Tärkeä voitto kotijoukkueelle

Ottelu alkoi Raimo Helmisen kukittamisella 500 liiga-ottelun kunniaksi. Ilves päätti kunnioittaa kapteeninsa juhlaa, ja voitti SaiPan 5-3. Vastustaja antoi hyvän vastuksen, mutta lopullinen puserrus jäi puuttumaan. Voitto oli hyvin tärkeä viime kauden jumbolle, joka sai kotiyleisön edessä voittotilin auki.

Ilves aloitti ottelun lujaa. Tuskin ensimmäinen minuutti oli ehtinyt kellossa tulla täyten, kun kotijoukkue iski maalin. Ilves katkaisi SaiPan hyökkäyksen ja lähti nopeaan vastaiskuun. Ville Koistinen avasi keskialueelle, Marko Luomala käänsi laitaan ja Marek Vorel pääsi vapaasti siniviivan yli. Lörppyveto otti kimmokkeen Juha Kuokkasen räpsästä ja meni maaliin. SaiPan kakkonen saa ottaa kunnian maalista, Vorel pääsi nousemaan vapaasti laitaa.

Reilu minuutti myöhemmin tapahtui taas. Vesa Viitakoski nousi hyvin SaiPan siniviivan yli ja veti tiukasti puolustajan jaloista. Kuokkanen ei nähnyt mitään ja kiekko toistamiseen maalissa. Kummassakin maalissa puolustajat peruuttivat ja antoivat hyökkääjän vetää aika vapaasti.

Seuraavassa vaihdossa pirteästi läpi koko ottelun pelannut Marko Luomala pääsi yksin Kuokkasta vastaan. Pakit olivat jossain muualla kuin maalilla.
Luomalan veto meni kuitenkin päin Kuokkasta ja kolmatta maalia ei nähty.
Tämä riitti SaiPan valmentaja Petri Skrikolle. Kuokkanen pois ja Jarmo Myllys tilalle.

Samassa ajassa Jussi Pekkala otti jäähyn ja Ilves pyöritti lähes koko kaksiminuuttisen SaiPan alueella. Myllyksen onneksi suurin osa vedoista meni ohi tai yli. Ilves pelasi kuin lähes hurmiossa yhden miehen ylivoimalla. Kiekko kulki pelaajalta toiselle eikä vierasjoukkueella ollut juuri mitään sanottavaa asiaan. Maalia kotijoukkue ei saanut aikaiseksi, kiitos Myllyksen.

Kuuden minuutin jälkeen SaiPa sai ensimmäisen todellisen tilanteen. Pasi Nielikäinen, tunnettu myös SM-liigan turhimpana pelaajana, ajoi puolustajan perään maalin takana ja Eetu Qvist sai kiekon. Tiukka veto meni hieman takatolpan ohi.

Ennen erän puoltaväliä SaiPa pääsi ylivoimalle Marko Luomalan ottaessa jäähyn. Ylivoima saatiin rakennettua, mutta mitään vaarallista joukkue ei saanut aikaiseksi. Muutama veto, mutta Ilveksen maalissa torjuneella Juha Pitkämäellä ei ollut ongelmia niitten torjumisessa. Lähes heti jäähyn päätyttyä Ilves sai kiekon ja molemmat joukkueet vaihtoivat pelaajia. Jukka Laamanen yritti avausta keskialueelle, Timo Hirvonen sai kiekon aivan suoraan lapaan ja kiitti. Yläkulmaan tarkka veto ja SaiPa kavensi.

Ilves kuittasi minuutin päästä. Pitkän myllytyksen jälkeen Martin Hlavacka nousi ja veti tarkasti takarautaan. Sitä ennen Myllys piti joukkuetta pystyssä 4-5 todella hyvällä torjunnalla.

Myös SaiPa pääsi pyörittämään peliä välillä. Joukkueiden kakkoskentät, SaiPalla tänään paras ketjuista, olivat jäällä. Kerman - Uusikartano - Kaartinen piti Ilveksen kakkosta pilkkanaan, mutta maalia ketju ei saanut aikaiseksi.
Hieman ennen erän loppua Petri Kokko avasi lähes päädystä saakka pitkän avauksen Ilveksen siniviivalle. Paitsiolta haiskaltavassa tilanteessa Sami Kaartinen sai kiekon haltuunsa ja pisti kiekon sisään. Tilanne oli jo 3-2.
Erätauolle lähdettiin samoissa numeroissa.

SaiPan valmentaja Petri Skriko kommentoi ottelun alkua:

- Ei me tänään oikein päästy suoraviivaisuuteen. Yritettiin saada vastustajaa kiinni ja suunnitelmat meni heti kättelyssä pieleen.
Noustiin hyvin vielä 3-2:teen. Oli toisen erän alussa vielä hyviä paikkoja.

Tasaista vääntöä

Toinen erä tuotti kaksi maalia ja nokkapokkaa. Ilves pääsi erän alkuun ylivoimalle, kun SaiPalla oli liikaa miehiä kentällä. Alivoima toimi nyt hyvin ja Ilves ei saanut mitään vaarallista tilannetta aikaiseksi.
SaiPan paras paikka erän alussa tuli Petri Kokolle, joka veti lähes käytännössä tyhjästä maalista ohi. Kokon puolustukseksi on sanottava, että kulma oli niin pieni, että harva pelaaja onnistuu siitä.

Erän puolessavälissä Ilves iski maalin lisää. Mikko Suvanto toi kiekon SaiPan alueelle, puolustajat saivat hänet kiinni. Takaa tuli Jesse Niinimäki, kiitti ja otti irtokiekon. Niinimäki pääsi yksin Myllystä vastaan ja nuori poika voitti vanhan konkarin. Myllys sivuttaisliikkeeseen, ja kiekko haaroista sisään.

Saipalla oli omat tilaisuutensa. Kakkosketju löi kiekosta ohi Ilveksen maalilla pariinkin otteeseen. Osuma kiekkoon ja maali olisi ollut lähes selviö.
Toisessa erässä tempo laski hieman ja Saipa pääsi Ilveksen rinnalle. Vauhtia ja vääntöä riitti, mutta peli oli lähinnä junnaamista päädystä toiseen.

Erän kääntyessä toiselle puoliskolle, Ilves pääsi nopeaan 2-1-vastahyökkäykseen. Ville Snellman toi kiekon siniviivan yli, ja syötti Vesa Viitakoskelle. Viitakoski oli kääntänyt rintamasuunnan Snellmaniin päin ja veto lähti suoraan syötöstä. Myllyksellä ei ollut mitään mahdollisuuksia torjua kiekkoa.

Pieni nokkapokkakin saatiin aikaiseksi. Juha Pitkämäen suljettua kiekon ja tuomarin vihellettyä pelin poikki, alkoivat Ilveksen Tomi Källarsson sekä SaiPan Timo Hirvonen nahistelemaan. Aluksi nousivat kädet, sitten lähtivät hanskat pois. Molemmat saivat iskettyä pari kertaa kätensä toisen naamavärkkiin, tasapeli oli selviö.
Läpi koko ottelun hyvin viheltäneen tuomarin Aleksi Rantalan tuomio meni oikein. Källarssonille ottelurangaistus aloittamisesta ja Hirvoselle vain pelirangaistus.
Erän lopulla Radim Kucharczykin kova veto kävi yläraudassa ja päätuomari Rantala kävi tarkistamassa videolta tilannetta. Käsien levitys oli oikea ratkaisu.

SaiPa yrittää, turhaan

Timo Hirvosen jouduttua suihkuun, puolustaja Antti Weckström nostettiin kolmosketjuun Hirvosen tilalle. Hirvosta hän ei korvannut, mutta pelasi silti mukiinmenevästi.
Teemu Jääskeläisen jäähyn aikana Ilves pelasi hyvää alivoimaa. Sami Kaartinen katkaisi kuitenkin Raimo Helmisen syötön ja oli päästä yksin Pitkämäkeä vastaan. Kiekko kuitenkin eli hieman lavassa ja tilanne kuivui.

Ilves pääsi ylivoimalle, kun Pasi Nielikäinen otti turhan jäähyn heitettyään Ilveksen puolustajan varusteista jäähän. Nielikäinen kyseli sitten vielä tuomarilta, että mikä mahtoi olla syynä.

Ilves puolusti kolmannessa erässä, mutta yritti silti hyökätä kokoajan ja saalistaa maaleja. SaiPa ei jaksanut pistää vastaan kunnolla, eilinen peli painoi varmasti jaloissa.
Lopussa SaiPa sai kavennuksen aikaan, kun Mika Kauppinen pisti kiekon huitaisulla sisään. Joni Yli-Torkko veti kiekon kohti Pitkämäkeä, joka sylki kiekon Kauppisen viereen.
Lopussa vielä Skriko otti maalivahdin pois, mutta Ilves kesti loppuun asti. Saipalta oli jo paras yritys poissa.

Kokonaisuutena SaiPan kohtalona oli tänään tehottomuus. Joukkue sai hyviä maalipaikkoja, mutta ne pilattiin useasti yrittämällä vielä syöttöä. Veto kohti maalia olisi ollut paras ratkaisu.
Usein myös pienellä kiekon suunnan muuttamisella olisi joukkue saanut paremman tilanteen luoduksi.
Aki Uusikartanon johtama kakkosketju oli tänään paras kokonaisuus. Kolmosketju Eetu Qvistin ympärillä oli myös hyvä. Timo Hirvosta on haukuttu SaiPan kannattajien toimesta, tänään mies oli ulosajoonsa saakka SaiPan parhaimmistoa.

Ilveksestä puuttui Antti-Jussi Miettinen, jolla on polvesta sivuside hajalla. Poissaolon pituudesta ei ole tietoa.
Myös Timo Peltomaan tilanne on auki. Hän on aloittanut kevyen harjoittelun.

Vesa Viitakoski kommentoi pelin loppua:

- Kolmannessa erässä liikaa lähdettiin tekemällä tekemään maaleja. Vielä nöyremmin pitää pelata, nyt pelattiin ajoittain hyvin. Ei annettu avaimia SaiPalle.

Petri Skriko kertoi maalivahtitilanteesta:

- Jamon tilanne oli aamulla vielä epäselvä, lähteekö ollenkaan mukaan tänne. Pelin jälkeen hänellä oli kuumetta. Kausi on pitkä ja molempia maalivahteja täytyy peluuttaa. Molemmat ovat hyviä maalivahteja.

-Emmä tietenkään ole tyytyväinen siihen, että hävittiin. Kyllä me tultiin ja uskottiin, että voidaan voittaa peli, kertoi Skriko ottelusta.

- Ehkä eilinen hyvä voitto oli hyvänolon tunteena.Yliyrittäminen kostautui. Ottelu ratkesi vasta kolmannessa erässä, ei jaksettu enää mennä, "Pantteri" summaili ottelua.

SaiPan seuraava peli on torstaina Kisapuistossa HIFK:ta vastaan.

Vaclav Sykora oli ottelun jälkeen tyytyväinen:

-Ottelu oli hyvin tärkeä meille ja hyvin tärkeä voitto. Tietysti olen tyytyväinen tulokseen, pelaajat tekivät paljon työtä voiton eteen.
Toivon että tämä voitto tukee meitä seuraavassa ottelussa. Olemme joukkue, joka pystyy voittamaan. Jokainen voitto parantaa itseluottamustamme.

Seuraava peli Ilveksellä on vasta perjantaina, kotona Ässiä vastaan.