Jokerit ylivertainen viimeistelyssä

LIIGA / Raportti
Maanantai-illan rästiottelussa kohtasivat liigakärki Jokerit ja toisena tuleva Hämeenlinnan Pallokerho. Joukkueet pelasivat melko tasaväkisen ottelun, mutta Jokerit onnistui maalinteossa viisi kertaa Kerhon jäädessä maaleitta. Illan kirkkain tähti oli jälleen kerran Kari Lehtonen.

Ei se siis onnistunut tälläkään kertaa hämeenlinnalaisilta. HPK:n loputtomalle via dolorosalle Helsingin Hartwall Areenalla ei näytä tulevan loppua. Seitsemän ottelun voittoputkessa Areenalle purjehtinut HPK oli tänään Jokereita vastaan varsin hyvin mukana pelissä, mutta isännät näyttivät Kerhon miehille mallia viimeistelemisen jalossa taidossa: Jokerit käytti maalipaikkansa verrattomalla prosentilla, ja murskalukemat 5-0 eivät suinkaan kerro koko totuutta ottelusta.

Kari Lehtonen torjui kaikki laukaukset, välillä hieman ihmeellisemmistä asennoistakin

© Tommy Peltonen
alt="Kari Lehtonen torjui kaikki laukaukset, välillä hieman ihmeellisemmistä asennoistakin">

HPK luisteli Areenalle vauhti jaloissaan. Ensimmäiset tunnustelevat minuutit mentiin HPK:n pienoisessa hallinnassa. Kerhon oiva alku suttaantui kuitenkin, kun Tuomas Immonen ja Jyrki Louhi ottivat minuutin erolla jäähyt. Jokerit haaskasi 5-3 -ylivoimansa laukauksetta harakoille, mutta ottelun avausmaali syntyi juuri HPK:n palattua kokonaan täysilukuiseksi. Marko Tuulola unohti Toni Sihvosen hetkeksi vapaalle jalalle maalin suulla, ja Sihvonen kiitti ohjaamalla Tomek Valtosen toimittaman kiekon maalin edestä ohi HPK:n veräjää tänään vartioineen Joni Puurulan. Maali oli Sihvosen jokeriuran ensimmäinen.

- Sihvonen on vanha kaveri, jolla kestää hieman hakea rytmiä. Nyt rupeaa kuitenkin pikkuhiljaa hänelläkin kone aukeamaan, kun saa enemmän pelejä, analysoi Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen nyt neljä peliä tällä kaudella pelannutta Toni Sihvosta.

Toinen ottelun kahdesta ainukaisesta kunnon taklauksesta heilutti kaukalon pleksejä pian Jokereiden johtomaalin jälkeen. Taklaajana oli Tomek Valtonen, ja tästä mies luonnollisesti kahden minuutin istunnolle ryntäyksestä. Pallokerhon ei kuitenkaan onnistunut tehdä pikaista tasoitusta ylivoimalla. Yleisesti ensimmäinen erä mentiin Jokereiden hienokseltaan hallitessa kiekkoa HPK:n kuitenkin luodessa selkeästi vaarallisimmat paikat.

Lehtonen ryösti HPK:n

Toisen ja kolmannen erän ajan kupletin juoni oli selvä. Joukkueet pelasivat vauhdikasta vääntöpeliä, jossa Kerho hyökkäsi määrällisesti enemmän. HPK:n suurin ongelma oli kuitenkin tänään Jokerit. Kotijoukkueen kauden kuluessa parantuva ja parantuva koko viisikon kollektiivinen puolustuspeli on myrkkyä kaikille SM-liigajoukkueille. Niin se oli myös HPK:lle, sillä vierailija joutui liian usein laukomaan ykkössektorin ulkopuolelta, sillä Jokereiden ns. boksin sisäpuolelle oli harvemmin asiaa.

Pystyi Kerho toki ajoittain luomaan loistaviakin tekopaikkoja. Toisessa erässä Max Kenig ja Tomas Kucharchik, kolmannessa erässä Vladimir Sicak kahdesti peräjälkeen, Antti Miettinen, sekä monet muut taitavat ritarihyökkääjät pääsivät moneen kertaan yrittämään maalintekoa varsin oivista tekopaikoista. Tänään oli kentällä kuitenkin yksi ylitse muiden, sillä tämän hetken kuumin suomalaisvahti Kari Lehtonen torjui tänään kaiken kylmän viileällä tyylillään. Lehtosen eleetön torjuntatyöskentely saa HPK:n liigan tehokkaimmat hyökkääjät näyttämään nöyryyttävän tehottomilta. Päivä päivältä vahvistuu usko siitä, että nuori jokerimaalivahti pystyy hyvänä päivänään absoluuttisesti pysäyttämään minkä liigaseuran hyvänsä.

Kotijoukkue Jokerit sensijaan ei maalipaikkojaan juuri hassannut. HPK:n törmättyä toisessa erässä Lehtoseen pääsi Jokerit kuittaamaan erän kallistuessa loppua kohden. David Nemirovsky, joka tänään esiintyi kentällä melko velton näköisesti, osoitti kuitenkin tärkeimmän maalintekijän ominaisuutensa: mies oli täsmälleen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ville Peltonen, kentän toiseksi paras tänään, taisteli pitkän vaihdon jälkeen kiekon HPK:n päädyssä itselleen, kuljetti maalin takaa ja vippasi kiekon kulmalta maalin eteen, jossa odotti ylhäisessä yksinäisyydessään Nemirovsky. Kanadalainen ei turhia miettinyt, vaan lakaisi kiekon tyylikkäästi Puurulan jalkojen välistä maaliin.

HPK:n jatkaessa maalipaikkojensa tuhrimista kolmannessa erässä, ratkaisi isäntä ottelun lopullisesti itselleen ajassa 47.00 yritteliäästi tänään pelanneen HPK:n Juhamatti Yli-Junnilan istuessa rangaistujen penkillä. Kotijoukkueen Timo Vertala pelasi itsensä keskellä kaarien välissä oivasti vapaaksi, kiersi hieman ja latasi laatan alakulmaan. 3-0, ja tuttu juoni oli jälleen kerran punottu kasaan. Jokereiden maalijuhlia jatkoi Jussi Pesonen, kun Kerhon puolustaja Aki Heinolta pimenivät kaikki valot hämeenlinnalaisten pelatessa ylivoimaa. Tänään kehnosti esiintynyt Heino hukkasi kiekon alimpana miehenä Pesoselle, joka kiitti, kumarsi ja täräytti läpiajosta alivoimamaalin. Täydellisen 5-0 -nöyryytyksen kruunasi Ville Peltonen viimeisellä minuutilla, kun Peltonen peippaili tiensä ohi jo luovuttaneen kerhopuolustuksen, ja ohitti Puurulan vielä kertaalleen.

Jokerit nolasi Puurulan

Nemirovsky tuulettaa viimeisteltyään vapaasti maalin edestä

© Tommy Peltonen
alt="Nemirovsky tuulettaa viimeisteltyään vapaasti maalin edestä">

Torjuntatilastot ovat varsin murheelliset HPK:lle, ja tänään sen maalin suulla pelanneelle Joni Puurulalle. Lehtosen ottaessa nollapelin 21 torjunnalla ehätti Puurula kiekon eteen vain 13 kertaa. Jokerit teki käytännössä jokaisesta hyvästä maalipaikastaan maalin. Illan ottelun ratkaisi selkeästi se seikka, että Jokereilla oli maalinsuulla huippumaalivahti, kun taas Puurula ei kyennyt yhteenkään tärkeään pelastukseen. Lempinimeä "Huikea Jamppa" kantavan Puurulan pettymys olikin silminnähtävissä miehen poistuessa jäältä melko apein elein loppusummerin soitua.

- Pirun isokokoinen, älyttömän nopea, lukee hyvin peliä. Ei siellä paljon tyhjää tilaa ole. Pääsee poikittaisliikkeeseenkin, ei poikia voi siitä syyttää etteikö olisi yritetty. Me ei tänään tehty maaleja eikä ansaittu voittoa, HPK-luotsi Jukka Jalonen suitsutti Lehtosta.

Vierasjoukkue HPK oli tänään myös varsin avuton maalin edessä. Lehtonen jakoi kohtuullisen määrän rebound-kiekkoja hyville paikoille, mutta Kerho ei kertaakaan päässyt kunnolla iskemään paluukiekkoihin. Syitä tähän lienee monia, mutta illan ottelun kaltaisessa huippupelissä Jokereiden kiistämätön vahvuus viisikkopelissä nousee parhaiten esille.

- Tässä voi selkeästi nähdä, miten joukkueessa on tällä hetkellä hurjasti nostetta. Kaikki viisikot pelaavat upeasti jäsenilleen, kehui voitonriemuinen jokerivalmentaja Raimo Summanen omiaan pelin jälkeen.

Illan ottelu oli verrattaen hyvätasoinen, vaikka se ei saanutkaan minkäänlaista säpinää aikaan Areenan lehtereille. Syitä Areenan tämän hetken tunnelmakatoon lienee monia, mutta jokin Jokereiden tämän kauden pelityylissäkin lienee vikana, vaikka ottelut periaattessa hyviä ovatkin.

- Kovavauhtinen ottelu, varmasti liigakauden top10-parhaita pelejä, kommentoi Summanen näkemäänsä.

- Kyllähän me hakkasimme päätämme Lehtoseen. Meillä oli toisessa erässä aika paljon paikkoja ja vielä kolmannen erän alussakin muutama. Niistä paikoista jos olisimme tehneet 2-1 -maalin, pelin loppu olisi voinut olla todella jännittävä, mutta ei pystytty. Jokerit teki sitten lopussa pari, kun keskittyminen tavallaan herpaantui – tiedettiin, että ottelu on kuitenkin ohi, Jalonen kertoi mietteistään pelin jälkeen.

Jokerit sai kuitenkin myös jobinpostia, sillä ottelun jälkeen paljastui, että Timo Vertala oli loukkaantunut pelin tiimellyksessä. Mieheltä on ilmeisesti kylkiluita murtunut ja Vertala joutuu huomenna menemään magneettikuvauksiin vamman vakavuuden määrittämiseksi. Tomek Valtonen sai kolmannessa erässä pienen haavan oikean polvensa alle, mutta kykeni jatkamaan peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle