Niinimäki taiteili nuoren Ilveksen voittoon

LIIGA / Raportti
SaiPa tuli Tampereelle harvinaisessa tilanteessa lievästi ennakkosuosikin viitta selässään. Jännitystä ja tiukkoja tilanteita tarjonnut ottelu päättyi kuitenkin lopulta Ilveksen voittoon rangaistuslaukauskilpailussa. Ilveksen kokoonpanossa oli peräti kymmenen 90-luvulla syntynyttä pelaajaa.

Kotiyleisönsä edessä jälleen hyvään taisteluun yltänyt Ilves oli ottelussa aavistuksen voitonnälkäisempi joukkue. SaiPa sai ajoittain pitkiä painostusjaksoja Ilveksen päätyyn, mutta todellinen vaarallisuus hyökkäyksistä usein puuttui.

– Meidän osalta todella heikko peli. Ei ollut mitään mahdollisuuksia tulla taistelemaan kolmesta pisteestä tuollaisella esityksellä. Parempi joukkue voitti, SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin manasi pettyneenä.

Selin oli pettynyt etenkin joukkueensa tähtipelaajien suorittamiseen. Tämän saivatkin ottelussa kokea Tyler Redenbach ja Scott Barney, jotka istuivat koko loppupelin vaihtopenkillä vilttikomennuksessa.

– Kärkipelaajia ei tänään oikein huvittanut pelata. SaiPassa ne ei pelaa, joita ei huvita.

Ilves aloitti ottelun räväkämmin ja vei peliä ensimmäisessä erässä välillä miten tahtoi. Toisessa ja kolmannessa erässä SaiPa kontrolloi peliä kuitenkin tiukasti ja loppua kohti etenkin Ilveksen puolustuspää alkoi näyttää väsymyksen merkkejä.

– Bensa alkoi vähän loppua. Olimme Oulussa torstaina ja ne ovat aina raskaita reissuja, Ilveksen Juha Pajuoja myönsi.

Suuren kiitoksen Pajuoja jakoi jälleen hienosti pelanneelle Jani Hurmeelle. Turkulaismaalivahti on vaikeiden ensimmäisten otteluiden jälkeen ollut tärkeä lenkki hataran puolustuksen takana.

– Oltiin aika kyykyssä jo siinä, mutta onneksi Hurme pelasi lopun hyvin.

Oikeusmurha vai oikea tuomio?

Toisessa erässä koettiin suurta draamaa, kun SaiPan maalin kuuluttamisen jälkeen tilanne mentiin vielä katsomaan videolta. Redenbachin nostaessa kiekon upeasti yhden käden ohjauksella Hurmeen patjan yli, maali liikahti torjuntaliikkeen myötä pois paikaltaan. Tuomio olikin jo maalia tuulettaneelle SaiPa-miehistölle tyly: ei maalia.

– Ainoa joka protestoi oli J.Pajuoja, Ilves-luotsi selvensi.

Pajuoja oli huomannut maalin siirtymisen videotaululta ja pyytänyt kapteeni Pasi Määttästä raportoimaan tilanteesta tuomareille. Selinin oli vaikea hyväksyä raskas tuomio, sillä maalin siirtyminen ei millään tapaa vaikuttanut maalin syntytapaan.Valmentaja olisi halunnut keskustella tuomiosta tuomareiden kanssa.

– Ei täällä tuomarit anna mitään jutella, ne on olevinaan niin elviksiä, Selin heitti.

Selinin kanssa keskustellut otteluvalvoja näki tuomion olleen oikea. Maali oli liikkunut ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan ja hänen mukaansa Hurme teki torjuntaliikkeen, jota ei voida pitää tahallisena maalin siirtona.


Hurmeeseen voi tällä hetkellä luottaa.
Daniel Cfir Levi www.daniellevi.fi

Kantola ratkaisijana

Voittajaa ei saatu selville kolmannessakaan erässä, joten edessä oli jatkoaika. Rohkeammin neljällä neljää vastaan pelannut Ilves oli lähellä ratkaista kaksi pistettä kahteenkin kertaan viimeisellä viisiminuuttisella. Mark Lee ampui läpiajosta ylärimaa hipovan laukauksen, eikä Matias Myttysen murtautuminen SaiPa-puolustajien ohi ollut sen tehokkaampi loppusekunneilla.

Vierailijoillakin oli oma paikkansa, kun Teemu Kesän harhasyötöstä läpiajoon karkasi Jarno Koskiranta. Maalia ei tuostakaan tilanteesta syntynyt ja rangaistuslaukaukset Koskiranta joutui katsomaan jäähyaitiosta koukattuaan Myttystä viime hetken tilanteessa.

Rangaistuslaukauksissa yrityksissään onnistuivat joukkueidensa johtohahmot Jesse Niinimäki ja Dale McTavish. Neljännessä parissa Ilveksen ampujaksi asettui Kai Kantola, joka niin ikään onnistui maalaamaan. SaiPa kokeili onneaan toistamiseen McTavishilla, mutta tuloksetta.

Kotijoukkueen suurimmaksi sankariksi ottelussa nousi vastustajiaan alati hassutellut Niinimäki. Kultakypärän päähänsä saanut Niinimäki oli niin pirteällä pelipäällä, että taitelijan luonteen kääntöpuoli ei noussut esiin juuri lainkaan.

Ilveksen puolustus voidaan myös nostaa esille, sillä kokeneista pakeista mukana olivat vain Kesä ja tehot 1+1 paukuttanut Antti Bruun. Muun muassa 20-vuotiaan Niko Peltolan peliaika hipoi puolta tuntia. Konsta Mäkinen ja kolmannessa erässä kiekon suuhunsa saanut Ville Laine olivat ajoittain suurissa vaikeuksissa isojen hyökkääjien kanssa, mutta odotuksiin nähden selviytyivät urakastaan mallikkaasti Mäkisen yhtä maaliin johtanutta virhettä lukuun ottamatta.

– Isoja minuuttimääriä pompsahtelee. Meidän nuoret heput on toisaalta niin köykäisiä, että jaksavat, Pajuoja lohkaisi.

SaiPan onnistujana Mankinen

Vieraista epäonnistujiksi on helppo löytää viltitetyt Redenbach ja Barney. Vaarallisuuttaan väläytelleen McTavishin lisäksi hyökkäyksestä esiin nousi yritteliäs Jesse Mankinen. Vasta 19-vuotias lappeenrantalainen avasi maalitilinsä liigassa toisen erän tasoitusmaalillaan. Anssi Löfman syötti Mankiselle, joka ampui upeasti millintarkan laukauksen Hurmeen ohi.

Ilveksen maalilla Hurme oli erinomainen, mutta huonompana ei voida pitää SaiPa-maalia vartioinutta Jere Myllyniemeä. Joukkueensa ykkösmaalivahti otti monta komeaa koppia ja esitti varmoja otteita läpi ottelun.

SaiPa on valunut tasaisessa sarjataulukossa nyt sijalle 13, kun taas Ilves löytyy kymmenenneltä paikalta. Joukkueiden urakat jatkuvat tiistaina, kun SaiPa saa kotihalliinsa vieraita Kuopiosta ja Ilves matkustaa Lukkoa vastaan Raumalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle