Helminen pelasti Ilveksen viimeisen kotiottelun

LIIGA / Raportti
TPS tarvitsi pisteitä play off-paikkansa varmistamiseen ja Ilves yritti pelata kunniastaan. Toinen piti paikkansa, TPS halusi pisteet ja sai ne. Ilves-kannattajien ainoa riemun aihe oli Raimo Helmisen maali.

TPS aloitti ottelun vauhdikkaasti. Se pääsi puolentoista peliminuutin jälkeen jo ylivoimalle, kun Bruce Racine kaatoi mailallaan TPS pelaajan. Palloseura kerkesi jo hetken pyörittämään ylivoimaa, kunnes Ilves pääsi katkoon. Kun turkulaiset hyökkäsivät uudestaan, pääsi Ville Vahalahti ampumaan Mika Alatalon syötöstä ja Racine imaisi aika helposti kiekon sisään.

Heti tämän maalin jälkeen pääsi TPS:n Markku Paukkunen vetämään tolppaan, mutta seuraava maali nähtiin erän puolivälin jälkeen, kun Ilveksen Bert Robertson istui jäähyllä. Kynämies Jani Kiviharju pyöritti peliä ja syötti kiekon Pasi Petriläiselle, joka toimitti sen ranteella yläpesään. Tämänkin maalin olisi Racine saattanut torjua, jos olisi pysynyt pystyssä.

Vajaa minuutti ja Racine sai ottaa kontolleen jo kolmannen osuman. Mika Suoraniemi ampui ja kiekko karkasi Racinelta, Jukka Laamanen ei pitänyt miestään ja Markus Kankaanperä pääsi pistämään reboundin sisään.

TPS tekaisi vielä yhden maalin ensimmäisessä erässä, kun Kimmo Peltonen pääsi nousemaan keskeltä täysin läpi ja sai laidasta hyvän syötön. Peltonen latasi suoraan syötöstä ohi Racinen ja kansa oli jo valmis vaihtamaan Racinen Nissiseen.

Ilves pääsi ennen erän loppua vielä pelaamaan ylivoimaa, mutta se oli lähes ylivoiman irvikuvaa, yhtään kunnollista maalipaikkaa ei kisulit saaneet rakennettua.

Joukkueiden ensimmäisen erän otteista näkyi mitä joukkueet näistä peleistä hakivat. TPS metsästi pudotuspelipaikkaa ja Ilves odotteli sunnuntai-illan saunailtaa. Toinen yritti rakentaa peliä ja tehdä maaleja, toinen pelata aikaa. Ilves ei halunnut näyttää paikalla olleille vuoden 1985 mestareille, että nykypelaajatkin osaisivat nöyryyttää turkulaisia.

Ketjumuutokset eivät auttaneet Ilvestä

Ilves tuli toiseen erään muutetuin ketjuin. Niinimäki ja Snellman siirtyivät Ville Hirvosen rinnalle ja Marko Luomala ja Timo Peltomaa tulivat Raimo Helmisen ketjuun.

Erän ensimmäisen puoliskon paras maalipaikka oli Ville Hirvosella, jonka laukaus päätyi tolppaan.

Reilut kahdeksan minuuttia erää oli pelattu, kun illan erotuomari Petri Kaislehto loukkasi polvensa täysin vaarattoman näköisessä tilanteessa, jossa kaatunut TPS:n pelaaja törmäsi häneen. Tilanteessa Ilveksen kannattajat käyttäytyivät harvinaisen törkeästi taputtaen tapahtuman jälkeen. Jäälle kutsuttiin Ilveksen lääkäri Markku Tuominen ja linjatuomarit auttoivat loukkaantuneen Kaislehdon ylös. Tässä vaiheessa Ilveksen fanikatsomo yritti paikata tilannetta taputtaessa muun hallin kanssa jäästä nousseelle Kaislehdolle. Linjatuomari Panu Bruun jatkoi ottelun viheltämistä ja onnistui työssään hyvin.

Niko Mikkola sai kunnian olla ensimmäinen Panu Bruunin viheltämä rikkoja ja Mikkolan jäähyn aikana Ilves oli lähellä tasoitusta, kun ”Raipe” tarjoili tyypilliseen tapaansa huikean lätyn Teemu Jääskeläiselle ja Teemu Lassila hieman pomputteli kiekkoa Jääskeläisen vedon jälkeen. Vuoden tulokas–palkinnosta kisaava Lassila sai kuitenkin pidettyä maalinsa puhtaana.

Heti Mikkolan jäähyn jälkeen Markus Seikolalla oli mahdollisuus tehdä TPS:llä jo kolmas osuma, mutta se jäi tulematta.

Raipe on edelleen rautaa

Kolmanteen erään tuli uudistunut Ilves ja Jussi Timosen jäähyn aikana oli useampikin maalipaikka, ja 52 minuutin kohdalla Ville Leinollakin oli hyvä paikka, mutta Lassila oli jälleen tiellä.

TPS päätti kuitenkin lopettaa Ilveksen pyristelyn, kun Niko Mikkola pääsi puolihuolimattomasti vapaaseen paikkaan ja mies kiitti ja laukoi ohi edelleen maalissa jatkaneen Bruce Racinen.

Kansa odotteli jo loppua, eikä Ilveskään saanut erän toisestakaan ylivoimasta maalia. Ville Hirvonen pääsi juuri ennen ottelun loppua hyvään maalipaikkaan ja kaadettiin. Kentälle palannut päätuomari Kaislehto ei paljoa miettinyt, kun vihelsi pilliin ja nosti kädet päänsä päälle – rangaistuslaukaus.

Osa katsojista varmasti odotti Ville Hirvosen ampuvan rankkarin, mutta antoi huikeat aploodit kun kiekon taakse kurvasikin itse Ilves-ikoni Helminen. Raipe otti volttilähdön, tuli määrätietoisesti kohti maalia, odotti kunnes Lassila putosi polvilleen ja pisti kiekon yläpesään.

– Päätin etukäteen mihin ammun. Turkulaismolarit levittää aina haaransa ja putoaa alas, joten oli helppo ampua yläpesään, Helminen mietiskeli ottelun jälkeen.

Raipen maali sai hirveät suosionosoitukset, kansa oli hurmoksessa, aivan kuten Ilves olisi mestaruuden voittanut. 6479 katsojasta ne harvat jotka olivat edelleen paikalla, saivat kauden viimeiselle kotiottelulle mieluisen päätöksen.

Ilveksen peli kaatui tänään luokattomiin henkilökohtaisiin virheisiin, joita tuli liian paljon kokeneille pelaajille. Keskialueella ei saa tulla noin montaa kiekonmenetystä, sillä niistä vastustaja rankaisee automaattisesti. Ilveksen parhaimmistoa oli ehdottomasti nuori kaarti. Ismo Siren ja Teemu Jääskeläinen ovat Ilveksen tulevaisuuden nimet.

Helmisen kisapaikka kiinnosti jälleen.

– Aran kanssa puhuttiin viimeksi helmikuussa ja silloin sovittiin, että lähden koittamaan. Sen jälkeen ei olla keskusteltu.

Huolestuneen kannattajan kysymyksiin uran jatkosta Raipe vastasi diplomaattisesti.

– En tiedä vielä. Ja olen niin nuori, etten tiedä mitä teen uran jälkeen, naureskeli Helminen.

TPS pelasi ottelun virkeästi ja ansaitsi pisteensä. Joukkueen ehdotonta eliittiä olivat nuorukaiset Mikko Kankaanperä ja Mika Suoraniemi, jotka usein saivat Ilveksen maalille aikaan vaarallisia tilanteita. Tuollaisella pelillä Palloseuralla ei ole hätäpäivää pudotuspeleissä, missä se todennäköisesti kohtaa HPK:n.

Jatkoaika kiittää

Allekirjoittanut kiittää muiden Jatkoajan Ilves-toimittajien puolesta lukijoita menneestä kaudesta, uusi kausi alkaa kohta. Training Camp alkaa 31. maaliskuuta ja Jatkoaika tarvittaessa raportoi sen tapahtumista. Lisäksi tänä keväänä tulee ulos ainakin pelaaja-arvostelut, sekä koko kauden summaava kolumni. Tästä kaudesta ei ole suunta kuin ylöspäin.

Lopuksi Teijo Räsäsen kommentti:

– Olen ylpeä, että olen saanut valmentaa Ilvestä. Ilves on aina ollut ja tulee aina olemaan yksi legendaarisimmista seuroista. Yksi kausi ei sitä muuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle