Jokerit omassa kastissaan

Kotijoukkue Jokerit otti kolmannen voittonsa IFK:sta maalein 5-2. Narripaidat olivat puolivälieräsarjan parhaassa ottelussa selvästi parempia. Tapahtumia ja tunnelmaa piisasi niin kentällä kuin katsomossakin.

Jokerit parantaa jatkuvasti peliään kuin sika juoksuaan. Lauantain peli oli keskiviikon nuhjaukseen verrattuna jo oivaa jääkiekkoviihdettä, joka alkoi varsin vauhdikkaasti: ensimmäisessä erässä lapioitiin peräti viisi maalia.

Kotijoukkueen ykkösketju Ville Peltonen – Petri Pakaslahti – Jukka Hentunen aloitti varsin vahvasti. Ensimmäisen osuman iski kuitenkin IFK, kun Kari Lehtonen tarjoili Carlo Grünnille avausmaalin hopeatarjottimella. Antti-Pekka Lamberg vippasi kiekon kaukaa ilkeästi pomppivana kohti Lehtosta, joka ei onnistunut saamaan kiekkoa kontrolliinsa. Rebound päätyi liukkaasti paikalle luistelleelle Grünnille, joka pääsi niittaamaan lätkän verkkoon.

Jokereiden ykkösketju kuittasi lahjamaalin nopeasti. Petri Pakaslahti säntäsi laidasta ylöspäin ja tarjoili kiekon Jukka Hentuselle, joka piti päänsä kylmänä ja iski kiekon reppuun. Vajaa puolitoista minuuttia minuuttia myöhemmin Jokerit siirtyi jo johtoon, tällä kertaa asialla oli loistopelin pelannut nelosketju Tomek Valtonen – Toni Sihvonen – Mikko Ruutu. Valtonen hallitsi ensin kenttää hieman aikaa, kunnes siirsi erinomaisesti kiekon maalin takaa Sihvoselle, joka napautti varmasti kiekon toisen kerran ohi IFK-maalilla tänään aloittaneen Dave Stathoksen.

Maalitehtailu jatkui 17. peliminuutilla. Mika Strömberg istui jäähyllä ja IFK:n aina valpas ykkösketju pyöritti ylivoimaa. Jokeripakki Markus Kankaanperä yritti purkaa kiekkoa korkeana, mutta väliin pääsi hanskallaan Marek Zidlicky. SM-liigan kenties paras puolustaja lämäsi tuimasti, ja hetken rebound-kiekottelun jälkeen Kimmo Kuhta tasoitti pelin.

IFK pääsi siis tasoihin, mutta Jokerit kuittasi jälleen nopeasti. Voittomaaliksi jääneen 3-2 –osuman iski kauniin ylivoimapelin jälkeen Pakaslahti, jolle peliä tekivät Peltonen, Hentunen ja Martti Järventie.

Puh pah pelistä pois

IFK:n ykkösketjulla kiekko vielä liikkui toisen erän alussa ja Kari Lehtonen pääsi pariin kertaan esittelemään kobrakätensä viuhumista. IFK:n maalilla sen sijaan ei heilunut enää Dave Stathos, sillä päävalmentaja Alpo Suhonen vaihdatti erätauolla tolppien väliin Timo Laaksoharjun. Ideana ei ollut ainoastaan herätellä joukkuetta. Stathos oli Suhosen mielestä esiintynyt kehnosti.

- Kyllä Dave on aika pehmeä ollut viime peleissä. Neljä maalia mennyt jalkojen välistä, kommentoi Suhonen pelin jälkeen.

Petri Pakaslahti kruunasi loistopelinsä ajassa 28.37 ja siirsi Jokerit ratkaisevan tuntuiseen 4-2 –johtoon. Puolustaja Järventie vippasi pelivälineen takakierteisellä pompulla IFK-alueelle. Kultakypärä Peltonen luisteli kiekon kiinni ja syötti upeasti poikki kentän Pakaslahdelle, joka pakotti Laaksoharjun nöyrtymään.

IFK:n ykkösketju pyöritti vielä hyvin pian 4-2 –maalin jälkeen ylivoimalla, mutta siitä eteenpäin IFK:n mahdollisuudet alkoivat jatkuvasti hiipua. Kolmannessa erässä Pärssisen, Zidlickyn ja Kauppilan voimat eivät enää riittäneet ylivoimapelissäkään.

Petopaitojen happi väheni mitä pidemmälle ottelu eteni. Toiseen erätaukoon mennessä kotivoitto näytti jo vääjäämättömältä. Viimeisessä erässä Antti Aalto kruunasi vielä Jokereiden voiton 5-2 –maalilla, jonka alusti hyvällä taistelulla Teemu Laine.

Kolmannen erän lopussa IFK:lle tarjottiin vielä viimeistä oljenkortta, kun Jussi Pesonen törmäili keskialueella Roman Vopatiin. Polvet kolahtivat ja illan päätuomari Jari Levonen lähetti Pesosen suihkuun 5+20 minuutin tuomio niskassa. IFK ei kuitenkaan kyennyt juuri mihinkään: ei aikalisiä, ei maalivahdin poisottoa, ei mitään. Vain Ville Viitaluoman kakkonen estämisestä minuutti ennen loppua.

- En mä oikein itsekään tiedä mitä siinä tapahtui, se tilanne meni niin nopeasti. Yritin olkapäällä siinä taklata, ja kaveri taisi vähän väistää niin, että jalka jäi väliin. Hyvä ettei käynyt mitään vakavaa, kommentoi Pesonen pelin jälkeen polvitaklaustilannetta.

Jokerit luokkaa parempi

IFK:n mahdollisuudet rikkoa voittokuparinen neljännessä ottelussa näyttävät lähes toivottomilta. Jokerit on kolmessa ottelussa ollut selkeästi IFK:ta parempi lähes kaikessa kentällä tapahtuvassa. Ja mikä tärkeintä Jokereiden kannalta, peli näyttää paranevan jatkuvasti.

- Kyllä tämä oli meiltä paras peli tähän mennessä. Semmonen tunne on, että homma paranee peli peliltä, kommentoi Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen ottelun jälkeen.

- IFK on joka pelissä pelannut ja taistellut hyvin. Niillä on ollut tosi pahoja paikkoja. Meillä on vielä hakusessa kolmen erän tasapainoinen suoritus, arvioi Summanen.

Jokereiden selkein etu IFK:n nähden on materiaalin leveys. Yllättävät pelaajat ovat kuitenkin nostaneet tasoaan, osoittautuneet todellisiksi playoff-pelaajiksi ja näin siirtäneet materiaaliylivoiman paperilta kaukaloon. Nelosketju Valtonen – Sihvonen – Mikko Ruutu on kokonaisuus, jonka työskentelyä on ilo seurata. Kuka olisi odottanut Valtosen nousevan näin suureen arvoon tasapaksun runkosarjan jälkeen?

Ykkösketjun Petri Pakaslahti ja varsinkin Jukka Hentunen hakivat itseään pitkin kautta. Nyt kuitenkin molempien peli on tärkeimmällä mahdollisella hetkellä loksahtanut uomiinsa. Jokereiden ykkösketju on tällä hetkellä varsin paha pysäytettävä. Suuri profiilipelaaja on myös Antti Aalto, joka tekee tärkeää työtä molemmissa päissä. Areenan yleisö odottaa kuitenkin lisänäyttöjä David Nemirovskyltä ja Timo Vertalalta.

IFK:n avainpelaajat alkavat jatkuvasti näyttää yhä väsyneemmiltä: kuormitus on liian kovaa. Petopaidoilta puuttuu myös liikaa taitoa: IFK joutuu painimaan ja taistelemaan jokaisen maalinsa eteen moninkertaisesti Jokereita enemmän. Kari Lehtonen on jokaisessa ottelussa torjunut kosolti enemmän laukauksia, kuin IFK-maalivahdit.

IFK ei ole päävalmentajansa johdolla kyennyt keksimään mitään, millä murtaa Jokereiden puolustusmuuri, saatikka Lehtosen muuri maalilla. Apealta näyttää IFK:n tilanne tiistaita ajatellen.

Huumaa kuumaa ja saatanan tunarit

Kilpailevien joukkueiden kannattajaryhmät kävivät pelin seljettyä 4-2 –maalin jälkeen varsin värikästä sodankäyntiä kuorolaulun keinoin. Taistelulaulut ja pilkkahuudot raikasivat, ja kaikilla tuntui olevan lystiä. Tunnelma nousi mukavan korkealle.

Eräät hölmöläiset keskeyttivät kuitenkin pelitapahtumat kolmannessa erässä heittelemällä terttukaupalla banaaneja kentälle, jonka jälkeen ohjelmanumeroksi vaihtui riidan haastaminen. Aiheellinen viesti Jokerifaneille olisi varmasti käynyt selväksi, vaikka banaanit olisivat pysyneet kaukalon ulkopuolella. Jokerifanien englannin jalkapallosarjoista apinoidut ugh-ugh –huudot vastustajan pelaajille ovat lapsellisen typeriä, mutta banaaneja ansaitsisivat fanit eivätkä pelaajat.

Monesti on Hartwall Areenan lehtereillä kuuden kauden aikana tullut mietittyä sitä absoluuttista faktaa, että Areenan AV-toteutus on hoidettu kaikista liigahalleista surkeimmin. Fasiliteetit luonnollisesti olisivat mitä parhaat: katosta riippuu videotaulu ja ämyreistä kajahtaa kymmenien kilowattien voimalla kristallinkikasta ääntä. Jossain on kuitenkin jatkuvasti pielessä, kun aina jokin on poskellaan vehkeiden luovassa käytössä. Videotaululle ja äänentoistoon syötettävä materiaali lähentelee huonouden rajoja.

Tänään oli jo kamelin selkä katketa, kun Areenan AV-mikot pistivät parastaan. Täysin Areenalle sopimattomat tanssitytöt ryyditettynä mahdollisimman kaukana jääkiekkotunnelmasta olevalla musiikilla, mekaanista kannustusta nauhoitettujen huutojen muodossa, kehno pilkka-animaatio, Noise Level –mittari jälleen nauhalta tulevan äänen kera ynnä muuta täysin turhaa ja tarpeetonta, lähinnä häpeän tunnetta jokerifaneille aiheuttavaa höttöä. Kysymys kuuluukin, kuka tuota kaikkea oikeasti kaipaa? Tanssitytöt pois, cheerleaderit tilalle, rokkia ja rollia, ja keskittymistä perusasioihin: tänään ei videotaululta näkynyt lainkaan hidastuksia, ja kenttäkuuluttaja jatkoi tuttua söhellystään.

Jokeriorganisaation kannattaisi tässä suhteessa tehdä opintomatka esimerkiksi Espooseen ja lisäksi yrittää vielä kerran houkutella legendaarisen erehtymätön Taisto Ketterer takaisin mikrofonin taakse.