HIFK murskasi Jokerit

HIFK löi Jokerit murskaluvuin 6-1 Hartwall-Areenalla ja jatkoi näin puolustavan mestarin tappioputken neljään otteluun. Jokerit oli ottelussa lähes koko ajan täysin vastaantulijan roolissa eikä joukkueen pelistä juuri positiivisia asioita löytänyt.

Areenalla tehtiin samalla historiaa, sillä edellisestä HIFK:n voitosta vierasottelussa Jokereita vastaan olisi tullut täyteen jo viisi vuotta tammikuun 13. päivä 2003... Tänään HIFK oli hallitsevampi ensimmäisestä erästä alkaen ja se myös loi parhaat maalipaikat. Jokerit meni kuitenkin HIFK:n puolustuksen sekoillessa 1-0 johtoon ajassa 13.56 Tommi Turusen maalilla. Kuitti tuli Ilkka Pikkaraisen toimesta ajassa 16.20. Tällä kertaa sekoiluvuorossa oli Jokereiden puolustajista Olli Malmivaara.

Vielä ennen erätaukoa HIFK sai ylivoiman, jota joukkue tarvitsi vain kahdeksan sekuntia. Mikko Kurvinen ja Marek Zidlicky siirtelivät kiekkoa poikittain ja Timo Pärssinen pääsi lataamaan vastakiekosta HIFK:n johtolukemiksi 2-1. Erän paras taklaus nähtiin jo 25 sekunnin kohdalla kun Tuomo Ruutu keräytti Ari Vallinilla varusteita. Kotijoukkueen Kari Lehtonen torjui erässä 13 ja HIFK:n Dave Stathos 10 kertaa.

HIFK karkasi toisessa erässä

HIFK jatkoi toisessa erässä siitä, mihin se ensimmäisessä jäi. Paine saatiin Kari Lehtosen vartioiman kotijoukkueen maalille ja eräs ottelun ratkaisukohtia oli Mika Strömbergin puhdas oma maali. Nuori Arttu Luttinen ahdisteli Jokereiden veteraanipuolustajaa niin tiukasti, että Strömberg menetti kontrollin luistimiinsa, käsiinsä ja kiekkoon – ja teki upean vanhanaikaisen hölmistyneen Lehtosen taakse ajassa 25.57! Maali merkittiin Arttu Luttisen tiliin... Siihen loppui Jokereiden viimeinenkin yritys.

Jatkoa seurasi 28 sekunnin kuluttua kun Areenalla uusi tuttavuus HIFK:n Frantisek Mrazek pääsi yhdenkään jokeripuolustajan tippaakaan estelemättä siirtämään vieraat 4-1 johtoon. Samanlaiset pikamaalit nähtiin hieman ennen erätaukoa. Ensin Kim Hirchovitsh taiteili numeroiksi 5-1 ja puolen minuutin päästä ajassa 37.59 Joonas Vihko siirsi hienon kuvion päätteeksi HIFK:n 6-1 johtoon. Toisessa erässä myös Dave Stathos joutui torjumaan muutaman kunnon vedon näyttäen samalla sen, että aina löytyy joku kohta Stathosia estämään kiekon maalin menon. Torjuntoja kertyi Stathosille toisessa erässä 18 ja Lehtosellekin 15 kappaletta. Toisen erän maalit silti HIFK:lle lukemin 4-0 ja niissä lukemissa ei ollut tippaakaan liikaa.

Kun HIFK johti jo 6-1 kahden erän jälkeen, kolmas erä oli enää muodollisuus. Maaleja ei kolmannessa erässä enää nähty. Erän näyttävimmästä tapahtumasta vastasi Tomek Valtonen taklatessaan Joonas Vihkon seinille. Hyvän pelin pelannut Vihko sortui valitettavaan loukkaantumisfilmaukseen, mutta kun jäähyä ei tullut, Vihko nousi kuin vieteriukko jatkaen peliään...

Alpo Suhonen sai rauhan joukkueelleen

Ottelun tauottua HIFK:n valmentaja Alpo Suhonen oli tyytyväinen omiensa esitykseen. ”Tasapainoista pelaamista meiltä kaikin tavoin. Mikään osa-alue ei meiltä pettänyt ja kaikki kentät tekivät myös maaleja”, Suhonen summasi iloisen näköisenä murskavoittoon päättyneen ottelun kulkua. Selvää on, että paineet Alpo Suhosen persoonaan ja HIFK:n tilanteeseen helpottuvat nyt merkittävästi ainakin joksikin aikaa. Vierasvoitto Jokereista on ollut sen verran harvinaista herkkua viime vuosina HIFK:lle, että sen myötä HIFK:n valmennus ja koko joukkue voivat rauhassa keskittyä pelaamaan muutaman ennen joulutaukoa olevan ottelun pois.

Jokereiden pukukoppi oli ottelun jälkeen huomattavasti HIFK:n vastaavaa hiljaisempi. Silti joukkueen valmentaja Raimo Summanen ei ollut kovin huolissaan, vaikka joukkue koki jo neljännen peräkkäisen tappion liigassa. ”Viime vuonna hävisimme peräkkäin kuusi ottelua, mutta nostimme silti Kannun keväällä. Siitä tässä on kysymys, keväästä. Ei mistään muusta. Me tiedämme sen, mitä teemme ja kaikki tämä palvelee kevättä varten”, Summanen linjasi joukkueensa tilannetta.

Jokerit harjoittelee lujempaa kuin koskaan?

Jokereiden pelistä näki, että pelaajien luistelu on todella raskasta. Ainoastaan Ville Peltonen ja Teemu Laine sekä Tommi Hannus jaksoivat vetää vaihtonsa täysillä loppuun. Muut joutuivat tyytymään kiekon heittämiseen päätyyn tai jonnekin pois lähettyviltään. Esimerkiksi Ilveksestä vähän aikaa sitten hankkittu David Nemirovsky pelasi yhden hyvän pelin Jokereissa, mutta vaipui sen jälkeen seuraavissa peleissään osaksi väsynyttä massaa. Nemirovskyn ei tarvinnut harjoitella Ilveksessä yhtä paljon kuin muiden, joten Summasen johtamat Jokereiden treenit ovat olleet varmasti erittäin kuluttavia. Se näkyy peleissä liikkeen puuttumisena.

Jatkoajan toimituksen Jokereiden joukkueen sisältä saamien tietojen mukaan Summanen ja Lukkarila ovat vetäneet Jokereiden pelaajille viime aikoina kovempia harjoituksia kuin Jokereissa on koskaan nähty. Summanen ei tätä pelin jälkeen suoraan myöntänyt, mutta ei kieltänytkään. ”En halua paljastaa kaikkia yksityiskohtia”, Summanen totesi. Vaikka Summanen ei halua Jokereiden harjoitusten tasosta puhuakaan, Jokereiden extra kovien harjoitusten tarkoitus on juuri se, minkä Raimo Summanen avoimesti kertoikin: ainakaan luistelemalla ei kukaan voita Jokereita playoffeissa.

HIFK voitti siis tämän taistelun. Mutta sota jatkuu.