Tappara heräsi kolmanteen erään

Tampereella täysi tupa sai perjantai-iltana kokea kaksijakoisen koitoksen. Ensimmäiset kaksi erää mielin määrin hallinnut Ilves, joutui lopulta kokemaan katkeran tappion kolmannessa erässä kanveesista nousseelle Tapparalle. Kirvesrintojen leirissä tunnelma oli riehakas, kun taas käytävän toisessa päädyssä tappioiden tuoma masennus oli helposti aistittavissa.

Ensimmäisessä erässä Tapparaa lähes pilkkanaan pitänyt ilveslauma oli vielä toisessakin erässä maalipaikoissa niskan päällä. Se ei kuitenkaan onnistunut tappamaan peliä ja kolmanteen erään kentälle luisteli aivan toinen Tappara. Kahden maalin johto oli kolmannen erän hätää kärsineelle Ilvekselle lopulta liian vähäinen ja jatkoajan jälkeen se joutui taipumaan lukemin 2-3.

– Kyllä kahden maalin johto pitää pystyä pitämään, vaikka meillä olikin siinä paikat lyödä peli poikki. Pitää oppia siihen, miten tälläiset pelit tapetaan, miten minuutit ja sekunnit pelataan viisaammin, Ilveksen Juha Pajuoja sadatteli ottelun tauottua.

Tapparan päävalmentaja Risto Dufva myönsi ottelun alkupuolen epäonnistuneen. Kokenut käskijä löysi kuitenkin jälleen keinot pelin kääntämiselle.

– Me oltiin hyvin latautuneita, mutta se lataus meni hukkaan. Oltiin selvästi jännittyneitä ja Ilves oli parempi ensimmäisessä erässä. Ilves pystyi tuumasta toimeen, saamaan energian paremmin käyttöön. Toisessa erässä otettiin jo peliä haltuun.

Hurmiollinen alku

Sarjataulukossa pahasti hännille jumittunut Ilves sai hyödynnettyä alussa tutun paikallisvastustajan ja katsojaluvultaan täyden jäähallin tunnelman oikeanlaisena lisälatauksena. Kotijoukkue tuli otteluun ryminällä ja varsinkin Jesse Niinimäki ketjuineen piti vastustajaa ajoittain lähes pilkkanaan.

Ensimmäinen maali nähtiin erän puolivälin paikkeilla nuoren Tappara-puolustaja Otto Rädyn istuessa jäähyllä. Syksyn aikana pahasti tökkinyt Ilveksen ylivoima pyöri tällä kertaa tehokkaana, kiekko liikkui ja lopulta Toni Rajala pääsi sivaltamaan vanhanaikaisella kiekon maaliverkkoon Jani Niemisen selän taakse. Hetkeä myöhemmin Rajala pääsi samankaltaiseen tilanteeseen tyhjä maali edessään, mutta sillä kertaa kosketus kiekkoon epäonnistui.

Toisessakaan erässä Ilves ei alkanut jarrutella, vaikka Tappara pääsikin peliin jo hieman paremmin mukaan. Ville Koistinen pääsi kuin varkain lisäämään Ilveksen johtoaseman kahteen maaliin pienestä kulmasta lähteneellä laukauksellaan. Niemisen edessä oli hieman ruuhkaa, syyttävää sormea on silti vaikea osoittaa muuallekaan, kuten ei voi tämän illan monessa muussakaan maalissa.

Mark Leen ja Ilveksen hyvä draivi ei kestänyt loppuun saakka.

Ilveksen jäähyillessä Tappara pääsi hieman peliin mukaan, mutta kahden erän jälkeen todelliset naalipaikat olivat laskettavissa Ilveksen hyväksi selvin lukemin, vaikka Tapparan Kalle Kaijomaa pääsi kertaalleen kilauttamaan tolppaa. Kulunut sanonta kahden maalin johdon vaarallisuudesta piti kuitenkin tässä pelissä paikkansa, sillä kolmanteen erään asetelmat kääntyivät päälaelleen.

Ennakkoluuloton Barkov tarttuu sankarinviittaan

Kolmanteen erään Tappara sai tarvitsemansa alun. Ilveksen kolme heikkoa purkua putkeen ja Tapparan aggressiivinen painostus aiheuttivat maaliin johtaneen pyörityksen Ilveksen päädyssä. Kultakypärä Jussi Makkonen kiersi maalin takaa ja ampui pienestä kulmasta kavennuksen. Sami Aittokallio yllätettiin tällä kertaa virkaveljensä tavoin hieman helponoloisesti.

Maalin jälkeen Ilves sai vielä viimeisen tilaisuutensa lyödä pelin poikki. Hyvän kiekonliikuttelun seurauksena Mark Lee karkasi läpiajoon, jossa häntä rikottiin rangaistuslaukauksen arvoisesti. Tänäänkin kovaa töitä tehneen Leen maalinteon tuska näkyi kuitenkin hieman heppoisena yrityksenä, jonka Tappara-maaliin tapauksen ajaksi vaihdettu Juha Metsola helposti torjui.

Tapparan prässi erässä puri ja Ilves oli ongelmissa. Tasoitus tulikin erän puolivälin paikkeilla, kun vastikään Tapparasta Ilvekseen siirtyneen Antti Kangasniemen hyökkäyspään kampitusjäähy kostautui. Vasta 16-vuotta täyttänyt Aleksander Barkov purjehti yli siniviivan ja ampui pakin jaloista tappavan rannelaukauksen aivan yläputken alle. Yksilösuoritus oli komea, mutta Aittokallio voi tästäkin ottaa osan omaan piikkiinsä, sillä laukaus lähti kaukaa ja maski oli lähes olematon.

Jatkoajalle pääsy oli jo Tapparalle kahden ensimmäisen erän jälkeen suuri voitto, mutta se ei riittänyt kirvesrinnoille. Martti Järventien kompuroidessa keskialueella Tapparan hyökkääjille avautui kaistaa nousta maalille. Joey Tenuten laukaus kimposi Aittokallion patjasta Sami Venäläiselle, joka löi irtokiekon sisään ja aloitti Tapparan voitonjuhlat.

Tuttu tulos kotijoukkueelle

Ilveksen tuska sarjassa ei näin ollen helpota, vaan eroa toiseksi viimeiseenkin sijaan on neljä pistettä. Päävalmentaja Pajuoja oli pettynyt etenkin henkilökohtaisiin virheisiin, joihin ottelu ratkesi.

– Lahjoitettiin kolme maalia. Kaksi meni helpolla veskarin piikkiin ja kolmannessa pakki heittäytyy noin, Pajuoja manasi turhautuneena.

Tappio oli tänään tavanomaistakin katkerampi nieltävä Ilves-leirissä muun muassa kahdessa ensimmäisessä erässä hukattujen maalipaikkojen vuoksi.

– Peliä on vain saatava paremmaksi. Joskus voi hävitä paremmalleen, mutta tänään häviö korpeaa paljon.

Tuskaisesta tilanteesta huolimatta Ilveksen pelissä on tällä hetkellä hyvääkin verrattuna tilanteeseen pari viikkoa takaperin.

– Siihen, että heitettäisiin vain kiekkoa pois, ei lähdetä. Ei se meidän nuorta joukkuetta kehitä. Täytyy pystyä pelaamaan kiekkoa.

Risto Dufva oli lopun taistelun jälkeen odotetusti tyytyväisempi omiensa esitykseen. Tapparan pakistossa mielenkiintoa aiheutti muun muassa Juha Leimun jääminen jälleen kokoonpanon ulkopuolelle, kun taas muun muassa nuoret Otto Räty, Aleksi Elorinne ja Joonas Liimatainen olivat mukana kaukalossa.

– Joukkue pelaa parhaalla mahdollisella kokoonpanolla joka kerta. Ne ovat valmennuksen ja pelaajiston välisiä asioita, Dufva kommentoi peluuttamisesta.

Dufvalle paikallispeli oli kokemuksena täysin uusi.

– Tämä oli ensimmäinen paikallispeli. Vielä ei päässyt kuin seisomapaikalle.