Jokerijuna puksuttaa raiteillaan

Illan paikalliskamppailussa nähtiin kauniita maaleja puolustajien seisoessa, päätuomari Markku Kruusin sekoilua sekä ottelun Havaiji-kiekko-teeman mukaisesti myös banaaneja jäällä. IFK jatkoi taapertamistaan Areenalla, kotivoitto kirjattiin Jokereille luvuin 6-3.

Ensimmäisen erän jälkeen ottelu näytti menevän viimeisen lähes viiden vuoden ajalta tutun kaavan mukaisesti: Jokerit jauhoi 2-0 johtoon toisen erän alussa, ja IFK:n kohtuullisen vauhdikas yrittäminen ei tuonut tulosta. Petopaidat iskivät kuitenkin saman erän lopussa takaisin tasoittaen pelin salamavauhdilla minuutin sisään. Kolmanteen erään vauhtia pukukopista hakenut Jokerit tuli kuitenkin selvästi parempana ja kotijoukkue rakenteli selvän voiton itselleen.

Pelin taso oli verrattain kehnoa. Hienoja kuvioita nähtiin paljon, taklauksia hieman vähemmän, mutta paikallispelin luonteeseen kuuluvaa sähköä kovin vähän. Täysi tupa, 13 665 pääsylipun lunastanutta, olisi varmasti odottanut enemmän raivoisaa taistelua Stadin herruuden hengessä.

Kruus sekaisin, IFK raivoissaan

Illan päätuomariksi määrätty Markku Kruus oli tänään väärässä paikassa väärään aikaan. Paikalliskamppailu oli tänään hieman liikaa Kruusille, jonka vihellyslinja hukkui pelikellon näyttäessä 00:00. Ensimmäisessä erässä kaksi jäähyä, toisessa yhdeksän, ja viimeisessä erässä vain yksi. Peli oli toisessa ja kolmannessa erässä melkoista mailaheiluntaa, mutta Kruus vihelsi vain puolet toisen erän jäähyn arvoisista paikoista, ja kolmannessa erässä sai mailalla tehdä melkein mitä halusi.

Puhutuin tilanne tapahtui 51. peliminuutilla, kun IFK:lta hylättiin maali. Tilanteessa Jokerit johti 4-2, ja hylkäystuomion aiheuttamaa katkeruutta lisäsi se, että vain sekunteja myöhemmin Sean Bergenheim täräytti toisessa päässä ratkaisevan 5-2 -osuman Jokereille. Hylkäykseen johtanut tilanne eteni seuraavanlaisesti: IFK pyöritti Jokereiden päädyssä, ja konkari Roman Simicek pyöri Kari Lehtosen nenän edessä. Kiekko päätyi siniviivalle, ja petopaitojen puolustaja latasi kiekon ohi Lehtosen. Tilanteessa Simicek oli kuitenkin joitakin sekunteja ennen laukausta ollut selvästi maalivahdin alueella ja oli vielä laukaisuhetkelläkin alueella. Kruus hylkäsi maalin heti, katsomatta edes videolta.

IFK:n valmennusporras ei hyväksynyt Kruusin toimintaa laisinkaan, vaan sätti kiivaasti päätuomaria.

- Otetaan toinen tuomari pois, otetaan maalituomari pois, eikä saa katsoa videolta, yleisönkö tässä pitäisi noita tilanteita tuomita, manasi IFK:n päävalmentaja Alpo Suhonen hylkäystilannetta.

- Tuomarit jos kääntää pelin kulun, ne on väärällä alalla, kaikki vaan hyssyttelee, mutta näin se on, latasi Suhonen tulisena.

Jokerit vahvassa terässä

Kaikesta huolimatta ottelussa parempi joukkue oli numeroiden osoittamalla erolla Jokerit. Kotijoukkueen tilanne näyttää vahvalta, sillä kiekko kulkee jokaisella ketjulla, ja eri kolmikot alkavat rakentua. Ykkösketju, tänään kahdesta maalista vastannut Ville Peltonen - Petri Pakaslahti - Frank Banham on "tulessa" olevan Peltosen johdolla selkeä ykkösnyrkki. Banham näyttää kotiutuvan ykkösketjuun aikaisempia yrittäjiä paremmin. Kakkosketju Timo Vertala - Jukka Voutilainen - Jukka Hentunen on nyt useamman ottelun ajan ollut tasapainoinen kokonaisuus. Viimeisen kahden pelin perusteella myös kolmas yhdistelmä on löytynyt: kolmoskentän parivaljakko Antti Aalto - Tommi Turunen on löytänyt yhteisen sävelen. Peräti kolme syöttöpistettä tänään kerännyt Antti Aalto ruokkii Tommi Turusta, joka laukaisi tänään kaksi maalia Aallon syötöistä. Turunen on nyt tehnyt neljä maalia kahdessa ottelussa.

Kolmen tasapainoisen ketjun päälle löytyy vielä nelosketju, joka oli kiistaton onnistuja tänään. 18-vuotias suurlupaus Sean Bergenheim syötti tänään ensin Tommi Hannuksen kauniin 4-2 -maalin, ja tekaisi itse 5-2 ratkaisun. Bergenheimilta varsin pirteä esitys siis.

- Seanin isoin juttu on tällä hetkellä nuorten MM-kisat, joihin hän valmistautuu. Bergenheim on ollut treenikuurilla, mutta tänään pääsi jälleen tuoreilla jaloilla mukaan, valotti Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen joukkueen nuorimman tilannetta.

Jokerit pelasi tänään toisen erän lopun notkahdusta lukuunottamatta kohtuullisen pelin. Jokereiden selvästi vahvimmat aseet ovat kokonaisuus, viisikkopuolustaminen ja materiaalin leveys. Kolmen ketjun edustajat viimeistelivät erittäin kauniita maaleja, unohtamatta tietenkään Kari Lehtosta, joka peräti kolmesta päästetystä maalista huolimatta pelasi jälleen vahvan pelin.

- Ei kovin hyvää peliä meiltä, liian ailahtelevaa. Toisessa erässä luultiin että peli voisi olla meidän, ja noin siinä heti käy, ynnäsi Summanen ottelua ja IFK:n nousua tasoihin.

Jotain positiivista IFK:n leirissä

-Parempi peli pitkästä aikaa, pystyttiin lyömään kunnolla kampoihin. Jokerit on hyvä joukkue, kertoili Suhonen pelin jälkeen.

Helsingfors IFK ei ole voittanut Areenalla liki viiteen vuoteen. Joitain valopilkkuja IFK:n illassa oli. Ainakin tuli todistettua se, että Kari Lehtonen on ohitettavissa, mikäli vain maalin eteen saadaan asetettua riittävästi kiloja. Robert Kantorin ylivoimalla siniviivalta laukaisema 2-1 -kavennus tuli hyvän maskin takaa, ja Arttu Luttisen 2-2 -tasoitus syntyi reboundia riittävästi ronkkimalla. Kolmas IFK:n maali syntyi maukkaan kuvion päätteeksi, maalintekijänä vasta kauden ensimmäisen maalinsa viimeistellyt Marek Zidlicky.

Kaukana IFK on kuitenkin hyvästä pelistä. Neljä tappiota putkeen kertovat korutonta kieltään. Jotain on pielessä. Puolustuspää on punanuttujen suurin ongelma. Kaikkea kunniaa Jokereiden komeista maaleista ei voi sälyttää narripaitojen hyökkäyskaluston harteille, siksi helppoa hakeutuminen ykkössektorin tekopaikoille oli.

-Luttisen ensimmäinen peli liigassa, ja heti maali. Hyvä alku, kehaisi Suhonen IFK:n illan valopilkkua.

Case Stathos ja Jokereiden sairaslista

IFK:n maalilla Timo Laaksoharju pelasi taitojensa tasolla. Ei emämunauksia, mutta pientä haparointia, ja huippupelastukset puuttuivat. Ainakin Turusen 2-0, ja Banhamin 3-2 -maalit olisivat olleet torjuttavissa, joskin pahoja ns. "oldtimer" -puolilämäreitä molemmat. Laaksoharju lienee valitettavasti väärässä liigassa ykkösmaalivahdin asemassa.

Nordenskiöldinkadun päämajasta julkaistiin maanantaina tieto uudesta ykkösmaalivahdista petopaidoille. Kanadalainen Dave Stathos on kuitenkin tällä hetkellä nurinkurisessa tilanteessa. Pelilupa on selvä, mutta Suomessa työskentelemiseen kanadalaiselta vaadittava työlupa on vielä kiven alla.

-Joku byrokraatti Työvoimatoimistossa istuu sen päällä. Saa nähdä jos joku saisi maanantaina asiaa eteenpäin, kommentoi Suhonen.

Jokereiden sairaslistaan on odotettavissa lyhennystä.

-Mikko Ruutu palaa maanantaina kokoonpanoon, ja näillä näkymin myös Ilkka Mikkola saadaan maaanantaina mukaan. Toni Sihvonen pysyy vielä sivussa, valotti Summanen tilannetta.