

JYP:n 2-1-johtomaalia ei sen sijaan voinut maalivahdin piikkiin laittaa pahallakaan tahdolla. Mikko Ruutu oli ehtinyt ihmetellä jäähyaition pleksiä vain vajaat parikymmentä sekuntia, kun kaikessa rauhassa maalin edessä päivystänyt Tuomas Mikkonen roiskaisi maalin takaa tulleen, erinomaisen pelin pelanneen, Eric Perrinin syötön verkon perille. Tuossa vaiheessa ottelu oli ehtinyt vanhentua kolme minuuttia yli puolen välin.

Vastuuta nuorille

Liigakautensa korkanneen Mikko Ruudun johtama "nuorisoketju" sai jokerivalmentaja Summaselta mukavasti vastuuta. Ruutu ja Laine kunnostautuivat ottelun aikana myöskin joukkueensa ykkösalivoimahyökkääjinä. Tavallisesti suuria minuuttimääriä pelaava ykkösketju Peltonen-Pakaslahti-Banham esiintyikin jäällä totuttua harvemmin. "Nuorisovitjan" pirteimmästä esityksestä vastasi nuorten MM-kisoja kauden päätapahtumanaan pitävä laitahyökkääjä Sean Bergenheim.

Banham kaukalon kunkku

JYP:n puolustus oli kontillaan ylivoimaisen Frank Banhamin edessä

Vaikka Bergenheim olikin kentän pirteimpiä, vastasivat isäntien tehoista kuitenkin kokeneemman kaartin pelimannit. Jousipyssynsä kaivattuun vireeseen saanut Frank Banham ratkaisi ottelun hänelle tyypillisellä lyöntilaukauksella B-pisteen tuntumasta, kun ottelua oli pelaamatta kahdeksan minuuttia.

Vain sekunteja aiemmin oli puolustaja Ari Vallin kilauttanut puolityhjässä hallissa hyvin kuuluvan tolppalaukausen. Jokereiden tasoitusosuma 2-2:een toisen erän 12:lla peliminuutilla oli niinikään voimakkaasti Banham-väritteinen, kun Frankin ampuma ja puolustaja A-J Niemen ohjaama lämäri yllätti hyvän pelin pelanneen JYP-vahti Leinosen.

Isäntien tasoitusmaali 1-1:een toisen erän seitsemännellä peliminuutilla tehtiin niin ikään "konkareiden" toimesta, kun paluumuuttaja Jukka Hentunen kaunisteli tilastojaan iskemällä maalin melkoisen hässäkän jälkeen.

Perrin JYP:n aatelia

JYP pelasi materiaaliinsa nähden hyvin ja järkevästi. Se ei vain voinut suuremmalleen mitään. Jokereiden materiaali on niin leveä, ja suoritustaso juuri nyt niin korkealla, että voittoon tarvittavat maalit tuppaavat ennemmin tai myöhemmin syntymään, vaikka maalinteko joillakin hieman tökkisikin.

Melko tasaisesti puurtaneesta jyväskyläläisryhmästä erottuivat edukseen keskushyökkääjä Eric Perrin sekä maalivahti Leinonen. Leinosen huonommalla onnistumisprosentilla olisivat luvut voineet olla hyvinkin paljon rumemmat. Illan vieraita olisi helppo syyllistää ns. kahvakiekon harrastamisesta. Se ei kuitenkaan ole tyhmä joka pyytää. JYP pelasi sellaista peliä kuin sen sallittiin pelata.

Tärkein elementti vierasjoukkueen periaatteesa aivan onnistuneessa iltapuhteessa oli joka tapauksessa, onnistuneen maalivahtipelin lisäksi, kurinalainen ja kuuseen kurkoittamaton nöyrä ja tarkka puolustuspelaaminen sekä vastustajan virheiden odottelu.

Tuomaritoiminta herätti voimakkaita tunteita niin molempien joukkueiden kuin yleisönkin joukossa. JYP:n ykköstsekki Tomas Chlubna sai kyseenalaisen kunnian nauttia vastustajan kumoon hengittämisestä tuomitusta kahden minuutin rangaistuksesta ajassa 37:37. Aikakirjoihin kyseinen jäähy tosin kirjattiin kampittamisena.

Kotijoukkue kannattajineen koki puolestaan tulleensa kaltoin kohdelluksi lukuisista kiinnipitämisistä ja koukkimisista tuomitsematta jätettyjen rangaistusten muodossa. Jokereiden fanikatsomo omistikin lukuisia yhteislaulujaan illan päätuomarille. Osa lyriikoista meni kansanperinteenä suoraan K-18 sarjaan.