Outojen ulosajojen sarja jatkui Tampereella

LIIGA / Raportti
Ilveksen Alexander Ruuttu saa kampitustaklauksestaan kurinpalautusta Tapio Laaksolta. Jäässä makaa uhriksi joutunut Josh MacNevin.
Kuva © Jarno Hietanen
Ulosajobuumi jatkui tiistaina Hakametsässä, kun Ilves kohtasi merkityksettömässä jumbofinaalissa Turun Palloseuran. Kotijoukkueen Alexander Ruuttu ajettiin suihkuun kampituksesta. Jumbojoukkueet onnistuivat tarjoamaan vähälukuiselle yleisölle yllättävän värikkään kiekkoillan, joka päättyi voittomaalikilpailun jälkeen Ilveksen voittoon 4-3 vl. (0-1,2-1,1-1,0-0).

Ilveksen kotiottelussa jatkettiin siitä, mihin viimeksi jäätiin, ainakin outojen ulosajojen suhteen. Viimeksi lauantaina ottelun tuomaristo näytti kyseenalaisesti ovea Tommi Välimaalle. Tiistaina tuomarit Antti Hämäläinen ja Jussi Leppänen arvioivat, että Ilveksen Alexander Ruuttu kampitti vastustajan 5+20 minuutin jäähyn ja automaattisen ulosajon arvoisesti. Ilveksen fanikatsomo osoitti mieltään päätökselle laulamalla tuomaristolle ohjeita rytmikkäästi: "Kaikki ulos!"

Otteluvalvoja Pekka Rindell myönsi ottelun jälkeen, että rike oli pieni, mutta turha.
- Kyseessä on pelaajien kunnioitus. Tilanteessa pelaaja venytti jalkansa toisen pelaajan eteen tarpeettomasti. Rike oli tahallinen, ja vastustaja voi loukkaantua tuollaisesta.
Kampituksesta ulosajaminen on harvinaista jääkiekossa, mutta Rindellin mukaan se on kuitenkin mahdollista.

Tilanne näytti normaalilta taklaustilanteelta. Molempien joukkueiden valmentajat olivat tuomiosta tuomareiden kanssa toista mieltä.

- Rehellisesti sanoen ei ollut ulosajon paikka. Tosin meidän pelaaja (Josh MacNevin) loukkaantui siinä. Hänellä on yläraajavamma, TPS-käskijä Juha Pajuoja sanoi.
- Tällainen tuomaritoiminta täytyy lyödä poikki runkosarjan loppuun. Liian epämääräisesti siellä vihelletään nyt, hän jatkoi.
Samoilla linjoilla oli myös Ilveksen kakkosvalmentaja Vesa Viitakoski.
- Selvä jäähyn paikka se oli, mutta vain kakkonen. Sama pelaaja näytti ensin jatkavan jäällä. Tuomarit ovat nyt niin sidottuja, että tämä rupee olemaan vitsi, hän sanoi.

Pakkopullaa rusinoilla

Vaikka Ilves otti TPS:sta kauden kolmannen voittonsa. Viitakoski ei kuitenkaan hyppinyt riemusta.
- Pakkopullan makua oli. Kumpikaan joukkue ei ollut parhaimmillaan.

Pelillisesti ottelu tarjosi silti yllättävän viihdyttävää jääkiekkoa. Ilves hallitsi ensimmäistä erää Ruutun jäähyyn asti. Ilveksen Atte Pentikäinen otti korkeasta mailasta jäähyn heti Ruutun ulosajon jälkeen. Uhriksi joutunut Marko Anttila näytti ottavan osuman vastaan hiukan teatraalisesti, mistä Pentikäinen hermostui, mutta saikin itse nokkiinsa. Jäähyn jälkeen Pentikäinen ei palannut jäälle.

Ilves-fanit eivät entisen kultapoikansa Anttilan näyttelijänlahjoja kiitelleet. Aina kun Anttila koski kiekkoon, fanit buuasivat. Anttila kuitenkin kosti huutelut pelaamalla hienosti ja syötti kaksi maalia. Ensimmäisen syöttöpisteensä mies nappasi heti Pentikäisen jäähyn aikana, kun Tom Preissing latasi TPS:n 1-0 johtoon.

Ilves tasoitti toisen erän alkajaisiksi, kun puolustajan paikalle siirretty Antti Kangasniemi laukaisi viivalta kiekon ohi Atte Engrenin. Ilves meni 2-1 johtoon, kun varsin pirteästi pelannut ykkösketju näytti osaamistaan. Kai Kantola syötti lujasti poikki kentän Matias Soinnulle, joka näki maalin eteen hiipineen Mika Viinasen. Siirrettyään kiekon tyhjään maaliin Viinanen pyöritteli päätään ketjukavereiden hienoille syötöille.

Lopulta joukkueet joutuivat ratkaisemaan paremmuutensa voittolaukauskilpailussa, jossa voittomaalin iski Ilveksen Michael Keränen, kun Preissing epäonnistui omassa yrityksessään.

Marko Anttila poistui pukukoppiin kolmannessa erässä eikä enää palannut. TPS-leirin mukaan miehellä on haava jalassa, minkä ei pitäisi haitata pelaamista.

Karsintavastustajaksi tyrkyllä enää kaksi

Pelin jälkeen selvisi, että Ilveksen vastustaja tulevissa liigakarsinnoissa on joko Kouvolan KooKoo tai Mikkelin Jukurit.
- Koetetaan seurata finaaleja tarkkaan, että tiedetään, minkälainen joukkue sieltä tulee vastaan. Loput liigapelit ovat meille nyt erittäin tärkeitä, Viitakoski sanoi.
TPS:n käskijä Juha Pajuoja myönsi, että joukkueen motivointi merkityksettömään otteluun on vaikeaa ja monenmoiset temput ovat käytössä.
- Tänään yritimme jujua, että luvassa olisi ylimääräinen vapaapäivä. Ei se oikein toiminut.
Turkulaisilla oli tiistaina kokoonpanossa runsaasti nuoria pelimiehiä.
- Meillä oli ajatuksena, että nuo pari B-junnua olisivat menneet toisen erän jälkeen tuohon naapurihalliin, missä heillä oli omanikäistensä peli, mutta säännöt kielsivät sen. Kahdessa pelissä ei saa samanaikaisesti pelata, Pajuoja hymyili.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle