Ilves käytti paikat ja vei pisteet

LIIGA / Raportti
Tappara oli kauden toisen paikallispelin hallitsevampi osapuoli ja kenttätapahtumien perusteella sen olisikin kuulunut voittaa ottelu, mutta kotijoukkueena huseerannut Ilves käytti tekopaikkansa ja vei pisteet numeroin 4-2.
kuvakooste

Kuvakavalkadi ottelusta. [katso]

Ottelu lähti Ilveksen kannalta käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla, kun Markku Kruus antoi heppoisan jäähyn Pekka Saravolle. Ilves ei saanut ylivoimapeliään kunnolla toimimaan, mutta teki kuitenkin maalin. Cory Murphy ampui siniseltä ruuhkaan, Mika Lehto torjui sivulle ja Teemu Jääskeläinen toimitti pienen viivyttelyn jälkeen kiekon verkkoon.

– Aattelin, että on liian pieni kulma ja käänsin rystylle ja siitä se sitten maalin kautta meni sisään, maalintekijä kommentoi illan ensimmäistä osumaansa.

Tappara ei kuitenkaan luovuttanut. Sekin pääsi ylivoimalle lähes yhtä heppoisen jäähyn perusteella, mutta ylivoima oli Janne Ojasen puolittaista läpiajoa lukuun ottamatta luokatonta. Maalin kirvesrinnat järkkäsivät heti ylivoiman päätyttyä. Pekka Saravo kiersi Ilves-maalin ja pisti kiekon etukulmasta Juha Pitkämäen suojien kautta sisään.

Loppuerän kirvesrinnat hallitsivat ottelua, mutta kunnollisia maalipaikkoja ei nähty.

Tappara hallitsee ja Ilves kuittaa nopeasti

Janne Ojaselle kuudensadan tehopisteen raja on kummitellut useamman ottelun ajan kahden pisteen päässä. Nyt Janne pääsi astetta lähemmäksi, kun Dale Clarke toimitti kiekon maalille ja vapaaksi jäänyt Ojanen ohjasi kiekon yläpesään. Ottelun toista erää oli pelattu reilut kaksi minuuttia.

Tappara oli toisessa erässä todella hyvä, se pyöritti peliä ja värkkäsi paikkoja, mutta onnistumiset jäivät tulematta. Joukkue liikkui hyvin ja Ilveksellä oli ajoittain vaikeuksia pysyä kirvesrintojen perässä.

– Vaikea sitä on sanoa ollaanko nopeampia kuin naapuri tai oltiinko nopeampia kuin edellisessä ottelussa. Mitään absoluuttista totuutta sille, onko peli nopeaa, ei ole olemassa, sanaili Tapparan päävalmentaja Mika Saarinen.

Ilves tuli kuitenkin rinnalle ja ohi vain 23 sekunnissa.

Ensin Vesa Viitakoski sai kiekon Tapparan alueella laidassa ja syöttö Jääskeläiselle. Jääskeläinen otti tyhjät pois ja latasi illan toisen osumansa.

– Tulin vähän myöhässä, Vesku näki ja antoi hyvän syötön. Sain kiekon ja rupesin kattoon ja ammuin etukulmaan. Osu johonkin matkalla, mutta en tiedä mihin, kommentoi ottelun parhaimpiin pelaajiin kuulunut Jääskeläinen.

– Kyllähän kaverit vähän penkillä huutelivat hattutempun perään, mutta ei se kyllä itsellä mielessä käynyt, pitää sen verran realisti olla.

Heti aloituksen jälkeen Ilvekselle avautui vastaavanlainen tilanne. Tsekkisentteri Marek Vorel löysi keskeltä Ville Koistisen ja kuvitteellinen punalamppu paloi.

– Tuli oikeestaan kolmanteen aaltoon, kilven alta se meni maaliin, kelaili Koistinen kauden avausmaaliaan.

Tappara otti aikalisän, mutta sekään ei auttanut. Molemmilla oli maalipaikkoja, mutta ei vain tuntunut kelpaavan. Tappara oli aktiivisempi, mutta tuurikaan ei ollut kohdallaan.

– Meillä oli pikkuisen laiskaa se peli. Ei menty paikkoihin niin kuin olisi pitänyt, paikkojahan meillä oli erittäin paljon. Viimeinen terävyys puuttuu meidän viimeistelystä. En näe, että siinä niin hienoja torjuntoja oli vaan enemmänkin se oli meidän heikkoutta. Mahdollisuus oli ampua toiseenkin nurkkaan, mutta ammuttiin mieluummin siihen kissankuvaan, sadatteli Tapparan vaihtopenkille palannut maalivahtivalmentaja Jaakko Siren.

– Hommissa on kiva olla, täytyy nyt vain ensin katsoa, missä kohtaa oikein mennään ja sen mukaan ruveta rakentamaan. Kyllä tästä pelistä nyt jo paljon kuvaa sai.

– Toisessa erässä varmaan näkyi kokemattomuus. Ei se ole kiinni siitä, että pelättäisi Tapparaa. Tässähän on melkein puolet sellaisia jätkiä, jotka ei oo ikinä edes Tapparaa nähneet, totesi hiuksensa värjännyt Raimo Helminen.

Ilves vetäytyy pesäänsä

Kolmannessa erässä Tappara vaan jatkoi myllyttämistään ja Ilves vetäytyi kuoreensa, ehkä jopa liikaakin. Peli meni passiiviseksi, ja kiekko alkoi pomppia lavassa. Ottelun viimeisen maalin viimeisteli kiemuroiden jälkeen Radim Kucharczyk tyhjään Tappara-maaliin. Kansa ihmetteli tämän jälkeen Ilveksen aikalisää, mutta kakkosvalmentaja Jarmo Jamalaisella oli siihen selitys.

– Piruuttaan otettiin.

– Kyllähän meillä maalipaikkoja oli, hävittiin tää ottelu siihen 23 sekuntiin. Piste, sadatteli Saarinen ottelun jälkeen.

– Me pelattiin hyvin tänään, pelattiin Oulussa hyvin, pelattiin SaiPaa vastaan. Jos Ilveksen hyökkäyspeli on aiemmin ollut vahvaa, niin ei se tänään sitä ainakaan ollut. Oli toki tuloksekasta, mutta ei me oltu hirveesti vaikeuksissa heidän kehutun kulmapelin kanssa. Meidän kenttäpeli on äärimmäisen hyvää. Se on vaan pienistä asioista kiinni.

Monille Tapparan pelaajille maalittomuudesta alkaa tulla jo ongelmia pääkoppaan. Mm. Johannes Alasella oli kolme hyvää maalipaikkaa, mutta kaksi niistä päätyi Juha Pitkämäen syliin ja yksi plekseihin.

– On tässä joukkueessa kyllä käsiä, kun nää samat jätkät on aiemminkin tehneet maaleja. Ei tämä ole mistään sateentekijästä kiinni. Totta kai pelaajille tulee kipsiä, kun ei tule onnistumisia ja kun katsoo materiaalia, niin onhan me menetetty pelaajia jotka ovat tehneet paljon pisteitä. Mutta siltikin se on muille pelaajille mahdollisuus nostaa tasoaan ja jos he eivät pysty nousemaan, niin sitten pitää tehdä jotain ratkaisuja. Kyllä mulla ainakin tässä vaiheessa on luottoa ja kyllä noilla pelaajilla pystyy maaleja tekeen, ei se siitä ole kiinni.

– Meillä on hyvää peliä ja hyvää puristusta, mutta sen pitäisi jatkua myös maalipaikkoihin. Penkiltä niihin asioihin on viime kädessä vaikea vaikuttaa, ne on pelaajien omia ratkaisuja.

Tapparan hyökkääjistä kehua ei voi kuin oikeastaan Arto Kukia, joka sai päävalmentajaltakin positiivisen arvosanan. Kuki on totuttu tuntemaan sentterinä, mutta on tänä vuonna siirtynyt laitahyökkääjäksi.

– Eiköhän Kuki pelaa jatkossakin laidassa. Meillä on siihen omat syymme.

Tappara-pakeista edukseen erottuivat koesopimuksella pelaava Dale Clarke, jolle tosin tuli ajoittain harhasyöttöjä ja selvästi profiiliaan nostanut Pekka Saravo, joka oli Tapparan johtava puolustaja myös hyökkäyspäässä.

– Pitkään siinä painettiin ihan maalin erolla. Välillä pelattiin hyvin ja mielestäni hallittiin suurta osaa ottelusta, mutta maalintekoon sitten kilpistyi. Ja toisaalta hölmöistä virheistä annettiin kaverin tehdä maaleja. Pieniä asioita, mutta kun ne saadaan kuntoon niin uskon että se alkaa tästä kääntymään, uskoi Saravo tulevaan.

Ilves-leirissä oltiin tyytyväisiä pisteisiin, muttei itse peliin. Tappara oli liikkeessä edellä ja vastustaja loi aktiivisesti painetta Ilveksen puolustajille. Ilves kuitenkin käytti tekopaikkansa hyvällä prosentilla.

– Kyllä huomasi, että Tapparalla oli tiistaina huilivuoro. Tiedettiin, että he ovat nälkäisiä ja painostavat paljon. Ja niinhän siinä kävi. Selvittiin eka erä ja toisessa erässä he vaan jatko hyvää otettaan. Sit saatiin pari maalia ja se kääsi pelin kulun. Sen jälkeen he eivät päässeet niin pahasti meitä prässäämään, Jamalainen analysoi.

- Oli aika ihmeellinen peli kaikenkaikkeaan, oltiin ihan unessa. Oli kauden huonompia pelejä, onneksi kuitenkin voitettiin. Luisteltiin vielä huonommin kuin HIFK:ta vastaan, Helminen kummasteli.

Paljon parjatut tsekkihyökkääjätkin olivat tänään melko pirteitä, mutta shown varasti Teemu Jääskeläinen, joka on kesän aikana menettänyt kiloja ja parantanut peliään.

– Hyvin on reenattu ja kyllä on helpompi pelata. Enemmän jaksaa luistella.

– Ei sitä ole mitenkään sanottu, mutta kyllä se varmisteleva rooli tulee luonnostaan. Ei tarvi kuin vähän päätä nostaa, niin lapoja löytyy mihin syöttää. Murphylle kun syöttää, niin se löytää aina hyökkääjän ja hän puhuu paljon omassa päässä, se auttaa paljon, vähätteli Jääskeläinen esityksiään.

Jääskeläinen joutui seuraamaan ottelun ratkaisuhetkiä vaihtopenkiltä ja peliaika väheni muutenkin kolmannessa erässä, mutta loukkaantumisesta ei Jamalaisen mukaan kuitenkaan ollut kyse.

– Täytyy välillä vähän säästellä nuorta pelaajaa. Pelasi niin hyvän pelin, että parempi pitää vähän penkillä, ettei nouse hattuun.

– Otteluruuhka on ollut kova ja yritetään kuormittaa ja peluuttaa enemmän kaikkia. Sen takia tässä käytettään neljää pakkipariakin.

Ylivoimassa parannettavaa

Tamperelaisjoukkueet ovat ylivoimatilaston loppupäässä, ja ihan aiheesta. Molemmille ylivoimapelaaminen on todella tuskallista ja jo kuvion saaminen tuntuu välillä ylivoimaiselta.

– Huonosta syöttöpelistä se johtuu, ei sen kummallisempi asia. Kiekko ei liiku nopeasti eikä huolellisesti, peliä ei pystytä rauhottamaan, Saarinen mietiskeli.

Naapurijoukkueen ykkössentteri näki oman joukkueen ylivoiman ongelmat laajempina.

– Ylöstuonnissa on pahimmat ongelmat, ajatukset ei oikein synkkaa. Aina väärä mies joutuu hakeen kiekkoa kuin se joka on sovittu. Kätisyydetkin olis kyllä kohdallaan. Tänäänkään ei päästy ylivoimalla kertaakaan hyökkäyspään aloitukseen. Eikä tää oo vaan yhden pelin ongelma, ei se ole koko syksynä toiminut kunnolla. Satunnaisesti on saatu hyvin syöttöjä perille, mutta tänään ei saatu mitään. Kiekkovarmuus on kuitenkin kaiken a ja o. Siitä se lähtee. Jos kiekko liikkuu hyvin, niin se on ihan sama mitä se vastustaja tekee. Malttia puuttuu, väitti puheripulin saanut Helminen.

– Kyllä sitä ylivoimaakin reenataan, mutta tässä on niin paljon muutakin reenattavaa, ettei ihan kaikkea ehdi. Pitäs ottaa varmaan yövuoroja, että kerkiäis kaikkea tekeen.

Fakta on kuitenkin se, että ylivoimaan pitää molempien vastaisuudessa panostaa. Hyvällä ylivoimalla nykykiekossa voittaa paljon pisteitä ja pudotuspeleissä se yleensä nousee yhdeksi tärkeimmistä osa-alueista.

Molemmat joukkueet jatkavat otteluitaan vieraissa. Tappara suuntaa lauantaina Rinkelinmäelle mittamaan Vladmir Vujtekin nykykuntoa ja Ilves kohtaa Lahdessa Pelicansin.

» Lähetä palautetta toimitukselle