Jokerit marssi jatkoon – Kilpeläinen ohittamaton

LIIGA / Raportti
Hallitsevasta mestarista ei ollut lopulta vastusta Jokerien pelisuunnitelmalle, vaikka se pelasi neljännessä puolivälierässä parhaan ottelunsa. Vähäiset HIFK:lle siunaantuneet paikat olivat tulikuuman Eero Kilpeläisen heiniä.

Neljäs puolivälierä Helsingin herruudesta noudatti jälleen tuttua kaavaa. Jokerit hallitsi ottelua ja HIFK ei saanut murrettua Jokerien tiivistä viisikkopeliä. Paikallissarjan ratkaisu tuli neljännen ottelun toisessa erässä, kun HIFK:n hyvän jakson jälkeen Jokerien Markus Nordlund iski isännät kahden maalin johtoon.

Hallitsevan mestarin kesäloma alkoi suunniteltua aiemmin, mutta päävalmentaja Petri Matikainen ei suostunut ottelun jälkeen vuodattamaan tunteitaan.

– Jokerit oli parempi ja he ansaitsivat voiton tästä sarjasta. Me mennään eteenpäin ja mitään julkista vuodattelua tässä ei tule. Kiitän joukkuetta ja olen ylpeä siitä miten me ollaan menty runkosarjan aikana eteenpäin. Nyt vaan playoffit ei ollut se paikka ja aika tällä hetkellä.

Jokerien kakkosvalmentaja Tomi Lämsä oli ottelun jälkeen into piukeana. Tuleva päävalmentaja näki ottelusarjan ratkaisun yhtä ottelua kauempana.

– Onnistuimme hyvin ensimmäisessä pelissä. Näen, että siinä otimme sen askeleen. Viisikon yhteistyö ja kurinalaisuus nousi kaksi pykälää tähän sarjaan. Se oli iso asia, ja kun joukkue saa onnistumisen, on sen kasvukäyrä huikean nopea.

Jokerit oli ottelusarjassa HIFK:ta koko ajan hiukan edellä ja se pystyi pimentämään täysin HIFK:n kärkihyökkääjät. HIFK oli Jokerien tiiviin viisikkopelin edessä täysin aseeton, eikä se pystynyt iskemään kuin ylivoimalla.

– Siihenhän valmennuksellisesti pyritään, että minimoidaan sattumaa. Pyritään luomaan oman pelin rakenteet suhteessa vastustajaan sellaisiksi, että ollaan askeleen koko ajan edellä, että pystytään kontrolloimaan hyökkäyksen aikana ja puolustuksen aikana, mitä tuleman pitää, avasi Lämsä Jokerien pelisuunnitelmaa.

Matikainen ei tuoreeltaan ottelun jälkeen löytänyt murskatappioon suurempia syitä.

– Mä en lähde tekemään nyt mitään syväanalyysia. Pienistä asioista tulee isoja puroja. Ja ne pienet asiat meidän täytyy tutkia. Tietysti ehkä, jos sitä sarjaa vähän perkaisi, niin me annettiin turhan helppoja maaleja eteen.


Eero Kilpeläinen ei antautunut.
Jussi Kivimäki

Rikkonainen avauserä

Neljäs puolivälierä lähti käyntiin rikkonaisesti ja ensimmäisen erän aikana vihellettiin yhteensä 12 minuuttia jäähyjä. HIFK oli jälleen muuttanut pelitaktiikkansa enemmän peruuttelutyyliin, mutta Jokerit pääsi tästä huolimatta keskialueen läpi helposti.

Kotijoukkue hyydytti myös HIFK:n hyökkäyspelin täysin, vaikka Riku Hahl putosi jo ensimmäisen vaihdon jälkeen pois kentältä. Keskushyökkääjä sai kulmatilanteessa mailan kasvoihinsa. Ilmeisesti hämeenlinnalaiselta murtui jotakin, sillä kentällä miestä ei enää nähty.

Ottelun avausmaalia ei tarvinnut kauaa odotella. Mikko Kousa ja Jarkko Ruutu istuivat jäähyllä ja joukkueet pelasivat tasavajaalla, kun HIFK:n pakka meni omassa päässä pahemman kerran solmuun. Toni Söderholm ja Ilari Melart törmäilivät siniviivan tuntumassa, jonka seurauksena Nichlas Hardt pääsi nokikkain Dennis Endraksen kanssa. Tanskalaisen viimeistely oli kylmän viileää ja hän nosti kiekon rystyltä ylävillaan.

Maalin jälkeen peli jatkui rikkonaisena ja tasakentällisin pelattiin vain satunnaisesti. Molemmilla oli omat paikkansa maalintekoon ylivoimalla, mutta molemmat maalivahdit pitivät maalinsa varjeltuina. Tasakentällisin Jokerit hallitsi peliä täysin, vaikka se joutui kierrättämään keskushyökkääjiään. Etenkin Henri Heino otti hyvin roolia, kun hän sai enemmän vastuuta.

HIFK parantaa – Kilpeläinen ei anna armoa

Toisessa erässä HIFK pääsi peliin sisään huomattavasti paremmin. Vierasjoukkue sai luotua huomattavasti enemmän suoria hyökkäyksiä jokeripäätyyn kuin ensimmäisessä erässä.

Jokerit tarjoili erän alussa tasoitusta oikein hopeatarjottimella, kun ylikierroksilla käynyt Hardt jäähyili ensin. Heti perään joukkueelle tuomittiin joukkuerangaistus väärästä vaihdosta. HIFK sai hyviä paikkoja liukuhihnalta, mutta Kilpeläinen nollasi kerta toisensa jälkeen petopaidat.

Ja kun HIFK ei paikoistaan tehnyt, iski Jokerit jälleen. Ben Eaves kuljetti kiekon hyvin alueelle sisään ja veti perässään Eetu Pöystiä. HIFK-hyökkääjän jahdatessa Eavesia, avautui Markus Nordlundille tilaa maalin edessä ja eurajokelainen tykitti Jokerit kahden maalin johtoon.

HIFK tuli kolmanteen erään kaikella jäljellä olevilla voimilla, mutta se ei yrityksestä huolimatta saanut kavennettua peliä. Vierasjoukkue pyöritti peliä jokeripäädyssä, mutta harvoja paikkoja lukuun ottamatta se ei päässyt kunnolla laukaisusektoriin. Muutamat vaaralliset tilanteet olivat huikeasti koko sarjan pelanneen Kilpeläisen heiniä.

Jokerien puolivälierävastus ratkeaa myöhemmin.

» Lähetä palautetta toimitukselle