Laimea avaus Helsingissä

Jokerit ja IFK avasivat Stadin paikallissarjan varovaisissa tunnelmissa. Tomek Valtonen iski illan ratkaisumaalin, kun Jokerit nappasi voiton ensimmäisestä puolivälierästä luvuin 2-1. Jääkiekkoilullisia hienouksia tai pudotuspelihurmosta ottelu ei juuri tarjonnut.

- Hyvä voitto. Tyylipisteitä ei jaeta. Kaikin osin tyytyväinen että voitettiin eka peli, kommentoi pelin jälkeen Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen.

Kaksi ensimmäistä erää mentiin Areenalla tasaisissa, mutta verrattain tylsissä merkeissä. Suurempia hienouksia ei nähty, kun kumpikin joukkue haisteli sarjan avauksessa varovaisesti asetelmia. Ottelu lähti käyntiin rikkonaisesti lukuisien pelikatkojen sävyttämänä, mutta ensimmäinen erä kääntyi hienokseltaan Jokereille.

IFK:n nuori nelossentteri Eetu Holma koukki ennen erän puoliväliä itselleen pienen jokeripaineen jälkeen kahden minuutin jäähyn. Seuraavat hetket pääroolia esitti Ville Peltonen, joka toi päättäväisesti kiekon ylös alueelle ja pisti kuvion pyörimään. Peltonen, joka pelasi tänään jokeriylivoimassa viivamiehen paikkaa, pisti kiekon siniviivaa pitkin Martti Järventielle, joka laukaisi kiekon ranteella kohti maalia. Kiekko kimposi IFK:n maalia vartioineen Dave Stathosin torjunnasta suoraan namupaikalla seisoneelle Antti Aallolle, joka viimeisteli ottelun avausmaalin varmasti ajassa 9.30.

Erän puolivälin jälkeen Jokerit teki lukuisia pieniä puolustuspään virheitä, ja IFK oli lähellä tasoittaa pelin. Mm. Arttu Luttiselle siunaantui puolivahingossa varsin mainio tekopaikka. Runsaslukuiset IFK-fanit saivat kuitenkin odotella vierasjoukkueen tasoitusmaalia 16. peliminuutille asti. Roman Vopatin johtaman IFK:n kakkosketjun painostuksen seurauksena jokeripakki Martti Järventie joutui kahden minuutin istunnolle koukkaamisesta.

Jokereilla oli alivoimapelissään ehkä hieman voimaton nelikko IFK:n ykkösketjua vastaan. Jukka Hentunen ja Teemu Laine kirmasivat vauhdilla tuloksettomaan alivoimahyökkäykseen, ja tämä kostautui seuraavassa tilanteessa, kun IFK pääsi pyörittämään ylivoimaa. Laine ja Hentunen eivät saaneet IFK:n viivamiehiä kuriin, ja Toni Häppölä pääsi ampumaan siniseltä kohti Kari Lehtosta. Jokeripuolustuksen Samuli Jalkasen ja Olli Malmivaaran vääntö ei riittänyt, vaan Kimmo Kuhta pääsi lähes samalla lailla kuin Antti Aalto siirtämään kiekon tyhjään reppuun.

Valtonen ratkaisee toisessa erässä

Ottelun ensimmäinen ja toinen erä olivat, kuten sanottua, varsin varovaista pelailua. Kumpikaan joukkue ei juuri onnistunut pelinrakentelussa tasaviisikoin, vaan parhaat tilanteet syntyivät joko pienistä virheistä tai yksilösuorituksista. Kun kummankaan joukkueen ei onnistunut hallitusti ylittää keskialuetta, oli seurauksena tennismäistä neppailua päästä toiseen. Pienoinen hermostuminen näkyi kiekon pomppimisena.

- Kyllä tää varmaan kauden varovaisin peli oli, kommentoi ottelun jälkeen illan sankari Tomek Valtonen.

Kun toista erää oli pelattu vajaa viisi minuuttia onnistui Valtonen irrottautumaan hieman epäselvän tilanteen jälkeen keskialueelta vapaaseen läpiajoon. Ei niin synnynnäinen maalintekijä piti päänsä kylmänä ja sivalsi illan ratkaisumaalin Stathoksen jalkojen välistä ajassa 25.00.

- Mahtava maali Valtoselta. Pudotuspeleissä ratkaisijat voi tulla mistä vaan. Todella hyvä suoritus meidän nelosketjulta. Työteliäs ketju, hyvä tasapaino, ylisti Raimo Summanen pelin jälkeen.

Maalia edelsi hieman sekava tilanne keskialueella, kun molemmat joukkueet vaihtoivat samaan aikaan pelaajia. IFK:lle sattui vaihtovirhe, ja näin Valtoselle aukesi väylä maalille.

Yksi illan parhaista pelaajista, Timo Pärssinen, oli murtautua läpiajoon kultakypärän saatua komea avaussyöttö Jokereiden siniviivalle. Ilkka Mikkola oli kuitenkin vieressä maila tukevasti kainalossa, eikä Pärssinen päässyt rimpuilusta huolimatta nokikkain Lehtosen kanssa. Mikkolalle tilanteesta luonnollinen kakkonen. Illan kolmas ylivoima ei kuitenkaan tuonut kolmatta ylivoimamaalia, vaan IFK epäonnistui pahoin ylivoimapelinsä rakentelussa. Erän loppupuolella Jokeritkin pääsi yrittämään ylivoimalla Pasi Saarisen taklattua kiekotonta pelaajaa. Lopussa Jokereiden Ilkka Mikkola kahvasi Pärssistä uudestaan kakkosen arvoisesti.

IFK vyöryi viimeisen kolmanneksen

Kolmas erä alkoi vahvan IFK-painostuksen merkeissä. Petopaidat olivat useaan kertaan varsin lähellä tasoitusta, kun joukkueen ykkös- ja kakkosketjut loivat hyvää painetta jokeripuolustukselle, joka joutui purkamaan kiekkoja pois vailla ajatusta hyökkäyksiinlähdöistä.

Kari Lehtonen torjui ottelussa hämmästyttävän usein kiekkoja eteensä. Euroopan parhaaksi tituleerattu Lehtonen torjui toki hyvin, mutta liian usein kiekot jäivät vaarallisesti pyörimään suoraan maalivahdin nenän eteen. Jokeripuolustus oli kuitenkin mallikkaasti tehtäviensä tasalla, eikä IFK päässyt juuri koskaan edes yrittämään maalintekoa reboundeista.

Kolmannen erän ainoat jokeritilanteet tulivat hieman ennen erän puoliväliä, mutta muuten maalipaikkoja siunaantui lähinnä vierasjoukkueelle, joskaan IFK:kaan ei aivan parhaalta mahdolliselta sektorilta päässyt ampumaan. Erän puolivälin jälkeen Jokerit vetäytyi yhä enemmän kuoreensa.

IFK:n etsikkoaika koitti ajassa 55.27. Kim Hirschovits avasi näyttävästi omalta alueelta jokerisinisellä odottaneelle Turo Järviselle, mutta kuten Pärssisenkin tapauksessa, jälleen oli jokeripakki rinnalla koukkimassa. Markus Kankaanperän kaksiminuuttinen avasi IFK:lle viimeisen hyvän paikan tasoitukseen. Ville Peltonen ja Teemu Laine pääsivät kuitenkin murtautumaan alivoimahyökkäykseen, jonka seurauksena Toni Söderholm otti IFK:n ylivoiman keskeyttäneen kakkosen.

Ottelun loppu härdelliä

Illan päätuomari Markku Kruus tuomitsi läpi illan linjakkaasti, mutta aivan lopussa Kruus hätääntyi ehkä hieman liikaa yrittäessään pitää tunteenkierrokset matalalla. IFK:n viimeisten minuuttien tasoitusyritykset katkeilivat jäähyjen vuoksi.

Mika Strömberg osoitti veteraanin vertyvän pudotuspeleissä taklaavan hienosti Kimmo Salmisen 58. peliminuutilla. IFK:n Ville Viitaluoma kävi hieman kuittaamassa, jonka seurauksena sekä Strömberg että Viitaluoma lähtivät kakkoselle. Viimeisellä minuutilla IFK menetti lopullisesti mahdollisuutensa, kun Kruus vihelsi Marek Zidlickylle kevyesti kakkosen ykköspakin mentyä hieman koputtelemaan Lehtosen hanskaa vihellyksen jälkeen.

9131

Huolimatta ennakkokohusta Areenan lehtereillä oli vain 9131 katsojaa. Pudotuspelit tulivat siis ehkä hieman liian nopeasti ottelumäärältään liian runsaan runkosarjan perään. Tai sitten yleisö hieman haisteli tunnelmia pelaajien tapaan, ja hallit täyttyvät vasta pitkän ottelusarjan myöhemmissä peleissä. Perjantain toinen ottelu lienee varmuudella loppuunmyyty, ja lauantaipäivän Areenalla pelattava kolmas ottelu tulee keräämään enemmän katsojia kuin tänään.

Tiukkaa vääntöä on varmasti luvassa tulevissakin peleissä. Perjantain ottelu tulee olemaan varmasti erilainen, kun Areenalta siirrytään Nordenskiöldinkadun Petoluolaan.

- Pudotuspeleissä pelataan tuloksesta. Eka peli on aina oma maailmansa, kommentoi Raimo Summanen ensimmäistä ottelua.

Tämän illan avauksen perusteellakin muutamia pelaajia tulee erottumaan joukosta. Joukkueiden kultakypärät Ville Peltonen ja Timo Pärssinen ovat omalla tasollaan. Selkein erottuva taistelupari on tuimailmeiset kakkossentterit Antti Aalto ja Roman Vopat. Molemmat olivat tänään erittäin tärkeitä joukkueilleen ja kokeneet konkarit olivat myös useasti napit vastakkain. Roman Vopatista voi tulla IFK:n tsemppari pitkässä sarjassa, kuin myös Aallosta Jokereiden. Jonkinlaiselta yhteenotoltakaan herrat eivät varmaankaan välty. Suu kävi ja kädet viuhuivat jo ensimmäisessä pelissä.

IFK:n lippu korkealla

- Kyllä me hyvin pelattiin, ei vaan pystytty voittamaan Lehtosta. Toinen maali jäi uupumaan.

- Lehtosen pelaaminen on tutkittu hyvin tarkkaan, mutta kun ei päästy paluukiekkoihin, niin ei päästy, harmitteli IFK:n päävalmentaja Alpo Suhonen ottelun jälkeen.

- Samanlaista pelaamista kuin nytkin pitää jatkaa. 5-5 pelissä meillä oli enemmän maalipaikkoja kuin vastustajalla, mutta Lehtonen oli parempi, ennakoi Suhonen perjantaita luottavaisena.

- Muutamia kundeja on tulossa takaisin ensi viikolla. Tässä matsissa ei mitään suurempaa tapahtunut. Vopatille pieni isku jalkaan, mutta ei mitään vakavaa. Grünn ja Kauppila ovat lähimpänä paluuta, kommentoi Suhonen IFK:n loukkaantumistilannetta.