Jokerit puolusti Bluesin nurin

Jokerit pelasi ykkösvahdilleen Eero Kilpeläiselle jo kauden neljännen nollapelin, kun se kukisti Bluesin kotihallissaan maalein 3–0. Ottelun ratkaisi kotijoukkueen keskialueen puolustuspeli, jonka murtamiseen espoolaisvieraat eivät löytäneet keinoja.

Helsingin Jokereiden pelistä näkee tällä hetkellä, että sen ottelutahti on ollut varsin löysä. Joukkue on päässyt harjoittelemaan rauhassa, ja etenkin sen puolustuspelaaminen on huiman tehokasta.

Lauantain liigakierroksella Jokerit puolusti tehottomaksi Bluesin. Vieraat jäivät ottelussa nollille, valmentajansa Lauri Marjamäen mukaan pitkälti Jokerien ansiosta.

– Täytyy antaa tunnustusta vastustajalle, Jokerit puolustaa tällä hetkellä äärimmäisen hyvin viidellä miehellä, Marjamäki summasi.

– Kyllä varmaan semmoiset kolmekymmentä syötönkatkoa Jokerit pisti tänään keskialueella, kun me yritettiin siitä läpi päästä.

Eero Kilpeläinen pelasi jo kauden neljännen nollapelinsä. Tasaisen vauhdin taulukolla niitä olisi kauden lopussa kasassa 30!

Kotijoukkue pääsi pelaamaan johtoasemassa jo ottelun kolmannella minuutilla, kun Jeremy Dehner iski 1–0-osuman ylivoimalla. Ben Eaves voitti B-pistealoituksen Markus Nordlundille, jonka lyöntilaukauksen Petri Koivisto torjui. Paluukiekko liukui suoraan Dehnerille, joka latasi kauden toisen maalinsa.

Avauserän loppupuolella Jokerien ykkös-ylivoimakentällinen jauhoi koko kaksiminuuttisen Bluesin päädyssä, muttei saanut maalia aikaan. Tommi Huhtala ehti vapautua jäähyaitiosta, ja kotijoukkue vaihtaa osan kakkoskentällisestään jäälle ennen kuin Koivisto joutui antautumaan toistamiseen.

Eaves pelasi Janne Lahden täyteen vauhtiin, tämä kiersi maalin ja syötti rystyltä Antti Kerälälle. Keskushyökkääjä oli unohtunut Bluesin puolustukselta täysin vapaaksi Koiviston eteen. Kerälä veivasi Blues-vahdin jäihin ja ujutti kiekon yli maaliviivan.

– Hyvä ensimmäinen erä meiltä, ansaitusti otettiin johtoasema, kehui Jokerien kakkosvalmentaja Tomi Lämsä.

Hurlumhei-vaihe

Ottelun toinen erä oli varsin sekava. Kumpikin joukkue istui kaksi kaksiminuuttista, mutta kumpikaan ei pystynyt ylivoimalla maalintekoon. Hieman yllättäen NHL-kokoinen hyökkäysalue vaikeuttikin enemmän ylivoima- kuin alivoimapelaamista.

– Vaikka tila kasvaa, ylivoima ei saa mennä siihen, että kiekkoa vain siirrellään. Se haluttaisiin pitää kuitenkin jämäkkänä ja suoraviivaisena. Se taas vaatisi harjoittelua, että pystyttäisiin käyttämään tila hyväksi niin hyvin kuin pitäisi, Lämsä analysoi.

Blues oli toisessa erässä parhaimmillaan, mutta silti varsin kesy. Jokerit onnistui ohjaamaan vieraansa hyökkäykset kaukalon kulmauksiin, jossa se oli kaksinkamppailuissa vahvempi.

– Kun keskialue on noin lyhyt, siitä pitäisi vauhdilla päästä heilahtamaan, mutta kyllä Jokerit oli tänään aika hyvä keskialueen puolustuspelaamisessa. Siinä oli träppi-nelikko punaviivan tuntumassa ja pakit vielä alla, emme päässeet sieltä väleistä syvään niin kuin olisi pitänyt, Marjamäki harmitteli.

Jokerien hyökkäyspelin taso puolestaan putosi ensimmäisen erätauon jälkeen selvästi. Avauserää kotijoukkue vei miten tahtoi, toisessa maalipaikkoja tuli vain harvakseltaan.

– Toisessa erässä tuli aavistus huolimattomuutta omaan hyökkäyspelaamiseen. Sitä kautta tuli sellainen hurlumhei-vaihe peliin, ettei tiennyt, mihin se lähtee, Lämsä mietti.

Puolustuspelaamisen juhlaa

Päätöserään Jokerit taas kasasi rivinsä. Se jatkoi erinomaista puolustuspelaamistaan, mutta onnistui myös luomaan selvästi vastustajaansa enemmän maalintekopaikkoja.

Niissä suoraviivaisuus kuitenkin puuttui, suurimpana tuhlailijana kunnostautui Ilari Filppula, joka haki useamman kerran selkeässä tekopaikassa vielä syöttöä ketjukaverilleen.

Ottelun viimeiselle minuutilla Jani Rita löi loppulukemat 3–0 tyhjään Blues-maaliin. Ridalle maali oli kauden viides.

Eero Kilpeläinen sai kauden neljännen nollapelinsä lopulta varsin helpolla. Torjuntoja jokerivahdille kertyi vain kaksikymmentä, niistä puolet keskimmäisessä erässä.

– Päästiin viimeiseen erään kahden maalin johdossa ja puolustettiin sitä hyvin. Erittäin kypsää ja huolellista johtoasemapelaamista, se toi meille voiton tänään, Lämsä summasi.

Jokerit hakee jatkoa kuuden liigavoiton putkelleen seuraavan kerran keskiviikkona, kun se isännöi paikallisvastustajaansa IFK:ta. Bluesin vieraaksi puolestaan tulee jo tiistaina JYP.