Jokereille tahtovoitto Bluesista

LIIGA / Raportti
Espoon Blues oli jo menossa kohti vierasvoittoa Areenan lauantai-illassa, mutta se ei saanut ratkaistua peliä toisessa erässä. Kotijoukkue Jokerit väänsi viimeiseen erään taisteluvaihteen päälle ja piti pintansa lukemin 3-2.

Jokerit sai otteluun salama-alun. Jo ajassa 2.48 Bluesin maalilla ensimmäistä otteluaan pitkään aikaan pelannut Jarmo Myllys joutui ensimmäisen kerran kaivamaan kiekon selkänsä takaa. Jokereiden nelosketju painoi Bluesin ykköstä vastaan pelin hyökkäyspäätyyn, ja Mikko Ruutu syötti keskelle nousseelle puolustaja Samuli Jalkaselle, joka lapioi kiekon maaliin.

Vain 33 sekuntia ehti kulua edellisestä, kun Blues nöyrtyi toistamiseen. Jokereiden ykkösketju, tänään muodossa Jukka Hentunen – Petri Pakaslahti – Tommi Turunen lähti suoraan kohti hyökkäyspäätyä keskialoituksen jälkeen. Maalipaikka rakentui nopeasti, ja kuin varkain jokerihyökkääjät pääsivät huseeraamaan Myllyksen maalin edessä varsin vapaasti. Tommi Turunen ehti jo pomputella kiekkoa ylärimaan, kunnes Hentunen iski lätkän pömpeliin.

- Oliko sitten siitä, että me oltiin kuusi päivää huilattu ja Jokereilla oli pelejä alla, mutta me ei saatu koneita käyntiin ja kateltiin vaan, mietti Bluesin päävalmentaja Hannu Kapanen pelin jälkeen.

Kotijoukkueella oli lukuisia loukkaantumisia ja pelikieltoja rasitteenaan lähdettäessä illan otteluun. Timo Vertala palasi kuitenkin harventuneeseen kokoonpanoon loukkaantumisestaan huolimatta. Miehen murtunut sormi ei kuitenkaan vielä kestänyt täysin pelaamista, ja Vertala siirtyi pukusuojan puolelle ottelun vanhettua hieman päälle 8 minuuttia.

Jokerit hallitsi erän alkua, mutta yhtäkkiä osat vaihtuivat. Erän taituttua hieman yli puolenvälin Jokereiden Ari Vallin sai kahden minuutin jäähyn kampituksesta. Blues sai hyvän pyörityksen päälle ylivoimalla, ja Markku Hurme siirsi tyylipuhtaasti Arto Laatikaisen lämäristä tulleen reboundin verkkoon.

Blues sai kavennuksensa jälkeen myllyn pyörimään kohti jokeripäätyä. Käytännössä koko erän toinen puolisko oli silkkaa espoolaisten hallintaa. Tasoitus antoi odottaa itseään erän loppuun asti, kunnes ajassa 18.54 Olli Ahonen ohjasi maalin edestä hienosti kiekon suoraan Peter Sarnon syötöstä sisään. Tilanteessa jokeripakki Ilkka Mikkola unohti puolustajien kultaisen säännön: maila pois.

- Päästiin varkain 2-0 –johtoon, sitten Blues otti ohjat käsiinsä. Näytti tosi pahalta meille. Meiltä oli peli ihan kateissa, jengi on kuolemanväsynyt. Ollaan ihan poikki, peli olisi voitu viheltää poikki yhdessä vaiheessa, tuumaili Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen pelin jälkeen.

Toinen erä Bluesin

Espoolaiset hallitsivat selkeästi myös toista erää. Kiekko päätyi reppuun kuitenkin ainoastaan ajassa 22.35, ja tällöinkin Jan Calounin laukaisema kiekko kimposi päätuomari Hannu Henrikssonin luistimesta maaliin. Maali hylättiin sääntöjen mukaisesti.

Erän lopussa Jokerit alkoi päästä takaisin peliin. 34. minuutilla Jukka Hentunen pääsi läpiajoon, mutta Myllys venytti tärkeän torjunnan tärkeällä hetkellä. Hetkeä myöhemmin Jokerit pääsi pelaamaan pitkän aikaa kahden miehen ylivoimaa ensin Teemu Elomon, ja sitten Mike Stapletonin lähdettyä kaksiminuuttiselle. Jokeriylivoima kärsi kuitenkin selkeästi Ville Peltosen kaltaisen ratkaisupelaajan puuttumisesta, ja ylivoimasta puuttui selkeästi ajatus. Peli meni liian pieneksi ja Blues kesti. Jukka Hentunen tärväsi jälleen avopaikan lauottuaan ohi kiekosta.

Lopun alun urkuja Jokereille soitti Markus Kankaanperän helpohkosti saama 5+20 –minuuttinen keihästyksestä. Kankaanperä kieltämättä hipaisi lavallaan Blues-pelaajan rinnuksia, mutta tuomio oli kuitenkin hieman raju.

- Kaksi erää oli täysin Bluesin. 2-2 –tilanne toisen erän jälkeen ei ollut oikeutettua, meidän olisi pitänyt olla häviöllä, myönsi Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen pelin jälkeen.

Jokerit nousi taistelemaan ja voitti

Kolmas erä alkoi siis espoolaisten neljän minuutin ylivoimapelillä. Illan ottelussa kuitenkin Bluesille tuntuivat nimenomaan erän alut olevan ongelmallisia. Kolmannenkin erän alku meni penkin alle, kun Blues ei saanut kunnon sykettä päälle ylivoimassa, vaikka pakkopeli välillä pyörikin.

Jokerit oli pitkään alamaissa ensimmäisen kymmenen minuutin salama-alun jälkeen. Kolmannen erän viimeisen kymmenen minuutin aikana se kuitenkin heräsi uudestaan, kuten koko Areenakin. Tunnelma oli välillä erinomainen.

Timo Vertala lähti kaukalosta ottelun alun jälkeen, mutta palasi myöhemmin jälleen laatikkoon, vaikka mies ei kunnolla pystynyt edes laukaisemaan. Tämä oli myötävaikuttamassa Jokereiden taistelufiilikseen.

- Vertala on kaveri, joka sytytti tämän joukkueen. Hänen ei olisi pitänyt edes pelata. Sormi on ollut lähes irtipoikki, ja Vertala pelasi puudutuspiikin avulla, yritti ja yritti, vaikkei pystynyt oikeastaan edes ampumaan ollenkaan. Mutta hänen luistelu käänsi ottelun. Kaikki näkivät, että jos Vertala haluaa pelata joukkueelle, pitää muidenkin, ylisti päävalmentaja Raimo Summanen Vertalaa.

Jokereiden nousu palkittiin lopulta ajassa 57.47, kun Tommi Turunen latasi tarkan rannelaukauksen aivan Blues-maalin yläkulmaan. Tilanteessa Jukka Voutilainen teki erinomaisen esityön, ja vielä tärkeämmässä roolissa oli Jussi Pesonen maskimiehenä. Jarmo Myllys oli voimaton Turusen kudin viuhahtaessa b-pisteeltä ylämummoon.

- Viimeinen maali oli paska. Siellä puoli minuuttia pyörittiin kulmassa ja kaikkein suurin virhe tapahtui siinä, että kaveri (Voutilainen) pääsi kääntymään ja nousemaan, eikä maalilla ollutta miestä otettu (Pesonen). Siinä sai tehdä maskia ihan rauhassa. Jamolla ei ollut jakoa, koska hän ei nähnyt sitä laukausta. Meni ihan yläkulmaan, ei ollut kova, mutta tässä tapauksessa ei tarvinnutkaan, koska se oli tarkka ja hyvä veto. Laiturin olisi pitänyt kiilata, ettei kulmasta päästä kääntymään, kertasi Blues-valmentaja Hannu Kapanen ratkaisumaalia harmistuneena.

Tärkeä tahtovoitto

Jokereille voitto oli viikon tapahtumat huomioonottaen todella tärkeä ja erinomainen osoitus joukkueen venymiskyvystä ja tahtotasosta. Blues oli jo menossa menojaan, mutta kun espoolaiset eivät saaneet ratkaistua peliä, kykeni Jokerit vielä nousemaan.

- Laskee tän hässäkän, kolme peliä Continental Cupissa, kolme peliä liigassa, kaikki se juhlinta, kaikki se tunnekuohu, paikallispelihässäkkä, Peltosen loukkaantuminen, niin ihan uskomattoman iso voitto. Jengi on rampana ja väsyneenä ja kaiken kohun keskellä tällä tavalla lähtee nousemaan ottelun lopussa kaikkia todennäköisyyksiä vastaan. Se on hyvä merkki. Uskoisin että Continental Cupin jälkeen tämä on se toinen iso juttu, johon palataan ennen pudotuspelejä, kun haetaan voimaa tehdä isoja suorituksia, iloitsi Summanen.

Bluesille tappio oli varmasti paha pettymys. Joukkue on mennyt pienoista vuoristorataa viime aikoina, ja pisteet olisivat sille elintärkeitä, jotta joukkue pysyisi sarjakärkien tahdissa mukana.

- Ei tässä mitään, kaksi erää oltiin hyvin pelissä mukana, mutta kolmas erä oli huonompi. Varsinkin se ylivoima, mitä lähdettiin pelaamaan. Ei menty systeemillä, sovellutuksia oli jos minkälaista. Vääriä, omia kuvioita. Ei ollut tarpeeksi nälkää tehdä sitä ratkaisevaa maalia, siinä se olisi pitänyt tiltata, suomi Kapanen omiaan.

- Oli meillä maalipaikkoja kohtuullisen paljon, mutta niistä kun ei tehty. Lopussa niin sanotusti petti pokka. Ehdin jo miettimään, ketkä pelaavat jatkoajalla, ja ehkä tuli valintavirhe tehtyä ketjun suhteen.

Tästä eteenpäin

Jokerit pääsee härkäviikkojen jälkeen ansaitulle viikon tauolle, sillä joukkueen seuraava ottelu on vasta 26.1. Hassua sinänsä, mutta silloin Jokerit kohtaa jälleen Bluesin, joka varmasi himoitsee revanssia Länsiauto-areenalla.

Blues harjoittelee uutta kohtaamista varten ensin tiistaina kotona ongelmiensa kanssa painiskelevaa TPS:ää vastaan ja torstaina Nordenskiöldinkadulla IFK:ta vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle