Ässät kävi ryöstöretkellä Helsingissä

LIIGA / Raportti
Porin Ässät osoitti olevansa tilastojensa veroinen vierasjoukkue, kun se kävi ryöstämässä kaksi pistettä Jokereilta. Kotijoukkue lähti ottelun kolmanteen erään kahden maalin johdossa, mutta onnistui hukkaamaan sen minuutin aikana.

Jokerit näytti 40:n minuutin kohdalla olevan matkalla kohti helpohkoa voittoa Ässistä. Sama ajatus taisi vallata myös joukkueen toisella erätauolla, sillä se päästi vieraansa iskemään päätöserän kahdessa ensimmäisessä vaihdossa yhtä monta maalia.

Ensin Tuomas Santavuori iski Frans Tuohimaan tarjoaman mehukkaan paluukiekon verkkoon. Heti perään Stephen Dixon pääsi laukomaan Tuohimaan edestä vapaasti tasoitusmaalin.

– Kun erätauolta tullaan 1–3-tilanteessa, täytyy laittaa kaikki peliin ja yrittää saada heti maali. Nyt tehtiin kaksi – ja tästä uusi peli, kertasi Ässien päävalmentaja Karri Kivi.

Jokerikollega Erkka Westerlund oli pettynyt paitsi lopputulokseen, myös oman joukkueensa suoritukseen. Se oli hänen mukaansa "epätasainen ja ailahteleva".

– Hyökkäys- ja puolustuspeli eivät pysyneet tasapainossa, sen takia vastustaja niitä tilanteita sai, Westerlund näki.

– Ei voi olla tyytyväinen. Oli hyviä jaksoja, mutta sitten taas myös heikompia. Pelin rakenne ei ollut kunnossa.

Erotuomarikaksikko Stefan FonseliusAleksi Rantala oli vuorotellen kummankin joukkueen hampaissa. Porilaisleiriä kiukuttivat kolmannen erän neljä kaksiminuuttista, jotka Jokerit kuitenkin tuhri.

– Varsinkin viiskolmonen oli heikkoa. Viisnelosessa saatiin laukauksia ihan hyvin, Westerlund harmitteli.

Kiven näkökulma oli toinen.

– Alivoimajätkät ottivat ratkaisupaikoissa isoa ruutua.

Ottelun ratkaisu syntyi lopulta jatkoajalla, kun ässävahti Antti Raanta hankki Jarkko Ruudulle tämän illan kolmannen kaksiminuuttisen. Neljällä kolmea vastaan ratkaisun iski Tomas Zaborsky.

– Aika paljon oli tapahtumia. Pitkän tauon jälkeen molemmilla oli pulssi aika kiepeillä, Kivi summasi.

Kaksi erää kotijoukkueen ohjaksissa

Kotijoukkue hallitsi ottelun alkua. Ensimmäisen kerran se onnistui maalinteossa ennen kuuden minuutin täyttymistä, kun Antti-Jussi Niemi pääsi laukomaan vapaasti. Hyvän esityön maaliin teki Jokerien nelosketju, joka pakotti karvauksellaan Radek Smolenakin heikkoon purkuun.

Toisen kerran kotijoukkue osui ylivoimalla. Riku Hahl ja Nichlas Hardt painivat maalinedustalla ja saivat kaivettua kiekon Jani Ridalle. Jokerien ykköstykki pääsi tekemään 2–0-osuman helposti.

Vierasjoukkue Ässät pommitti avauserässä peräti 30 laukausta, joista Tuohimaa joutui torjumaan 19. Suurin osa kiekoista tuli tosin kaukaa maalintekosektorin ulkopuolelta.

Ässien avausmaali toisen erän alussa osoitti taktiikan oikeaksi. Tuohimaa pudotti kiekon eteensä, ja jatkotilanteesta Patrick Yetman pääsi maalaamaan kavennusosuman.

Newfoundlandiläishyökkääjä oli muutamaa minuuttia myöhemmin suuressa roolissa myös takaiskumaalissa, kun hän otti jäähyn hyökkäysmaalin takana. Jokerit pyöritti kaksi minuuttia ilman osumaa, mutta heti jäähyn päätyttyä Janne Lahti laukoi kotijoukkueen jälleen kahden maalin karkumatkalle.

– Tänään näytti aika huonolta ennen kolmatta erää. Toinen erä oli ehkä kauden vaisuin. Ajatus karkasi, eikä ollut yhtään sellaista vaihtoa, joita on käyty läpi koko kausi, Kivi myönsi.

Kilpeläinen ainakin tämän viikon sivussa

Jokerit sai sairastuvalta tositoimiin Lahden, joka oli heti joukkueensa parhaimmistoa. Lahden, Filppulan ja Teemu Pulkkisen muodostama kotijoukkueen ykkösketju oli alati vaarallinen.

Sen sijaan ykkösvahti Eero Kilpeläistä Jokerit ei saa Westerlundin mukaan ainakaan tällä viikolla takaisin kokoonpanoonsa. Narrinutut pelaavat perjantaina ja lauantaina Kärppiä vastaan, ensin kotonaan ja sitten vieraissa.

Ässät puolestaan kohtaa samoina päivinä molemmat tamperelaisjoukkueet. Ensin se vierailee Ilveksen luona, sitten isännöi Tapparaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle